Numai când vezi imaginile ți se taie respirația pentru locul este absolut superb, indiferent de anotimp, iar casa este perfect integrată în peisaj. De altfel, arhitecta Adina Samoil spune că totul a fost gândit în funcție de poziția terenului și panoramele ce se deschid către Bucegi. Este o casă de arhitecți și mă bucur să ți-o prezint din două motive: pentru că arhitecții au conceput casa pentru condiții de munte și vei afla despre detalii importante ce țin de confort și al doilea punct marcat este implicarea efectivă a familiei, care n-a ezitat să pună mâna la treabă și să facă o bună parte din construcție. Da, arhitecta Adina Samoil a lucrat aici alături de soțul ei, dar cel mai mult a muncit fiul lor, arhitectul Andrei Samoil, care pe lângă acoperiș a făcut multe din finisajele interioare și a construit o bună parte din mobilă. Chiar dacă nu am să-ți arăt multe imagini de la interior, merită să-ți spun mai multe despre casă, în special despre dotările ei. Dar înainte să-ți postez două imagini care te vor face să visezi.
M-a interesat cum au reușit să ridice casa pentru că ea se află la o altitudine de circa 1100 de metri. Îți dai seama că nu există drumuri asfaltate, iar asta e un impediment major mai ales la transportul materialelor de construcție. Adina Samoil spune că deși e arhitect a fost atât de cucerită de peisaj încât a omis din prima să ia în calcul aspectele ce privesc de alimentarea cu apă, spre exemplu. După ce au achiziționat terenul a durat ceva timp până să finalizeze proiectul, mai exact le-a luat trei ani de zile, deși o casă cu structură pe lemn se ridică în maximum câteva luni de zile. Dar știi cum e când ai banii numărați. Important este însă să iasă bine proiectul și aici a ieșit de minune. Primul pas a fost să achiziționeze lemnele necesare ridicării construcției. Aceasta are o fundație și un planșeu din beton pe care ulterior au fost montați stâlpii și cleștii casei, adică ceea ce constituie structura casei.
În privința alimentării cu energie electrică a fost cel mai ușor pentru că exista infrastructură în zonă așa că s-au putut cupla la ea. Cu apa, arhitecta zice că a avut parte de vecini buni, în sensul că au vorbit ca împreună să capteze un izvor din care să fie umplut un rezervor comun, unul de calibru mai mare. Având în vedere că este o locuință temporară, de vacanță, la fel ca și cele din vecinătate, apa este suficientă pentru toți atât pentru dușuri, cât și pentru spălat vase. Pentru eficiență, rezervorul a fost montat la înălțime astfel încât să asigure apei o cădere naturală și ca atare să fie folosită mai puțină energie pentru alimentarea instalațiilor sanitare ale caselor. Ok, dacă alimentarea cu apă n-a fost prea dificilă, soluția privind fosa septică a presupus ceva documentare.
Adina Samoil a ales o fosă ecologică, de la firma suedeză Aquatron, specializată și în soluții pentru case de munte, căci la ei în Suedia nu doar că au zone muntoase, dar e și frig. Deci trebuia un sistem care să reziste și la temperaturi scăzute, adică să nu înghețe apa în el. În plus, aceste fose septice sunt excelente pentru zonele unde nu este posibilă vidanjare. Cum e această fosă ecologică? În primul rând separă apele menajere de la chiuveta de bucătărie (apă gri) de apa de la wc (apă neagră), care conține evident și substanțe solide. În fosă există compartimente separate pentru colectarea apei și pentru partea solidă. Apa este filtrată și în sol ajunge curată, iar substanțele solide sunt compactate, depozitate fără apă și cu ajutorul râmelor, după circa doi ani de zile masa obținută poate fi folosită ca și îngrășământ în grădină. Arhitecta spune că acest sistem este excelent pentru zonele unde nu există posibilitate de vidanjare, cum e și în cazul lor, și că după mai mult de trei ani de zile, chiar dacă n-au folosit niciodată îngrășământul obținut din fosă, cantitatea lui este foarte mică.
Casa are circa 100 de metri pătrați utili și e desfășurată pe patru niveluri. Da, nu-ți dai seama de asta pentru că practic sunt două niveluri, fiecare împărțit pe din două (cu supante). Această etajare a fost gândită pentru ca de la interior să fie vizualizate cele mai frumoase peisaje ale zonei. De asemenea, forma acoperișului maschează nivelurile și face ca întreaga casă să apară frumos integrată pe terenul în pantă. Când se adună familia aici, la interior pot fi cazate maximum zece persoane, asta ca precizare pentru cei care vor să-și facă o idee asupra eficienției organizării interiorului. Foarte frumoasă casa! De altfel, cine vine aici numai cu ochii pe ferestre stă în sezonul rece, iar când e vară, toți își petrec timpul afară, fie făcând drumeții, fie relaxându-se pe terasă. Uite, dacă vrei să iei legătura cu arhitecta Adina Samoil vezi site-ul firmei Architecton.ro sau la telefon 0726.784.954. Sper să te inspire și pe tine casa asta cu adevărat specială!
Foarte frumoasa… In ce zona a Bucegilor se afla? Are o priveliste superba.
Ti-as spune mai multe, dar doresc sa pastrez confidentialitatea locatiei exacte Daniel. Sper sa ma intelegi 🙂
Normal.. dar ma refeream de fapt nu la localitate ci la… despre ce parte a Bucegilor vbm… Intentionam acum ceva timp sa ridic o casa similara undeva pe platoul Pestera cu vedere dinspre Piatra Craiului spre Bucegi.. iar privelistea acestei case era spectaculoasa. Merci
Multumesc pentru intelegere, dar oricand o poti contacta pe doamna arhitect pentru detalii 🙂 Iti doresc sa ti se implineasca visul Daniel!
privelistea este spre Bucegi,dar evident locatia e undeva in zona Pietrii Craiului,probabil Moeciu-Fundata
Ufff… am ramas fara de grai…
Si eu Razvan!
Se poate si inchiria…stiu eu o camera…sau e doar privata?
Buna Loredana! E casa de vacanta privata. Daca o vor deschide vreodata si turistilor, o sa anunt pe blog 🙂
Mulțumesc, chiar vă rog!!!
[…] Adela Parvu Numai când vezi imaginile ți se taie respirația pentru locul este absolut superb, indiferent de […]
Minunata!!!!……casa si locatie de vis!!!!!
Ma bucur ca ti-a placut Elena!
o mica problema poate cu acest design, in zona respectiva (stiu zona si casa); din cate stiu este o zona protejata si se recomanda pastrarea unui stil arhitectural unitar, traditional; nu vreau sa fiu carcotas, e o casa superba dar nu e corecta incadrarea in acea zona chiar daca nu e cel mai rau exemplu posibil; scriu pt ca am mai vazut case moderne, luminoase dar care altereaza intreaga zona – mai aveti un exemplu pe acest blog tot din aceasi zona.
cred ca arhitectii ar trebui sa preia motivele zonei si sa construiasca conform zonei. E ca si cum ai pune un bloc intr-un sat traditional in Maramures .. cum se si intampla! Cred ca se pot folosi motivele traditionale pentru o locuinta confortabila si luminoasa. Poate se poate repara eventual sa se schimbe acoperisul si fatada- in zona e o solutie specifica extraordinar de eleganta si frumoasa, sindrila de lemn, cu un model specific zonei, solutie rar intalnita in prezent in Europa.
Numai oameni destepti
Adela,esti din galati?
foarte frumoasa vreau sa amenajez o bucatarie incurcata si nu stiu cum
[…] case, una conceptută pentru a conecta interiorul cu peisajul montan al zonei unde este ridicată. Un loc superb, dar și o orientare fericită a casei în raport cu acesta și cu punctele cardinale. Și pe […]
[…] fie cu școala, cu burse sau schimburi de experiență în Europa, India, Malaezia. Este un om pasionat de munte, de alpinism și mountain bike. A ajuns la în moment dat și în Austria, unde, la Viena, s-a […]