Știi ce e ciudat? Că de multe ori finisajele, mobila și obiecte decorative bine alese și frumos armonizate într-o casă îți dau impresia că ar fi mult mai scumpe decât în realitate. De aceea am ales să-ți prezint locuința de față ca să-ți arăt că nu e tocmai așa. Deseori prin lucruri ieftine ajungem la înădeli, incoerențe estetice și ambientele devin aglomerate, neasortate. Nu cantitatea primează, ci calitatea. În plus, când amenajezi o casă gândește-te la un buget total, dar ai grijă cum e cheltuit. Poate că plăcile ceramice le găsești la ofertă, dar când ai făcut economie într-o parte, dă-ți voie să cheltui mai mult pentru o canapea confortabilă sau electrocasnice mai performante. Ținta este să te încadrezi în buget și să obții casa visată. Dar hai să-ți exemplific ceea ce vreau să spun cu amenajarea de față.
Casa pe care o vezi este un decorată în stil toscan și nici nu e de mirare pentru că exact în regiunea Toscana se și află. Este o casă veche modernizată. Dar uită-te la finisaje, sunt simple, culori și texturi naturale și pardoseli peste tot la fel din plăci ceramice de tip teracotă. De multe ori când cumperi o cantitate mai mare dintr-un produs, cum ar fi plăcile ceramice, poți obține discounturi. Nu doar că faci economie, dar când ai spații care comunică între ele, cum e aici, și decorul casei devine mai unitar, mai asortat, dacă vrei. Cu o pardoseală asemănătoare peste tot și camerele par mai ample. O piesă de accent se află în hol, respectiv cea a cuierului. Da, cu siguranță nu este ieftină, dar pe lângă ea, în alte camere sunt piese de mobilă recuperate, refinisate și care n-au fost scumpe.
Livingul apare intim și confortabil grație canapelelor cu alură clasică, dar nefiind extensibile sunt mai accesibile. Tapițeria a două dintre fotolii adaugă o tușă de rafinament și face legătura cu celelalte accente de roșu din zona de zi. Dar remarcă covorul împletit și măsuța, care e o ladă cu muchii rotungite. Sigur nu sunt din categoria de lux. Decorațiunile sunt puține, dar bine alese cu patină sau finisaje antichizate. În loc de tablou o oglindă care aduce un plus de strălucire în cameră. Mai departe e un mic salon cu o canapea roșie și o banchetă rustică. La fel, decorațiuni simple, dar cu texturi naturale ce imprimă senzația de confort. Nu s-au complicat cu tapete, cu lustre bogat ornamentate, cu covoare prețioase sau perne îmbrăcate în mătase. Totul este pur și simplu de bun gust, cu suprafețe mate și culori uni.
La bucătărie, deși electrocasnicele sunt cu design retro, care evident costă mai mult, vezi că mobila este minimală. Ba acolo unde s-a putut în loc de mobilă, cum e în dreptul chiuvetei, există o structură zidită. În loc de o masă insulă e o masă simplă cu raft, deci altă economie, iar pentru locul de luat masa sunt alese piese simple, din lemn și scaune cu împletituri, care merg foarte bine și pentru a fi folosite la exterior. Pentru sufragerie să știi că sunt folosite tot scaune simple și o masă veche reparată. Dar nu-ți dai seama de asta din cauza decorațiunilor textile. Da, cu câteva huse și o față de masă poți face minuni într-un decor. Totul devine mai elegant și mai rafinat. Secretul este ca totul să fie cât mai simplu. E mai ușor de asortat, dar și imaginea este una mai ordonată.
Dormitoarele au paturi din fier, ceva ce costă mai puțin decât un pat din lemn sau îmbrăcat cu tapițerie. Dar până la urmă la un pat contează salteaua, corect? Deci dacă e să faci vreo economie fă-o în privința modelului de pat, dar nu a saltelei. Aici piesele din fier se potrivesc de minune și stilului toscan abordat. Dar uită-te cât de elegant arată un pat cu baldachin vopsit alb și ce scenografie interioară poți obșine cu câteva perdele albe, simple. Cuverturi bine alese cu motive florale și taburete îmbrăcate în huse cu dungi; aceleași culori, dar imprimeruri diferite. Mobila strict necesară, dar fidelă temei de decorare, cu finisaje antichizate sau nuanțe similare obloanelor. Și băile sunt simple. În loc de mobilă pentru lavoar o structură zidită, cu plăci ceramice doar la nivelul pardoseli, în rest zugrăveală în nuanțe stinse (deci altă economie în lipsa faianței). Spațiile exterioare cu mobilă absolut accesibilă, dar vopsită alb, un plus de eleganță pentru că e în constrast plăcut cu verdele grădinii. Deci, nu sunt sunt lucruri scumpe, ci bine alese și armoniate între ele pentru o casă plăcută, confortabilă, care spune o poveste. Pur și simplu de bun gust. Sper să te inspire și pe tine!
Frumos, dar nu am vazut nicio floare in gradina?!
Mimi, sigur sunt, dar nu le-a prins fotograful cand a facut sedinta foto 🙂
este minunata!!! privind aceste fotografii retraiesc amintirile din vremea cand am locuit, pentru putina vreme ce-i drept, in aceasta regiune! cum ar spune englezul: I love’it 🙂
multumesc draga Adela! iti promt ca te voi invita la casa mea din aceasta zona, cand o voi avea 🙂
Doamne ajuta Sorina!
Foarte frumoase si bine alese postarile. Ma ajuta mult la cursul de design de la Dallesgo, cu Irina Neacsu.
Ma bucur din suflet! Chiar ma intreba lumea despre acest curs. poate ne spui mai multe. Daca am vazut eu bine invatati la curs sa faceti si proiectare pe computer Aurora?
Cursurile de design interior se reiau in oct. si deja se pot face inscrieri. Acum este o oferta cu reducere 25% pentru intreg pachetul incepatori,+ modulul extins si avansati. Doar cei avansati fac proiecte pe laptop (programul de proiectare se descarca in laptopul personal). Pe site-ul Dallesgo se afla mai multe detalii. Incepatorii lucreaza proiectul pe calc. Acesta consta din decorarea unei case (parter si etaj, in baza unui brief de client, tras la sorti), prin reconfiguarea peretilor interiori, plasarea usilor, finisajelor si mobilierului . Cursul de incepatori este interactiv si consta din multe ateliere practice, de lucru efectiv pe proiectul personal.
Probabil ca multi viseaza la o asemenea casa. Chiar imi place aceasta casa. Nu iti poti ceva mai mult de asa ceva 🙂