Este pur și simplu fabuloasă această grădină amenajată pentru un proprietar român. Și când spun fabuloasă mă refer la toate aspectele – de la suprafața ei la toate funcțiunile și locuri nou create aici. A fost o muncă infernală de-a a transforma un teren plan într-o adevărată oază de verdeață. Cele trei hectare de teren au fost complet remodelate pentru ca acum peisajul să fie de-a dreptul răvășitor, o muncă ce a durat circa doi ani de zile și care a necesitat intervenții cu utilaje grele pentru crearea unei infrastructurii stabile și funcționale. Și da, a costat pe măsură, dar mă bucur că există români care investesc în amenajări peisagistice de calitate, care nu doar că schimbă în frumos proprietățile, dar le și ridică valoarea. Dar hai să-ți spun mai multe despre această grădină spectaculoasă concepută de arhitectul Dragoș Isăcescu, care alături de tatăl său arh. Virgil Isăcescu sunt cei mai recunoscuți peisagiști români.
Arhitecții Virgil Isăcescu și Dragoș Isăcescu, tată și fiu care lucrează împreună la proiecte cu adevărat spectaculoase pentru amenajarea spațiilor verzi. Foto Vasile Cămară/ Vista publicată în albumul 50 de birouri de arhitectură din România.
Proiectele lui Dragoș Isăcescu sunt toate unele de anvergură și toate uimitoare. Dar arhitectul spune că pentru asta e nevoie nu doar de clienți cu dare de mână și cu terenuri întinse, ci și cei care să înțeleagă ce presupune o amenajare de calitate. Și totul în grădină, ca și pentru o casă, începe cu infrastructura. Dacă nu există instalații corect gândite și trasate, dacă nu sunt prevăzute consolidări de teren, acces la apă, trasee bine definite, iluminat bine punctat și poziționat, atunci nu te alegi cu mare lucru. Da, cea mai mare parte dintr-o grădină frumoasă constă în ceea ce se ascunde sub pământ și nu mă refer doar la rădăcinile vegetației. Aici, spre exemplu, o bună bucată din teren a fost escavată pentru a fi creat lacul ce măsoară 2200 metri pătrați și are o adâncime de 2,5 metri. Pământul excavat a fost folosit pentru ridicarea dâmbului din apropiere, la rândul lui consolitat cu o structură de beton și sute de pietre de stâncă. Deasupra acestui deal tronează un foișor pe rotund, proiectat tot de către Dragoș Isăcescu.
Dar pe lângă faptul că lacul adăpostește pești de la koi, crapi la carași, sub el este îngropată serpetina pompei de căldură ce asigură confort pe timp de iarnă în casa de pe proprietate. Da, este o soluție tehnică ecologică prevăzută de către Dragoș Isăcescu și binevenită pentru costurile de întreținere, care acum sunt substanțial mai mici. Pe lângă zona de cascadă și lac frumos amenajate pentru care au fost necesare sute de tone de piatră, o altă parte a grădinii este dedicată piscinei și bucătăriei de vară. Astfel, funcțiunile sunt variate și frumos legate între ele atât prin trasee bine gândite, cât și prin vegetație. Și legat de vegetație ea a fost adusă și plantată matură de la plopi de 15 metri înălțime la stejari, brazi, pini și o mulțime de arbuști astfel încât pe parcusul anului să existe mereu culoare și varietate în generoasa grădină.
Îmi pare rău că nu am imagini captate pe timp de seară, dar amenajarea de aici arată spectaculos pe timpul nopții, grație iluminatului bine conceput, care scoate în evidență principalele puncte de atracție ale grădinii. Deși inițial aici era un teren plan și o mică livadă de cirești obosiți, cum a numit-o arhitectul, acum terenul este de nerecunoscut. Proprietarul spune că și-ar fi dorit să aibă mai multe flori, deci mai multă culoare dată de petale, dar trebuie menționat că florile în grădină durează prea puțin față de coloritul pe care îl dă unui spațiu verde frunzele arborilor și arbuștilor. Oricâte flori ar exista, ele trec repede, căci acesta e ciclul biologic al plantelor și n-ai ce face. În schimb combinația de rocărie și arbori, arbuști plus plante perene asigură mereu panorame de vis. Da, chiar este o grădină de vis, una care se vede superb și de la interiorul casei. Uite, merită să vezi mai multe dintre proiectele arhitectului Dragoș Isăcescu pe site-ul lui arh-isacescu.com. Sper să te inspire și pe tine!
Imagini captate cu Google Earth în timpul amenajării terenului de la început și până la finalizarea proiectului. Vezi etapele principale derulate în circa doi ani de zile cât a durat amenajarea acestei vaste grădini de trei hectare și ale cărei costuri de amenajare s-au ridicat la un milion de euro.
Imagini suprinse în timpul primăverii și toamnei. Ai să vezi coloritul diferit al vegetației în principalele zone ale grădinii, colorit conferit în principal de frunzele arborilor și arbuștilor folosiți aici pentru a creiona peisajul.
6
tare fiorosi baietii…adevarati prometei moderni..!
era mai simplu daca puneau alti ciresi in locul celor ”obositi”…
da’ ce-i cu schelele alea oribile ?
Esti rautacios Radhacross 🙂 Chiar arata de senzatie gradina asta.
Grădina e foarte frumoasa, dar bănuiesc ca a costata amenajarea cat o casa. Cred ca propietarul nu e simplu roman. Bravo , frumos cu gust , bani investiți in frumos .
Banuiesc ca este la Saftica, nu? 🙂
De acord cu proprietarul ca lipsesc florile…
Foisorul pare meschin – cred ca putea fi mai mare. Nu mult.
Si ar fi mers si mai multi arbusti, tufe.
ceea ce natura ofera gratis ei au reusit sa „proiecteze” cu un milion de euro… asta spune multe despre cat de limitat este omul… foisorul arata foarte bine, amplasat ingenios, in rest – copacii par cam saracuti. gusturile sunt diferite dar in afara foisorului nu mi se pare nimic atat de extraordinar incat sa justifice suma…
este superb