adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (2)

In Case, Design Interior, Romania Mea

Bogdan și Nicoleta au salvat o casă veche și și-au împlinit visul de a avea un refugiu la țară

Au căutat mult, ca în final să ajungă acolo unde a trebuit. El din zona Dobrogei, ea din zona de munte și cu doi copii, locuind la București, greu s-au hotărât unde să-și găsească evadarea. Bogdan și Nicoleta au constatat că pentru cei doi copii ai lor nu mai există o casă a bunicilor, acel refugiu la țară pe care majoritatea dintre noi l-au avut în copilărie, un loc unde timpul curge altfel în lipsa atracțiilor urbane, unde animalele și ritmul naturii te fac mai smerit în fața minunilor vieții. Da, acele clipe în care surprinzi frumusețea unui fluture, în care te lași copleșit de nuanțele cerului la apus, momente în care faci mâncare pentru familia ta cu ceea ce ai pus tu în grădină, un loc unde îți lași copiii liberi și nu-ți faci griji chiar dacă se înserează, căci atunci când ajung acasă îți vorbesc despre cai, despre veverițe și mierle pe care le-au întâlnit în acea zi. Bogdan și Nicoleta sunt acei părinți care vor să le deschidă ochii copiilor lor și să le arate că există și o altă viață dincolo de oraș. Și în demersul lor au reușit să prelungească viața unei case din zona Prahovei, iar despre asta vreau eu să-ți povestesc astăzi, spunându-ți din start că n-aș fi putut să-ți dezvălui acest loc fără ajutorul prietenului meu drag arhitectul Adrian Păun, specializat în arhitectură tradițională.

După îndelungi căutări au primit un telefon de la finii lor care le-au spus că e de vânzare o casă veche la ei în sat, pe aceeași uliță. S-au dus să o vadă și Bogdan spune că i-a plăcut casa din prima. Și-a amintit că o mai văzuse, cu acel aer modest, ca o fată sfioasă de la țară, care vine la oraș, dar mai are colțul șorțului strâns în mână. Bogdan spune că s-a abținut să spună ceva, dar inima îi bătea cu putere. O casă mică, ca la țară cu două camere și o sală în mijloc, așa cum i se spune, cu bucătărie și baie adăugate prin anii 70. Dar cu un privdor ce depăna o poveste, una de la 1913, anul construcției casei sculptat în lemn. Au bătut palma și au cumpărat-o. Bătrâna de la care au luat casa se aștepta ca aceasta să fie fărâmată, cum se zice prin zonă, iar în locul ei să se ridice o vilă cu piscină. Bogdan mi-a povestit că l-a amuzat teribil acest lucru pentru că intenția lui a fost de la bun început să găsească o casă veche pe care să o refacă, una în care copiii și familia lui să-și scrie propriile amintiri fericite.

În 2013 s-au apucat de treabă și au avut noroc cu toate cele. Bogdan spune că n-a avut niciun fel de problemă cu această casă, nici cu structura ei, nici cu actele și nici cu găsirea unor meșteri pricepuți și responsabili. Când universul le așază pe toate la locul lor, oamenii simt că se petrec miracole. Bogdan mărturisește că și-a dorit atât de mult o casă veche pentru familia lui încât nu i-a venit să creadă că a găsit-o și că visul i s-a împlinit. Dar el a fost conștient că dorința i-a devenit realitate și a mulțumit din tot sufletul pentru asta. Cui? Ce mai contează? Contează că s-a bucurat și că toată fericirea asta parcă se revarsă către noi toți, cei care-i admirăm casa. Vilă sau piscină? Pfff…nici nu i-a trecut prin cap, însă florărie din lemn da! Așa-i spune dantelăriei din privdvor – florărie. Deși pe terenul de circa 1500 de mp sunt două construcții – casa și o fostă magazie pentru fân, s-a apucat evident de prima. Dar i-a plăcut și dialogul dintre cele două construcții, cum sunt puse ele față-n față, cum comunică, cum formează un întreg. Pentru cea de-a doua a apelat la arhitectul Adrian Păun pentru care este o mare provocare să regândească ca bucătărie de vară și loc de dormit pentru oaspeți.

Bogdan și Nicoleta au găsit foarte aproape de ei nu doar tâmplari talentați, ci și artiști. Florin Panainte este artistul care i-a desenat și făcut toată florăria pridvorului împreună cu Nicolae Droba tâmplarul din sat, unul cu simț artistic. Și da, a mai fost și artistul Mihai Boroiu care a restaurat frontonul cu lei (la finalul articolului ai lista cu telefoane). Înainte însă de a se apuca de partea de lemn, Bogdan a găsit casa cu temelia (soclul) tencuită și dată cu negru, fum de funingine ca să nu o atace ploaia. Dar sub stratul de tencuială a dat peste brâul de piatră original al casei. Mi-a spus că a țopăit de bucurie prin curte când a dat peste el. Da, asta și-a dorit, să redea frumusețea de altădată a casei și soarta i-a ținut partea. A consolidat casa în spatele brâului de piatră și a întărit și pivnița. A înlocuit tălpile de lemn ale pridvorului, a scos pardoselile de la interior ca să le refacă cum trebuie cu strat izolator de pământ sub ele. Nu i-a reușit o restaurare, dar o recondiționare a încercat să facă cât mai fidel posibil. Inclusiv la interior a cerut ca noul strat de tencuială și zugrăveală să fie ca pe vremuri, cu colțurile rotunjite cu sticla, astfel încât totul să capete acel aspect autentic și valurit, organic cum i se spune mai nou, al caselor de odinioară. Nu și-a dorit perfecțiune, ci un aer sănătos și o casă de care să se bucure mult timp de acum încolo și copiii lui.

Deși Bogdan spune că doar a recondiționat casa, el a făcut mai mult. A înfrumusețat-o. Partea de lemnărie a schimbat total aspectul exterior, iar artiștii și tâmplarul care au lucrat aici au fost foarte fericiți să vină cu propuneri noi. Da, florăria este mult mai complexă și mai frumoasă decât era, mult mai migăloasă și spectaculoasă. În acord cu ea a fost refăcută și tâmplăria casei, de la ușa de la intrare la ferestre. Pe albul zugrăvelii, maroul lemnăriei se vede superb, iar verdele grădinii vine perfect în completare. Am vorbit și cu artistul Florin Panainte, care-mi spunea că până la Bogdan nu a avut astfel de cereri pentru vreo dantelăriei de pridvor, a avut cereri mai mult pentru biserici și așezăminte mănăstirești, dar că este încântat de astfel de clienți și oameni. S-a bucurat că a putut face o astfel de lucrare pentru un privat și speră ca odată cu Bogdan, oamenii să conștietizeze cât de frumos poate arăta o casă cu un pridvor frumos sculptat.

Mai e de muncă la casă și mai sunt decizii de luat, cum ar fi dacă să îmbrace treptele cu lemn sau nu, căci într-o parte sunt placate, în alta nu. Și la interior, o parte din vechile obiecte s-au întors acasă, respectiv au cumpărat de la fosta proprietară o putină de smântântă, un leagăn vechi de copil și o roată de tors lâna. Au păstrat și poze cu părinții fostei proprietare, adică cei care au ridicat casa. Este felul lui Bogdan și al Nicoletei de a le mulțumi pentru casa frumoasă pe care au construit-o la 1913.

Cei doi soți au creat aici un loc de poveste și care duce istoria construcției mai departe, într-o nouă etapă. De ce au făcut asta? Pe lângă faptul că au reușit să aibă o casă a bunicilor, cum zic ei, pentru copiii lor, Bogdan spune că a ajuns la o concluzie simplă: tradiția nu ține de modă, ea este atemporală, frumoasă și valoroasă mereu.

Bogdan și-a văzut mama cum de-a lungul timpului a fost mereu obsedată să fie la modă, să înlocuiască țurțurii cu zugrăveala din calciu, să dea jos apoi calciu ca să facă pereții netezi, să revină ca să schimbe cu vopsea lavabilă. Bogdan a realizat că atunci când ai o casă tradițională înveți să te mulțumești cu ceea ce ai, fără să-ți mai pese de modă. Da, ai o casă tradițională și în loc să te lași dus de val să o tot modifici, ca să fii în pas cu vremurile, te lași purtat de val să-ți trăiești viața. Nu mai ești sclavul casei, ci ea devine ceea ce ar trebui să fie: un loc în care să te bucuri de familia ta, un loc unde să-ți fie drag să ai mai mulți copii sau oaspeți la masă, un loc unde te odihnești și te reîncarci cu foșnetul copacilor, cântatul mierlelor și nechezatul cailor, un loc unde vara e plăcut fără aer condiționat, iar iarna e cald și bine la gura focului. Eu mă bucur din tot sufletul pentru ei și le mulțumesc că au fost de acord să mă lase să-ți spun povestea lor. Sunt sigură că această casă îți va merge la suflet! Sper să te inspire și pe tine!

Uite aici și datele de contact ale oamenilor talentați care au muncit la partea de lemnărie: Artist Florin Panainte tel 0724.878.704, Artist Mihai Boroiu tel 0720.528.128, Tâmplar Nicu Dobra 0732.477.770

adelaparvu.com despre casa traditionala veche jud PrahovaCasa înainte de renovare (sus) și mai jos vedeți casa după recondiționare.

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (2)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (1)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (18)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (11)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (7)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (17)

 

 

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (122)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (322)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (222)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (15)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (16)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (14)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (13)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (8)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (12)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (4)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (9)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (21)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (20)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (5)

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (6)Foto: Arh. Adrian Păun, www.case-frumoase.ro

 

73 Responses to Bogdan și Nicoleta au salvat o casă veche și și-au împlinit visul de a avea un refugiu la țară

  1. Roxana spune:

    Ce maiestrie in prelucrarea lemnului! e pur si simplu opera de arta, nu artizanat! interesanta este si fibra lemnului, nu numai lucrul in sine. Este stejar? Adela, multumesc pentru ca ma faci sa-mi incep ziua cu Frumos!

  2. Nicoleta spune:

    Foarte frumos. Mi-ar fi placut sa vad si poze de la interior.

  3. adriana spune:

    Felicitari tuturor! Avem niste case traditionale atat de frumoase… si care sunt ca o prelungire a linistii si echilibrului pe care il cautam zi de zi. Cred ca istoria isi urmeaza cursul firesc si ne intoarcem spre acele lucruri care legau familia, mentineau acea simbioza intre om si natura iar copiii isi puneau mintea la incercare pentru a descoperi si nascoci lucruri, nu a sta cu capul in computer. Am vazut acum cativa ani, intr-un frumos si vechi sat din Bucovina, o superba casa traditionala inlocuita cu o vila cu lift exterior. Nimic mai ridicol. Inca o data bravo celor doi tineri care au redescoperit frumosul si tuturor celor care i-au ajutat sa-l puna in practica.

  4. Pavel spune:

    Saru’mana. incep prin a va felicita pentru minunata opera de arta pe care ati realizat-o. Vreau sa va spun ca detin o astfel de casa veche, este identica ca si model insa nu este restaurata. Daca cumva cunoasteti pe cineva interesat va stau la dispozitie, pentru ca doresc sa o vand. Casa se afla la periferia orasului Sarmasu, jud. Mures. Multumesc si un gand bun de aici din inima Ardealului.

    • Alexandra spune:

      Buna ziua. La ce pret vindeti casuta? Cum am putea lua legătura? Poate o aveti pe olx? Multumesc

      • Nicoleta spune:

        Ma bucur ca v -a plăcut casuta noastră! De fapt nu are cum sa nu placa imaginea trecutului, a casei bunicilor, cu toate amintirile văzute in fiecare colț al casei…
        Locul acesta a fost adăpostul ,mandria si sufletul unor oameni care-au trăit in alte vremuri, iar caldura, simplitatea si frumusetea întâlnita aici merita tot respectul nostru!
        Nu ne putem vinde radacinile si sursa noastră de fericire!

    • Vereha spune:

      Bună. Sunt interesată la ce pret dacă se poate.Cu stimă.

  5. Teodora spune:

    De poveste ! Felicitari !!! se poate spune cat a costat ?

  6. Ana spune:

    Hrana pentru suflet!!! Foarte frumos scris și ilustrat 🙂

  7. Cornelia spune:

    Superb..

  8. dan spune:

    e in Busteni casa?

  9. baban oana spune:

    pur si simplu minunat!!!!!!!!!!!!!!!! bravo,felicitari proprietarilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Nicolae spune:

    Foarte frumoasa. Nu inteleg de ce toata lumea cauta sa isi faca casa cu arhitectura.. alta decat cea romaneasca. Oare cand o sa le vina ideea dezvoltatorilor imobiliari sa faca case traditionale romanesti?.

  11. Laura spune:

    Mă bucur că mai există astfel de oameni care îndrăgesc arhitectura tradițională. Cred că ar fi fost și mai frumoasă cu acoperiș din șiță, dar din pacate e din ce în ce mai greu să găsești meșteri care să facă așa ceva bine.

    • Doru Munteanu spune:

      Se mai gaseste sindrila. Sunt mesteri in Bucovina si in Maramures care au comenzi mari pt asa ceva (deocamdata doar pt manastiri sau muzee). Am dat si eu, tot intr-un articol de-al d-nei Adela numarul de telefon al unui astfel de mester (GHEORGHE POPESCU, comuna Straja, jud. Suceava, 0742.674.208 – acoperiș din șindrilă). Dar altceva vreau sa spun legat de acoperis. Pentru inceput a fost o solutie buna ca au vopsit tabla intr-o culoare inchisa. Deocamdata casa arata bine si asa. Pe urma, in viitor, cand o veni vremea sa schimbe tabla, pot sa o schimbe cu sindrila sau daca nu vor sa se complice atunci un inlocuitor bun este Tegola Premium Antracit. Se potriveste foarte bine cu casele taranesti. Dar atentie trebuie sa fie Tegola Premium caci Tegola simpla e ”cheap” si arata mai rau ca si cu tabla…

  12. Foarte frumosa casa! Felicitari pentru ceia ce faceti! Si eu am o casa asemanatoare in satul natal in care m-am nasut, da necesita restaurare. Inca o data felicitari!

  13. Superba casa! Felicitari!

  14. mihaela spune:

    absolut superb! ma bucur ca cineva scormone sa aduca in fata sufletelor ceva atat de frumos 🙂

  15. ioan botezatorul spune:

    Dupa parerea mea casa este din zona Ardealului cred ..

  16. Elena spune:

    Sunt asa de mandra si bucuroasa pentru verisoara mea Nicoleta si Bogdan!

  17. Coco spune:

    Foarte frumoasa, s-o stapaneasca sanatosi si sa le aduca numai noroc! Excelenta ideea si cu datele de contact, asemenea mesteri trebuie promovati.

  18. Irina Anghel spune:

    Adela, poate am mai scris, dar oamenii aceştia scriu Letopiseţul. Tradiţiile, cultura populară ar putea fi materie de studiu, în niciun caz religia!

    • Paul spune:

      Irina, de acord cu tine legat de prima parte: traditia si cultura ar trebui predate in scoli. Ce te faci insa cand observi ca ele sunt organic legate de crestinism, incat nu pot fi despartite? Ori nu ai citit prea multe despre rolul crestinismului in formarea poporului român, ori te lasi prea mult influentata de valul mediatic impotriva Bisericii, ori poate, ambele. Deci religia (predata cu tact si intelepciune) s-ar completa reciproc cu o materie despre cultura populara românească.

  19. oarepanacand spune:

    Visez cu ochii larg deschisi privind pozele ce-ti insotesc acest minunat comentariu. Cred, mai curand sunt sigur ca spre deosebire de toti ai mei, in sangele meu genele generatiilor de tarani, care sunt in arborele meu genealogic, isi spun cuvantul ori de cate ori sunt pus in legatura cu mediul satesc pur, cu ogoarele mirosind a pamant reavan primavara si a grane coapte in luna lui Cuptor, cu casele lor curate mirosind toamna a tamaioasa si a nuci proaspat dezghiocate alaturi de parfumul inconfundabil al gutuilor puse la geam de bunica… E frumos, si uneori e dureros cand vezi ca nu mai este cum a fost candva. Poate, transform eu amitirile in peisaje si trairi idilice, dar poate, tineri asa ca tine, Adela, ca Bogdan si Nicoleta ca mesterii Panainte si Boroiu ca arhitectul Paun, veti transmite generatiei voastre si de ce nu si gagalicilor care va urmeaza, dragostea fata de frumusetea pura a trairii simple a taranului roman.
    Inca odata iti multumesc pentru aceasta munca deosebita pe care o faci in folosul nostru al celor care, (unii desi am vrea nu mai putem, sau nu mai avem timpul necesar sa facem ceea ce ne cere sufletul), asteptam noutati de la Adela.

  20. marilena ifrim spune:

    E superba casa Adela! Dar pacat ca nu spui unde e, macar satul sau comuna, cine are drum pe acolo sa treaca pe afara sa se uite …. sau nu 🙂 Macar idee de conditiile atmosferice si relief. Eu ma mut acum la tara, in zona Teleorman, dupa Videle incolo si mi-ar placea enorm ceva de genul asta. Cu caldura cum au facut? Sau or sa faca? Mie-mi spun oamenii sa pun izolatie si termopane la casa. Eu nu vreau, dar pentru un pic de confort o sa folosesc niste invertere pentru caldura si-mi spun ca trebuie izolata. Vad ca si ferestrele au lemnarie din lemn, foarte foarte frumos!!!! Si culoarea asta de lemn ars, n-am cuvinte sa exprim totul, dar a spus domnul Bogdan 🙂

    • Doru Munteanu spune:

      Se poate construi fara probleme o casa moderna avand arhitectura traditionala romaneasca. Toate solutiile moderne de incalzit se pot folosi fara probleme desi o soba traditionala in living (ca si completare la sistemul centralizat) este un plus si o placere…chira si geamurile din termopan se pot face avand ca model ferestrele de la casele batranesti…doar sa vrei ca se poate totul…luati legatura cu dl arhitect Paun, o sa va faca el un proiect care sa imbine confortul din zilele noastre cu arhitectura autentica romaneasca…

  21. popescu spune:

    credeam ca numai eu visez la o casuta ca asta!

  22. Rabbyt spune:

    Superbă, cât mai mulți ca ei.

    • andy spune:

      este superba,m ar interesa si pe mine sa cumpar o casa ca asta si sa o renovez..daca cineva are informatii despre o casa ca asta,va rog, contactati ma

  23. Ce poveste frumoasa! Ce oameni minunati! Si ce realizare frumoasa! Iar povestea este cu atat mai deosebita si emotionanta cu cat ea este perceputa mai intai cu sufletul, apoi soptita altui suflet, incantat de frumusetea ascunsa dincolo de imagini si cuvinte. Am fost cu adevarat emotionata ca am avut privilegiul de a afla despre astfel de oameni. Sa fiti fericiti, oameni frumosi!

  24. Nicoleta spune:

    E foarte frumos restaurata si minunat lucrat lemnul. Cu ce este vopsit pridvorul?
    Am si eu o casa de la bunici cu pridvor in Jud Olt si mi-am propus anul viitor sa o consolidez si sa o scot la lumina, asa cum ati facut voi.
    Felicitari si clipe frumoase in acest loc! Ati creat un univers fara moarte! Nu degeaba se zice ca vesnicia s-a nascut la sat.

  25. Teo spune:

    Foarte frumoase, atat casa cat si curtea.
    Mi-a placut insa ornamentul numit dreamcatcher (in cultura amerindienilor, aceasta plasa speciala, opreste gandurile negative, invidia, visele urate) 😉 este deasupra portitei din dreapta cand urci in pridvor 🙂

  26. Marina spune:

    O casuta de poveste, intotdeauna m-au fascinat, astfel de case mai ales ca am locuit in una la bunicii mei in Teleorman, cand mergeam in vacante.Bravo lor ca nu au daramat-o sa-si faca vila cu piscina.

  27. Miki Alexandru spune:

    Ce minune de dantelarie! Parca ar fi lucrata de un mester belgian de dantele.
    Doar ouale de Pasti din Bucovina mai sunt atat de muncite!
    Felicitari proprietarilor pt alegerea de suflet (si bun simt!),

  28. Gabriela Radulescu spune:

    Multumim Adela Parvu pentru povestile minunate. Am citit si mi-am adus aminte de copilaria mea, de vacantele frumoase petrecute la bunicii mei.

  29. Oliver Cibi spune:

    Splendid! Si eu intentionez sa fac asa ceva. Nici o casa moderna nu se compara cu frumusetea caselor vechi de la tara

  30. Andreea spune:

    Minunat! România renaște

  31. mariana spune:

    foarte frumoasa casa. imagini cu interiorul putem sa vedem? multumesc

  32. Criss spune:

    O minune de casa!

  33. Alina Ceusan spune:

    Nice. Now you made me cry.

  34. Simona spune:

    E foarte frumoasa…fara cuvinte.Singura chestie care nu imi place si cred ca ii strica un pic aspectul,este acoperisul.Cred ca se putea opta pentru un acoperis din sindrila sau orice altceva in afara de tabla.

  35. alina spune:

    Felicitari!

    Casa este frumoasa si placuta.

    A fost o idee inspirata ca, fiind o casa estetica si cu potential, proprietarii nu au demolat-o, ci au reconditionat-o, economisind astfel si bani.

    Casele traditionale armonioase si cu bun potential merita sa fie intretinute in timp (iar constructiile noi sa fie corect si estetic realizate, apeland la arhitecti buni).

    Ca idee, acoperisul casei ar mai putea fi imbunatatit in timp. S-ar putea folosi un material mai estetic decat tabla respectiva (poate chiar alt tip de tabla, dar nu neaparat tabla) iar forma acoperisului, care pare neregulata in partea dreapta (din cauza ca proprietarul anterior a facut o extensie) ar putea fi transformata cumva intr-o forma mai regulata, prelungind si inaltand podul si deasupra camerei atasate in dreapta.

    Munca mesterilor lemnari este frumoasa.

    Sa o stapaniti cu placere!

  36. Emanuela Miron spune:

    Super! ! ! Îmi place foarte mult! Și eu îmi caut acum o casa bătrânească. .dar îmi este frica de casele din cirpici căci fac găuri șoareci și șobolani. ..

  37. Doru Munteanu spune:

    Mi se umple inima de bucurie cand vad o casa veche salvata…de ce oare nu construim toti asa, in stilul nostru romanesc ? cat de frumoase ar fi satele noastre si cat de bine s-ar potrivi cu natura noastra binecuvantata !…in Austria si Elvetia n-ai voie sa pui o antena parabolica la vedere daramite sa construiasca fiecare cum il taie capul…daca autoritatile noastre sunt complet paralele fata de asemena idei, macar noi, fiecare dintre noi, sa facem ceva ca sa ne infrumusetam viata, tara si localitatile in care traim…asa cum se zice si in articol, stilul traditional romanesc e vesnic, nu se demodeaza niciodata…si in plus emana atata caldura ca ti-e drag sa locuiesti in casa ta in fiecare zi… va spun asta din proprie experienta… din toata inima felicitari proprietarilor si d-lui arhitect Paun !

  38. Gabriela B. spune:

    Doamne, ce frumoasa este!

  39. Mari spune:

    Buna ziua! foarte frumoasa aceasta casuta traditionala si restaurata ca la carte, felicitari celor ce au restaurat-o, nu-ti poti linistea sufletul mai bine in alt loc decat intr-o asemenea locatie, superb! sa o stapaneasca sanatosi.
    A
    m si o mica curiozitate cat a costat restaurarea?

  40. Ioana spune:

    Privind fotografiile acestei case mi-am amintit ceva. Acum vreo citiva ani am mers de la Slobozia la Braila. Din monotonia drumului m-a scos vederea unor case. Asa din mersul masinii am observat multe case cu prispa in localitatile din Braila, cam de pe la Viziru. Prispele aveau inflorituri foarte frumoase. Cei care le facusera parca se intrecusera in modele. Cele mai multe dintre acele case erau neingrijite, unele chiar in paragina si nicio casa noua nu le facea concurenta. Casele noi erau numai beton, inconjurate de garduri betonate, nicio asemnare cu casele vechi. M-am intrebat atunci daca mai sint mesteri care sa mai lucreze lemnul asa, ce se ntimpla cu acele inflorituri, e cineva preocupat sa le salveze? Sub impresia aceea am cautat pe net o institutie braileana careia sa i semnalez situatia. Am renuntat, cam usor ce-i drept. Cred ca-i timpul sa incerc din nou sau poate cineva interesat va citi asta.

  41. cimpean ana doinita spune:

    Bravo voua salvatorilor de autenticitate !Suntem mandri de voi si nu va descurajati ,din contra declansati acesta actiune de restaurare de case in toata tara caci peste tot aveti de lucru si „ceva” de salvat ! Bravo !Casele prahovene aveau un farmec deosebit de familial plin de bun gust si caldura desi sunt construite la tara !Braul de piatra , pridvorul si albul peretilor te face sa visezi ! Multumesc !

  42. Mihai Resmerita spune:

    Buna ziua. Am si eu casă asemanatoare la tara care necesita sa fie renovata.
    Am o intrebare legata de schimbarea ferestrelor. Am vazut că ați schimbat ferestrele cu unele din lemn stratificarea cu imitarea modelului original. Puteti sa imi spuneti cat au costat ferestrele sau ce firma le-a executat pentru a cere o ofertă de preț.
    Vă mulțumesc.

  43. Carmen G spune:

    Buna . Superba aceasta casuta. Imi este dor de casa bunici , casa cu prispa , casa in care iarna stateam la geam si admiram zapada ce se asternea in curte .Noi ne luptam sa intram in posesia casei parintesti a soacrei mele , casa din paianta cu acoperis din tigla , construita in 1949. Nu stiu de unde sa incep cu ” renovarea” . Sa incep cu acoperisul sau …??? multumesc si felicitari pentru casuta. Sa va bucurati de ea.

  44. Ioanid Marilena spune:

    Au fost niste oameni care au cercetat acest domeniu al FLORARIILOR
    ….. stiu ca la Biblioteca judeteana Panait Istrati se facuse un folder cu imagini ale acestor superbe decoratiuni. In localitatea Chiscani stiu ca mai era un mester in acest domeniu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *