adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (12)

In Colaboratori, Design floral

Gloriosa sau crinul de foc e o plantă agățătoare cu flori, care arată frumos și în buchetele de mireasă

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Puțină căldură în această perioadă cred că nu strică nimănui și de aceea m-am gândit că a sosit momentul să-ți prezint o plantă agățătoare cu flori precum focul. Este vorba de Gloriosa superba, o plantă exotică care te va uimi cu frumusețea florilor sale. Deși este mai puțin cunoscută la noi ea poate fi cultivată ca plantă de interior sau pentru balcon fară prea mari bătăi de cap. Ca și designer florist îți spun că florile acestei plante sunt deseori folosite în buchetele de mireasă și pentru aranjamente florale tocmai pentru forma lor deosebită și culorile vibrante. Știu că mulți dintre clienții mei se gândesc că acest crin crește precum alții, adică cu tijă, nu că ar fi o florile unei plante cățărătoare. Eu zic că e cu atât mai spectaculoasă cu cât ne oferă și această surpriză și e păcat să nu încerci să o ai și tu acasă.

adelaparvu.com despre Gloriosa sau crinul de foc, text Carli Marian (1)

Un element esențial în regimul de îngrijire al acestei plante este lumina, de care are mare nevoie pentru a putea înflori. În principiu, ar trebui să beneficieze de circa 3-4 ore de soare blând pentru a înflori încontinuu din iunie și până în octombrie. Să știi că acceptă si un pic de umbră, dar vei vedea că acest aspect va înfluența calitatea și durata înfloririi. Și pentru că ai de-a face cu o plantă exotică trebuie să ai mare grijă cu nivelul temperaturii mediului ambient. Asta pentru că Gloriosa este extrem de pretențioasă în privința căldurii și a variațiilor de temperatură. Iubește foarte mult căldura, având nevoie în perioada de creștere vegetativă de o temperatura cuprinsă între 16 si 26 ° C, iar pentru pornirea în vegetație a tuberculilor de doar 10-12 °C. Însă mare atenție la nivelul temperaturii din perioada de creștere vegetativă deoarece nu trebuie să scadă niciodată sub 12 °C. Frigul face ca planta să se oprească din creștere și să-i determine repausul.

j

Pe lângă controlul temperaturii trebuie să ai mare grijă și de umiditatea atmosferică, deoarece Gloriosa nu tolerează aerul uscat. Iar pentru a preveni uscarea frunzelor din pricina aerului uscat îți recomand pulverizari cu apă ale frunzișului, mai ales în perioadele cu temperaturi mai mari de 24° C. Deci, când e cald folosești pulverizatorul și îi oferi umiditatea de care are nevoie.

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (8)

Dacă va avea o udare corespunzătoare (adică o dată la 3-4 zile) în perioada martie-septembrie vei vedea că planta va avea o creștere rapidă, armonioasă și va forma un număr mare de boboci. Iar pentru a susține creșterea și formarea florilor este important să aplici din două în două săptămâni și un fertilizant. Te sfătuiesc să începi această fertilizarea după prima lună de la plantare și până la sfârșitul verii. Ar fi bine să apelezi la un îngrășământ care este bogat în azot şi potasiu, pentru că doar așa vei obține o înflorire spectaculoasă.

Minolta DSC

Înflorirea așa cum ți-am mai spus se cam termină în luna octombrie, moment în care întreaga plantă începe să se pregăteasca de un repaus bine meritat. Vei vedea că florile vor dispărea una câte una, frunzele vor începe să se îngălbenească culminând cu uscarea completă a plantei. Nu trebuie să intri în panică, fenomenul este unul normal. Tot ce trebuie să faci este să stopezi udarea și în final să scoți tuberculi pentru a-i depozita într-un loc uscat, răcoros și întunecat pentru a se odihni pe tot parcursul iernii. În primăvara anului următor poți planta tuberculii într-un substrat proaspăt, pe bază de pământ de grădină, nisip și turbă pentru a porni un nou ciclu de viață.

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (9)

În final trebuie să-ți spun că având de-a face cu o plantă agățătoare este musai să-i oferi un suport înalt pe care să se agațe și un spațiu generos să se desfășoare, deoarece poate ajunge să ocupe un spațiu de aproape un metru pătrat. Înc-o floare care zic eu că merită să o ai acasă și de care să te bucuri cu fiecare văpaie florală ce apare. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (13)

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (15)

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (17)

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (18)

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre Gloriosa sau Crinul de foc, text Carli Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *