adelaparvu.com despre trenduri in culorile pentru casa 2015

In In trend

Culorile anului 2015 în designul interior

Ce înseamnă pentru tine culorile? Pot fi un mod de exprimare, de comunicare, de relaționare. Da, culorile sunt adevărate coduri prin intermediul cărora ajungem la anumite stări sau le conștientizăm, ne conectăm cu natura, cu ceilalți oameni sau vorbim despre cine suntem noi. Gândește-te că toți folosim culorile prin machiaj, prin îmbrăcăminte și accesorii, prin preferințele pentru mașinile noastre. Atunci când vine vorba despre casă culorile sunt mai mult decât elemente ale unui ansamblu prin care încercăm să obținem armonia căminului nostru. Adică sunt mai mult decât suprafețe pe care ni le dorim asortate între ele. Culorile vorbesc despre emoțiile noastre, dar și despre cultura noastră, despre modul în care dorim să ne simțim, dar și cum vrem să fim percepuți. Și da, culorile vorbesc și despre societatea umană într-o anumită perioadă. Când ne vom uita în urmă vom constata că mereu anumite culori au vorbit despre efervescența creativă și artistică, dar și despre situația socială și economică a anumitor perioade. Deci sunt încărcate de semnificații, nu sunt doar culori.

adelaparvu.com despre paleta de culori 2015 ColourFuturesPaleta de culori 2015 de la ColourFutures

Cine stabilește trendurile în culoare sau care culori sunt la modă? Există specialiști în acest domeniu care anticipează pe baza unor studii sociologice și psihologice preferințele oamenilor pe anumite perioade de timp și le transpun în palete de culori. Există mai multe firme specializate în ceea ce înseamnă comunicare prin culoare, iar ele dau tonul în avans. Mai departe, există companii care produc vopseluri și care pe baza acestor predicții făcute în avans stabilesc pentru fiecare an anumite trenduri, inclusiv așa numite culori ale anului. Da, fiecare companie serioasă în domeniul cromaticii sau a vopselurilor stabilește o anumită culoare ca fiind expresia unui anumit an și pe lângă ea palete de culori. Nu e ca și cum ar fi descoperit ei noi culori sau culorile acestea e musai să le ai, ci scot în prim plan din miile de nuanțe și tonuri anumite selecții care-ți fac ție viața mai ușoară în privința alegerilor. De ce? Pentru că oferă și idei despre cum pot fi ele combinate. Mie însă cel mai mult îmi plac poveștile pentru fiecare trend în parte. În momentul în care există o poveste și ea motivează alegerile specialiștilor ne este mai ușor să rezonăm cu aceste nuanțe.

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, culoarea anului 2015 (3)Culoarea anului 2015 de la ColourFuturesadelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, culoarea anului 2015 (8)Culoarea anului 2015 de la ColourFutures

Am ales să-ți prezint nu doar culoarea anului, ci mai multe palete de culori din trei surse diferite. De ce? Ca să-ți faci o imagine de ansamblu asupra ceea ce înseamnă trenduri și să poți vedea care sunt similaritățile și deosebirile. Pe de altă parte, mai multe surse înseamnă și mai multe idei. Întotdeauna când se aleg culorile ele fac trimitere la o temă, ele exprimă ideea trendului, povestea lui. Practic, acești specialiști în culoare transpun în nuanțe studiile care arată anumite preferințe sau dorințe ale oamenilor ori anticipează comportamentul lor. Ai să vezi că cei de la ColourFutures (Akzo Nobel) au ales culoarea anului o nuanță de portocaliu, iar cei de la Pantone alta, iar cei de la Haymes au conceput cinci grupuri de nuanțe care să ne facă să ne simțim confortabil acasă. În ciuda aparentelor diferențe, dacă te uiți la întregul ansamblu de propuneri, vei regăsi toate nuanțele în palete largi, deci și cum le poți combina, însă fiecare este aleasă pe baza unei teme. Așa poți să faci și tu la tine acasă – să-ți stabilești o temă, după cum îți spuneam și în articolul cu visul, planul și implementarea.

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, culoarea anului 2015 (4)Culoarea anului 2015 de la ColourFutures
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, culoarea anului 2015 (6)Culoarea anului 2015 de la ColourFutures

Ceea ce mi se pare însă important este mesajul comun pe care aceste culori le transmit mai departe pentru anul 2015 și anume că e timpul să ne bucurăm de plăcerile și lucrurile simple, să aflăm mai multe despre tradițiile noastre, să avem grijă față de planetă și natură, să nu irosim sau să cumpărăm aiurea, ci să recuperăm materiale și obiecte și să le recombinăm într-un mod creativ. Da, este fără îndoială o conștientizare globală a faptului că am ajuns să nu ne mai bucurăm de ceea ce avem și să încercăm să fim mereu pe placul altora în loc să ne cufundăm în noi și să ne redescoperim, să ne acceptăm și să ne iubim așa cum suntem. Pentru că în momentul în care ne iubim pe noi înșine suntem pregătiți să-i acceptăm și să-i iubim și pe ceilalți, să le vedem calitățile mai mult decât defectele și să evoluăm împreună încurajându-ne reciproc să fim mereu mai buni, mai luminoși, mai umani.

Cei de la ColourFutures au avut ca temă principală magicul din viața cotidiană pentru care au despicat firul în cinci pentru a sublinia tot atâtea tendințe. Culoarea anului 2015 este un soi de portocaliu inspirat de nuanța cuprului. Ea exprimă nevoia de afecțiune într-o lume dominată de prezența noastră online, în rețelele sociale, vorbește despre plăcerea de a contempla un răsărit sau apus de soare, dar și micile delicii prezente pe masă. De asemenea, face trimitere la manufactură, la aprecierea muncii făcute cu pasiune, dar și la bucătărie unde această nuanță o regăsești în condimente, fileuri de carne sau ustensile din lemn cu patină. Acest portocaliu cu tente de cupru face trimitere și la imaginile vechi cu nuanțe de sepia, dar este și o culoare modernă prin delicatețea ei. Este o nuanță pentru familie, una care simți că te îmbrățișează, dar care te și inspiră să acționezi, să te bucuri de viață.

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, culoarea anului 2015 (5)Panou de imagini pentru culoarea anului 2015 de la ColourFutures
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, culoarea anului 2015 (2)Culoarea anului 2015 de la ColourFutures
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Big Nature Small me (6)Trend Big Nature Small Me – ColourFutures (Akzo Nobel).

Toată lumea vorbește despre culoarea anului 2015 de la Pantone denumită Marsala inspirată de un condiment din India. Este o nuanță plăcută, delicioasă și suficient de sobră pentru a fi pe placul femeilor și bărbaților. Merge de minune să o ai prezentă în sufragerie sau bucătărie ca și zugrăveală a pereților, se potrivește frumos și în living ca husă pentru canapea, tapițerie pentru mobilă sau covor, iar în baie merge ca și prezență la nivelul accesorilor (prosoape, pahar pentru periuțe de dinți, savonieră etc). Cu ce o poți combina? Merge de minune cu pardoseli deschise cum ar fi lemnul natur auriu, cu mobilă deschisă la culoare (bej, gri cald, crem), dar și închisă cum e wenge.

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, Marsala Pantone (4)Marsala culoarea anului 2015 de la Pantone
adelaparvu.com despre culorile anului 2015, Marsala Pantone (3)Marsala culoarea anului 2015 de la Pantone

Poți face contraste frumoase dacă folosești alături de Marsala turcoaz sau verde închis, dar și albastru denim (ca de blugi) sau închis (royal). Alături de roșu devine mai elegant, alături de tonuri de cupru sau portocaliu devine mai vesel, mai luminos. Care este semnificația acestei culori? Face apel la natură, la afecțiune, la compania celor dragi, la plăcerile simple. O poți considera nuanța îmbrățisărilor tandre ale familiei și prietenilor, dar și a vinului făcut în casă ori a teracotei sau cărămizii care încălzește ambientul locuințelor. Exprimă nevoia noastră de a redescoperi frumusețea cotidiană care ni se întipărește în memoria afectivă. Sper să-ți găsești și tu culoarea preferată în acest an, acea culoare sau acele nuanțe care exprimă valorile, preferințele și visurile tale!

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, Marsala Pantone (2)Marsala culoarea anului 2015 de la Pantone
adelaparvu.com despre culorile anului 2015, Marsala Pantone (1)Marsala culoare anului 2015 de la Pantone

Cele cinci trenduri de palete de culori de la ColourFutures, includ parțial și nuanța vedetă a anului CF15, dar fiecare selecție vine în întâmpinarea preferințelor oamenilor fiind în același timp parte din tema principală: magicul din viața de zi cu zi. Și ca să-ți fie mai ușor de urmărit seminifcația trendurilor am să-ți scriu mai jos, pentru fiecare fiecare trend, panou de idei, paletă cromatică dacă vrei, semnificația ei. Trendurile denumite în engleză sunt: Big nature small me (Eu mic și natura mare), Layer by layer (strat cu strat), Unseen spaces (Spații ne văzute), Him and her (El și ea), Friendly barter (Barter prietenos).

BIG NATURE SMALL ME (ColourFutures). Să trăiești fără a mai fi conectat la rețelele sociale, cum ar veni offine, îți face nu doar bine, ci te reconectează cu ceea ce suntem: natură, pentru că da! suntem parte din ea. Și cum e natura? Imprevizibilă, schimbătoare și totuși își urmează ciclurile, ritmul dat de anotimpuri. Poate fi furioasă și sălbatică ca și vremea, dar poate fi tandră și blândă ca florile pe un câmp înverzit. Oricum ar fi ne impune respect și admirație. Ce ai nevoie în natură? Poate doar de un rucsac, dar multă forță interioară și pregătire mentală.  Atunci când te lași în voia naturii, când devii una cu ea realizezi că elementele care o definesc fac parte și din tine. Asta e adevărata libertate: să fii tu însuți! Ei bine, aceste lucruri sunt transpuse în această paletă de culori tale plăcută, inspirată de nuanțele cerului, dar și de cele ale pământului în interioare care vorbesc despre un nou minimalism – acela în care sunt prezente bucăți din natură (lemn preponderent), dar totul e debarat de ornamente sau obiecte artificiale. Totul se reduce la strictul necesar creionat în tușe naturale.

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Big Nature Small me (1)Panou de imagini pentru trendul Big Nature Small Me – ColourFutures (Akzo Nobel).
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Big Nature Small me (2)Paleta de culori din trendul Big Nature Small Me de la ColourFutures (Akzo Nobel).
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Big Nature Small me (8)Trend Big Nature Small Me – ColourFutures (Akzo Nobel).
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Big Nature Small me (3)Trend Big Nature Small Me – ColourFutures (Akzo Nobel).
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Big Nature Small me (7)Trend Big Nature Small Me – ColourFutures (Akzo Nobel).
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Big Nature Small me (4)Trend Big Nature Small Me – ColourFutures (Akzo Nobel).
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Big Nature Small me (5)Trend Big Nature Small Me – ColourFutures (Akzo Nobel).

PLAYER BY LAYER (ColourFutures). Trăim concomintent pe mai multe planuri. Avem viața reală și o avem pe cea virtuală, avem convorbiri față-n față, dar avem și dialoguri prin telefon, e-mail. Spațiul digital a devenit deja o parte din straturile vieții noastre și acest lucru își găsește corespondența și în expresia culorilor. Strat după strat nu doar legat de spațiu, cât mai ales de timp. Dacă conștientizezi acest lucru și vrei să te cufunzi în tine lași și culorile să se amestece între ele. O sugestie cromatică ce vine să-ți amintească că indiferent de câte învelișuri, straturi ai avea, ele ascund întotdeauna un miez. De aici pastelurile plăcute, dar și straturile de culoare opace, care impreună, intercalate conferă senzația de profunzime.

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (7)Panou de imagini pentru trendul Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (1)
Paleta de culori a trendului Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (4)Trend Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (3)Trend Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (2)Trend Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (5)Trend Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (6)Trend Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (8)Trend Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Layer by layer (12)Trend Layer by layer – ColourFutures (Akzo Nobel)

UNSEEN SPACES (ColourFutures). În goana după mai mult confort și mai mult spațiu e timpul nu doar să căutăm locuințe mai mari, ci să redescoperim ceea ce nu ne place la actualele locuințe și să le explorăm și exploatăm pentru a crea ceea ce ne place. Mai mult, în zonele urbane o fostă fabrică poate să-și schimbe destinația, la fel ca și un depozit. Da, este vorba despre acele spații pe care nu le vedem sau nu ni le imaginăm ca fiind altfel (exact cum facem și cu noi înșine). Un trend care-ți propune să reevaluezi ceea ce e în jurul tău și prin nuanțe de gri și albastru să descoperi frumusețea acolo unde nu credeai că mai există, să reexaminezi ceea ce credeai că e nefolositor sau chiar urât și să privești totul dintr-o altă perspectivă. Când folosești combinații de culori închise și deschise poți crea efecte tridimensionale pentru a transforma spațiile din casă pe care le credeai pierdute sau inutilizabile.

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Unseen spaces (2)Panou de imagini pentru trendul Unseen Spaces – ColourFutures (Akzo Nobel)adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Unseen spaces (1)Paleta de culori a trendului Unseen Spaces – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Unseen spaces (10)Trend Unseen Spaces – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Unseen spaces (9)Trend Unseen Spaces – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Unseen spaces (8)Trend Unseen Spaces – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Unseen spaces (4)Trend Unseen Spaces – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Unseen spaces (5)Trend Unseen Spaces – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Unseen spaces (3)Trend Unseen Spaces – ColourFutures (Akzo Nobel)

HIM AND HER (ColourFutures). Într-o societate care pune accent pe egalitatea de drepturi între bărbați și femei se poate crede că și gusturile și modurile de exprimare ar trebui să ajungă la un palier comun. Dar de ce n-am face astfel încât să celebrăm apartenența sexuală, să ne bucurăm fiecare în parte de ceea ce suntem? Cum transpunem asta în culori? Prin alăturări îndrăznețe: rozuri pudrate și pastelate alături de albastru intens. La mijlocul lor tonuri neutre pentru împăciure. Da, e importantă egalitatea, dar și celebrarea individualității sexuale. Până la urmă bărbatul și femeia se completează reciproc, nu-i așa? Alături de roz pudrat, crem feminin poate sta foarte bine kakiul milităresc și albastrul masculin, iar combinate în spații cu trimitere către clasic devin de-a dreptul elegante exprimând parteneriatul ideal.

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (2)Panou de imagini pentru trendul Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (1)

Paleta de culori a trendului Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (10)Trend Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (3)Trend Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (4)Trend Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (6)Trend Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (8)Trend Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (9)Trend Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Him and her (5)Trend Him and Her – ColourFutures (Akzo Nobel)

FRIENDLY BARTER (ColourFutures). Dezvoltarea online-ului a dus și la crearea de grupuri și identificarea unor interese comune pentru o viață mai frumoasă pe această planetă. Există o mulțime de oameni atenți la ecologie, dar mai mult acest lucru a schimbat și modul în care se face comerț sau se oferă servicii. Pe lângă magazinele online au apărut și site-uri sau bloguri unde oamenii fac schimburi în natură pentru a refolosi inteligent lucrurile pe care le au în exces. De asemenea, există siteuri pe care găsești case în care poți sta în vacanțe sau în călătorii, adică locuințe pe care proprietarii încearcă să le exploateze și când ei nu sunt acasă. Acest trend este o expresie a anticonsumerismului care n-ar fi putut să ia naștere fără revoluția digitală. Se pun bazele unei economii de colaborare, una în care își face loc și barterul, dar și refolosirea propriilor resurse (casă, obiecte, etc). Oamenii încep să se ajute unul pe altul cu ceea ce au, încercând să fie cât mai eficienți în privința consumului, dar și mai darnici, să nu se atașeze de propriile lucruri. Cum se traduce asta în designul interior și în termeni de culoare? Prin combinații îndrăznețe. Nu mai faci risipă, ci transformi ceea ce ai într-un mod creativ. Ai mobilă veche? O remodelezi pentru actualele tale nevoi. Ai mai multe culori dar nu-ți ajung pentru un perete întreg? Le combini. De aici rezultă efecte interesante și obiecte surprinzătoare.

adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (2)Panou de imagini pentru trendul Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (1)Trend Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (3)Trend Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (8)Trend Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (4)Trend Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (9)Trend Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (6)Trend Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (5)Trend Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)
adelaparvu.com despre Colourfutures Trends 2015, trenduri in culorile pentru casa, Friendly barter (7)Trend Friendly Barter – ColourFutures (Akzo Nobel)

Cei de la Hameys, o companie de vopseluri australiană, au creionat alte cinci trenduri. Ele sunt denumite diferit, dar ai să regăsești în cadrul lor cam aceleași nuanțe. Trendurile sunt New Skin, Raw, Exotic Botanic, Relaxed Replay, Rhytmic Palms. De ce sunt denumite diferit? Pentru că au fost adaptate publicului lor, care se bucură de altă climă, altă vegetație, care are altă cultură decât cea europeană și rezonează la anumite cuvinte și teme. Combinațiile de culori însă pot fi aplicate fără probleme și la noi dacă îți sunt pe plac pentru că fiecare trend după cum îți spuneam are o mică poveste în spate. Am să-ți scriu tot așa, pentru fiecare în parte despre aceste mici istorisiri ca să-ți fie mai ușor să identifici ceea ce-ți place.

RAW (Haymes).Tema acestui trend pornește de la ideea de detoxifiere a corpului dar și de debarasare a surplusului de obiecte, de lucruri din casă. E ca și cum ai avea nevoie să te întorci la esențial, să faci curat în tine și în jurul tău. Cum se traduce asta prin culoare? Prin griuri de bază, griuri care liniștesc, care relaxează și care în combinație cu lemnul devin de-a dreptul odihnitoare. Dacă n-ai idee ce culori îți plac, griurile pot fi un bun punct de pornire pentru că ele se pot combina cu orice.

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, trenduri in culoare, Trend Haymes Raw

NEW SKIN (Haymes). Un trend inspirat de confortul familiarității, de plăcerea de-a sta acasă în perechea de blugi preferată. O temă ce explorează culorile denimului și ale urmelor uzurii obiectelor. Și sunt multe tonuri de denim nu-i așa? De la albastrul închis, indigo la cel prespălat aproape alb. Se combină excelent cu alb, dar și cu tonuri de marouri, de nuanțe ale lemnului natur.

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, trenduri in culoare, Trend Haymes New Skin

EXOTIC BOTANIC (Haymes). Te-ai fi gândit la un cer înnorat pe care se proiectează un buchet cu flori diafane? Ei bine, natura este cea mai bună sursă de inspirație pentru paletele de culori. Aici masculinul și femininul coexistă superb, așa cum sunt florile delicate ce cresc pe o stâncă puternică. Cum se poate traduce asta în culori? Prin alăturarea de roz, portocaliu, mov pudrate cu tonuri de griuri, o combinație absolut echilibrată și foarte armonioasă atunci când vine vorba despre a împleti gusturile feminine cu cele masculine.

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, trenduri in culoare, Trend Haymes Exotic Botanic

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, trenduri in culoare, Trend Haymes Exotic Botanic

RHYTHMIC PALMS (Haymes). Unde poți găsi cele mai frumoase motive decorative? Poate chiar în nervurile frunzelor. Ei bine, verdele acestora are atâtea tonuri și nuanțe! De la cele închise, întunecate la cele crude, de-a dreptul solare. În combinație cu negru și alb aceste motive și culori devin de-a dreptul misterioase, ne provoacă să aprofundăm miracolul naturii, să explorăm adâncurile pădurilor, dar și să ne oferim momente de introspecție.

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, trenduri in culoare, Trend Haymes Rhythmic Palms

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, trenduri in culoare, Trend Haymes Rhythmic Palms 2

RELAXED REPLAY (Haymes). Vrei să te bucuri de fiecare zi? O poți face încojurându-te de nuanțe vibrante, care să-ți amintească de viață, de copilărie. O combinație de culori antrenantă care te provoacă să vezi obiectele simple într-o altă lumină, ca să nu spun culoare. Un trend care te provoacă să transformi ceea ce nu-ți mai place folosindu-te de culori. Vorba mea: O viață avem? Colorată să fie! Chiar sunt curioasă care trend ți-a plăcut sau care nuanță te-a încântat. Sper că ți-ai găsit inspirația la început de an!

adelaparvu.com despre culorile anului 2015, trenduri in culoare, Trend Haymes Relaxed Replay

Foto: ColourFutures// Martina Gemmola fotografii și styling Ruth Welsby pentru Haymes // Pantone

22 Responses to Culorile anului 2015 în designul interior

 1. Lili spune:

  La Multi Ani suflet colorat! Fabulos articol!!!

  • Adela Parvu spune:

   Ma bucur daca iti este de folos articolul Lili!

   • Lili spune:

    Ma inspira aricolele tale. Ai idee, aceste nuante se gasesc la firmele in domeniu? Ai putea sa ne spui ceva despre vopselele pe baza de latex? Tnx.

    • Adela Parvu spune:

     Da, le poti gasi in orice paletar. Cele de la ColourFutures le gasesti in gama Dulux, care la noi este si in magazine si in centrul Culori si Idei din Bucuresti. Celelalte le cauti in paletarul celorlalte firme. Este ceva anume ce ti-ai dori sa afli despre vopselele pe baza de latex?

     • Lili spune:

      Daca vopselele pe baza de latex se potrivesc oricarui tip de perete, daca scoare in evidenta imperfectiunile si daca se gasesc la Dedeman …cred ca ai ajuns sa cunosti magazinul ca-n palma :).

     • Adela Parvu spune:

      Hai ca ma documentez mai bine si iti spun. In general vopselurile pe baza de latex sunt mult mai elastice si mai rezistente de aceea sunt si mai scumpe 🙂 Ele nu crapa si acopera excelent suprafetele. Dar am sa fac un articol cum trebuie si iti multumesc ca mi-ai spus ce te intereseaza ca sa stiu ce puncte sa ating. Pe curand!

 2. lupunicolpetcu spune:

  Superb articolul,minunata povestea din spatele culorilor,eram sigura ca si culorile au propriile povesti ca de altfel toate lucrurile.Un an al reinventarii sa inteleg,ma stradui sa ma reculeg si eu si sa ma reinventez cu putin curaj.Mereu sunteti o sursa de inspiratie , o adevarata oaza .

 3. Anca spune:

  Super articolul! Informatii foarte utile. Multumim!!!

 4. Ella spune:

  E vorba de culoarea vinului de Marsala! Condimentul indian este masala – tikka masala si in genere e o variatie pe tema culorii portocaliu- orange – caramiziu. Vinul de Marsala e un rosu burgund.

 5. Mrs. Mona spune:

  Oribila combinatie ptr design. Trista si ca o rana . prea carnala….. ptr vestimentatie inteleg dar un interior colorat astfel devine prea complicat, sarac ca o improvizatie, ne intoarcem la 1950 cu angoasele anilor postbelici, o filozofie de interior, o filozofie de culori intr-o varietate de nelinisti si nehotarari . Nimic nu este sigur, totul se clatina, optam ptr tern ;-( Adela articolul este minunat dar culorile sunt simplu oribile 😉 fiindca sunt pesimiste. Ptiu… Ptiu ….

  • Adela Parvu spune:

   Conteaza enorm combinatiile Mona! Intr-un interior si cartile sunt pete de culoare, iar lumina corpurilor de iluminat poate transforma totul. Mie nu-mi displac, mai ales cand inteleg motivatia alegerii lor 🙂

 6. nicoleta spune:

  Buna Adela ,am doua fete si vreau sa redecorez camera lor …le place movul ,iar eu am cumparat niste perdele cu verde deschis ..vernil ,ce culoare imi recomanzi pe linga mov ? multumesc.

  • Adela Parvu spune:

   Pai ai ales foarte bine verde si mov. Daca e o singura camera, joaca cu tonurile de mov, respectiv poti alege un mov pudrat usor catre gri si foarte pastelat alaturi de un mov lavanda, spre exemplu. De asemenea, te poti juca si cu verde alaturi de mov, dar fii atenta la nuante. Acolo unde ai mobila masiva, incearca sa nu creezi contraste cu zugraveala de perete, astfel incat mobila sa fie cat mai estompata, sa mai mai apara dur in incapere.

 7. […] îmi place foarte mult, grație nuanței solare de galben amplificată de prezența culorii portocalii care se regăsești în scaune. Este primul […]

 8. […] zona de odihnă mi-a atras atenția albastrul indigo pentru peretete unde e situat patul, o zonă frumos evidențiată cu o instalație de becuri. Dar […]

 9. […] vine vorba despre nuanțele zugrăvelii opțiunile sunt așa de multe încât te pot speria. Ei bine, ce-ai zice de o nuanțe de maro? […]

 10. […] DE CUPRU. A fost metalul de la care s-a plecat pentru culorile anului 2015, iar el se regăsește și în decorațiunile pentru brad. Mult mai temperat decât auriul, el vine […]

 11. […] Unul dintre cei mai mari producători de vopseluri Akzo Nobel prin centrul său de cercetare AkzoNobel Global Aesthetic Center reunește an de an un grup de experți în cromatică pentru a indica o culoare definitorie alături de alte patru trenduri sub denumirea de ColourFutures. În 2016 culoarea anului pentru marca Dulux este Gold, adică un galben ocru mat, care vine să evoce dualitatea lumii în care trăim, tânjim după trecut, dar tehnologia ne împinge către viitor, ne-am dori liniștea naturii, dar suntem mereu conectați online. Această dualitate a fost identificată și în cele patru trenduri. Pe de altă parte, auriul este omniprezent în design, architectură, fashion și artă. Este o nuanță suficient de atrăgătoare folosită singură, dar și ușor de combinat cu altele. O vei regăsi câte puțin în fiecare dintre cele patru trenduri pe care le voi enumera mai jos. Până atunci însă vezi câte combinații se pot face cu Gold, acest galben ocru de-a dreptul elegant, o continuare firească a nuanțelor inspirate de metale, după ce anul trecut a fost rozul inspirat de cupru. […]

 12. […] ca și pardoseala liberă, senzația de spațiu amplu este amplificată. De asemea, o zugrăveală în culori neutre, peste tot aceeași într-un spațiu amplu, leagă ambientul, îi conferă un ton unitar, chiar […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *