adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (7)

In apartamente, Design Interior, Romania Mea

Marian și Elena și-au mobilat și decorat singuri mansarda de 50 mp din București

Sunt tineri, creativi și părinții unei adorabile fetițe pentru care s-au străduit să facă un cămin primitor. Dar au reușit mai mult decât atât pentru că povestea lor te va inspira și pe tine. Primul lucru care mi-a plăcut a fost că mansarda în care locuiesc ei acum se află în casa părintească pe care Marian a moștenit-o împreună cu sora sa și ca doi frați adevărați fiecare și-a creat propria locuință. Dacă parterul a fost amenajat pentru sora lui și familia acesteia, Marian a decis ca el să se mute la mansardă. Dar să ne înțelegem – nu exista mansardă, ci doar un pod care a trebuit modificat și adaptat locuirii pe baza unui proiect de arhitectură. Așa a rezultat această locuință de circa 52 de metri pătrați, care are living cu bucătărie deschisă, două dormitoare și o baie. Deși după metri pătrați e o casă mică, nu simți asta atunci când îi treci pragul. De ce? Pentru că au amenajat-o tare frumos și e cu atât mai spectaculos totul cu cât au avut banii numărați și au reușit să se încadreze într-un buget mic pentru o casă nouă. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (31)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (32)

Marian și Elena mi-au spus că ei sunt obișnuiți să trăiască în spații mici și că se simt foarte confortabil în ele. Înainte să o aibă pe Eva, fiica lor, au stat într-o locuință mică unde s-au deprins a se organiza foarte bine. N-au visat la ceva mai amplu ca spațiu, ci la un număr mai mare de camere, adică atât cât să fie în regulă pentru o familie de trei persoane, respectiv să aibă și pentru fiica lor o cameră, iar pentru ei, pe lângă un dormitor, un spațiu de zi deschis unde să-și poată petrece timpul împreună. Marian a fost foarte dedicat acestei amenajări și cu o abordare foarte pragmatică, inginerească, a ținut cont de fiecare detaliu. Dar trebuie să recunosc că m-au uimit și soluțiile creative pe care le-a găsit. Dar hai să-ți explic pușin despre spațiul de aici pentru că cu adevărat interesant. Podul are puține ferestre, respectiv câte una în fiecare cameră. Dar, spre exemplu, în camera de zi deschisă cu bucătăria ferestrele sunt doar două, dintre care una e practic ușa de la intrare cu geam. Nu și-au permis montarea de ferestre de mansardă, cu atât mai mult cu cât nici panta acoperișului nu era suficient de înclinată, deci practic ar fi avut nevoie de luminatoare, care costă mult. Totuși lipsa luminii naturale nu se simte pentru că au fost inteligenți să deschidă spațiul de aici, practic livingul și bucătăria comunică, de aici și senzația de încăpere amplă, aerisită.

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (34)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (33)

Fiecare centrimetru pătrat este excelent exploatat aici începând de la intrarea în casă și până la baie. Zona de zi este cea pe care o vezi atunci când intri în locuință, restul camerelor fiind delimitate de un mic hol prin care se accede pe ușa albă din zona canapelei. Marian și Elena au ales ca peste tot în zona de zi să aibă parchet (de la Hornbach) și să folosească aceeași nuanță pentru pereți, deși la bucătărie în zona blaturilor de lucru o nuanță plăcută de verde înviorează ambianța (este vopsea lavabilă peste care au pus sticlă). Au procedat excelent alegând aceeleași finisaje pentru că astfel spațiul pare unitar, deci și mai mare. Mobila este albă (majoritatea pieselor de la IKEA), deci iarăși o alegere înțeleaptă ca peste tot să fie aceeași nuanță, iar pentru a câștiga spațiu au ales pentru tv varianta suspendată. Pentru a-i conferi locuinței aerul de mansardă Marian montat câteva bârne aparente, care chiar sunt de efect, iar în rest a avut grijă ca plafoanele să fie albe tocmai pentru a spori senzația de luminozitate.

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (12)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (6)

Deși mobila e simplă și împărțirea spațiului riguroasă, cei doi tineri, pasionați de obiecte tradiționale, au găsit propria variantă de a-și personaliza locuința. Nu le-a fost frică să picteze cu ajutorul șabloanelor masa din bucătărie sau să creeze brâul cu cireșe din camera Evei și nici nu s-au sfiit să scrie pe pereți ceea ce cred ei, acele citate care vorbesc despre valorile și principiile lor. Au reușit să îmbine excelent în decorul casei lor piese tradiționale românești (vezi covorul, tablouri, figurine realizate de Ionela Lungu cumpărate de la târgurile organizate la Muzeul Țăranului Român) cu altele actuale, cu iz urban. Cât am stat în livingul lor m-am simțit bine și e incredibil că de fiecare dată, la o nouă privire prin cameră, mai tot descoperi câte ceva, cum ar fi micul brâul de sub televizor peste care Marian a aplicat pur și simplu o panglică imprimată ori biblioteca de lângă ușă simplu, dar de efect creată cu câteva rafturi fixate pe console. De asemenea, realizezi că au multe aplice, și nu întâmplător tocmai pentru a suplini lipsa luminii naturale.

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (7)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (17)

Da, ai să te întrebi despre spațiile de depozitare, căci și eu eram curioasă vizavi de acest lucru, începând cu zona de cuier și până la cele unde își țin lucrurile. Mi-au spus că deși au avut inițial cuier au renunțat la el pentru că nu-l folosesc. S-au obișnuit să fie foarte ordonați. Și vezi asta în dormitorul lor unde patul este încadrat de mobilă, evident au făcut-o pe comandă, iar la interiorul ei totul este foarte bine organizat. Deși este mică, Marian a personalizat camera de odihnă cu tapet pe peretele unde se află televizorul suspendat și cu parchet în zona tăbliei patului. La Eva în cameră la fel, au avut grijă să existe zone de depozitare, dar camera să fie veselă și colorată fără a face exces de culori. M-a amuzat când mi-au povestit despre baie, căci nimeni nu credea că vor reuși să aibă loc pentru mașina de spălat și pentru cadă într-un spațiu atât de mic, dar Marian le-a calculat atât de bine încât le-a ieșit.

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (16)

Singuri au căutat mobilă, singuri și-au gestionat bugetul și tot singuri au decorat totul. Au făcut asta cu mare pasiune, deși lucrările de mansardare ale podului n-au fost deloc ușoare. Pe lângă nenumărate aprobări s-au trezit și cu reclamații de la vecini (pentru care au primit amenzi), vecini care n-au fost de acord ca supraînălțarea să fie făcută înspre calcanul lor, așa că tinerii s-au trezit cu unul dintre ziduri mai înspre centrul locuinței cu 50 cm (vezi în zona bucătăriei). Nu s-au așteptat la reclamații din partea vecinilor și nici la costurile enorme pentru debarasarea resturilor de pe șantier (i-a costat 15000 lei asta), dar au reușit cu mari eforturi să se încadreze în suma de 20.000 de euro pentru construcția mansardei, instalații și finisaje. Pentru restul, respectiv mobila și decorare s-au încadrat în 4000 de euro. Au muncit mult, dar zău că le-au ieșit foarte bine, iar dacă stai să te gândești la bani, suma nu este deloc mare pentru o locuință nouă. Da, cu 24.000 de euro nu prea îți iese o locuință la mansardă de 3 camere. Mi-a plăcut tare mult cum au amenjat și cum au decorat totul. Dacă ai răbdare să citești și ceea ce și-au scris pe pereți ai să-ți dai seama și ce fel de oameni sunt. Unii frumoși cu siguranță! Mă bucur că am avut ocazia să-i cunosc și să văd ceea ce au realizat. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (30)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (10)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (18)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (6)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (8)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (3)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (4)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (1)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (15)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (2)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (7)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (11)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (5)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (4)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (22)

 

Figurinele cu personaje sunt realizate de artista Ionela Lungu.

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (23)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (13)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (14)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (5)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (10)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (9)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (28)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (29)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (11)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (12)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (13)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (14)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (1)

adelaparvu.com despre pod transformat in mansarda 52 mp, Foto M. Parapancea (3)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (8)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (24)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (19)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (20)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (21)

adelaparvu.com despre pod transformant in mansarda 52 mp, Foto Dragos Boldea (26)Foto: Dragoș Boldea (photostudio.ro)

25 Responses to Marian și Elena și-au mobilat și decorat singuri mansarda de 50 mp din București

 1. Maria spune:

  Foarte frumos. Si eu am un pod pe care visez sa-l transform intr-o mansarda prietenoasa. Pare mai spatioasa de 50 mp din punctul meu de vedere.
  Sunt curioasa de unde e covorul de langa fotoliu, din fata televizorului. Este absolut superb.

  • Marian spune:

   Buna Maria!
   Covorul este luat de la târgul organizat de Muzeul Țăranului Român,unde vin o multime de mesteri populari cu produse minunate!

  • silvia spune:

   Covoare superbe Romanesti gasesti si pe calea Mosilor, in Bucuresti, intr-un magazin de artizanat. Se fac si la comanda, tu hotarasti culoarea si marimea.

 2. madyd spune:

  foarte frumos. exact asta fac eu cu sotul meu acum. de cand au plecat mucitorii care ne-au lasat casa la”rosu”, ne-am ocupat noi de absolut tot: slefuit, tencuit, zugravit, parchetat, gresie, faianta… e mult de munca, nici nu mai fauseram asta pana acum, dar acum intru plina de satisfactie in casa mea. acum am ajuns la mobilat, cea mai frumoasa etapa. Asa ca ii inteleg perfect pe proprietarii acestei locuinta si au tot respectul meu.

  https://helloprettyhome.wordpress.com/

 3. Coco spune:

  Foarte frumos! De colectie. Combinatii reusite, iar detaliile sunt o placere pentru privitori

 4. Intr- adevar foarte frumos. Iar camera fetitei e de- a dreptul…minunata.

 5. Radu spune:

  De vis locuinta, de vis oamenii !

 6. Ana Maria spune:

  Superba casa! Ma intrebam, oare cat i-a costat aparatul de aer conditionat (care se vede deasupra elefanteilor)?

  • Marian spune:

   Buna Ana Maria! Pretul de lista al acelui aparat era unul destul de mare(apr 1000 €,nu se mai comercializează acum),însă noi am plătit cam jumătate din aceasta suma,prin bunăvoința unor prieteni dragi!

 7. Mi se pare minunat nu numai ca au reusit sa dea personalitate casei, dar i-au dat si suflet. Ce expresii frumoase si-au notat prin toata casa. Iti merg direct la inima 🙂

 8. Lavinia spune:

  Marian, sunt foarte interesată cum ati reușit sa scrieți pe pereți. Ce ați folosit?

 9. Florina spune:

  Chiar asta vroiam sa intreb si eu, cum ati reusit sa scrieti pe pereti? 🙂 ati folosit sabloane? Cu ce ati scris? multumesc!

 10. Marian spune:

  Sablon ptr mesajul din rama,marker ptr cel din bucatarie,autocolant de la beestick.ro ptr msj din sufragerie si vopsea ptr msj de deasupra patului!

 11. lvk spune:

  asa, da! un apartament de la care nu miroase a Europa de Est!
  as fi ales alte asternuturi in dormitor, macar pt poze. de asemenea, tabloul lui klimt nu merge cu elefanteii (asiatici sau nu). dar e f bine! deci, se poate!!

 12. Ina spune:

  Imi place mult mesajul de pe perete : „Oamenii trebuie iubiti si lucrurile folosite!Haosul lumii de azi este pentru ca…” . Este scris de mana sau este un sticker? Pentru a scrie de mana este nevoie de un sablon?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *