Primesc multe întrebări, iar una dintre ele se repetă în ultima vreme, așa că m-am pus pe documentare ca să pot răspunde cum trebuie. Dilema multor oameni este următoarea: care tip de casă costă mai puțin, din punct de vedere al construcției, cea cu un singur nivel sau cea cu două niveluri, parter și mansardă? Am apelat la trei specialiști ca să am trei surse competente: prof. dr. arhitect Mircea Chira de la UAUIM București, arhitectul Adrian Păun și inginerul constructor (specialist în structuri și proprietar firmă construcții) Florin Brînzan. Îți spun în continuare părerea fiecăruia, iar la final am să-ți fac o concluzie. Toți cei trei specialiști vorbesc din experiență și mă bazez pe acest lucru, căci au în portofoliu lucrări deja executate. Și când spun de costuri nu mă refer la cele de proiectare, ci la cele de construcție. Repet ca să fie clar. Proiectare este la fel ca și costuri și ea se raportează în general la suprafața casei, dar costurile de construcție variază de la o casă pe un singur nivel la una cu două niveluri.
Inginerul constructor Florin Brînzan spune că o casă parter și mansardă ar fi mai puțin costisitoare decât una desfășurată pe un singur nivel. De ce? Pentru că o casă desfășurată pe parter presupune o fundație și un acoperiș mai extinse, respectiv cât toată casa. Aici sunt cheltuielile majore pentru o casă, cheltuieli de la care nu poți face economie, dacă vrei o casă bine făcută și care să nu te coste ca și întreținere și căldură pe viitor. Acum, o fundație, indiferent dacă e pentru o casă doar parter sau pentru două niveluri, se face până la adâncimea de îngheț, deci indiferent de greutatea casei dată de etajarea ei, fundația e musai să atingă adâncimea de îngheț. Din experința sa, inginerul Florin Brînzan spune că fundația pentru o casă parter și mansardă este cam la fel de adâncă precum una pentru un singur nivel, doar că suprafața fiind organizată pe două niveluri această fundație practic se înjumătățește ca și întindere.
Arhitectul Mircea Chira spune că în opinia sa costurile ar fi cam similare pentru o casă parter cu una P+M. Ceea ce aparent economisești pentru fundație cheltuiești apoi pentru planșeul casei și casa scării. Pentru persoanele în vârstă, arhitectul Chira recomandă casele desfășurate pe un singur nivel, dar atrage atenția că această decizie cu un singur nivel al casei nu se poate lua decât în funcție de teren și de amplasarea viitoarei case. Spre exemplu, în capitală sunt rare cazurile când se poate construi numai pe un singur nivel. De ce? Pentru că loturile de teren sunt foarte înguste.
Există reglementări legislative în vigoare referitoare la cum trebuie poziționată o casă pe teren și merită să-ți spun de ele. Astfel, nu se poate construi pe un teren mai mic de 150 de metri pătrați și nici pe terenuri care au lățimea mai mică de 7,5 metri. Apoi, dacă există există vecini cu calcan (adică zid întreg) pe perimetrul terenului pe care urmează a fi construită casa, este obligatorie lipirea noii construcții de acest calcan, mai ales în mediu urban. Deci, conform unor directive legislative clare (vezi site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii) se poate să fii obligat să ridici o casă P+M sau P+1, chiar dacă ți-ai dori o casă doar cu un singur nivel.
E important să știi că amplasarea pe teren a casei se face ținând cont de vecinătăți. Astfel, dacă terenul se învecinează cu o curte poți ridica casa ta la 2 metri de gard, dar dacă vecinii au casa aproape de tine și cu ferestre către tine, atunci trebuie să ai 3 metri distanță (stânga dreapta) față de ei. Față de fundul terenului trebuie să ai o distanță de 5 metri. La aceste dispoziții legislative se adăugă unele regulamente locale. Spre exemplu, în Chiajna distanța stânga dreapta față de vecini cu ferestre trebuie să fie de 3,5 metri, pe când în unele zonele rurale, adică la țară, această distanță poate fi de doar 1 metru cu condiția ca apa de pe streașina casei tale să se scurgă pe terenul tău și nu în curtea vecinului. Deci, pe lângă dispozițiile din Codul Civil (află aici ce este Codul Civil), trebuie să știi și de regulamentele locale ale primăriei de care aparții.
În privința costurilor de construcție, arhitectul Mircea Chira avertizează asupra faptului că pe lângă fundație și acoperiș, sume importante de bani înghit în special beciurile, dar nu sunt de neglijat nici fosele septice și nici puțurile. Beciurile sunt obligatorii a fi construite din beton, deci nu se mai permit construcții din cărămidă și este musai ca ele să fie hidroizolate conform normelor actuale (care prevăd și norme de securitate a muncii în construcții).
Cele mai ieftine case sunt cele din lemn, susține arhitectul Mircea Chira, deoarece, dacă nu se dorește beci, fundația poate fi una minimală. Evident, acest lucru cu tipul de fundație se ia în funcție de tipul de teren, deci de compoziția solului. Costurile mici sunt și din economisirea banilor pentru planșeu, căci acesta poate fi pe structură din lemn, deci mult mai ieftin decât unul din beton.
Arhitectul Adrian Păun, care s-a specializat în case cu arhitectură inspirată de cea tradițională și neoromânească, spune că locuințele parter și mansardă ar fi cu circa 40% mai ieftine decât cele desfășurate pe un singur nivel. Asta în condițiile în care vorbim de același tip de structură, aceleași materiale de construcție și finisaje și aceeași suprafață. Motivele? Fundația și acoperișul sunt la jumătate, pereții exteriori sunt și ei la jumătate din costuri pentru mansardă, în loc să fie ridicați la 2,5 metri ajung să fie de 1,3 metri, restul fiind parte din structura acoperișului, la fel și placa de beton se înjumătățește ca suprafață. Într-adevăr la o casă parter + mansardă apare un cost suplimentar care este cel al scării și casei scării interioare.
Ca și concluzie, o casă cu un singur nivel pare a fi mai costisitoare decât una P +M, dacă vorbim despre aceleași condiții (sistem constructiv, materiale, suprafață), dar este mai confortabilă și recomandată pentru persoane în vârstă. O casă P+M ajunge să fie mai ieftină cu circa 40% decât una doar cu parter, dar trebuie avută în vedere suprafața utilă, căci la mansardă spațiile nu sunt la fel de înalte ca la parter, iar casa scării schimbă și ea proporțiile suprafeței utile. Asta înseamnă că ceea ce economisești la construcția casei este foarte posibil să te coste pentru amenajarea interioară, respectiv mobilă pe comandă în funcție de forma spațiilor de la mansardă. De asemenea, te pot costa mult mai mult ferestrele de mansardă decât tâmplăria termoizolantă clasică.
Eu cred că o casă oricum ajunge să te coste mai mult decât ți-ai propus pentru că nimeni nu ia în calcul ricurile ce pot apărea pe parcurs, de la întârziere legate de transportul materialelor la vremea neprielnică. Însă cred că cea mai bună decizie legată de numărul de niveluri și forma casei se poate lua numai după consultarea unui specialist, adică a unui arhitect cu experiență și cu cel puțin trei case ridicate după proiectele sale. Oricum, fără autorizație de construire, pe care o obții numai prin colaborarea cu un arhitect, nu poți face cadastru, deci nu poți întăbula, asigura sau vinde casa. Despre autorizația de construire am să-ți spun într-un alt articol ca să știi exact ce presupune construirea unei case din punct de vedere al documentelor. Până atunci sper că te-ai lămurit asupra dilemei care dintre tipurile de case ar fi mai economice din punct de vedere financiar. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Mai jos ți-am făcut o selecție de case desfășurate pe un singur nivel și modele de case cu parter cu mansardă, sunt randări ale unor proiecte poloneze. Le-am selectat, în funcție și de arhitectură, una care să fie potrivită în diferite zone, dar și ca suprafață, adică case până în 150 mp, ca să te poți inspira și poate să-ți găsești un tip de casă potrivit familiei tale.
Casă pe un singur nivel, suprafață 85,7 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă parter și mansardă, suprafață 84,57 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă cu parter, suprafață 62,75 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă cu parter și garaj, suprafață 103 mp. Vezi detalii AICI
Casa cu parter, casă un singur nivel cu terasă acoperită, suprafață 65,68 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă cu un singur nivel, suprafață 81,97 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă pe un singur nivel, suprafață 128,35 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă pe un singur nivel, suprafață 108,3 mp. Vezi maimulte detalii AICI
Casă parter cu mansardă, suprafață 79,4 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă parter și mansardă cu pergolă, suprafață 83,84 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă parter și mansardă, 128,63 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă parter și mansardă, 117,5 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casă parter și mansardă, 127,55 mp. Vezi mai multe detalii AICI
Casa 120 de metri pătrați, parter și mansardă. Vezi mai multe detalii AICI
Poți vedea proiecte de case românești AICI și AICI
costurile pot sa difere, dar depinde care este planul cu bataie lunga. eu si sotul meu tocmai am demarat constructia unei cascioare doar parter pentru ca ne gandim la batranetile si artrita noastra (inca nu o avem :)). scarile ar fi un soi de miscare sportiva, ce-i drept, dar ne rezumam la 3 trepte de la scara de intrare.
Multumim pt, articol, f. intersant si la fel de interesant va fi cel cu autorizatia de c-tii, si taxele pe care trebuie sa le platim, eu ma chinuiesc de anul trecut sa obtin o autorizatie pt. mansardarea casei parintilor mei din Buc, in sfarsit dupa luni de asteptare si (cadouri si bani) in fiecare birou si la fiecare functionar din primaria de sector, cu care am avut de-a face, ba mai mult unele imi spuneau de la obraz ca data viitoare sa aduc ceva si pt sefa lor, sunt in faza in care trebuie sa iasa acea nenorocita de autorizatie.Am inteles ca dupa ce am platit tot ce era de platit (ca taxe), urmeaza sa mai platesc ceva-destul de mult si la Insp.de Stat in C-tii, dracu mai stie dupa aceea ce mai trebuie.Sunt satula pana in gat de tara asta si de birocratia ei inventata pentru a lua spaga.Intr-un oras unde s-a construit fara autorizatii sau cu, dar cu multa spaga, vezi c-tii ridicate pe spatiile verzi dintre blocuri, eu , simplu cetatean ma zbat de 1 an si jumatate(ASTA PT, CA SPAGILE MELE NU AU PUTUT FI MARI CUM AR FI VRUT EI), asa ca articolul tau poate ma va ajuta sa inteleg ce pasi mai am de urmat dupa ce primesc autorizatia.Multumesc anticipat.
Buna ziua ,
Sunt foarte interesata cum se fac acoperisurile plane ,exemplu primele doua modele de case??
Astept un raspuns de la un om inteligent ,va rog ,sunteti extraordinara.Va admir foarte mult in emisiunile ,,Visuri la cheie”.
Cu respect!
Buna
…eu îmi construiesc chiar primul model de casa. L-am văzut pe site-ul polonez și pur și simplu „m-am îndrăgostit” de acea casa.
Legat de acoperișul plat, arhitectul a proiectat un Atic înalt de 1 metru care va masca acoperișul, care va avea o înclinație de 15 grade perfect cât sa nu am probleme cu apa și zăpada. Un arhitect bun și putina imaginație fac mult
Buna ziua!
In primul rand rand,Veronica, se numesc acoperisuri terasa, si pot fi terase circulabile sau necirculabile. De pinde de imaginatia ta. Pentru o dataliere a acestor terase vei gasi foarte multe detalii pe wwwspatiulconstruit.ro, sectiunea detalii cad. Cand spui OM INTELIGENT, draga Veronica, raspunsul tau vine de la un arhitect, dar in cel mai bun raspuns de la inginerul constructor. Pentru o astfel de casa, cu acoperis terasa, trebuie sa tii cont de faptul ca incarcarea din zapada este foarte mare, si astfel, daca nu dimensionezi corect elementele structurale (fundatii, stalpi, grinzi, plansee), vei arunca cu banii in vant. Aviz amatoirilor, nu va zgarciti la costurile pentru elementele de rezistenta a constructiei, faci asta, e ca si cum iti sapi singur mormantul. Din experienta, DA, casele cu mansarda sunt mai ieftine, depinde de gradul de utilitate ce il doresti, eu unul prefer etaj complet, poate fi el si de 2.3metri inaltime pentru zona de etajului, 2.6metri zona de zi. O zi buna!
Draga Bogdan, orice proiect cu autorizatie de construire (deci nici macar cel de executie PT sau DE care este mult mai extins in detalii de executare) contine atat arhitectura (Arhitectul) cat si structura casei (Ing.constructor). Deci rezistenta la zapada, intemperii, greutatea proprie etc. sunt deja calculate chiar in proiectul de autorizatie de construire. Asa ca daca in Proiect Ing. iti spune ce fundatii, stalpi, grinzi, plansee trebuie sa construiesti nu ai cum sa schimbi (sa faci economie) cum vrei tu. Fiecare etapa de executie de structura este insotita de un proces verbal al Ing. care a proiectat Casa (adica vine pe santier si verifica daca ai respectat Proiectul). Fara acele procese verbale nu poti sa inchizi lucrarea si nici sa ii faci intabulare.