Sunt foarte mulți oameni care-și doresc în locuințele lor cât mai mult spațiu, să se simtă relaxați atunci când ajung acasă. Da, când ai parte de luminozitate și camere degajate de obiecte ai impresia că nimic nu te mai apasă și că totul e ținut sub control. Dar atenție atunci când vezi locuințe precum cea de față! Da, este mică, căci are 42 de metri pătrați, dar modul cum este organizată vorbește despre o altă cultură și altă mentalitate. Oricât ți-ai dori să obții ceva similar într-o garsonieră sau apartament de două camere de la noi îți va fi greu. De ce? Pentru că foarte puțini români pot să accepte ca zona de dormit să nu aibă ușă ori să aleagă în loc de canapea colțar una simplă. În plus, această locuință se află în Suedia, iar unul dintre atuurilor blocurilor de aici este că oferă locatarilor, pe lângă spațiul de locuit, un spațiu comun pentru spălarea hainelor (ca atare n-au nevoie deseori nici de mașină de spălat și nici de loc de uscat rufe în casă) și de cele mai multe ori există și boxe de depozitare, de unde și nevoia de mai puține dulapuri ori au lângă blocuri locuri pentru biciclete.
Totuși, în ciuda acestor diferențe, merită să observi modul degajat de ambientare, de la nuanțele deschise prezente peste tot la accentele cu gri și negru, de la mobilierul strict necesar la finisajele de cărămidă care vin să aducă un plus de textură și personalitate locuinței. Dar ceea ce atrage fără îndoială atenția este locul de dormit situat între holul de la intrare și bucătărie, fără a fi delimitat cu vreo ușă ori perdea. Nordicii nu doar că înțeleg, dar și acceptă clar realitatea – câteodată nu e loc de anumite elemente, dar tratează atunci totul cât mai unitar. Un tapet cu model discret vine să marcheze zona de odihnă, dar și s-o facă mai plăcută atâta timp cât e la vedere. De asemenea, pardoseala în această zonă a locuinței, deci pe toată lungimea lui, e aceeași din hol până la bucătărie. Plinte albe și cornișe subliniază spațiile, iar corpurile de iluminat sunt discrete.
Senzația de natural, de firesc persistă în ciuda albului și a griurilor predominante. De ce? Pentru că suprafețe mari la nivelul pardoselii sunt din lemn și piatră, iar cărămida folosită pentru masa insulă și locul de tv ies în evidență pe fundalul neutru. Ce ar merită reținut din amenajarea de față? Dacă vrei mai mult spațiu trebuie să te abții să încarci camerele, să te rezumi la strictul necesar în privința mobilierul (unul care nu are mânere la vedere, ci îngropate, deci mai puține accesorii) și să folosești nuanțe deschise, să nu fragmentezi excesiv spațiile (cum ar fi alte culori pentru fiecare cameră ori alt tip de parchet) și să folosești elemente de legătură (cornișe, plinte) și sisteme simple pentru ferestre (rolete, storuri, deci fără perdele și draperii). Dar totodată nu uita că o imagine poate ascunde mai mult decât o soluție de ambientare, ea poate vorbi despre un stil de viață și o cultură diferite de ale noastre. Ceea ce putem adapta și împrumuta este la nivel de cromatică, de textură și forma simplă a mobilierului. Sper să te inspire și pe tine!
Mi se par senzationale doua lucruri: unu ca nu exista televizor in dormitor (nici eu nu am de gand sa mi pun) si doi, zona de parcare pentru biciclete. Ce frumos, ce elegant, ce sanatos. Asta dupa ce vazusem dimineata acest filmulet despre parcarea inteligenta a bicicletelor. Super tare, nu? 🙂 https://www.facebook.com/Arch2OMagazine/videos/923807177630643/
Separeul cu patul a fost facut pe locul unei parti din bucatarie (a se vedea ca podeaua este aceeasi pe hol, „dormitor” si bucatarie. Personal, nu agreez podea „rece” in dormitor). Eu as fi pastrat ideea initiala a locuintei si as fi facut locul de dormit in coltul de langa debara, care ar fi ramas dressing, luand din spatiul livingului. As fi facut jumatatea de sus a peretelui de separare din geam, ca sa fie lumina si in „dormitor” (nu e ideea mea, am vazut-o intr-un hotel 🙂 ) Nu zic ca asa cum este acum este rau / urat, doar ca eu as fi facut altfel. E adevarat insa ca asa s-a pastrat un spatiu mare, patrat, pentru living si bucatarie.
Se mai poate observa ca debaraua este o bucatica luata din baie (se vad tevile).
Este clar ca este o locuinta pentru o singura persoana, de aceea nici n-ar avea nevoie de usa la „dormitor”.
E mult prea auster stilul nordic pentru gusturile mele, desi sunt elemente care se pot adopta. Ok, nu „plantezi” usa la dormitor, dar nici macar o perdea de delimitare? Nu ca n-as fi vazut dormitoare cu lavoar si cada incluse. Deci se poate si mai neobisnuit.
Nordicii, in special suedezii nu prea au treaba cu usile cum nu au nici treaba cu perdelele la geamuri ! Sunt ft relaxati, nu sunt deloc pudici, si nu prea ii intereseaza ca din strada ae vede direct in dormitor. Majoritatea blocurilor si caselor au ferestre ft mari, si sunt fara perdele/jaluzele. La fel si cu usile. Daca nu simt ei ca trebuie sa fie acolo, nu o vor pune doar din pudism, doar de dragul de a avea o usa kn plus ! La fel, stilul nordic nu e stilul meu dar am vazut cateva elemente frumoase pe care le voi prelua si eubin casa mea 😉