adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (7)

In Constructii, Shopping

Piatră și nisip pentru grădină, covoare de piatră, nisipuri colorate pentru acvaristică, toate produse în România la prețuri bune

Sunt unii oameni care au viața predestinată, dar mai mult decât atât conștientizează acest lucru. Mi-a plăcut povestea timișoreanului Dorin Pandurescu, inginer chimist în vârstă de 51 de ani, care a transformat experiențele dureroase de viață într-o activitate de succes și profesionist făcută. Cine caută pietre decorative pentru grădină sau aranjamente cu plante, nisipuri colorate pentru decorațiuni interioare sau acvaristică ori caută o soluție pentru pavarea aleilor, scărilor din beton va găsi cu siguranță materiale și soluții ingenioase, de calitate fabricate la Timișoara, iar prețurile sunt foarte bune. Evidecor, așa se numește fabrica pe care Dorin Pandurescu a deschis-o în urmă cu circa 15 ani de zile. Dar hai să-ți spun povestea sa de viață pentru că e una pe cinste.

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (1)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (20)Inginerul chimist Dorin Pandurescu, proprietarul fabricii Evidecor din Timișoara

Domnul inginer chimist spune că viața lui a fost marcată de nisip și piatră încă de când s-a născut și că traseul lui profesional i-a fost foarte clar de mic copil. Când avea doar 9 luni, adică bebeluș fiind, tatăl său a murit într-un accident nefericit. Un morman de nisip s-a prăvălit asupra lui îngropându-l. Practic, domnul inginer nu și-a cunoscut tatăl. Mama i-a fost alături și s-a zbătut să țină familia, având o muncă grea într-o carieră de piatră, unde a lucrat în condiții grele, cu multă umezeală, fiind nevoită să poarte mereu cizme de cauciuc. Domnul Dorin a suferit că și-a văzut mama cum se zbate, cum muncește din greu și la doar 8-9 ani și-a spus că el vrea să înțeleagă ceea ce este legat de nisipul și piatra care i-a chinuit familia. Așa că a ales să meargă la un liceu de chimie și apoi să facă și facultatea de chimie. După masterate și studii absolvite sârguincios din dorința de-a afla tainele materialelor care păreau să-i domine viața a ajuns să lucreze în toate carierele de piatră și cuarț din zonă, ca în final să ajungă la conducerea carierei de unde mama lui s-a pensionat.

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (16)

Experiența în carierele de piatră, apogeul atins ca și director al locului unde mama sa a muncit din greu l-au adus într-un punct important de cotitură al vieții sale. În 1997 și-a făcut un bilanț personal și a realizat că aceste materiale naturale au caracteristicile lor și că ceea ce i s-a întâmplat tatălui său a fost și din lipsa unor normative de protecție a muncii, dar și din lipsă de cunoștințe vizavi de mecanica lor. A ajuns să înțeleagă despre nisip și piatră tot ce și-a propus să cunoască. Într-o zi însă și-a pus întrebarea: de ce nisipul, pietrișul nu sunt colorate și au toate nuanțe triste? A vrut într-un fel să șteargă griurile, bejurile și culorile terne care-i reaminteau evenimentele neplăcute din viață și să transforme totul în ceva viu și colorat. Așa că s-a afundat în cercetare. A hotărât să meargă pe cont propriu și să studieze ca și inginer chimist relația dintre materialele naturale și culori. Timp de patru ani de zile a făcut nenumărate experimente, a colorat tone de nisip pe care le-a testat în curțile prietenilor săi pentru a verifica calitatea coloranților sub intemperiile vremii, ca în 2001 să deschidă fabrica sa pe care inițial a denumit-o Evident Decorațiune (ulterior înregistrată prescurtat Evidecor).

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (6)

Dar ce te faci când ești inovator și inventezi pentru prima dată produse care nu mai există pe piață? E tare greu pentru că lumea e reticentă. Nu știe cu ce să facă comparația și nu înțelege produsul. Practic, el ca și inginer chimist s-a trezit că trebuie să creeze o piață, să deschidă una cu produse pantentate la OSIM. Dorin Pandurescu mergea și prezenta potențialilor clienți nisip și pietre colorate, iar mulți dintre oameni luau pietrele și le băgau în gură crezând că sunt bomboane. Eu m-am amuzat când am aflat asta, dar domnul inginer chimist nu era deloc încântat la vremea aceea. Dar a perserverat și când internetul a luat amploare a aflat că în lume mai există alți 30 de producători profesioniști, cu cercetări în domeniu care fabrică ceva similar invențiilor sale. Având practic exemple și din alte țări i-a fost într-un fel mai ușor să demonstreze că ceea ce a făcut el sunt produse care pot fi folosite în nenumărate moduri. Încet dar sigur peisagiștii din Timișoara au început să folosească produsele sale, iar pe partea de acvaristică pasionații s-au convins de calitatea nisipurilor colorate și de personalizarea frumoasă pe care o puteau face acvariilor lor.

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (8)

Fiind însă un inventator, domnul inginer chimist Dorin Pandurescu, și-a folosit abilitățile de-a gândi strategic și a întrevăzut potențialul nisipurilor colorate și pentru tencuieli decorative. Astfel a început să producă unul din ingredientele importante care intră în compoziția tencuielilor și și-a asigurat un flux constant de producție, pe lângă cel destinat pieței de hobby, una prea la început, reticentă și instabilă. A încercat să ia legătura și cu lanțurile mari de magazine de bricolaj, dar s-a lovit de tot soiul de probleme, inclusiv de prețuri impuse, iar el nu-și dorea decât să ofere produse de calitate la prețuri bune pentru toată lumea. Așa se face că dacă într-un magazin mare sacii de pietre decorative albe (și acestea sunt colorate ca să fie de un alb curat) costă 4 lei kilogramul la fabrica sa costă 0,50 lei pe kilogram. Da, și-a dorit să aibă distribuitori, dar el este preocupat de producție, însă pentru a face comerț, distribuție în țară este nevoie de o flotă de mașini de capacitate mare pentru că tot ce înseamnă nisip și pietriș cântărește greu pe metru pătrat.

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (17)

Și a reușit să fie cunoscut mai bine peste graniță, spre exemplu în Ungaria, Serbia, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie de unde îi vin foarte multe comenzi și pentru cantități mari, decât la noi în țară. Dorin Pandurescu nu doar că produce o mulțime de materiale decorative și pentru acvaristică, dar și inventează unele noi. Spre exemplu, covoarele din piatră sunt un material tare ingenios conceput pentru a îmbrăca aleile de beton sau alte suprafețe care nu au ieșit bine (ca cele placate cu dale sau piatră). Mulți români și-au făcut alei din beton pe care nu le-au mai acoperit cu nimic și arată urât, dar mai mult se degradează în timp. Sau au ales betonul amprentat, dar care pare să nu reziste în timp pentru că-și pierde culoarea și se exfoliază. Dorin Pandurescu a inventat o rețetă din cuarț și nisip colorat în combinație cu rășini speciale, iar amestecul se prezintă sub forma unei tencuieli ca să spun așa. Se aplică peste beton cu glisiera, se lasă la uscat și gata, totul devine mult mai atrăgător și curat estetic vorbind. Și covoarele din piatră se pretează și pentru interior și pentru exterior. Sunt circa 100 de nuanțe disponibile pentru aceste covoare, iar combinațiile sunt nenumărate. Din cele 100 de culori 30 se pretează pentru exterior, fiind rezistente la intemperii și raze UV.

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (11)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (12)

Dar ce zici de nisipul aromat pentru scrumiere? Nu doar că arată scrumierele mai frumos cu ele, dar aceste nisipuri captează mirosul neplăcut lăsat de țigări și răspândește arome plăcute. Da, și acestea sunt produse tot la fabrica Evidecor după nenumărate teste. Apoi, alte tipuri de nisipuri, cum sunt cele colorate nu doar că le poți folosi pentru decorul vazelor sau ghivecelor de flori, dar poți crea cu ele tablouri, poți îmbracă obiecte ornamentale, cum ar fi ceasurile, vazele pentru că aderă la o suprafață dată cu adeziv. Practic se lipesc și formează un strat grunjos, colorat cum îți dictează fantezia. Chiar sunt multe produse ingenioase care pot răspunde unor nevoi legate de estetică, dar și de soluții de personalizare atipice.

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (15)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (14)

Cert este că domnul inginer chimist Dorin Pandurescu a transformat experiențele neplăcute din viața sa în ceva unic și de notorietate pentru piața est europeană. Acum este cel mai cunoscut producător și Estul Europei și fabrica sa este super tehnologizată, iar produsele de calitate excelentă, grație pasiunii și cercetărilor sale. Alături de el este acum și fiul său Călin Pandurescu, care este absolvent de științe economice, și care este pregătit să preia conducerea fabricii Evidecor. Deși e crescut de către doi părinți chimiști, și, soția domnului Pandurescu, Carmen fiind chimist, Călin este axat pe managementul Evidecor și sunt sigură că asta va fi de bun augur pentru familia lor, dar și pentru noi românii care vom găsi mai ușor și mai la îndemână produse ingenioase, deosebite produse la noi în țară. Unde mai pui că și prețurile sunt excelente? Cum îți spuneam un kilogram de piatră decorativă este 0,5 lei, nisipul colorat pentru acvaristică 2,5 lei kilogramul, iar covoarele de piatră ajung la circa 18 euro + TVA pe metru pătrat. Și sunt multe produse de care n-am menționat sau n-am scris. Dar uite, intră pe site-ul www.evidecor.ro sau cere detalii chiar de la inginerul chimist Dorin Pandurescu 0720.53.44.88. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea și să te inspire povestea de viață a timișoreanului nostru!

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (2)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (4)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (3)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (5)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (18)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (19)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (7)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (9)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (13)

adelaparvu.com despre Evidecor, Tmisoara, fabrica de nisip si pietre decorative (10)

16 raspunsuri pentru Piatră și nisip pentru grădină, covoare de piatră, nisipuri colorate pentru acvaristică, toate produse în România la prețuri bune

 1. simona spune:

  super misto………………ce atat marmura gresie si ciment afara…se poate si alceva ………………..

 2. […] Adela Parvu Sunt unii oameni care au viața predestinată, dar mai mult decât atât conștientizează acest […]

 3. Michael spune:

  Excelentă prezentarea. Într-o formă artistică, aflăm nu numai viaţa unui om, ci şi relizările lui, produse naturale de o frumuseţe şi simbolistică aparte. Natura ne dă, dar nu nu prea ştim să primim şi să-i mulţumim. Felicitări autorului acestor realizări de excepţie, Dorin Pandurescu şi autoarei articolului, ea însăşi cu realizări de excepţie.

 4. Foarte interesant acest articol. Multumim Adela pentru idee. Este foarte utila si foarte ingenioasa.
  Cu drag,

  Mirela Ionescu

 5. Toader Aurica spune:

  Un articol bine documentat,interesant.Felicitari Adela,cu fiecare articol ne imbogatesti cunostintele.

 6. Carmen spune:

  Superb ! Unde se gaseste acea tencuiala cu nisip, cuart si rasina? Si cat costa?

 7. Irina spune:

  Mulțumesc!

 8. mi spune:

  un site de prezentare, ceva… ?
  ideea mi se pare geniala
  felicitari !

 9. mi spune:

  multumesc !
  cred ca mi-a scapat informatia asta
  felicitari inca o data pentru postarea asta de exceptie !

 10. […] nou cumpărate, dar reușit potrivite. Și da, baia mi-a plăcut la nebunie, mai ales combinația de piatră și gresie din jurul cabinei de duș și brâurile de mozaic alb care îmbracă muchiile și […]

 11. […] bine pentru a comprima nisipul în spațiile goale, iar la final acest nisip a mai fost ornat cu pietriș mărunt care-l fixează împotriva ploii, deci să nu se scurgă nisipul peste rondele. La final i-a ieșit […]

 12. […] 4. Piatră și nisip pentru grădină, covoare de piatră, nisipuri colorate pentru acvaristică, toate produse în România la prețuri bune Vezi articolul integral aici http://adelaparvu.com/2015/03/19/piatra-si-nisip-pentru-gradina-covoare-de-piatra-nisipuri-colorate-… […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *