adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (12)

In Artisti, artizani, handmade, Oameni talentati, Romania Mea

Deșteptăreață e puțin spus pentru că Elena e un adevărat artist!

Am văzut-o la televizor într-o reclamă și mi-a captat atenția. Am vrut să aflu mai multe despre ea și uite că asta am și făcut. Ne-am întâlnit la București și am stat la povești și m-a uimit câtă creativitate, talent, dar și ambiție și curiozitate are această minunată doamnă Elena (47 de ani). În reclamă ea ne spune despre cum poți face păpuși din resturi de materiale de prin casă, dar după ce am vorbit cu ea și am descoperit blogul și site-ul ei mi-am dat seama că aici e vorba despre artă. Dar hai să-ți spun mai multe despre Eli, o persoană prea modestă, pentru că sigur este un model pentru multe femei, mai ales cele care se gândesc că sunt prea „bătrâne” să-și asculte sufletul și să facă ceea ce visează. Nu degeaba au numit-o deșteptăreață.

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (17)

Nu m-am putut abține să nu o întreb în primul rând cum a ajuns în reclama de la Bonux. Mi-a spus că unul dintre colegii de la teatru, mai exact un actor, a vorbit despre ea pe pagina de Facebook a campaniei Desteptărețele și pur și simplu s-a trezit că e contactată. Și da, apariția în spotul publicitar și pe site-ul dedicat promovării femeilor deșteptărețe i-a schimbat viața. Dacă înainte de promovare era mai ezitantă dacă ceea ce face face bine, după aparițiile televizate și de pe Youtube și-a dat seama că oamenii o apreciază și că păpușile ei chiar sunt deosebite.

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (8)

După spot lumea o recunoaște pe stradă, dar a primit și o mulțime de comenzi și propuneri de colaborări. Nu s-a mulțumit cu atât, ci și-a spus că e cazul să treacă la un alt nivel, așa că acum lucrează la un proiect de suflet cu păpuși ce vor fi îmbrăcate în costume tradiționale din zona Deltei, Eli fiind din Tulcea. Vrea să pregătescă o expoziție tematică prin care să promoveze orașul și valorile lui culturale. Dar cum s-a apucat de păpuși? A făcut liceul sau facultatea de artă? Nu! A terminat filologie, dar nu cum ai crede imediat după liceu, ci după ce s-a măritat. Da, ai citit bine. Ea și-a dorit întotdeauna să meargă pe calea artei, dar părinții ei au fost stricți și n-au lăsat-o la Craiova unde exista un liceu de artă pe care și l-ar fi dorit să-l urmeze. Așa că a rămas în orașul natal și a absolvit cursurile liceului de confecții. După studii s-a măritat și fiind pe picioare proprii a putut hotărî și ce facultate să facă și a ales filologia.

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (14)

Dar cum de la filologie a ajuns să lucreze la teatru? Mult timp a lucrat la Institutul de Cercetări Muzeale din Tulcea. După facultatea de litere a făcut un master în arte și așa a ajuns să lucreze la muzeu. A învățat multe, de fiecare dată a căutat să-și îmbunătățească cunoștiințele. Are microbul autodidactului în ea. Când a venit însă criza și situația de la muzeu era incertă din lipsă de fonduri și-a luat inima în dinți și s-a dus să se angajeze în altă parte – la teatru, dar părea că n-a fost cea mai inspirată decizie. Secretar la teatru, dar nu doar atât, adică să adapteze textele pentru a putea fi puse în scenă ori să se ocupe de promovarea spectacolelor, ci a ajuns să facă și scenografie. Știi cum e la noi când nu mai sunt suficienți oameni, iar cei care sunt ajung să facă de toate, desigur dacă vor și sunt curioși și curajoși să o facă.

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (11)

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (10)

În perioada asta încărcată, tot bugetar la stat, deci tot cu inima în dinți vizavi de serviciu, a găsit nu doar refugiu, dar și o altă sursă de venit – crearea de păpuși. Și-a adus aminte că atunci când era mică, neavând frați, se atașase de o păpușă făcută de mama ei cu materiale de prin casă. Când era supărată o lua în brațe. Așa că acum, la maturitate, îngrijorată fiind și-a adus aminte de prietena ei și așa i-a venit ideea să se apuce să facă aceste păpuși cu ce avea la îndemână. Încet, dar sigur s-a perfecționat, ajungând de la păpuși din cârpe să facă unele cu adevărat remarcabile, cu figuri modelate și sculptate, înclusiv cu mâini, nu doar exclusiv din țesături. Nu mai spun cât de dichisite sunt costumele!

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (11)

Mi-a plăcut de ea foarte mult pentru că nu s-a sinchisit niciodată de vârsta ei sau situația ei civilă. Adică de ce o femeie măritată n-ar face facultate? De ce o mamă n-ar merge să facă un master ori de ce ai râmâne să muncești într-un loc unde te simți în nesiguranță? Dar mai ales de ce n-ai învăța să faci ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna? Și ce și-a dorit ea? De mică a visat să i se spună că e artistă. Ei bine, nu doar că i se spune, ci chiar este! Și nu doar că e artist la 47 de ani, dar e și o femeie foarte frumoasă, o mamă fericită (fiul ei, 17 ani, este la liceul de artă, secția arhitectură) cu un soț care o sprijină și o încurajează constant. Are alături prieteni dragi, dar și ea este foarte deschisă și luminoasă. Mi-a plăcut enorm când mi-a povestit că s-a înscris și a absolvit de curând un curs de ghizi. Și-a spus că tot își închipuia cum ar fi să călătorească în alte țări, dar că uite, ea nu-și cunoaștea prea bine propriul oraș. După curs a aflat nu numai de cele 14 etnii conlocuitoare, dar a descoperit și locuri fascinante, plus că și-a făcut noi prieteni.

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (12)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (9)

Elena (sau Eli cum o alintă prietenii) își iubește orașul și mi-a promis un tur profesionist când ajung la Tulcea. Până atunci însă mă bucur că am cunoscut-o și îți mărturisesc faptul că energia ei m-a încărcat. A folosit tot ce a învățat de-a lungul vieții pentru a încapsula și reda cunoștiințele, trăirile și pasiunile ei în aceste păpuși fascinante. Mă bucur enorm să o am în lista de prieteni. Eu cred că e greșită vorba aia cu lauda de sine nu miroase a bine. Ar trebui ca pentru astfel de oameni zicala să devină așa: Lauda de sine miroase a bine, când se susține! Așa că dacă ai încredere în tine, îți place ceea ce faci și crezi că-i poți inspira pe alți oameni nu ezita și spune-ți și tu povestea pe Deștepărețele.ro sau recomandă pe cineva. Dacă tot există o campanie de promovare a femeilor creative și curajoase ce sunt în stare să învingă prejudecăți și mentalități desuete merită să fie folosită pentru a le scoate din anonimat. Acestea sunt adevăratele românce! Sigur o să fiu pe fază și cu următoarele deștepătrețe 🙂 Sper ca una dintre ele să fii chiar tu sau cineva recomandat de tine! 

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (13)

Elena alături de toți membrii echipei de filmare, cei care au făcut posibil ca povestea ei să ajungă cunoscută de noi toți.

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (5)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (12)

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (3)

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (1)

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (9)

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (7)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (3)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (13)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (1)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (8)

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (6)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (2)

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (2)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (10)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (4)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (16)

adelaparvu.com despre artist papusar, Elena Obrocea, din reclama Desteptaretele Bonux (6)

adelaparvu.com despre artist papusi Elena Orbocea, reclama Bonux (4)

8 raspunsuri pentru Deșteptăreață e puțin spus pentru că Elena e un adevărat artist!

 1. Frumuseti care ne umplu si noua sufletele de bucurie! 🙂
  Felicitari atat Elenei cat si autoarei acestui articol!

 2. Adela spune:

  Foarte expressive papusile, ma bucur pentru Eli ca si-a putut implini visul! Felicitari

 3. Rodica spune:

  Ah,eu nu am vazut reclama respectiva dar am fost tare placut surprinsa sa vad cat de deosebite si minunate sunt papusile…se vede ca Elena este un artist adevarat, foarte talentat dar si muncitor si cu muuuulta rabdare.Felicitari!

 4. tabarapictura spune:

  Inspirational si motivant articolul! Felicitari, Adela ca scrii astfel de articole si felicitari si Elenei! Succes!

 5. estera spune:

  Am vazut-o si eu pe Elena,are maini minunate,ARTIST adevarat

 6. Oana Maer spune:

  Adela, multumesc ca ai gasit-o!!! Si eu voiam sa o caut, impresionata fiind, sa aflu mai multe despre ea. Multumesc! Dar cum putem comanda &
  cumpara papusile Eli?

 7. […] oameni sunt exemple pentru noi toți și mă bucur atunci când sunt promovați. Ți-am spus despre Elena, deșteptăreața care face păpuși, ei bine, am ținut neapărat să o întâlnesc și pe cea […]

 8. […] noua ei păpusă Celastrina, o păpușă creată și făcută manual special pentru ea de către Eli Orbocea. Mai jos o amintire pe care o prețuiesc nespus – momente petrecute cu adorabila Ana. Cartea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *