Este excelent că am și imaginile de dinainte de reamenajare ca să-ți dai seama mai bine despre schimbările care au avut loc în locuința aceasta din Târgu Mureș. Este un apartament generos, cu patru camere, care a fost renovat complet, începând de la instalații la finisaje, mobilier și decorațiuni. Inițial, locuința fusese deja reconfigurată ca spații, respectiv au fost desființați pereții dintre bucătărie, living și holul de la intrare. Adrian și Dan, care locuiesc aici sunt tineri și își doresc să devină curând părinți, așa că s-au gândit la o renovare care să le ofere un ambient actual, confortabil, dar neapărat mai multă lumină naturală. Au apelat la designerul de interior Mihela Cetănaș care le-a conceput nu doar o locuință mai elegantă și aerisită, ci și cu multe spații de depozitare. Dar hai să-ți spun mai multe.
Reamenajarea a durat câteva luni, respectiv din ianuarie până în mai, dar totul s-a făcut meticulos, pe etape și cu atenție la încadrarea în buget (care a fost de 20.000 de euro). Cei doi soți și-au dorit o zonă de zi cât mai spațioasă pentru că au mulți prieteni, un dormitor cât mai relaxant, o cameră pe post de birou și spațiu de depozitare și evident o încăpere ce urmează a fi mobilată pentru un bebeluș, dar asta când vor deveni părinți (până atunci e doar proaspăt zugrăvită). Designerul a studiat planul existent, a observat parapeții din gips-carton cu inserții de cărămizi de sticlă din hol, care se doreau a delimita un loc pentru sufragerie, loc de luat masa, dar și modul cum bucătăria era deschisă către living. Deși ferestrele erau generoase, nuanța puternică de portocaliu, ca și piesele de mobilă masive și mai închise la culoare făceau ca totul să pară înghesuit și întunecat.
Ce a făcut designerul? A simplificat foarte mult aspectul spațiilor. Spre exemplu, suprafața plafonului a fost gândită să fie unitară, cu spoturi încastrate și totodată să mascheze o bună parte din grinda dintre bucătărie și living. Astfel, dintr-o dată spațiul a devenit mai armonios, deci nefragmetat la nivel superior. Apoi, a ales un parchet într-o nuanță caldă (marca Egger cumpărat de la Ambient), care acoperă toată pardoseala începând de la intrarea în casă până către dormitoare. La bucătărie însă există gresie pe jos, dar asta nu deranjează vizual fiind aleasă într-o nuanță similară parchetului. În rest, spațiile în zonele opuse ferestrelor au fost folosite pentru mobilă de depozitare. Designerul a ales ca dulapurile care se văd din living să fie îmbrăcate cu un tapet care le conferă un aspect textil, mat, iar la mijloc două oglinzi să reflecte lumina, dar și să spargă ansamblul masiv al dulapurilor. Deasupra ușii de la intrare a prevăzut corpuri care maschează panoul electric, iar lângă bucătărie alte corpuri de depozitare, inclusiv un frigider încastrat.
Mi-a plăcut soluția de delimitare dintre living și bucătărie, care oferă libertate luminii naturale să circule, dar maschează o bună parte din aspectul tehnic al zonei de gătit. Spațiul zonei de zi este perceput ca fiind unitar și datorită gamei de culori. Peste tot zugrăveala este în aceeași nuanță (vopsea de la Caparol), dar uite, la bucătărie plăcile ceramice de tip patchwork (de la Delta Studio) vin să aducă note discrete de culori și un plus de ornamentație în zona de zi foarte calmă sub aspect decorativ. Designerul Mihaela Cetănaș a mizat pe texturi, adică tapete fine, cu aspect de țesătură în spatele canapelei, pe peretele dintre hol și bucătărie, pentru covoare împletite și lămpi cu abajururi textile. Pentru canapea (model de la Mobila Dalin) designerul a ales o tapițerie de tip HoReCa, adică una mult mai rezistentă pentru că cei doi soți au un câine. Sunt multe tonuri deschise, de pâmânt, bejuri, cremuri care induc o stare de calm.
Pentru că proprietara, Adriana, nu era decisă în privința culorilor, designerul i-a propus o schemă cromatică liniștită, neutră, dar a ales culori pastelate pe suprafețe mici și pentru câteva obiecte. Astfel, în dormitor, sertarele, comodele și mica masă de toaletă (de la SzelMob) au culori plăcute, care aduc note discrete de culoare în spațiu de odihnă. Patul (de la Lem’s) este poziționat în fața unei structuri ieșite puțin în afară și îmbrăcată cu tapet (toate tapetele sunt marca AS Creation de la Moda Tapet). Astfel, designerul a subliniat verticalitatea camerei, dar creat și un mic spațiu binevenit pentru ca cele două comode să se așeze bine în lateralul patului. Adriana este pasionată de bricolaj, așa că multe dintre ghivecele de flori le-a vopsit în nuanțe apropiate de noua imagine a locuinței, la fel ea a vopsit și pălăriile care formează corpul de iluminat din living, unul creat de designer. Când vezi imaginile de dinainte și după îți dai seama de transformare. În plus, în noul ambient este suficient să fie schimbate mici decorațiuni (perne, covoare) pentru ca totul să pară altfel. Mi-a plăcut amenajarea gândită de Mihaela Cetănaș. Sper să te inspire și pe tine!
Este extraordinar, imi place foarte mult , culorile sunt pe gustul meu, felicitari designerului !
Ma bucur si multumesc @ElisaElianna 🙂
Buna ziua,
Sunt interesata de faianta din bucatarie, cea f colorata. De unde a fost achizitionata si cam la ce cost.
Multumesc!
Alina, am scris in articol despre faianta ca este de la Delta Studio 🙂
Minunat! Felicitări designer-ului pentru transformarea radicală şi reciclarea inteligentă — pălăriile pe post de suspensii îmi vor rămâne în memorie.
Foarte frumos! Oare mobila de bucatarie e facuta la comanda? Din ce fel de lemn?
Sunt incantata la maxim de bucatarie (fiecare cu ce-l doare)! Era sa zic „Jos palaria!” (sau palariile), cand mi-am dat seama ca pentru asta trebuie mai intai desurubate becurile. :)) Le urez proprietarilor sa se bucure cat mai mult de noua atmosfera din locuinta.
Imi place mult, mai ales zona de bucatarie. Am luat cateva idei de-acolo pentru bucataria mea, Sper sa-mi iasa si mie.
Buna!
Oare ce nuanta este vopseaua de pereti de la Caparol? In prezent sunt in cautarea lavabilului pentru noua locuinta si am ochit si eu o nuanta de la Caparol insa tare ar fi curioasa sa vad daca este aceeasi cu cea prezenta in acest apartament. Este tare placuta! 🙂
Multumesc!
De unde este mobila de bucatarie? Este o locuinta superba!
Pare urias! Apreciez multipla utilitate pe care a dat-o spatiului, iar parchetul e deosebit!
Buna!
Si eu as vrea sa stiu de cine este facuta mobila de bucatarie si daca se poate sa imi spui ce marca este hota.
Mersi mult
Eu de mult sunt adepta spatiilor mari si luminoase, mobila cat mai putina. Iar dressing-ul urias zic ca face treaba buna in a reduce numarul de piese de mobilier, caci poti indesa acolo…. 😀
PS: Mi-au placut lampile in forma de palarie, foarte faine 🙂
Buna tuturor ! Adela, imi poți recomanda un designer din Iasi? Mulțumesc
Da, am sa-ti trimit mail 🙂
Buna Adela,
si eu sunt tot din Iasi iar in prezent sunt in faza de a amenaja un apartament situat intr-un bloc nou in Iasi. Sunt in etapa in care pot inca sa mai fac modificari la compartimentare (blocul se construieste acum), astfe incat mi-ar fi de folos si mie numele unui designer din Iasi. Ti-as ramane recunoscatoare daca ai putea sa imi faci si mie aceasta recomandare pe mail.
Numai bine!
Nu știu dacă țj-am spus vreodată ce mult apreciez blogul tău… Mă ajută să gândesc o mobilă nu doar care să-mi umple casa, ci care să fie practică și inteligentă. De exemplu vreau să am cât mai puțin praf de șters, asta însemnând mobilă lipită de tavan și fără prea multe rafturi, dar totuși elegantă și frumoasă, în culori vesele, dar nu de stil „kici”. Și visez la acea mobilă pe când mi-oi găsi și eu un home job care să-mi extindă bugetul 😀
Asta da transformare! Felicitari designerului si proprietarilor! Inca o bila alba pentru Dictionarul Intelepciunii de pe noptiera! Ma bucur sa vad ca nu sunt singura care are aceasta carte. 🙂
Buna ziua,Adela .ma inatereseaza si pe mine un designer din IASI.
Salutare,
Totul parea atat de incarcat si inghesuit iar after — fara cuvinte– sau poate doar cuvinte lecate de cat de uimitor este… Felicitariiiiii!!!!! o sa urmaresc acesta rubrica,acum ca am descoperit-o ,cat o sa pot de des.
Cu respect ,
Pirvu Florin Valentin
Buna Adela! Ma poti ajuta, te rog cu un contact? In ultima fotografie, este o bilbioteca (inchisa in partea de jos). As vrea sa stiu de un a cumparat-o ? Multumesc, adresa mea de e-mail este anghel.maria@gmail.com.
.
absolut superb!de la nuanta peretilor,parchet,mobila pana la decoratiuni.geniala ideea cu palariile!un design unic!
Unde gasim o bucatarie ca aceasta??multumesc!
Ce nuanta este parchetul de la Egger? Multumesc!
La ce pret s-a ridicat tot proiectul?Imi place f mult amenajarea, culorile sunt relaxante si totul pare foarte practic. Am achizitionat recent o casa pe care doresc s-o mobilez intr-un stil similar si mi-ar prinde bine ideile unui designer, ideea este ca nu stiu daca pot sa mi-l permit. Astept raspunsul tau.
multumesc.
mie nu-mi place.e prea obositor,plictisitor.aceleasi culori peste tot.aceiasi gama cromatica.unde e frumusetea culorilor vii si vesele.