adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (9)

In Gradina, Sfaturi plante

Când și cum schimbi ghiveciul pentru orhideea Phalaenopsis

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Carli Marian inginer horticol si designer florist

 Din experiență știu că foarte mulți iubitorii de orhidee schimbă ghiveciul acestora, imediat după ce le-au primit sau le-au cumpărat, din dorința de a le oferi condiții cât mai bune pentru dezvoltare. Însă, orhideele fiind plante epifite, care își desfășoară ciclul biologic pe scoarța arborilor (cresc pe scoarța lor), nu au nevoie de ghivece prea mari decât în anumite situații mai speciale. Astfel, se impune un proces de transvazare, adică să le schimbi vasul, fie când nu mai au stabilitate în ghiveciul actual, fie atunci când rădăcinile au explorat în totalitate spațiul acestuia sau atunci când scoarța a putrezit, iar rădăcinile se tasează între ele, reducând drastic circulația aerului în interiorul ghiveciului. Atenție! O circulație defectuoasă a aerului în interiorul ghiveciului determină o putrezire rapidă a rădăcinilor. Dar hai să-ți spun când schimbi ghiveciul și cum o faci.

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (3)

Înainte de a începe operațiunea de transplantare te sfătuiesc să lași baza ghiveciului în apă timp de câteva ore (2-3). În acest fel scoarța se va înmuia și va ajuta la desprinderea mai ușoară a rădăcinilor care au aderat la peretele vasului. Procesul în sine presupune în primul rând să prinzi orhideea cu două degete de baza plantei, încercând să acoperi pe cât posibil deschiderea ghiveciului cu celelalte degete. Cu cealaltă mână, trebuie să întorci ghiveciul invers și în acel moment ar trebui să iasă întreg balotul de rădăcini și scoarță. Această etapă îți recomand s-o execuți deasupra unei chiuvete, găleți sau ziar, pentru a nu face un deranj prea mare. În cazul în care apa nu și-a făcut treaba, iar rădăcinile sunt încă atașate ferm de peretele ghiveciului, trebuie să le desprinzi ușor cu degetele. În etapa următoare trebuie să scuturi bine rădăcinele de resturile de substrat rămase și să le speli cu grijă sub un jet de apă rece. Acest moment este foarte bun pentru a inspecta rădăcinile dacă sunt afectate în vreun fel, pentru a elimina tijele uscate sau frunzele de la bază îngălbenite.

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (6)

Noile vase pentru orhidee trebuie umplute cu un substrat conceput special pentru orhidee și pe care îl poți procura din florării sau hypermarket ( raionul de grădină). Atenție, noile vase ar trebui să fie doar puțin mai mari decât ceea ce este necesar pentru a susține rădăcinile actuale. Este recomandabil să uzi bine substratul înainte de a așeza rădăcinile plantei. Imediat după așezarea rădăcinilor peste noul substrat poți începe să depui scoarță puțin câte puțin, astfel încât la final planta să fie bine fixată în noul ghiveci. După procesul de transvazare planta trebuie amplasată într-un loc umbros timp de 7-10 zile. În această perioadă îți recomand doar udări prin pulverizare, dar numai dacă este prea cald.

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (1)

Să știi că planta odata transplantată într-un ghiveci mai mare va înflori după o perioadă mai lungă decât în mod obișnuit. Are nevoei de timp pentru a se acomoda. În cazul în care orhideea formează rădăcini deasupra ghiveciului și acestea nu ți se par inestetice, nu le tăia, nu te chinui să le introduci în ghiveci, ci lasă-le să crească libere, deoarece ele vor ajuta foarte mult în echilibrul fiziologic al plantei. Practic, planta se adaptează la noile condiții și își găsește singură calea de a o face. Până data viitoare nu te mai grăbi să transplantezi orhideele imediat ce au ajuns acasă, ci bucură-te de farmecul neprețuit al florilor sale. Apoi, când acestea au trecut, poți să muți planta în ghiveciul preferat, care nu e musai să fie transparent. Sper că ți-au prins bine informațiile mele!

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (4)

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (7)

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (8)

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (5)

adelaparvu.com despre schimbarea ghiveciului la orhidee, Foto Floradania (9)Foto: Floradania

13 raspunsuri pentru Când și cum schimbi ghiveciul pentru orhideea Phalaenopsis

  1. Roxana spune:

    Deci putem planta orhideea in orice vas dorim? Nu conteaza daca nu e transparent?

  2. mio spune:

    Multumesc mult pentru informatie ,este f utila pt mine !
    Ceea ce te rog sa imi spui este cum se inmultesc aceste minunate plante , 🙂

    • Claudia spune:

      In conditiile unui crescator de orhidee amator, orhideele se inmultesc doar daca vor ele :o)

      Adica, in anumite conditii vor face un pui pe tija florala sau la baza frunzelor, iar acest pui trebuie lasat sa creasca pina face si radacinute. Apoi se poate transplanta.

  3. Ruxandra spune:

    Se pot pune mai multe orhidee intr-un vas, asa cum se vede in ultima poza?

  4. Otilia spune:

    Salut,
    am o orhidee cu foarte multe radacini aeriene, care eu cred ca sunt de fapt radacinile puilor si ar trebui sa ii tai si sa ii pun in alt ghiveci. Cum se procedeaza? Se poate sa imi dati o adresa de e-mail unde as putea sa va trimit niste poze ca sa vedeti despre ce este vorba?
    Multumesc anticipat.

  5. alina spune:

    Te rog sa imi spui de unde pot cumpara ghivece transparente mari in care sa pot pune mai multe plante de preferat oval

  6. Denisa spune:

    Buna ziua… As avea si eu o intrebare… Eu zilele trecute am schimbat ghiveciul orhideei deoarece era prea mic. Cand am pus orhideea in celalalt vas, radacinile au luat oarecum forma ghiveciului cel vechi, nu le am taiat pentru ca nu erau uscate. Acum cand l am pus in ghiveciul cel nou radacinile s au acoperit cu coji si nu se mai vad. Intrebarea mea este daca poate suferi ceva orhideea si ce ma sfatuiti sa fac?

  7. Vasile spune:

    Dupa ce trece floare poti inveli cu un tifon acea tije si mentineti ud acel tifon,va da un nugure….

  8. Pop aurica spune:

    As vrea sai mi ziceți schimbatul pamantului de la orhidee se face dinumai citi în citi ani și în
    Ce anotimp se schimba pamintul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *