La exterior pare de-a dreptul tradițională, dar interiorul oferă tot confortul contemporan. E greu să împaci o poveste rurală cu stilul de viață urban, dar pentru o casă de vacanță, unde calitatea timpului contează merită efortul. A durat doi ani de zile ca această casă cu un singur nivel să fie ridicată. De ce atât de mult timp? Pentru că proprietarii și-au dorit ca nu doar aspectul casei, ci și materialele folosite să fie conform tehnicilor tradiționale. Și indiferent de ce zonă europeană vorbim, fie că e la noi sau la spanioli, cum e în cazul de față, problema meșterilor există, adică sunt pe cale de dispariție. În plus, tehnicile tradiționale presupun timp mai îndelungat nu doar de manoperă, cât și de uscare a materialelor. Deci totul trebuie făcut cu grijă și cu răbdare. Deși la final a ieșit foarte bine și totul pare lejer, să știi că proprietarii au apelat la un designr de interior și anume unul care are și propriul magazin de obiecte tradiționale. Este vorba despre Amparo Garrido, care e îndrăgostită de artizanat și și-a conturat un stil unic de abordare al amenajărilor interioare prin folosirea obiectelor realizate manual, conform vechilor tradiții din zona Andaluziei. Dar hai să vezi casa și să afli mai multe.
De fapt și de drept proprietarii s-au îndrăgostit de o livadă de măslini înainte de a se gândi că vor o casă de vacanță. Fiind și o regiune agricolă nici nu s-ar fi potrivit o construcție contemporană, dar clienții designerului au știut exact ce vor: reinterpretarea tradițională. Spun asta pentru că clar și-au dorit toate funcțiunile specifice de la bucătărie la baie, dar la exterior casa și-au dorit-o musai albă, deși în zonă se poartă alte nuanțe mai ales în zona terasei acoperite (nuanțe de pământ). Designerul a avut în vedere ca această casă ridicată după un model de secol XIX cu acoperiș din plante, o varietate de erbacee rezistentă la plaoie, vânt, intemperii și care nu putrezește și ziduri clădire din mortar pe bază de var și nisip. La interior însă spațiile ample vorbesc despre confort de secol XXI, cu bucătărie deschisă, cu șemineu în zona de living și cu microciment peste tot ca pardoseală. Ei bine, în acest context tavanul cu structura de lemn a fost lăsat la vedere, iar în zone precum bucătăria și băile a fost văruit în alb, contrastând prin textură și finisaj cu pardoseala lisă, impecabilă.
În spațiile colorate de tâmplăria ferestrelor, un turcoaz mediteranean, mobilierul este unul confortabil, unele piese cu alură rustică, dar totul condimentat cu țesături realizate manual. Piese actuale, cum ar fi canapelele și fotoliile sunt alăturate altora cu finisaje antichizate ori cu mobile tipice de exterior din împletituri. De aici și atmosfera degajată ca de vacanță. Corpurile de iluminat sunt combinate, fie unele de la târgurile de antichități, fie unele cu aspect industrial și forme simple. Zugrăveala albă și pardoselile gri sunt fundalul neutru perfect pentru o mulțime de imprimeuri și culori prezente la nivelul decorațiunilor. Și da, fără draperii și perdele, căci proprietatea e așa natură poziționată încât intimitatea nu este afectată. Când e prea mult soare pur și simplu se închid obloanele, iar când e frumos afară e o mare plăcere ca grădina să fie privită, fiind și ea la rândul ei amenajată de către un peisagist. O casă frumoasă, confortabilă, care te relaxează numai când o privești. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: ElMueble
5
Este o casa grozava, mai ales pentru ca respectarea traditiilor a intrat in planurile proprietarilor. Multumesc mult Adela, pentru toate postarile si povestile pe care le faci cunoscute. Mi-ar placea sa te cunosc personal. Imi pare rau ca nu am putut participa la evenimentele pe care le-ai sustinut, dar sigur vor mai fi ocazii. Inca o data multumiri pentru inspiratie.
imi plac culorile, verde cu rosu si mobilele rustice, lumina mediteraneana este unica si da culorilor ceva deosebit. multumim ptr idei