Să mai spună cineva că nu se fac lucruri frumoase la noi și că oamenii nu mai sunt interesați de tradiție. După ce ai să afli povestea acestei familii care a început, în urmă cu zece ani, adică 2004, să facă cahle ai să afli că cercul celor interesați de frumos și de păstrarea lui este tot mai mare. La Târgu Secuiesc domnul Laszlo Karoly, artist plastic ceramist, era profesor de ceramică la Palatul Copiilor din oraș învățându-i pe cei mici să modeleze în lut. În timp ce le preda copiilor a observat în clădirea veche a instituției o sobă din cahle cu modele interesante. Pentru că era deja deteriorată s-a gândit să încerce să reproducă cahlele ei vechi. Apoi, curiozitatea l-a împins mai departe către documentare. A luat la rând muzeele din oraș și deodată a avut revelația că multe cahle de sobe, modele de acum două, trei, patru sute de ani riscă să piară pentru totdeauna pentru că nimeni nu le cataloghează sau are în vreun fel grijă ca să fie produse mai departe.
Laszlo Zsolt si tatăl său artistul Laszlo Karoly
Dar știi cum e când te apuci de un lucru și ți se duce vestea că te pasionează ceva, nu? Oamenii încep să vină către tine. În timpul unor lucrări de renovare la muzeul din Miercurea Ciuc specialiștii de acolo au găsit în pardoseala clădirii o fântâna mare, cu diamentrul de circa trei metri, care era toată umplută cu ce crezi? Cahle vechi, unele chiar foarte vechi. Cum au ajuns acolo? Păi oamenii demontau sobele și aruncau cahlele ca pe moloz. Domnul Laszlo Karoly a tremurat de fericire când a fost chemat să le vadă. Multe dintre ele sparte, ciobite, rupte, dar el s-a apucat să le reconsitutie. A găsit și pe câmp, aruncate ca și gunoi minunății de chale. Da, erau găurite sau deteriorate, dar superbe și foarte vechi. În timp, a colecționat foarte multe și le-a luat la rând pentru a recompune desenul original, apoi s-a apucat să facă unele noi ce reproduceau simbolurile și modelele vechi. Inițial s-a gândit să facă pur și simplu tăblițe decorative pentru ca aceste minunății create cu sute de ani în urmă să nu se piardă. Apoi însă cineva a auzit de el, de la un conac din zonă, care avea o sobă veche, dar defectă și i-a comandat primele cahle cu ajutorul cărora să o refacă. Și povestea sobelor de la Amrita începea să se scrie.
În 2004 domnul Laszlo Karoly își făcea treaba meticulos în atelierul său. Cum a venit prima comandă și prima provocare să recreeze cahle, discuțiile în familie au devenit interesante. Fiul său Laszlo Zsolt era încă student la facultatea știinte economice și nu se gândea vreodată că va ajunge să lucreze acasă, la Târgu Secuiesc, împreună cu tatăl său. Dar când acesta a spus de sobe și când a văzut ce minunății făcea părintele său a întrevăzut potențialul unei mici afaceri de familie. Cererea părea să existe, dar nu și oferta – asta constituia evident un atuu. Unde mai pui că tatăl său deja avea o colecție absolut impresionată de sute de cahle pe care le cataloga și recompunea. Așa că pentru ca totul să fie în regulă și din punct de vedere fiscal și contractual, Zsolt i-a propus tatălui său să deschidă firma lor Amrita. Numele e din sanscrită și înseamnă elixirul vieții. Ce are de-a face cu sobele? Zsolt l-a ales și spune că s-a gândit mai mult la frumosul care merită să dăinuie pe lumea asta și că tot ce e frumos, bun și adevărat, inclusiv o muncă prin care aceste valori sunt transmise mai departe poate fi considerat elixir al vieții. Pare-se că Zsolt nu e doar omul cu cifrele, ci și un om sensibil și filozof.
Deci au început în 2004 să primească primele comenzi pentru cahle, în principal ca materiale pentru restaurarea unor sobe vechi. Au produs din ce în ce mai multe tipuri de cahle, de mărimi și forme diferite, apoi tot felul de decoruri pentru ornamentarea sobelor sau manufacturarea de grile (găuri de aerisire) pentru sobe și șemineuri. Pe măsură ce artistul Laszlo Karoly recompunea imaginea sobelor de altădată așa îi veneau și noi idei pentru piese deosebite. Dar vezi că producția asta, care era în ritm lent, dar sigur, s-a lovit la un moment dat de o problemă mare: serviciile. Da, oamenii veneau să vadă cahlele și erau tare încântați, dar vroiau sobele cu totul, adică aveau nevoie și de meșterii care să le construiască. Zsolt a fost pe fază și deși i-a fost greu să identifice meșterii buni până la urmă a legat parteneriate cu cinci echipe serioase de sobari. Deși sună ca și cum sobele ar fi precum canapelele, să știi că o sobă adevărată e musai să fie construită la fața locului. Știi că ți-am mai scris de Răzvan Iancu, inginerul de la Oradea care spunea că o sobă e cu atât ai eficientă cu cât traseul pentru fum e mai lung, asta înseamnă că soba trebuie să fie mare și înaltă.
Fiecare sobă este de fapt un proiect unicat. N-are cum să iasă două la fel chiar dacă pentru ele sunt folosite aceleași tipuri de cahle. De aceea n-am cum să-ți vorbesc despre modele, ci doar la capitolul modele de cahle. Da, cele pictate manual sunt absolut demențiale! Dar care nu sunt? Mie mi-ar fi tare greu să aleg ceva pentru mine. Dar clienții se pare că se hotărăsc repede. Deși ai crede că fiind din Târgu Secuiesc cei de la Amrita ar avea mai mulți clienți din Ungaria sau din Ardeal, află că cei mai mulți sunt din sudul țării și din Bucovina. Ba mai mult, familia Laszlo a ajuns să onoreze comenzi și peste hotare în Germania, Austria, Franța. În Franța au avut chiar lucrări provocatoare într-un castel vechi, unde existau șemineuri de piatră uriașe, dar nefuncționale, iar proprietarii și-au dorit ca în ele să fie construite sobe cu cahele de la Amrita (vezi poze mai jos). Mi-a plăcut de Zsolt care spunea că acești clienți străini au lucrat ca expați la noi în țară și și-au dorit o sobă sau un șemineu cu cahle de la ei ca o amintire dragă despre România. Au vrut pur și simplu o bucățică românească în casele lor și asta mi se pare tare frumos! Până la urmă e la propriu o bucată de Românie, căci lutul acela din care sunt manufacturate cahlele e chiar din pământul acestei țări, lut care le ține de cald și care le bucură privirea și sufletul de frumos.
Și eu îmi doresc o bucățică de frumos la mine acasă și sunt sigură că o voi avea. Până atunci însă trebuia să-ți spun despre familia Laszlo și despre munca impresionantă pe care o fac. Nu doar că lucrările lor sunt demențiale, dar și partea acesta de reproducere și transmitere mai departe a unor modele de cahle uitate mi se pare fascinantă. N-au apucat să posteze pe site-ul lor toate modelele de cahle sau elemente pe care le pot face, dar cert este că dacă ai o sobă veche și îți dorești să fie reconstituită acum știi la cine poți apela. Domnul Laszlo Karol poate recrea efectiv modelul unor cahle vechi, decoruri sau accesori vechi, ceea ce mi se pare excepțional. Pe lângă sobe, șemineuri echipele de la Amrita îți pot face și grătare în care să insereze cahle frumos decorate. Prețurile? Sincer, mie mi se par că sunt pe măsura lucrărilor – o sobă construită cu chale mai simple poate ajunge la 2200 de euro, iar una cu cahle pictate la 3000 de euro. Acum ți-am spus că fiecare lucrare e diferită, deci dacă te interesează uite ia legătura cu Laszlo Zsolt la telefonul 0740.085.937, vezi aici siteul amrita.ro și aici pagina de Facebook. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
11
SENZATIONAL ADELA,mi-ar placea daca mi-ai da ceva detalii despre Seminee pe lemne cu recuperatoare de caldura si focare inchise de fonta, dar te rog daca poti preturile sa fie de Romania Ph nu de Marea Britanie…Iti multumesc ptr ca existi si te rog sa continui tot asa.Chao
felicitari familiei Laszlo pentru conservarea aceastei parti din trecut…cahlele, adevarate bijuterii
Draga Domnule Laszlo,va rog sa luati legatura cu mine prin e-mail,doresc sa fac o comanda
Va multumim pentru felicitare dar si pentru recomandare. Domnul Fanel, daca imi trimiteti un email scurt va trimit o adresa unde gasiti mai multe modele de recuperatoare de caldura.
Draga Domule Laszlo,sunt ardeleanca ca dumneavostra ,va admir extraordinar de mult,va rog sa luati legatura cu mine pe facebook sau prin e-mai.Doresc sa comand mai multe sobe (3-4) ,va multumesc mult.Dr Botez
superb! nu mi-am inchipuit ca voi gasi asa ceva si la noi :). Ma intereseaza si pe mine recuperatoarele de caldura. le-am vazut prima data la o pensiune in Corund.
adevarate bijuterii sunt
Adela, ti-am scris mai demult despre dl Laszlo Karoly si despre minunatele cahle care le produce, in speranta ca vei scrie un articol despre el, et voila ! Ma bucur ptr ei si le doresc mult succes in afaceri !
Iti multumesc foarte mult Ghiulnaz! Iata ca am reusit sa dau de el 🙂
Doamna Adela, ar trebui sa faceti o vizita si in Moldova. Romania nu este numai Ardealul. Frumosul este si in casele moldovenilor – au si ei sobe daca puteti sa credeti asa ceva. Eu personal mi-am petrecut iernile pe priciul sobei bunicei mele – era tare frumoasa si este una din imaginile cele mai frumoase ale copilariei mele.
Mi-am recitit mesajul si mi-am dat seama ca am fost un pic rautacios – va rog sa ma scuzati si vreau sa stiti ca apreciez mult munca dvs. Insa uitandu-ma la televizor mi-am dat seama ca tara noastra este reprezentata in acest moment numai de ardeleni. E bine si asa pentru moment. Avem o tara frumoasa plina de traditii si locuri minunate – probabil ca in decursul anilor se va apleca cineva si spre alte regiuni mai putin mediatizate. Mult success in continuare!!!
Sunt foarte frumoase casele din tara noastra, indiferent de zona si ma bucur atunci cand le descopar. Am scris si despre case din Moldova, dar știu ca sunt foarte multe articole si e greu sa le gasiti. Uitati una care mi-a ramas in suflet https://adelaparvu.com/2014/03/25/si-au-ridicat-o-casa-de-vis-aproape-de-piatra-neamt-in-locul-in-care-mergeau-la-iarba-verde/
Frumuseti!
Sunt cateva sobe albe cu desen rosu si albastru care imi sugereaza o ie taraneasca…Superbe. Imi plac mult sobele. Probabil din cauza ca sunt intr-o zodie de foc?!
sunt minunate…atata caldura si frumusete. Spor in toate…si tie Adela multa sanatate .Iti multumesc pentru tot ce ne oferi scriind…
foarte frumoase si practice, multumesc ca existati si faceti lucruri deosebite.
Salutare d-le Laszlo,
si va rog sa ma scuzati ca nu m-am uitat pana acum,tin sa va multumesc dvs si Tatalui dvs pt tot ceea ce faceti,din punctul meu de vedere sunt niste opere de arta, mie mi-ar fi mila sa fac focul in iele le-as pastra ca pe niste bibelouri.Va rog daca vreti sa imi trimiteti detalii despre recuperatoare de caldura s-au seminee care incalzesc casa cu adevarat o puteti face aici:stephyiahve@gmail.com Eu vreau sa imi construiesc un semineu adevarat in sufragerie pe lemne,si cu acelasi semineu vreau sa incalzesc si camera de deasupra sufrageriei de la mansarda montand un recuperator de caldura, tot se face focul? Si stim cu totii cata temperatura se pierde pe cosul de fum?Va multumesc pt ca existati si va rog sa ma ajutati,cu stima Fanel
Buna ziua, va multumim mult pentru aprecieri. Facem tot posibilul ca sobele noastre sa fie frumoase, asa cum le numiti si Dumneavoastra, niste opere de arta, dar daca nu sunt functionale, atunci am lucrat fara folos. Revin cu mesaj privat la adresa sus mentionata cu informatiile cerute.
Cu tot respectul,
Laszlo Zsolt
MINUNAT 🙂 SEMINEELE SUNT CAPODOPERE DE ARTA ! BRAVO SI FELICITARI 🙂 MULT SUCCES IN CONTINUARE 🙂
As vrea sa mai fac o precizare. Orientarea noastra catre acest segment de piata, adica sobele de teracota nu s-ar fi putut realiza fara ajutorul a mai multor oameni. De la colectarea si mai apoi reconstructia cahlelor pentru uz decorational tranzitul catre cahlele facute pentru sobe de teracota a necesitat multe informatii suplimentare, de care nu dispuneam la acel moment si nu le-am putut procura din carti de specialitate. Am primit un mare ajutor din partea domnului Zavaszki Attila, sobar cu o experienta foarte bogata in constructia sobelor de teracota. El ne-a ajutat cu informatiile tehnice de care aveam nevoie – cunostinte despre constructia sobelor – si prin discutiile purtate cu dansul s-a format stilul nostru aparte mai ales in ceea ce priveste forma sobelor Amrita si tehnicile aplicate in constructia acestor sobe. In primii ani el a fost cel care ne-a construit sobele, si ne ajuta cu constructia sobelor chiar si acum. Domnule Zavaszki Attila, va multumim pentru contributia Dumneavoastra in dezvoltarea acestei afaceri. In ultimii trei-patru ani am avut o colaborare fructuoasa de asemenea cu familia Hegyeli, sobari experimentati, carora le multumim pentru ca ne ajuta cu constructia sobelor Amrita.
Extraordinar!Bravo!
frumos, elegant si cred ca scump !!! nu e la indemana oricui are gust si dorinta….
Felicitari,
as vrea sa discutam despre o soba cu plita si cuptor, evident pentru bucatarie si eventual un semineu; pot fi contactat pe adresa petrinidorin@hotmail.com
Multumesc
Buna ziua domnule Laszlo Zsolt! Suntem fermecati de tot ce am vazut ca realizati.Ne-ar interesa foarte tare un semineu sau o teracota, dar am dorii sa stim daca ati facut astfel de constructii intr-o casa de lemn rotund?Astept sa-mi scrieti sa putem sa discutam referitor la o posibila lucrare! Va multumesc anticipat!
Buna ziua,am construit deja sobe si seminee in case din lemn rotund. Daca ne dati adresa Dumneavoastra de email, va pot trimite si fotografii si putem discuta mai in detaliu. Va rog sa ne scrieti la adresa contact@amrita.ro
Nagyon szép……hogyan érhetem el önöket itt Kezdivásárleyen……rendelni szeretnék
Köszönom
Szivesen! Ezt a telefonszámot megrendelheti: 004.0740.085.937 Laszlo Zsolt.
Totul este cu bun gust…superb! Felicitari!
Buns seara, as vrea sa fac la dumneavoastra 3 sobe frumoase pentru casa bunicilor me I , o casa in stil brancovenesc pe. care am renovat-o pastrandu-i stilul.
Casa a avut sobe deosebite care au fost distruse dupe nationalizare. Casa esta in Facaeni, Jud Ialomita tel 0723701578 As vrea sa incep cat mai curand constructia sobelor.Va multumesc.
Buna ziua,
Va voi suna in cursul zilei pentru a va cere detalii suplimentare despre sobele dorite. Intre timp va invit sa vizitati pagina noastra de internet.
As dori si eu sa am o soba frumoasa in casa
Domnii de la Amrita au construit șemineul din casa părinților mei prin 2012. Ma bucur ca se bucura de apreciere pentru ca fac niște lucruri deosebite , ne bucura privirea ori de cate ori reușim sa ne strângem in fata focului