Există mereu această dilemă pentru locuințele mici și anume cum să încapă mobila pentru toate funcțiunile dorite. Chiar și atunci când spațiul este mic, majoritatea oamenilor se gândesc să-l organizeze ca pe o casă normală și aici intervin problemele. Una dintre ele este renunțarea la pat în favoarea unei canapele extensibile sau folosirea unui pat și pe post de canapea? Ei bine, întotdeuna există soluții, dar ele trebuie adaptate în funcție de forma, dimensiunea locuinței, dar mai ales cât mai detașat de prejudecăți. De ce spun asta? Pentru că dacă ai impresia că bucătăria deschisă îți umple casa de miros de mâncare ori că nu poți concepe o canapea pe mijlocul camerei atunci nu te aștepta ca gradul de confort să crească într-o garsonieră. Mereu trebuie găsit echilibrul dintre compromisuri și soluțiile practice, mai ales când îți dorești și pat și canapea într-o locuință cu o singură cameră. Hai că am ales să-ți prezint o garsonieră plăcută unde pot să-ți exemplific ideile mai atipice de organziare și beneficiile lor.
Locuința de față are 35 de metri pătrați și inițial a fpst organiztă în cameră separată față de bucătărie. Dar pentru că holul de la intrare și apoi micul sas dintre cameră și bucătărie nu beneficiau de lumină naturală, dar și pentru că încăperea nu era suficient de mare pentru a găzdui și pat și canapea s-a renunțat la sepărări. A rezultat un spațiu deschis care a fost organizat tare ingenios. De ce spun asta? Pentru că au fost găsite locuri pentru bucătărie, sufragerie, living, loc de dormit, loc de birou și loc de depozitare, evident pe lângă mica baie existentă. Ce mi-a plăcut? Mi-a plăcut faptul că pe linia ușii de la intrare a fost poziționată masa, ca atare după intrarea în garsonieră, pe stânga, canapeaua e ferită de priviri, dar și de curenți de aer, iar pe dreapta e bucătăria, la fel ferită și ea. Zona mesei este frumos marcată de zidul îmbrăcat cu cărămidă, ca și cum ar fi granița de socializare între locul de tv și locul de gătit.
Cum a fost gândit ambietul casei? În funcție de pereții liberi, fără ferestre, iar apoi funcțiunile au fost repartizate în funcție de instalații. Era clar că unde exista țeava de gaz și cea de apă urma să fie amenajată bucătăria, apoi alt perete liber a fost folosit pentur zona de tv, zona de hol a devenit un generos dressing, iar un alt zid parțial a devenit locul pentru zona de odihnă. Da, această zonă de odihnă mi-a plăcut la nebunie pentru că este creată ca un culcuș. Motivul? Spațiul mic, dar și din dorința de-a masca cât mai mult posibil prezența patului, unul de cea mai mică dimensiune, respectiv 140 cm lățime. Practic, dormitorul este o nișă, iar tapetul folosit aici vine să atragă atenția asupra peretelui și nu asupra patului, care oricum are tăblia mascată. Absolut ingenioasă soluție! Da, are și dezavantaje dacă există un cuplu, în sensul că cineva va dormi mereu la perete și-l va deranja pe cel de la margine dacă vrea să meargă la baie pe timpul nopții, dar avantajul că prezența patului nu se mai simte merită compromisul.
Alte trucuri în a face ca imaginea garsonierei să pară mai amplă și mai aerisită decât în realitate sunt la nivelul finisajelor și culorilor. Mobila masivă este albă, la fel ca și pardoseala, de unde impresia de luminozitate. Ferestrele nu sunt obturate de draperii și perdele, ceea ce face ca locuința să apară ca fiind mai aerisită, iar nuanța de gri pe peretele din fața canapelei vine să ofere o senzație intimitate și să demarce zona, dar se leagă excelent cu obiectele negre, de la ecranul televizorului, tăblia mesei la carpetele din garsonieră. Dressingul are una din ușile culisante placate cu oglinzi pentru a mări iluzoric spațiul, iar prezența unor finisaje cu aspect de lemn sau din lemn, de la fronturile dressingului la blatul de lucru din bucătărie vin să mai încălzească atmosfera rece a ambientului. Interesantă abordare a amenajării acestei garsoniere, o organizare logică, cu canapea dispusă cu spatele către centrul camerei, cu bucătărie la vedere și loc de dormit într-o nișă. Sper să te inspire și pe tine!
Sunt minunat de frumoase. Foarte elegante
Da, toate obiectele se leaga frumos intre ele.
Toate lucrurile din interior sunt in mod placut imbinate. Surprinzator avind in vedere un spatiu atit de limitat… Cald, placut… Felicitari!
Asta e atuul amenajarii – toate functiunile prezente intr-un spatiu asa de mic, fara sa para inghesuit 🙂 Ajuta mult si cele doua mari ferestre.
De unde sunt scaunele de bucatarie??
Poti sa gasesti scaune similare aici http://www.mobirom.ro/scaune-waterford-colorate_1125_1.html
Cat de frumos!nu pot sa cred! Bravo!!!
Da, chiar arata bine Mihaela.
I luv it 🙂 Ne-ai aratat o ideea superba! Multam!!!
Foarte frumos apartamentul, unde as putea găsi tapetul?
Tapetul este de la firma Cole and Son, uite aici http://www.cole-and-son.com/en/collection-albemarle/wallpaper-94/8044/
Superb! Îmi place foarte mult mobila din bucătărie. De unde e cumpărată / făcută?
De la Ikea 🙂 Poti avea ceva similar de aici http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/categories/departments/kitchen/roomset/20134_nkro06e/
Puteti sa-mi spuneti va rog, de unde au luat accesoriile din interiorul dressingului (ma refer la sistemul de prindere al politelor)?
Buna,
Vreau sa construiesc si eu la baie un asemenea perete de caramida din sticla, am masurat, stiu cat va fi dimensionata, am cumparat si o rigola potrivita insa nu stiu cum ar trebui montate/ranforsate caramizile. In baia din articol vad ca exista o banda metalica in jurul peretelui, stiti cumva de unde a fost cumparata sau care este procedura de montaj?
De asemenea rosturile sunt chituite sau a fost folosit un profil PVC?
Multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul,
Liviu
Revin cu un kindly reminder, chiar nu stiu cum sa „incadrez” peretele de caramida de sticla si in curand va trebui construit. Am intrebat prin magazinele de bricolaj si nu prea se stia de asemenea profil metalic.
Buna Liviu! Ai incercat sa le arati o imagine? Hai ca mai citesc inca o data ce ai scris ca sa te pot directiona 🙂
M-am prins acum ce te intereeaza Liviu 🙂 Uite, aici ai un video despre montaj. In imaginea cu baia garsonierei, pe marginile caramizilor de sticla sunt montate baghete folosite si pentru colturile placarilor cu faianta, dar ele nu au rol de ranforsare, ci doar estetic si de protectie fata de muchiile blocurilor. Dar despre montaj uita-te cu atentie in filmulet. Te avertizez insa ca producatori diferiti au sistemte diferite. De asemenea, exista caramizi de genul acesta din materiale compozite care imita sticla 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=sJbPd1OlxjA
Multumesc frumos pentru comment si link. Apreciez toata activitatea dvs in acest domeniu de amenajari interioare si vreau sa va anunt ca unele idei le-am „furat” pentru a le pune in practica la noul meu apartament :). Urmaresc, in limita timpului disponibil aproape toate postarile dvs. La cat mai multe articole ;).
Ma bucur Liviu daca ti-am putut fi de folos! Si daca e ceva urgent, care arde, te rog scrie-mi direct pe mail la adelaparvu@gmail.com. Multumesc si pe curand! Abia astept să primesc poze cu apartamentul 🙂
Si eu am vrut asa un perete la dus, dar mesterii pe care i-am avut au zis ca nu se poate, ca nu are stabilitate si ca se poate darama 😀
este o idee superba
Ce mi-a placut ascunzisul creat pentru pat, foarte, foarte ingenios. Nu am vazut niciodata atata mobila intr-o garsoniera fara sa para aglomerata. Felicitari, foarte frumos amenjat. 10 puncte si pentru delimitarea „livingului” de „bucatarie”
baia nu este pusa in evidenta . Care ar fi inovatia folosita pentru amenajarea acestui spatiu ?
De ce ar fi nevoie ca baia sa fie pusa in evidenta Giuseppe? Si cine a spus ca e vreo inovatie la mijloc? Am spus ca e excelent organizata 🙂
Revin si eu cu o intrebare….
Puteti sa-mi spuneti va rog, de unde au luat accesoriile din interiorul dressingului (ma refer la sistemul de prindere al politelor)?
Poti sa incerci sa gasesti ceva similar la http://www.gelutrade.com/catalog/
Multumesc!
Superb amenajat! Imi place foarte mult. Simplu si cu bun gust.
Scara de langa pat de unde este cumparata?
Indiferent de suprafata, picomob gaseste solutii pentru spatii inteligent mobilate