Etapa cea mai frumoasă dintr-o amenajare interioară este cea de selecție a produselor, de execuție și implementare a proiectului până la cele mai mici detalii. Da, este frumoasă pentru că visul unor oameni devine realitate și orice designer de interior își dorește ca la final să vadă și să simtă mulțumirea clienților săi. Este o satisfacție ca și designer de interior să-i vezi pe cei pe care i-ai ajutat că se simt bine în casa lor și de asemenea este o mare realizare pentru proprietari să aibă o locuință funcțională, plăcută și în care se regăsesc. De multe ori însă partea aceasta a amenajării este percepută ca fiind cea mai stresantă și de către clienți și de către designeri și este o etapă care poate marca psihologic o relație de colaborare. Noi, românii, suntem foarte implusivi, ne enervăm repede, luăm totul personal și uităm de scop. În cazul unei amenajări interioare scopul este să iasă amenajarea funcțional, frumos și conform bugetului pentru o viață confortabilă a celor ce urmează să locuiască în casa proaspăt amenajată. Presiunea legată de buget și timp face uneori ca oamenii să se certe, dar cel mai important lucru este ca fiecare dintre părți să nu uite de obiectivul principal și mai ales că o reamenajare constă într-o colaborare.
Cum se derulează etapa de selecție a produselor? Există mai multe variante, dar am să-ți menționez două dintre cele mai frecvente: 1.designerul alege împreună cu clientul produsele direct din magazine; 2. designerul alege totul având la îndemână bugetul clientului. În primul caz, clientul dorește să aibă un control mai bun asupra bugetului, însă această selecție de produse îl va costa timp pentru că va trebui să meargă efectiv în magazine să aleagă totul, să aibă grijă de plăți, transport și livrări. Partea bună este că având designerul aproape de el se va hotărî mai repede și va putea decide, pe baza proiectului, ce anume să cumpere astfel încât să se încadreze în buget și în termenul de timp alocat amenajării. Uite, spre exemplu, se poate întâmpla ca un anumit tip de gresie să nu fie disponibilă decât parțial ca și cantitate, dar designerul poate indica un alt model apropiat sau unul care să se combine cu cel dorit de client pentru că știe că nu va modifica radical aspectul final conform proiectului. Urmărirea proiectului este în acest caz crucială pentru că ajută enorm pentru decizia finală.
Un aspect foarte important la selecția produselor din magazin împreună cu designerul este decizia de cumpărare. Dacă vrei să mergi în magazine alături de designer nu te aștepta ca el să-ți spună totul din prima pentru că nu știe totul. Mă refer la varietatea de materiale care există pe piață și la caracterisiticile lor. Designerul îți poate indica anumite produse și showroomuri, dar dacă tu alegi, spre exemplu, magazinele de unde să fie ele cumpărate atunci trebuie să-ți asumi că vor exista aproximări. Nu veți găsi exact aceeași nuanță sau textură ca în proiect pentru finisaje să spunem sau pentru nu știu ce model de canapea, dar designerul te va ajuta să alegi ceea ce este cel mai apropiat conform proiectului. De asemenea, designerul te poate ajuta la decizia de cumpărare punând furnizorului sau vânzătorului din magazin întrebările relevante. Spre exemplu, poate există o piatră decorativă care-ți place, care e în banii tăi și se potrivește cu proiectul, dar designerul va ști să întrebe dacă se curăță ușor, dacă lasă peretele să respire – chestiuni mai tehnice care vă vor lămuri pentru a alege împreună cea mai bună variantă pentru tine.
În cazul în care designerul alege totul, având la îndemână bugetul alocatul de către client, responsabilitatea sa în privința amenajării crește pentru că pe lângă alegerea produselor va trebui să aibă grijă și de facturi, transport, livrări. Alegerile făcute de către designer se bazează pe proiectul aprobat de către client, adică de către tine, iar avantajul clientului este că economisește mult timp și energie. În ambele cazuri însă designerul prestează un serviciu care pentru el înseamnă nu doar folosirea talentului său și a surselor sale pentru cumpărarea unor produse viabile din punct de vedere al raportului preț-calitate, ci și resurse materiale (telefon, benzină) și de timp (cât alege produsele din magazine nu mai poate face altceva).
Dar pe ce anume merită să inveștești mai mult într-o locuință? Ei bine, gândește-te că după reamenajare și locuit vreo trei ani de zile ai vrea să vinzi casa. Tu ca și cumpărător la ce te-ai uita după ce casa e golită de mobilă și decorațiuni? La instalații, finisaje, tâmplării! Ei bine, când îți amenjezi casa la aceste lucruri merită să acorzi atenție. Un designer de interior va insista mult pentru partea asta. Apoi, la capitolul mobilă și dotări fiecare specialist știe mai multe din experiență, dar teoria mea e simplă: electrocanicele și chiuveta de la bucătărie, dotările de la baie (obiecte sanitare, baterii), apoi canapeaua din living, scaunele de birou (mai ales dacă lucrezi acasă), saltele paturilor – acestea sunt lucruri în care merită să investești bani.
După partea de selecție și cumpărare a produselor urmează implementarea proiectului prin execuția efectivă. Această muncă este realizată de către meșteri și e indicat să apelezi la o firmă serioasă de amenajări sau, cum sunt la noi, de construcții. Cum îți dai seama dacă e serioasă? Cere recomandări și după ce le ceri sună-i pe proprietari și află mai multe. De regulă, majoritatea românilor sunt nemulțumiți după etapa de execuție pentru că se așteaptă ca totul să fie perfect. Într-un fel e de înțeles, dar mai ales la bloc, sunt multe cazuri în care pereții nu pot fi îndreptați, traseul țevilor nu poate fi modificat, deci trebuie să luat în calcul și acest aspect. Oricât de detalilat și bine conceput ar fi un plan, la partea de execuție pot interveni mici modificări. Dacă îți amenajezi casa nu uita de scop: să fie bine organizată, funcțională și încadrată în buget. Că se întâmplă ca nu știu ce bucată de perete de după țevi, care nu se va vedea, nu e perfectă, crede-mă că nu contează. Important este să nu ai țevi care curg sau peretele să aibă mucegai. Obsesia pentru perfecțiune n-are sens pentru detalii de acest gen. Oricum, designerul, pe lângă munca de selecție a produselor vine pe șantier pentru a ajuta echipa de execuție să înțeleagă planul și să se asigure că implementarea acestuia se face cum trebuie.
Dar ce înseamnă că designerul vine pe șantier? Înseamnă că vine de câteva ori în vizită și nu că stă efectiv pe șantier de dimineața până seara. Designerul vine în momentele cheie – când se montează instalații, înainte de aplicarea finisajelor pentru a se asigura că meșterii au înțeles bine cum urmează a fi montate pardoselile, zugrăviți pereții sau placați cu faianță, apoi mai vine la instalarea mobilierului pe comadă și pentru decorațiuni (draperii, perdele, storuri) și înainte de predare pentru detalii finale decorarea efectivă și ultimele retușuri. Aceste vizite sunt necesare mai ales dacă este nevoie de ajustări. Poate mobila trebuie decupată în spate pentru a ocoli niște țevi care n-au putut fi trasate conform planului sau după îndreptarea pereților stratul de tencuială este mai gros, dar nu la fel de rezistent pentru galeriile de perdele. Sunt acele lucruri pe care un designer știe să le urmărească din experiență și pe care urmează să le gestioneze împreună cu echipa de meșteri.
Ți-e clar că e multă muncă la mijloc care diferă de partea de proiectare. Dacă pentru conceperea designului interior este implicată partea creativă, dar e o muncă de birou, pentru partea de selecție și execuție designerul face, cum s-ar zice, teren. Ei bine, sunt designeri care pentru această muncă nu cer bani în plus, dar sunt designeri care cer pentru selecția de produse și urmărirea proiectului încă 5-10 euro pe metru pătrat în plus față de prețul proiectului. Prețul final proiectare, selecție și urmărire implementare proiect ar ajunge undeva între 25 și 35 de euro pe metru pătrat. După cum ai observat, există etape în derularea unei amenajări, așa că așteaptă-te ca designerul să-ți ceară un avans. Acest avans îl dai numai pe baza unui contract, dar trebuie să știi că având acești bani designerul n-are cum să fie împiedicat să-și facă treaba pentru că va avea resurse pentru comunicare și deplasare pentru amenajarea casei tale.
Toți designerii de interior și toți meșterii își doresc clienți fericiți. Până la urmă suntem cu toții oameni și găsim satisfacție în munca noastră. Probleme la noi românii apar din cauza mentalităților și ca atare a comportamentelor. Într-o muncă de amenajare toți sunt importanți de la designer la vânzătorul din magazin și până la muncitorul necalificat de pe șantier. Ca atare, tratamentele discriminatorii, limbajul neadecvat nu-și au rostul. Când îți amenajezi casa cel mai bine este să ai contracte (scrise și agreate de toate părțile) prin care să lămurești din start condițiile și așteptările tale, iar eventualele nemulțumiri intervenite pe parcus să fie cu referire la punctele din contracte, fără invective sau injurii. O nemulțumire argumentată și spusă pe un ton calm își va face efectul pentru că intervine rușinea celor care muncesc pentru casa ta. Dar dacă folosești un limbaj licențios, la nervi, atenția va cădea pe tine, nu pe amenajare, iar scopul este ca locuința să iasă impecabil.
Pe de altă parte, este adevărat că sunt specialiști cărora le este mai greu să spună că nu știu anumite lucruri, de teamă că ar fi desconsiderați profesional sau că ar pierde lucrarea. Să nu uităm că suntem oameni, n-avem cum să le știm pe toate, dar atunci când cineva se specializează într-o anumită profesie sau meserie știe ce să întrebe, știe cu ce să facă comparație și este pregătit să învețe repede. Trăim într-o lume complexă cu nenumărate oferte, soluții, produse. Omenește vorbind este greu de știut totul chiar și într-un domeniu aparent simplu cum ar fi zugrăvelile. Cu încredere reciprocă, având onestitatea de a recunoaște anumite lucruri, având o atitudine umană, comunicând deschis lucrurile mereu ajung într-o direcție bună. Când vine vorba despre case și amenajări nu uita de scop: să iasă totul funcțional, plăcut și conform bugetului. Nu te aștepta la un palat într-o locuință de bloc și nici la o casă de ultimă oră dacă ai bugetul limitat, însă bucură-te că ai un cămin al tău și că ai ajuns să-l amenajezi atât cât îți este necesar și conform banilor de care dispui. Sper să ai parte de locuința mult dorită!
eu am o bucatarie de 10 metri patrati si ii foarte incurcata as vrea o ideeie cum sa fac v caci restul ma ocup eu de meseriasi ,cit m-ar costa o sedinta
Didica, pentru o bucatarie sa stii ca te pot ajuta cei de la care comanzi mobila. Sunt multe firme care ofera serviciu de consultanta gratuit la acest capitol 🙂
Eu am o bucatarie de 8 metri patrati si pot sa iti dau cateva sugestii:
Pune corpurile de mobilier de bucatarie numai de-a lungul unui perete (adica in I, nu in L sau in U; acele formate sunt pentru bucatarii mai mari). Foloseste la maxim spatiul vertical de pe acel perete.
Banuiesc ca ai dori si sa poti servi masa in bucatarie. Atunci, pe o alta latura a bucatariei, pune masa lipita de perete si scaunele in jurul celor 3 laturi libere. O masa cu forma dreptunghiulara poate acomoda mai multe persoane in spatiile mici.
Incearca sa limitezi continutul din bucatarie la strictul necesar, doneaza sau vinde surplusul. In spatiile mici, se impune sa fim minimalisti. Daca ai o camara, depoziteaza acolo anumite lucruri ce tin de bucatarie.
Alina, nu poti da o solutie generala pentru orice spatiu, chiar si camerele cu aceeasi suprafata pot duce la solutii de mobilare foarte diferite, in functie de raportul laturilor, de pozitionarea ferestrelor si a usilor, a instalatiilor, prizelor – daca gazele sunt pe un perete si apa pe cel opus, poate implica un efort prea mare o mobilare pe o singura latura – necesitatile beneficiarului etc. Daca este posibil, trebuie respectat fluxul de lucru – frigider, chiuveta, aragaz – adica depozitare, curatare si preparare, gatire. Sunt multe aspecte de luat in considerare, de aceea proiectarea este un proces. Succes la amenajari!
As vrea sa stiu cum se poate face un minidresing pe o jumate de perete al unui dormitor.sa mearga si cu dulapurile pe care le am.
Buna Adela, Oferi si consiliere in privat? Am dori sa facem un redesign al living-ului.
Da, în măsura timpului disponibil 🙂 Îmi poți scrie pe mail adelaparvu@gmail.com
Multumim frumos pentru articol. Suntem un cuplu care a achizitionat de curand o casa si a contractat un designer de interior pentru a ne ajuta cu amenajarea, noi neavand mult timp din cauza joburilor. Din pacate suntem cam dezamagiti de serviciile oferite.
Contributia designerului de pana acum au fost randarile initiale, o singura vizita pe santier la inceput, cateva vizite in magazine unde efectiv a ales cele mai simple produse si recomandarea unor furnizori foarte costisitori, in afara bugetului (tamplar pentru scari, bucatarie). A mentionat de cativa furnizori care nu ii mai raspund.
Simtul urgentei a lipsit cu totul, neexistand niciun fel de intrebare cu privire la statusul constructiei.
Este normal ca designer-ul sa nu urmareasca deloc proiectul, in special faza de implementare? Este normal ca cel care sa faca lista de produse necesare sa fie tot clientul, si sa caute inlocuitori pentru produsele indisponibile pe stoc?
De asemenea, seful de santier ne-a ajutat sa masuram suprafetele pentru finisaje si ne-a mentionat de elemente de care nu stiam si nici nu am fost informati ca ar fi necesare (de exemplu, coltare pentru ferestre, plinte, plasa aceea pentru montajul parchetului etc).
Este prima data cand colaboram cu un designer si am dori sa stim daca acesta este modul normal de lucru si clientul este cel care trebuie sa fie proactiv si sa „traga” de designer.
Multumesc.