adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (8)

In Gradina, Sfaturi plante

Trandafirul deșertului poate crește și la noi, inclusiv la ghiveci ca bonsai

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Carli Marian ing.horticol si designer florist

În sfârșit este cald afară! Desigur pentru multți prea cald, aproape precum în deșertul Sahara, un motiv în plus pentru care m-am gândit să-ți povestesc despre Trandafirul deșertului (Adenium obesum). După nume este lesne de presupus că această plantă perenă își are originile exact pe meleagurile africane. Trandafirul deșertului este un material vegetal excepțional pentru obținerea bonsailor, asta datorită formelor ciudate ale trunchiului și rădăcinilor. Florile sale amintesc de florile leandrului cu care de altfel se înrudește, dar sunt mult mai frumoase și se găsesc într-o multitudine de culori și forme. Înflorirea efectivă se desfășoară din luna aprilie și până în septembrie. Crede-mă că merită să-l ai la fereastră sau pe terasă, dar înainte să-l cumperi, hai să citești mai multe despre cum trebuie îngrijit.

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (2)

Acasă la tine are nevoie de un loc însorit pentru a se dezvolta și înflori cât mai frumos. Chiar dacă provine din zone calde, aride să știi că nu este musai să stea în plin soare. O lumină benefică pentru Adenium înseamnă o fereastră cu expoziție Sud-Est. Iar în sezonul cald de preferat ar fi să stea undeva în aer liber într-o lumină filtrată, adică sub bolta unui arbore cu densitatea redusă a frunzișului. În cazul în care beneficiază de lumină unidirecțională atunci îți recomand ca, din când în când, să rotești ghiveciul astfel încât să obții o creștere armonioasă. În general, pentru Trandafirul deșertului o fertilizare pe an este suficientă și asta se aplică de regulă primăvara. Îți recomand un îngrășământ solubil în apă, de uz general, pentru plantele cu flori. Ai grijă să aplici îngrășământul diluat și pe un sol pre-udat pentru a preveni arderea rădăcinilor și pentru a accelera absorbția de substanțe nutritive. Din când în când este bine să mai adaugi ceva var în sol pentru a ridica alcalinitatea la nivelul ideal de 7,0- 7,5pH.

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (9)

Dar cel mai important aspect în îngrijirea Adeniumului este udarea. Trebuie să știi că apa se administrează în mod constant pe tot parcursul sezonului de creștere, astfel încât solul să fie uniform reavăn. Cel mai bine este să verifici starea de umiditatea a solului cu degetul. Doar în timpul iernii udarea este mai redusă, asta pentru a preveni supra-udare și apariția putregaiului.

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (13)

La fel ca toate plantele suculente și Trandafirul deșertului are capacitatea de a stoca apa în tulpină și frunze. Astfel că poate fi lăsat pentru perioade lungi de timp fără a fi nevoie să fie udat. În acest caz să știi că va suferi doar un regres în creștere și nicidecum vreun efect negativ asupra sănătății plantei. Să știi că în acest fel în perioada în care nu are flori poți determina o stagnare a creșterii, asta în cazul în care îți dorești să nu crească prea mare. Și dacă totuși crește foarte mult și are o dezvoltare laxă atunci poți interveni prin tăieri pentru a obține o redimensionare a întregii plante. Dacă aplici tăieri scurte să știi că vei obține o coroană ramificată și mult mai compactă decât se formează în mod natural. Îți recomand să folosești mănuș ide grădină, atunci când faci tăieri și manipulări ale ramurilor de Adenium întrucât seva care se scurge este toxică.

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (6)

Din cauza ritmului de creștere alert în partea subterană vei vedea că foarte des necesită transvazări, deci va trebui să-i cumperi ghivece din ce în ce mai mari. Adeniumul se transplantează atunci când containerul începe să inhibe creșterea aeriană, iar solul este epuizat în explorare de către rădăcini. Pentru această operație trebuie să glisezi și să scoți foarte atent planta din ghiveci fără să deteriorezi rădăcinile suculente atât de sensibile. Apoi așezi arbustul într-un nou recipient, cel puțin cu jumătate mai mare decât balotul existent și la aceeași adâncime de plantare sau mai mică decât a fost obișnuită planta inițial. Apoi se umple spațiile libere cu un sol de bună calitate și se adaugă apă pentru o mai bună tasare a acestuia.

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (3)

Să știi că toate speciile de Adenium te pot ajuta să obții un bonsai într-un timp extrem de redus. Va fi o plăcere îți garantez să-ți obții propriul bonsai care, una peste alta, înflorește și nu oricum, ci foarte spectaculos. Mai jos ai să vezi imagini și cu Trandafirul deșertului în mediul lui natural și ai să înțelegi de ce este atât de apreciat. Să descoperi flori într-un ținut arid este cu adevărat un miracol, iar modul cum s-a adaptat această plantă în deșert pare de-a dreptul magie. Sper că te-am convins că minunăția asta de plantă merită un loc la tine acasă!

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (17)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (18)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (10)

 

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (15)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (14)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (16)

adelaparvu.com despre Adenium Obesum, Trandafirul desertului, Text Carli Marian (1)

 

17 raspunsuri pentru Trandafirul deșertului poate crește și la noi, inclusiv la ghiveci ca bonsai

 1. isilve spune:

  O plantă minunată.

 2. carlimarian spune:

  Asa este Isilve! Iar soiurile existente pe piata au flori naucitor de frumoase !

 3. Elena spune:

  De ce mi se usucă frunzele la trandafirul desertului????

 4. Mihai spune:

  Ti se usuca frunzele deoarece il uzi excesiv. Uda-l f putin, doar cand observi ca pamantul de la suprafata s-a uscat. Iarna lasa-l la hibernare

 5. roxana spune:

  Cum pot salva planta, cred ca i-am pus cam multa apa. Tulpina a devenit moale, nu mai este ferma. L-am pus in balcon la soare, sper sa se elimine surplusul de apa. In plus, mai are si paduchi blanosi de care nu stiu cum sa scap. Multumesc

 6. Denisa spune:

  Bine,va multumesc!

 7. Elena spune:

  Bună seara am și eu un trandafir și mi se îngălbenesc frunzele și cele care mai sunt sunt arse jumătate ce este de facut

 8. Elena spune:

  Bună seara am și eu un trandafir și mi se îngălbenesc frunzele și cele care mai sunt, sunt arse pana la jumate ce este de făcut…

  • carli spune:

   S-ar putea sa il udati ceva mai mult decat are nevoie si sa aiba probleme la radacini. Trebuie verificate radacinile. Va astept cu fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *