Când visul tău este să locuiești într-o casă care să spună o poveste, un arhitect talentat îți poate concepe un proiect pe măsură. Sunt multe case vechi minunate, dar din păcate greu ajungem la ele, fie pentru că nu sunt de vânzare, fie că de cele mai multe ori restaurarea lor costă enorm. Așa că o soluție este să faci ceva nou, dar cu o arhitectură care să evoce o anumită perioadă istorică. Am ales să-ți prezint de această dată un exemplu de peste ocean, o casă în Hamptons, New York, locul unde multe vedete și oameni de afaceri își au casele de weekend și de vacanță. Mi-a plăcut modul cum exteriorul casei este superb încadrat de grădină, faptul că este o casă din lemn, iar interioarele sunt modernizate prin ferestre ample, organizare interioară plăcută și nuanțe delicioase, de-a dreptul relaxante.
Dar când vrei să-ți faci o casă care să pară una istorică, trebuie să fii pe fază cu ceea ce este în zonă. Ar fi ciudat să-ți faci, spre exemplu, o casă tipic londoneză într-un cartier din București unde prepondenrent ar fi vilele eclectice sau în stil neoromânesc. Uite, în cazul de față, arhitecții biroului Historical Concepts au realizat proiectul acestei casei inspirându-se dintr-un sat pescăresc aflat în apropierea terenului clienților lor. S-au documentat, au cercetat și au aflat elementele arhitecturale definitorii ale zonei. În plus, au folosit materiale de finisaj specifice regiunii, astfel încât totul să fie armonios și coerent. De aici și frumusețea casei și parfumul ei de ordinioară. S-ar putea să-ți placă și ție casa, dar atenție, privește în amănunt și vei constata că sunt doar părți din ea care rezonează cu tine, fie că ar fi vorba despre obloane, nuanța exteriorului sau modul cum sunt amenajate încăperile. Orice găsești pe plac aici poate fi adaptat în contextul nostru, al românilor și se pot găsi soluții de a integra unele elemente într-o casa construită la noi.
Încă de la intrare ușa este încadrată de elemente clasice, dar în acord cu destinația casei și frumos legate de grădină. Da, coloanele sunt sugerate prin suporturi inspirat concepute și realizate pentru plante, căci verdeața este o parte importantă în imaginea reușită a fațadelor. Terasa largă din spatele casei, minunat umbrită, este orientată către piscină și locul de luat masa în aer liber. Modelul ferestrelor, prezența obloanelor amplifică senzația de casă veche, iar finisajele din lemn, de la lambriuri exterioare la șindrila din cedru folosită pentru a îmbrăca acoperișul, vin să-i contureze arhitectura de cabană chic, de cottage cum îi spun anglofonii.
Interiorul însă este unul ce vorbește despre actualitate, deși sunt inserate câteva elemente cu alură clasică. Mi-au plăcut la nebunie tâmplăriile interioare în nuanțe pastelate care colorează discret, pe suprafețe mici, dar de mare efect încăperile. Tonurile cuminți, relaxante sunt reușit evidențiate prin contraste subtile, neagresive, care conferă casei personalitate. Talentatul designer de interior Steven Gambrel a știut cum să dozeze nu doar culorile, ci și obiectele actuale, care vorbesc despre confort contemporan. Merită să observi combinațiile de textile, de la covoare la draperii și obiectele dintre ele, cum ar fi canapele și fotolii tapițate, taburete și obiecte decorative. Toate sunt legate frumos între ele aducând armonie și totodată conturând caracterul locuinței.
Sunt câteva soluții practice, binevenite pentru o casă de vacanță, dar și pentru o locuință mai deosebită. Etajera colorată de pe casa scării ar fi una dintre ele, prin care spațiul este frumos evidențiat, dar și funcțional bine exploatat. Apoi, locul de relaxare de la etaj, din capul scărilor, ca o cameră de joacă, lectură sau meditație, simplu decorată, dar confortabil utilată cu saltele în loc de mobilier convențional și covoare. De asemea, mi-au plăcut și rafturile de la nivelul plafonului din zona de luat masa, aflată în extensia bucătăriei. Și da, culorile sunt delicioase, așezate și cuminți în living, dar mai îndrăznețe și mi prezente în alte încăperi. O casă frumoasă, unde exteriorul spune o poveste, iar interiorul permite să se scrie una acum pentru viitor. Sper să te inspire și pe tine!
superb!!!
M-au dat pe spate culorile 🙂
Și încă ceva ce mie mi-a plăcut foarte mult este prezența luminii din belșug 🙂
superba…de-a dreptul!
Un articol interesant și atrăgător, imagini de vis. Într-o asemenea casă nu ai cum să nu fii fericit. 🙂
Totuși, atât de puține cărți… Oamenii nu mai sunt interesați de lecturi, preferă să pună sticle de vin și oale prin rafturi.
Zi frumoasă !
Eu cred ca procentul de oameni care citesc carti a fost si va ramane acelasi. Dar sa nu uitam ca suporturile se schimba. Sunt multi care citesc pe eBookuri 🙂 Sa fim optimisti Zina!
Ca si casa de inspiratie norvegiana care mi-a luat ochii, si aceasta imi place foarte mult. E adevarat, eu personal nu sunt adeptul fatadelor cu tenta istorica, mi-ar placea mult mai mult o fatada pe care sa se vada barnele din lemn, solide. Dar si aceast a are ceva al ei, si traditional si actual in acelasi timp.
Casa e foarte frumoasa. Din ochi o citesc ca fiind mare si implicit scumpa, insa contine o multime de detalii pe care le putem folosi pentru casele noastre mai micute!
[…] Adela Parvu Când visul tău este să locuiești într-o casă care să spună o poveste, un arhitect talentat […]
O casa frumoasa. Imi place cum arhitectul a imbinat materiale moderne cu elemente traditionale. Culorile pastelate alaturi de piesele de accent fac casa actuala.
Elegant, stilat, confortabil, colorat.Superb!
[…] minunate aceste nuanțe pastelate care creionează atmosfera încăperilor acestei case. Dar culorile delicate vin doar să […]
[…] case ale căror decor interior cuceresc prin nuanțe pastelate și motive decorative vegetale, prin lumină naturală blândă și o eleganță subtilă. O […]
[…] lui în casa ta. Ei bine, casa de față a fost inspirată de ambientul luminoasei locuințe din Hamptons, una situată aproape de plajă, unde se petrece o mare parte din acțiunea filmului Ceva, ceva tot […]