KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (8)

In Gradina, Sfaturi plante

Crinul de cameră sau Amaryllis înflorește în noiembrie

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Atunci când vine frigul afară, prin florării apare și Amaryllisul la ghiveci, o splendoare ce nu trebuie nicidecum ratată. Cunoscut ca şi Crinul de cameră, Amaryllisul, este o plantă tropicală cu bulb, foarte apreciată pentru florile ei mari, catifelate în formă de trompetă, colorate în mod variat de la alb la roşu intens sau până la combinaţii incredibile de culori. După ce hibernează pe timpul verii și începutul toamnei, crinul de cameră începe să se dezmorțească și să ne bucure cu florile sale. Așa că după c enu va mai avea flori, păstrează-l pentru că el te va răsplăti cu ele în fiecare an către final de noiembrie. Dar hai să-ți spun mai multe.

Să ştii că înflorirea din acest sezon rezultă doar după o etapă de hibernare, proces ce s-a desfăşurat în perioada de sfârşit de august şi până la începutul lunii noiembrie, când frunzele s-au uscat complet, iar în ghiveci nu a rămas decât bulbul. Pe timpul hibernării, te sfătuiesc să pui ghiveciul crinului loc într-o cameră mai răcoroasă (10-15° C), undeva la întuneric. Iar după cel puţin 8 săptămâni, poţi activa procesul de readucere la viaţă a plantei. Pentru început te sfătuiesc să muţi bulbul într-un ghiveci cu substrat proaspăt, adică cu pământ nou. Iar ghiveciul ai grijă să aibă un drenaj bun al apei, iar circumferinţa acestuia să fie suficient de mare încât de la marginea bulbului la cea a ghiveciului să rămână un spaţiu de aproape 5 centimetri. Imediat după plantare îţi recomand să aduci ghiveciul din nou la lumină şi căldură şi să reîncepi programul normal de udare al plantei, în mod gradual, adică puțin câte puțin să mărești cantitatea de apă.

Amaryllisul se udă astfel încât pământul să-l menţii reavăn fără să existe exces de apă care să pună în pericol integritatea bulbului. În câteva săptămâni vei observa că din bulb va ieşi un boboc verde care va creşte până când se va forma tijă florală. Când planta înfloreşte, ea trebuie păstrată într-o cameră încălzită la 20-26° C. După ce îşi deschide toate florile, te sfătuiesc să muţi crinul într-o încăpere mai răcoroasă pentru a te bucura cât mai mult timp de florile sale.

După perioada de înflorire să ştii că urmează o perioadă de creştere vegetativă când este obligatoriu să administrezi îngrăşământ, cam o dată la două săptămâni. Cel mai indicat este îngrăşământul pentru plante ornamentale cu flori de tip Pokon. În această perioadă planta acumulează resurse noi necesare pentru următoarea înflorire.

Cu riscul de a mă repeta îţi mentionez că Amaryllisul este o floare care nu are nevoie de multă apă, mai ales în perioada de creştere vegetativă. Udată în exces ea poate avea de suferit, fiindcă există riscul ca bulbul să putrezească. În final îţi doresc să ai parte de cât mai multă culoare din partea acestui frumos crin de cameră și să-l folosești fără rezerve pentru decorul mesei de Crăciun. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (6)

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (5)

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (4)

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (9)

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (10)

adelaparvu.com despre Amaryllis, Text Carli Marian, Foto Floradania (7)Foto: Floradania

11 raspunsuri pentru Crinul de cameră sau Amaryllis înflorește în noiembrie

 1. Roxana spune:

  ca mod de drag dupa cei rosii! parca ar fi Craciunite!

 2. lenuta39 spune:

  Foarte frumosi !

 3. Drumea Ilie spune:

  FLORILE SUNT O SPLENDOARE

 4. Dana Bilaşco spune:

  Eu am un crin care nu a inflorit niciodata. Ii cresc frunze noi dar nu infloreste. Care ar fi cauza? ce as putea sa fac?

 5. Popovici Ștefania spune:

  Buna seara! Va rog sa_mi spuneti după ce crini au terminat cu înflorirea si au ramas cu frunzele si tijele ce trebuie facut? Mutați în ghivece mai mari? Mai trebuie udati? De cate ori? Unde ai tinem, tot pe geam? Va rog.Va multumesc.

 6. carli spune:

  Buna ziua! Tijele florale se indeparteaza de la baza si de acum incolo pana in vara este lasat sa vegeteze pentru a acumula noi resurse in bulb pentru inflorirea urmatoare! Asadar, lumina, udare moderata si fertilizare!

 7. Roman Lili spune:

  Buna ziua. Am primit un bulb de Amarilis acum in Martie. Pot să-l plantez?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *