Mi-a plăcut la nebunie propunerea aceasta de grădină amenajată cu materiale refolosite și obiecte reciclate. De ce? Nu doar pentru că diverse lucruri sunt inteligent modificate și reutilizate, ci și pentru că această grădină este creată cu scop multifuncțional. Pe lângă plante decorative sunt prezente și legumele, dar și locurile pentru atragerea insectelor și păsărilor ce ajută la polenizarea plantelor. Și nu doar că e loc de terasă sau de recreere, ci grădina este concepută și ca loc pentru mici spectacole artistice, zona de lângă terasa protejată cu acoperiș verde transformându-se în scenă. Nici nu știu ce-mi place mai mult aici, dar am să încerc să mă domolesc din entuziasm ca să-ți spun mai multe.
Premiată cu medialia de aur la secțiunea cele mai frumoase grădini de vară, în cadrul RHS Hampton Court Flower Show 2014, una dintre cele mai renumite expoziții horticulturale din lume, acest concept peisagistic denumit Metal Peterborough Garden a încântat specialiștii și oamenii de rând. Peisagista Sophie Antonelli de la Green Back Yard împreună cu Jeni Cairns, designer peisagist local, au gândit spațiul grădinii ca pe o oază de natură, sursă de hrană, dar și de cultură, care să fie materializată cu bani puțini. Ce au făcut? S-au gândit să recicleze materiale pentru un Spațiu care conectează și crește ( A Space to Connect and Grow). Jeni Cairns spune despre reciclare că este foarte importantă în munca sa. A constat că mulți oameni aruncă lucruri pentru că le consideră imperfecte sau deteriorate, dar pentru ea este o provocare să vadă frumusețea în fiecare defect și să privească altfel obiecte banale. Așa că butoaie vechi de metal au devenit taburete de ședere, jardiniere pentru plante, căsuțe pentru insecte sau corpuri de iluminat. De asemenea, din schele vechi de construcții au făcut o fântână decorativă verticală, iar din plase de construcții o miniscenă în aer liber.
Au muncit mult cele două peisagiste în sensul că obiectele reciclate au fost modificate, înfrumusețate, în special cele din metal care fie au fost traforate, fie tăiate și decorate altfel, păstrâdu-le însă aspectul lăsat de uzura lor. Bănci din lemn recuperat și-au găsit locul atât pe terasă, cât și în grădină, iar pentru mai multă abundență de verdeață au conceput și jardiniere etajate, perfecte în spații mici. Mi-a plăcut tare mult faptul că această grădină, după ce a fost prezentată în cadrul expoziției ce a avut loc în iulie 2014, a fost mutată și reconstituită în Peterborough, unde face parte acum din ansamblul unui centru (hub) de creație al artiștilor din comunitatea Metal Culture. Astfel, cele două peisagiste și-au atins scopurile prin amenajarea acestei grădini – acela de a conecta oameni, idei, dar și acela de-a fi o oază de natură și cultură. Uite, îți postez mai jos și o mică prezentare video ca să vezi toate detaliile din acest spațiu și ceea ce spun cele două specialiste. Sper să te inspire și pe tine!
Like
S-ar putea sa-ti placa:
http://warrengrovegarden.blogspot.ro/
Foarte interesant!