adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula veris (1)

In Gradina, Sfaturi plante

Primula este o floare pentru grădină și mai puțin pentru interiorul casei

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Carli Marian inginer horticol si designer florist

În credința populară se spune că Primula apară oamenii și animalele de vrăji. De asemenea, ca și simbolistică, petalele acestor flori sunt asociate cu femeia, nașterea, inițierea, perfecțiunea și moartea. Într-un pas, trecând de la mit la realitate, să știi că primula poate fi văzută astăzi atât pe monedele austriecilor cât și în grădinile iubitorilor de plante. Datorită florilor extrem de colorate, primula devine una dintre cele mai atractive plante de primăvară. Iar dacă ai primit-o cadou sau ai cumpărat-o pentru a-ți colora căminul, hai să-ți spun cum trebuie îngrijită.

adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (4)
Primula vulgaris

În primul rând trebuie să știi că Primula nu va rezista prea mult timp în interiorul casei. Ar avea șanse mai mari de supraviețuire dacă ar fi amplasată undeva pe marginea pervazului, acolo unde geamul se mai deschide, pentru a putea beneficia mai tot timpul de aer proaspăt. Cu toate acestea te sfătuiesc să nu te grăbeşti să o expui în locuri supuse diferenţelor mari de temperatură. În concluzie, Primula preferă un mediu aerisit unde există curenții de aer și o temperatură de circa10-16°C. Preferă multă lumină, dar fără expunere directă la soare. Iar în ceea ce privește udarea îți recomand să aplici cam 2-3 udari pe săptămână, astfel încât solul să se mențină în permanență reavăn, dar fără exces de umezeală.

adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (12)
Primula vulgaris

Umezeala excesivă și udarea în mijlocul rozetei de frunze va determina în scurt timp putrezirea plantei. Dacă nu apar și alte probleme de îngrijire defectuoasă sau boli, Primula la ghiveci poate avea o durată medie de viata de proximativ doi ani. Însă dacă o vei planta în grădină, atunci primula se va comporta ca o plantă perenă și va înflori în fiecare primăvară și toamnă. Dacă nu ai o grădină atunci o poți planta într-o jardinieră mai mare pe care s-o montezi în exterior ferestrei.

adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula obconica (3)
Primula obconica

Pentru a avea primule frumoase ai nevoie de o jardinieră din lut (rezistentă la îngheț), pământ amestecat cu frunze uscate (acestea drenează pâmântul şi împiedică putrezirea rădăcinilor) și un fertilizant special pentru plantele decorative prin flori. Atenție! Există numeroase specii de Primula, de la Primula vulgaris la Primula obconica sau Primula veris, diferențele fiind în culorile și forma petalelor, dar modul de îngrijire este similar.

adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula obconica (5)
Primula obconica

Ca și ciclu de viață vei observa că pe măsură ce primăvara se va apropia de final, iar temperaturile vor deveni din ce în ce mai ridicate, Primula își va înceta înflorirea, urmând să te mai surprindă cu frumustea florilor sale abia în toamnă. Primula suportă foarte bine perioadele de îngheț din timpul iernii, însă mai puțin soarele torid din timpul verii, motiv pentru care te sfătuiesc să le plantezi sau să le expui ghivecele undeva în preajma unor arbori sau arbuști. Sper să-ți fie de folos informațiile mele și să ai zile frumoase și colorate!

adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (1)
Primula vulgaris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (6)
Primula vulgaris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (5)
Primula vulgaris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (8)
Primula vulgaris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (9)
Primula vulgaris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (2)
Primula vulgaris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula veris (2)
Primula veris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula veris (1)
Primula veris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula obconica (1)
Primula obconica
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula obconica (4)
Primula obconica
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (3)
Primula vulgaris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula obconica (2)
Primula obconica
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (10)
Primula vulgaris
adelaparvu.com despre Primula, Text Carli Marian, Foto Floradania, Primula vulgaris (7)
Primula vulgaris
Foto: Floradania

16 raspunsuri pentru Primula este o floare pentru grădină și mai puțin pentru interiorul casei

 1. Ciurila Ion spune:

  Unde o gasim de cumparat ?
  Ce pret are?

  • Adela Parvu spune:

   Se gaseste in florarii si in magazine de gradina. Preturile difer in functie de magazin si de marime florilor, dar in general pornesc de la 5 lei ghivechiul mic si ajung la 10 lei pentru flori mai mari. Uite aici un link unde o poti comanda online http://www.florariatrias.ro/magazin-online/product/view/216/8782

  • Raluca spune:

   Eu am cumparat de curand din Hornbach cu 2,5 lei ghiveciul mic si 3,5 lei floare un pic mai mare. Din tot ce am vazut in magazine anul asta, cele de la Hornbach erau cele mai frumoase. Eu le tin pe balcon, unde e racoare si au lumina si momentan le merge bine, dar urmeaza sa le transfer in ghivece de lut mai mari.

 2. Dana spune:

  Am si eu cateva flori plantate afara si mare mi-a fost mirarea cand le-am vazut inflorite in primavara. Nu credeam sa treaca iarna la cat par de sensibile, dar se pare ca m-am inselat.
  Acum inteleg care este motivul. Multumesc de informatii, m-au luminat 🙂

 3. […] Adela Parvu În credința populară se spune că Primula apară oamenii și animalele de vrăji. De asemenea, […]

 4. Carmen spune:

  Foarte interesante informațiile privind îngrijirea primulelor la ghiveci.
  Aș avea două întrebări:
  1. Care este momentul optim în care primulele din ghiveci pot fi transferate în grădină?
  2. În grădină, am deja câteva primule care par foarte dese (așa le-am moștenit de la foștii proprietari). Ar fi bine să le scot și să le răresc un pic? Sau e riscant să le deranjez, și-atunci e mai bine să le las așa?
  Mulțumesc.

  • carlimarian spune:

   Carmen, plantarile in gradina incep cu luna martie cand riscul de inghet este redus. Cat despre rarire eu nu-ti recomand, deoarece aspectul unei tufe mari pline cu flori nu va fi egalat niciodata de 10 plantute mici. Dar daca iti doresti sa o inmultesti atunci ai linie verde tot in martie!

 5. ileana spune:

  Carmen,primulele pot (chiar trebuie rarite)la jumatatea lunii martie,tot acum pot fi si transferate din ghivece in gradina.Gradina frumoasa iti doresc.

 6. Liana spune:

  Am cumparat primule saptamana asta ,le tin incasa ,la bloc unde ferestrele -deci zona cu cea mai multa lumina sunt exact deasupra caloriferelor.Vad ca doar celor pe care ud zilnic le merge bine.La Sibiu au fost azi 12 grade la pranz si le-am scos pe pervazul exterior .Seara le-am adus din nou in casa pe pervaz.Intrebarea e la cate grade sub zero rezista si cum e mai bine ?.sa le las si peste noapte afara chiar daca temperaturile nocturne coboara sub o grade Celsius ? Sau sa le aduc seara din nou in casa ? Sa le plantez deja intr-o jardiniera exterioara sau sa mai astept pana mai cresc temperaturile ?

 7. floriaro spune:

  foarte draguta…am avut-o si eu in casa, dar a murit destul de repede 🙁

 8. […] primul rând, trebuie să știi că odată aduse în casă aceste flori trebuie să stea cât mai departe de sursa de căldură, dar cât mai aproape de fereastră, iar […]

 9. Carmen spune:

  Au apărut în magazine ghivece cu primula obconica. Sunt plante de exterior, care rezistă la gerurile de la noi?
  Informațiile pe net sunt contradictorii.

  Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *