De cele mai multe ori nu-ți poți închipui o clădire veche, cu atât mai puțin o anexă dintr-o gospodărie țărănească, devenind o casă. Și nu una oarecare, ci deosebită. Proprietarii ei spun că nu și-au dorit neapărat o casă la țară, mai ales că au călătorit mult și de fiecare dată în vacanțe au ales alte destinații. Dar după ce au făcut mai multe excursii în zona rurală a țării lor și-au dat seama că peisajul, locurile și oamenii sunt mult mai calzi și mai primitori decât oriunde au fost. Iar călătoriile le-au prin bine, pentru că îndrăgostită de arhitectura caselor din Danemarca, proprietara visa cândva la un refugiu în stil nordic. Ei bine, iată că și-a împlinit visul. Dar hai să-ți spun cum.
Casa de față a fost ridicată pe ruina unui hambar vechi de la țară, dar n-au găsit din prima clădirea. După ce au vizitat zona Varmia in Polonia, proprietarii s-au pus pe căutat case de vânzare la anunțuri, dar prețurile erau pur și simplu prea mari. Apoi, după vreo șase luni, de curiozitate, s-au mai uitat peste vechile oferte și au constatat că prețurile scăzuseră bine și de la o casă au ajuns să pună ochii pe un hambar vechi situat într-o zonă frumoasă, de unde se vedea și ochi de apă, așa cum îți doreau. Au mers cu un inginer, care după o inspecție a structurii i-a convins că ceea ce era încă în picioare și anume din cărămidă, putea fi folosit pentru o extindere cu lemn. Arhitectul polonez Anatol Kuczyński le-a făcut proiectul așa cum visau – cu ferestre mari, dar și o organizarea deschisă a casei, care urma să aibă destinația de casă de vacanță. Proprietarii spun că au visat la un interior în care toată familia să fie împreună, așa că folosirea înălțimii tavanului pentru un dormitor sub panta acoperișului le-a convenit la fix.
Dacă partea din spate a casei este practic ceea ce a mai rămas din vechiul hambar, ridicat din cărămidă, mansarda și partea din față a casei este pe structură de lemn. La interior stâlpii nu deranjează, ci din contră conferă o imagine spectaculoasă, mai ales că fațada principală a casei este practic una vitrată, ferestre generoase ce lasă peisajul să inunde interiorul. Dormitorul de deasupra sufrageriei este realizat ca o platformă din metal și lemn, iar în zona de zi spațiile sunt deschise, comunicând liber. Sub dormitorul de la mansardă mai există camere, baia, camera copiilor și încă un dormitor, deci la fix pentru o familie. Amenajarea interioară concepută de designerița Agnieszka Suchora este inspirată de stilul nordic, cu mobilă minimală, albă, dar totul coerent și funcțional tratat. Mici accente rustice precum soba din fontă, piese de mobilie din lemn natur, ca și finisajul din cărămidă vopsită în alb adaugă șarm. Și da, podelele din lemn masiv încălzesc marea de alb ce domină ambientul.
Mi-a plăcut tare mult cum sunt tratate și spațiile exterioare, de la terasă la magazia din spatele casei. Când e vorba despre o casă la țară sau una de vacanță, unde peisajul este deosebit și unde vecinii sunt la distanță, e păcat să nu ai o terasă generoasă. Acolo își petrece familia cea mai mare parte din timp, căci e plăcut să iei masa în aer liber ori să te joci cu cei mici în grădină. Chiar dacă terasa nu este acoperită, pentru a nu limita cantitatea de lumină naturală de la interior, ea beneficiază de o umbrire ingenioasă. O pergolă ce are înclinație similară acoperișului vine să ofere intimitate și răcoare în zilele toride. Au construit-o ulterior, după ce și-au dat seama cum bate soarele. O casă ce inspiră tihnă, dar cu siguranță una plină de veselie când toată familia se refugiază aici. Cine ar fi crezut că se poate face așa ceva dintr-un vechi hambar? Ei bine, acum când vezi poate și crezi. Sper să te inspire și pe tine!
Frumos, deschis, simplu si usor de mentinut.
Ingenios. Si terasa e primitoare. Iar podeaua din scanduri e de milioane.
Mi se pare senzational cum un spatiu atat de mare, btw – i love open spaces, da impresia de intimitate, de cozy, de acasa. Big like. Cred ca merge pus hamacul chiar si in casa, I know i would 😀
Cam ce suprafata are? La ceva de genul visam si noi 🙂
Casa arata superb dar amplasata intr-o zona in care temperatura exterioara sa nu scada sub 12C… energetic vorbind la -15C ai foarte mari probleme cu incalzitul ei.
Dormitorul de la mansarda, o ne-bu-ni-e! 🙂