Când locuiești într-o casă mică ai tendința să te gândești la fiecare funcțiune ca la o încăpere de sine stătătoare. E clar că în ziua de azi mulți muncesc acasă și au în vedere un spațiu de birou, dar chiar e nevoie de o cameră separată pentru asta? Ori se dorește un loc de luat masa spațios, dar nu e musai să fie delimitat, ci poate fi parte din bucătărie sau living. Am ales să-ți prezint acest apartament de 43 de metri pătrați pentru că este foarte ingenios amenajat și în doar două camere sunt prezente toate funcțiunile necesare într-o locuință și sunt frumos aranjate fiecare în parte. Hai să-ți spun mai multe.
La noi există o reticență vizavi de deschiderea spațiului zonei de zi, chiar și pentru renunțarea la balcon. Dar dacă vrei să ai mai mult spațiu într-o locuință mică atunci soluția este să degajezi spațiul. Proprietarii acestui apartament au ales să apeleze la un birou de arhitectură (Hokum), iar specialiștii de aici au venit cu soluții de desființare a zidurilor, după ce au primit aprobările necesare și s-au asigurat că nu va fi afectată structura de rezistență a clădirii. Aceasta este una veche, renovată, de unde și tavanele înalte. În timpul șantierului au descoperit multe probleme, inclusiv unele legate de instalații, dar partea bună este că în jurul ușii de la intrare, sub tencuială au dat de un zid vechi din cărămidă, pe care l-au păstrat și l-au vopsit alb. E ca o nișă cu textură care face trecerea către spațiul amplu al zonei de zi.
Da, toată zona de zi este concentrată într-un singur spațiu. Acum totul pare luminos și aerisit pentru că ferestrele mari sigură lumina necesară peste tot, inclusiv în bucătărie, care inițial era insuficient luminată natural. În acest spațiu larg au poziționat bucătăria pe o latură, la mijloc locul de luat masa, iar lângă fereastră canapeaua. Pe peretele comun cu dormitorul, dressingul și baia au așezat comoda, care poate servi pentru tv și locul de birou. Legătura dintre bucătărie și canapea au realizat-o frumos prin intermediul finisajelor și mobilierului. Există un ansamblu de corpuri așezate în linie, pe întreaga latura a zonei de zi, care unește vizual ambientul și oferă spațiu de depozitare din plin, fără a mai ocupa ceva la nivelul pardoselii. Cu cât pardoseala este mai liberă, cu atât spațiul va părea mai mare.
Fiind și o casă cu tavane înalte, mobilierul suspendat din zona de zi care traversează totul de la un capăt la altul aduce decorul la scară umană, deci îl face mai primitor. Pe peretele opus tapetul ales este unul cu dungi orizontale tocmai pentru a accentua lățimea și nu înălțimea camerei. La granița dintre bucătărie și intrarea în dormitor, locul de birou este la îndemână și beneficiază de lumină naturală din partea stângă. Din cauza spațiului mic, arhitecții au propus ca dormitorul să nu fie separat cu ușă. Din spațiul dormitorului și al băii au fost sacrificate părți pentru configurarea unui dressing, de asemea fără ușă.
Baia a fost modernizată, iar în locul căzii a fost montată o cabină de duș, care acum lasă loc unui acces dublu în încăpere. În baie se poate ajunge atât din dormitor, cât și din holul de la intrare. Ingenios, nu? Mi-a plăcut locuința, peretele finisat cu vopsea cu efect de tablă din hol, dar și iluziile optice cu mobilierul și tpetul. De asemenea, merită menționat că intenționat covoare lipsesc. Fără ele locuința pare mult mai mare și luminoasă, dar aici e și preferința proprietarilor. Două camere, dar mai multe funcțiuni și mobilă atât cât trebuie. Să știi că o asemenea amenajare poate fi făcută cu un buget modest. Sper să te inspire și pe tine amenajarea de față!
Functional si intim !
oribil,stresant si gol – colturi,patrate,linii drepte,contraste acromatice…dupa cativa ani de locuit intr-un asemenea loc ajungi la psiho-pupu,daca nu cumva esti dinainte..”omul tehnologic”/cyborgul
dormitorului ii lipseste un ceas mare digital pe perete,ca sa fie ”perfect”
singura gura de oxigen – zidul acela vechi varuit
Referitor la afirmatia din articol „La noi există o reticență vizavi de deschiderea spațiului zonei de zi”, personal, cred ca este vorba, in multe cazuri, de o reticenta intemeiata. In arhitectura, ca si in alte domenii ale vietii, nu putem impune tuturor oamenilor anumite trenduri si idei intrucat nu toti oamenii sunt la fel.
Stiu ca e foarte la moda acum spatiul „deschis”. In reviste, la TV, pe situri de amenajari, in proiectele arhitecturale, vedem acest trend permanent, exclusiv chiar. Probabil el a aparut ca urmare a diminuarii spatiilor de locuit, diminuare cauzata, pe de o parte, de cresterea populatiei, pe de alta parte, de cresterea costului metrului patrat construit (fata de vremurile trecute).
Atunci cand combinam bucataria cu toate celelalte zone de zi, nu mai avem de fapt un spatiu „formal”, foarte util pentru a primi musafiri (mai ales musafiri cu care avem relatii ceva mai formale). Astfel, bucataria trebuie sa fie mereu impecabil de curata si ordonata.
Pentru cineva care nu gateste prea mult, poate ca nu e atat de complicat, dar pentru cei care gatesc zilnic, e stiut ca mirosurile circula, indiferent de cat de puternica e hota folosita. Mirosurile patrund in incaperi, in tesaturi. Zgomotele din bucatarie (ale diverselor aparate) ii afecteaza pe cei care, de exemplu, vor sa se odihneasca sau sa citeasca in camera de zi.
Bucatarie+loc de luat masa este o combinatie utila, insa bucatarie deschisa catre camera de zi, pentru mine este un NU NU. Camera de zi este un loc de relaxare si conversatie. Bucataria este ca un atelier. Unde mai punem ca exista bucatari/bucatarese carora chiar le place intimitatea si nu vor intrusi in timp ce gatesc.
Referitor la birou, depinde foarte mult de tipul si durata activitatii desfasurate. Daca zgomotele si interventiile celorlalti membrii ai familiei iti afecteaza concentrarea si productivitatea (sa zicem, esti traducator, designer, programator, contabil, etc. si lucrezi full time de acasa), atunci un loc separat de birou este o necesitate, chiar daca, din considerente de spatiu, poate fi un lux. Camerele multifunctionale sunt utile atunci cand sunt folosite de o singura persoana (ideal) sau, cel mult, de un cuplu de adulti.