Când vezi arhitectura impunătoare a castelelor, fie ele și de dimensiuni mai mici, nu te-ai aștepta la un ambient relaxat, ci mai degrabă la unul formal care te face ușor crispat. Ei bine, am dat peste o amenajare care m-a surprins, căci interioarele de secol XVII, cu ziduri ca de forțăreață, din piatră, au căpătat un decor de-a dreptul șarmant, cald și familiar. Am găsit aici o combinație între clasic și rustic de-a dreptul fermecătoare, care conferă o stare de bine, de cămin, în ciuda dimensiunilor impresionante, căci suprafața utilă este de circa 750 de metri pătrați. Arhitecții de la biroul Maxwell and Company au făcut mai mult decât decorul interior și anume au avut de renovat și modernizat o clădire de patrimoniu din Scoția, una care nu avea instalații sanitare și de încălzire moderne, ca tare nici băi. Și totul a trebuit făcut fără a altera arhitectura veche. Dar hai să-ți spun mai multe.
Dalcross Castle, situat într-o zonă rurală liniștită și înconjurat de un teren de circa 850 de acri, o parte fiind amenajată ca și grădină (încă din secolul XVIII), castelul se află la o distanță de circa cinsprezece minunte de mers cu mașina față de Inverness, capitala regiunii Highlands din Scoția. Construit în 1620, castelul avea uși și bârne masive din lemn de stejar, scări elicoidale și șemineuri din piatră și, desigur, o sală de bal, care putea găzdui 50 de persoane. A aparținut mult timp unor clanuri cunoscute de către localnici și pasionații de istorie, Fraser și Macintoshe, dar actualii proprietari au cumpărat castelul pentru a-l transforma într-o locație dedicată evenimentelor de familie și nu numai. Ca atare, arhitecții au avut nu doar de renovat clădirea, ci și de reorganizat cele patru niveluri ale ei. O parte dintre cele 11 dormitoare cu băi aferente sunt astfel disponibile pentru închiriat.
Dar ceea ce mi-a plăcut mult sunt zonele comune, cum e livingul amplu cu șemineul vechi, superb restaurat și conservat. Pe lângă bibliotecile din lemn de stejar, realizate pe comandă și frumos încadrate în ansamblul zidurilor înalte, ferestrele decorate cu draperii duble ascund locuri de ședere, care la rândul lor maschează caloriferele nou instalate în clădire. Dar nu te-ai aștepta ca zona de conversație să fie atât de degajată, cu piese de mobilă tapițate cu materiale viu colorate ori ca taburetul și covorul să fie mai degrabă rustice decât clasice, cu imprimeuri etno, atât de familiare. Dar combinația creată aici este de-a dreptul încântătoare. Te simți binevenit și chiar îți vine să te bucuri de acest spațiu, te invită să-l explorezi cu încredere. Prezența locului de luat masa cu scaune din fier imprimă de asemenea o notă de rustică. Dar pentru a nu migra prea mult către acest stil, arhitecții au avut în vedere zugrăvirea plafonului și vopsirea bârnelor masive din stejar în alb. Asta conferă luminozitate și dă impresia că încăperea este mai lată decât în realitate.
Dacă în living, fosta sală de bal, lemnul este prezent la nivelul mobilierului și al pardoselilor, în alte camere de zi bârnele sunt prezente la nivelul plafonului. Atmosfera se schimbă radical, dar de asta au ținut cont și arhitecții. Așa că au avut în vedere amplasarea unor covoare mari, care acoperă pardoselile, iar pereții au fost decorați cu tablouri puse în evidență de corpuri de iluminat. Astfel, atenția este direcționată către zone bogat ornamentate și temele tablourilor, iar senzația de apăsare imprimată de plafonul jos nu se mai simte.
Trebuie neapărat să-ți spun despre scările din piatră. Poate că la prima vedere nu-ți spun mare lucru, dar această tehnică veche de a le construi să știi că s-a pierdut. Să faci astfel de trepte masive într-un spațiu modest și să existe ca susținere o coloană atât de subțire, crede-mă că este o mare performanță. De aici și alura elegantă a acestor scări elicoidale, o linie rafinată, o volumetrie suplă ce constrastează cu materialul, piatră masivă cioplită manual. Și scările realizează legătura către ultimul etaj, unde există dormitoare, dar și apartamente de închiriat. Fiecare tratat diferit ca amenajare, dar în ton cu tema generală. Renovarea și reamenajarea au durat patru ani de zile și ele s-a avut în vedere și partea de grădină. Aceasta este una veche, cu specii unice, dar bine conservate, care colorează spațiul exterior în toate anotimpurile. Mi-a plăcut să arunc o privire la interiorul castelului Dalcross Castle din Scoția. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Peter Lander pentru Maxwell and Company
Felicitari pentru articol si pentru abordarea unui domeniu arhitectural atat de special, de autentic.