Avem nevoie de repere, de idei și mai ales de specialiștii care să ni le ofere. Și cel mai bun mod de a afla care sunt cele mai bune și mai frumoase amenajări de la noi sunt galele de premiere, în cadrul cărora jurizarea se face de către specialiști, dar și prin votul publicului. În acest an, în premieră, Elle Decoration, una dintre cele mai prestigioase reviste de amenajări din lume, a organizat în România gala Elle Decoration Romanian Design Awards, prin care a desemnat cele mai bune și frumoase proiecte. Am ales să-ți prezint pe rând cele mai de top amenajări ca să-ți dai seama la ce nivel ridicat s-a ajuns și la noi în țară. Au fost mai multe secțiuni la care arhitecții și designerii români și-au putut înscrie lucrările, iar la capitolul cea mai bună amenajare de locuință privată a câștigat designerul Cristina Căpitanu de la Lemon Interior Design din București. Dar hai să-ți spun două vorbe despre proiectul ei.
Designerul Cristina Căpitanu pe scena Elle Decoration Romanian Design Awards 2014
Casa pe care o vezi este o vilă din cartierul bucureștean Dorobanți, locul unde sunt cele mai selecte showroomuri, restaurante, cluburi, cafenele, dar și unele dintre cele mai scumpe locuințe din capitală. Aici, într-o vilă construită în 1938, cu suprafața generoasă de 360 de metri pătrați, designerul Cristina Căpitanu împreună cu echipa de la Lemnon Interior Design s-a confruntat cu o temă dificilă: modernizarea unei construcții vechi, al cărei decor interior se dorea de către proprietari unul contemporan, de secol XXI. Este o casă ce aparține unui cuplu, care sunt de curând părinți. Vila a trebuit practic reconstruită de la fundații până la cel mai mic detaliu interior. Durata lucrărilor de modernizare a durat un an de zile, iar pentru amenajarea interioară sursele de inspirație au fost interpretările stilului SoHo din New York și Londra, un stil actual, urban, artistic.
Cristina Căpitanu și Elena Oancea de la Lemon Interior Design cu trofeul în mână pentru cea mai bună amenajare de locuință privată din România. Trofeul a fost creat de Cătălin Năstăsoiu,artist și designer român stalibit la New York
Pentru acest proiect a lucrat întreaga echipă de a Lemon Interior Design, adică, pe lângă designerul Cristina Căpitanu, au fost implicați în proiect arhitectul Matei Ionescu și Elena Oancea. Designerul spune că pentru ei nu există design fără funcționalitate, mai exact dacă nu servește unor nevoi degeaba arată bine locuința. Așa că totul este conceput astfel încât familia care locuiește aici să aibă tot ceea ce este necesar traiului de zi cu zi, dar imaginea fiecărei camere să bucure privirea și să arate impecabil indiferent de activitățile cotidiene curente. Astfel, accentul s-a pus pe luminozitatea încăperilor, pe utilizarea ingenioasă a lemnului și pietrei, dar și pe scenografia obținută cu ajutorul iluminatului artificial. „Pornind de la aceste elemente am folosit tapet din piatră, mozaic din lemn, finisaj de stucco, krion pentru băi. Pentru a încălzi și echilibra atmosfera am introdus lemnul de nuc, pielea și catifeaua. Pentru a separa etajele, în loc să folosim elementele tradiționale ca sticla și gips cartonul, am gândit o delimitare prin lemn”, spune designerul Cristina Căpitanu. O locuință ordonată, luminoasă și cu spații de depozitare create ca încăperi de sine stătătoare. Nu e pe gustul meu, căci mie imi plac amenajările colorate, dar nu gustul meu contează. Dacă proprietarii se simt bine, atunci înseamnă că tot efortul lor și munca designerilor au meritat!
foarte rece…urata
Ma intreb de unde va aparea Matrix??! Degeaba folosesti materiale de cea mai buna calitate, daca nu spun nimic! Eu parca mai astept sa se completeze incaperile cu cate ceva…Dormitorul este sinistru! Oare care au fost criteriile de selectie? Doar performanta creatiei artistice? Ca la hainele haute coutoure: imaginatie extrema, materiale impecabile, cusaturi exceptionale, dar de nepurtat!! Asa este si cu aceasta casa! Parerea mea!
Chiar ca e sinistru dormitorul….prea multa simplitate nu- l prea pace confortabil si calduros…un pat trantit in mijlocul unei camere..si…atat!!?
Este un interior ,,,RECE,,, fara culoare . Daca stai o saptamina inchis in acest apartament ,,,ai deveni o fiinta fara vita ,,,RECE,,,In exterior este putina culoare …verde ,roz ,galben si alb,,,dar putina, foarte pitina culoare pentru sufletul unui om …………
Nu este un interior rece, culorile neutre sunt calde. Casa este aproape minimalista. E frumoasa si simpla, interesanta si moderna. Nu neaparat in aceasta ordine.
Cred ca s-a mers pe ideea putin dar bun, nu este aglomerat, este luminos, ordonat insa dupa parerea mea trebuie accesorizat cu perdele si cateva covorase colorate, pentru mai multa caldura in rest arata bine, gusturile sunt diferite nu poate sa ne placa ceva 100% decat daca este creatia noastra pentru noi.
Ai dreptate , Adela „dacă proprietarii se simt bine” …dar nu-i înţeleg pe cei care au acordat premiul !
Mi se pare o casa impersonala. Daca la precedenta casa de lemn prezentata de tine, Adela, am avut sentimentul de parere de rau ca nu este a mea, vazand aceasta casa am sentimentul de parere de rau ca acesti oameni au cheltuit o avere pentru ce? Pentru o casa urata, rece, impersonala.
chiar nu inteleg.. oricine poate arunca 3 mobile intr-un spatiu dat..asta nu te face designer. o mobilare fara mesaj si lipsita de viata.
nici pe mine nu m-a impresionat…nu-mi place!
mie personal nu imi place, si nici nu inteleg de ce a fost premiata. Vreau sa cred ca Elle Decoration are mai mult bun gust.
f ok amenajarea, cu exceptia:
corpurilor de iluminat care nu se potrivesc (lustra din dormitor nu este de dormitor, etc.);
mesei de bucatarie care este f frumoasa, dar nu se potriveste cu mobila – eu as schimba mobila, si nu masa;
cuverturii de pe patul din dormitor – nu se potriveste – macar pt poze putea fi folosita (chiar si imprumutata) o cuvertura misto;
lipsei covoarelor – de unde si impresia de spatiu industrial – apropo de comentariile celorlalti – poate ca prorpietarului ii place asa, insa;
lipsei obiectelor de decor.
concluzia mea – ca de fiecare data, lucrurile nu sunt duse pana la capat.
dar, in comparatie cu multe alte amenajari, aceasta e f f ok.
De unde au luat mobilierul (mesele)?
Masa de nuc din bucatarie este minunata
Risipa de bani pentru o casa nelocuita…