adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (33)

In Magazine, targuri, expozitii, Mobila, Shopping

Roche Bobois la București! Designerul Sacha Lakic spune că firma franceză nu doar produce mobilă de lux, ci inovează în domeniu

Tocmai ce m-am despărțit de șarmantul designer francez de origine sârbă Sacha Lakic pe care am avut plăcerea să-l cunosc în noul inaugurat showroom Roche Bobois din București, un spațiu plin de culoare și de piese de design remarcabile. Firma franceză face istorie de 50 de ani încoace, mai exact din 1960 când frații Roche i-au întâlnit pe frații Bobois la un târg de mobilă din Germania, și unde, în loc să se trateze ca și concurenți, s-au hotărât să-și unească forțele și numele în ceea ce știm acum ca fiind Roche Bobois. O poveste frumoasă de început care continuă și azi ca afacere de familie, dar mai mult, o poveste care-și găsește locul în rafturile dedicate istoriei designului. Am vrut să aflu de la unul dintre cei care creează pentru renumită firmă franceză, ce are 240 de showroomuri în toată lumea și din fericire acum și la București, ce înseamnă designul de calitate, dincolo de estetică și mai presus de prețuri.

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (1)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (36)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (35)

Sacha Lakic este un mare pasionat de viteză și dacă intri pe site-ul lui sau pe pagina de Facebook ai să-ți dai seama și de ce. Debutul și l-a făcut în industria locomoției ca să spun așa, creând superbe motociclete și mașini. Dar marea lui dragoste sunt motoarele pe două roți. De ce? Pentru că spre deosebire de mașină, care ar putea fi comparată cu o casă, și pentru care între carcasă și interior mai poți ascunde piese și elemente, la motociclete totul e la vedere. Și cel mai important este că ultima piesă de design este chiar pilotul, deci omul. L-am întrebat dacă aplică acest lucru și în privința mobilierului, dar mi-a spus că aici e vorba despre altceva. O canapea, spre exemplu, este evident o piesă statică, față de o motocicletă, și atunci ea trebuie să fie foarte confortabilă. Însă el crede că există trei lucruri care definesc un produs de design cu adevărat remarcabil. Dar înainte de asta hai să-ți pun o poză pe care am făcut-o la repezeală alături de designer pe una din piesele pe care le semnează – canapeaua Bubble.

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (39)

Care sunt cele trei lucruri care fac un obiect de design să fie unul de succes în viziunea lui Sacha Lakic? El spune că un produs bun, adică ceea ce numește un obiect de design industrial, de serie este unul capabil să trezească emoții, relația cu el să fie de genul dragoste la prima vedere. Deci, un produs bun trebuie să fie: 1. Atrăgător, să capteze atenția. Da, de departe când vezi piesa ea trebuie să-ți suscite curiozitatea. Să te facă să te apropii, să te provoace emoțional. 2. Să aibă detalii impecabil realizate, care la rândul lor să te facă să te întrebi cum a fost concepută piesă, să te surprindă și de aproape. 3.Să te facă să te așezi, să-l încerci, să-l testezi, practic să interacționezi cu obiectul. Deci, dacă ar fi să rezum pașii ar suna așa – Atractivitate, Detalii, Contact.

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (15)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (14)

Stând pe canapeaua Bubble mi-a explicat cum de departe forma ei te intrigă, apoi vrei să ajungi mai aproape și constați cusăturile, țesătura flexibilă cu ochiuri care îmbracă tapițeria, dar care este elastică tridimensional, și apoi te așezi pe ea simțindu-te ca pe un nor care te poartă pe aripile inspirației (asta cu aripile am băgat-o de la mine, dar el a fost de acord). Ei bine, Sacha Lakic spune că cei de la Roche Bobois sunt nu doar deschiși la a lucra cu designerii și a materializa desenele și ideile lor, ci fac eforturi de-a produce și practic a inventa noi materiale, cum e și această țesătură cu ochiuri și care nu se găsea nicăieri. Dar designerul spune că și el ca și creator este dispus întodeauna să cedeze, să refacă o piesă pentru a împlini neapărat punctele 2 și 3, adică detalii impecabile și musai, neapărat confort. Lakic spune că fără detalii impecabile și confort nu se poate vorbi despre o piesă de mobilă de calitate, chiar dacă asta ar însemna să mai faci câteodată compromisuri pentru punctul 1, adică să nu șochezi neapărat prin imagine, ci să adopți o linie deja încercată.

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (12)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (13)

Sacha Lakic spune că semnătura lui ca și designer nu este una urmărită, dar că pasiunea lui pentru mișcare și viteză îl dă de gol, îi personalizează piesele pe care le creează, fie că e vorba despre scaune, mese, canapele. Când ești pasionat de ceva și studiezi intens acest lucru, nici nu mai realizezi că ai o semnătură. La el totul are legătură cu fascinația pentru fluditate, pentru schimbare, deplasare. Și atunci când concepe o piesă de mobilier, care e evident statică, încearcă să capteze un moment al mișcării în alura ei. E ca și cum ar imortaliza obiectul respectiv dintr-o anumită traiectorie. De aici și muchiile line și formele neașteptate. Deci, un designer are o temă a lui, o pasiune care-i hrănește creativitatea. Lakic spune că nu s-ar fi gândit că va ajunge să facă piese de mobilier, dar că e fericit că le face pentru Roche Bobois pentru că e o firmă, un producător care are încredere în ideile sale, iar și el are încredere în forța lor de a inova, de a nu se mulțumi cu linii de producție simple sau materiale la îndemână. Și dacă mergi în showroomul Roche Bobois, și te rog să o faci pentru cultura ta vizuală, ai să înțelegi la ce se referea designerul.

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (5)

Spațiul pe colțul străzii General Budișteanu 28, vizavi de Biserica Sfântul Iosif și de rectoratul Universității de Arte din București este foarte frumos amenajat. Vei vedea o mulțime de obiecte superbe, neașteptate ori foarte elegante. Dar dincolo de asta și idei de amenajare, culori foarte rafinat combinate, texturi și detalii impecabil alese și o mulțime de culori fascinante, așa cum îmi plac mie. Totul este de bun gust, dar cu un strop de extravaganță. Chiar și piesele care par cuminți te vor surprinde prin detalii precum picioare într-un anume fel, cusături de mare clasă, muchii care e invită să le parcurgi cu mâna, suprafețe în care să te oglindești.

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (2)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (18)

Mi-a plăcut experința de a vizita showroomul, sunt bucuroasă că am avut ocazia să vorbesc cu designerul Sacha Lakic (care tocmai se pregătește să lanseze o colecție de rame de ochelari cu o altă firmă renumită), dar cel mai mult mă încântă faptul că un brand atât de iubit și apreciat în întreaga lume este prezent cu un showroom dedicat în București. Pentru capitala noastră asta e mare lucru, pentru că atunci când o firmă mare decide să facă un showroom monobrand, alte companii mari vor avea curajul să i se alăture. Un efort făcut de doi investitori români, o familie din Cluj și alta din București, care și-au unit forțele, la fel precum frații Roche și frații Bobois la începuturile firmei. Bravo lor! Uite aici pagina de Facebook a showroomului din București. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (123)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (38)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (33)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (3)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (4)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (6)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (10)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (11)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (8)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (9)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (16)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (17)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (19)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (20)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (21)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (22)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (23)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (24)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (25)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (26)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (30)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (27)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (28)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (29)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (37)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (31)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (32)

adelaparvu.com despre Sacha Lakic si Roche Bobois in Bucuresti (7)Foto: Adela Pârvu

 

7 raspunsuri pentru Roche Bobois la București! Designerul Sacha Lakic spune că firma franceză nu doar produce mobilă de lux, ci inovează în domeniu

 1. […] Adela Parvu Tocmai ce m-am despărțit de șarmantul designer francez de origine sârbă Sacha Lakic pe care am […]

 2. ioanadominte spune:

  Dementiale! Nici nu stiu ce as alege daca mi-as permite 😀

 3. silvia spune:

  Superbe piese , culori si forme fantastice.

 4. Radu spune:

  Am ramas fara glas si nu mi se intampla des :). Sunt deosebite, dar daca m-as duce acum sa cumpar ceva cu siguranta ar fi canapeaua Bubble.

 5. Andreea G spune:

  Niste preturi ar fi fost de folos, dar ca la orice magazin de mobila, corpuri de iluminat, etc „care se respecta” , preturile se dau la „cerere”, adica se fac din ochi sau dupa fata omului.

  • Adela Parvu spune:

   Bună Andreea! Din păcate nu știu care ete politica de prețuri, însă dacă mergi în showroom sigur afli o parte dintre prețuri. Eu când am fost le aveau la vedere, e adevărat că nu pentru toate produsele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *