adelaparvu.com despre ardeiul decorativ la ghiveci, Capsicum, Text Carli Marian (5)

In Gradina, Legume, fructe, plante aromatice, Sfaturi plante

Ardeiul decorativ la ghiveci se poate folosi pentru murături?

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Pentru că suntem în plină toamnă și multe familii sunt preocupate cu procesul de murare a diverselor legumelor, m-am gândit că ar fi bine să-ți povestesc câte ceva și despre ardeiul decorativ la ghiveci, mai ales că am primit mai multe întrebări pe această temă. Fructele sale galbene, roșii, mov, portocalii sunt extrem de decorative și mulți au impresia că sunt doar de frumusețe. Dar nu e tocmai așa. Ele, pe lângă faptul că sunt aspectuoase, sunt și extrem de iuți. E bine să știi asta dacă te tentează să le guști, să le testezi în magazin înainte să le achiziționezi. Dacă-ți plac, poți pune câteva și la murat. Dar hai să-ți spun cum să obții cei mai buni ardei fără să folosești prea multe îngrășăminte chimice și cum să înmulțești planta ca să ai și pentru masă, dar și pentru casă.

adelaparvu.com despre ardeiul decorativ la ghiveci, Capsicum, Text Carli Marian (2)

Dacă nu ai semințe este musai pentru început să achiziționezi un exemplar cumpărat din florărie și de la care, în primul an, să obții semințele. Aceste semințe trebuie să le pui la germinat la începutul primăverii direct într-un strat superficial de pământ. După o creștere vegetativă de câteva luni vei vedea că pe la începutul verii vor apărea primele flori, urmând ca primele fructe să apară și să-ți facă cu ochiul undeva pe la sfârșitul verii și până iarna târziu.

adelaparvu.com despre ardeiul decorativ la ghiveci, Capsicum, Text Carli Marian (7)

Dacă vrei să obții un ardei cu un coronament compact și plin de fructe să știi că este nevoie să-i aplici ciupiri regulate pe tot parcursul creșterii vegetative. În principiu, ardeiul decorativ creşte, înfloreşte şi fructifică foarte bine la o temperatură moderată de circa 20 °C, dar poate suporta și o temperatură mai joasă de  13-15°C în timpul iernii. Pentru a avea un exemplar frumos este musai să-i oferi un spațiu cu multă lumină şi chiar soare direct, în special cel de dimineaţă şi de după-amiază. Lipsa luminii să știi că determină întreruperea înfloririi, iar fructele care sunt deja formate vor rămâne mici şi foarte puțin colorate.

adelaparvu.com despre ardeiul decorativ la ghiveci, Capsicum, Text Carli Marian (6)

În ceea ce privește udarea află că pământul trebuie menținut mereu reavăn, însă mare grijă cu excesul de apă care poate provoca căderea frunzelor și putrezirea plantei. Pentru a reduce pe cât posibil acest risc de umezeală îți recomand să folosești un substrat care să conţină pământ de ţelină sau pământ de grădină în amestec cu mranită sau compost obținut acasă. Această combinație va asigura o textură optimă și-o fertilitate excelentă, condiții esențiale în obținerea celui mai frumos ardei la ghiveci. În perioada de iarnă îți recomand să-l așezi într-un spațiu mai răcoros și să-l uzi mai rar.

adelaparvu.com despre ardeiul decorativ la ghiveci, Capsicum, Text Carli Marian (9)

În final, mă simt dator să-ți spun că dacă ai cumpărat un ghiveci cu ardei decorativ este bine să știi că planta a fost fertilizată destul de mult pentru a avea un aspect comercial cât mai bun. Dar, dacă fructele sunt rezultatul unei plante care a fost însămânțată de tine de la început și știi foarte bine cum le-ai obținut, atunci le poți consuma cu încredere, proaspete sau murate. Și nu uita că ardeiul poate fi folosit în aranjamente frumoase, grație culorii fructelor sale. Ți-am selectat vreo două imagini cu astfel de aranjamente care să te inspire. Sper să te ajute informațiile mele!

adelaparvu.com despre ardeiul decorativ la ghiveci, Capsicum, Text Carli Marian (8)

 

adelaparvu.com despre ardeiul decorativ la ghiveci, Capsicum, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre ardeiul decorativ la ghiveci, Capsicum, Text Carli Marian (4)

3 raspunsuri pentru Ardeiul decorativ la ghiveci se poate folosi pentru murături?

  1. […] Adela Parvu Pentru că suntem în plină toamnă și multe familii sunt preocupate cu procesul de murare a […]

  2. […] bulbii îi poți planta fie în grădină, fie într-un ghiveci cu pământ proaspăt. Plantarea la ghiveci să știi că va determina o înflorire timpurie și astfel vei putea avea flori chiar în preajma […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *