Da, contează enorm arhitectura spațiului, modul în care sunt creionate ferestrele, înălțimea plafoanelor, organizarea încăperilor. Da, toate contează atunci când vrei ca prin intermediul designului interior să spui o poveste. Dar ce poveste spui? Ca și designer de interior important este să rămâi fidel poveștii proprietarilor, iar cei a căror locuință ți-o prezint sunt persoane creative, muzicieni care călătoresc mult. Și într-una dintre călătoriile de la Paris au descoperit piața de antichități.
Au început să cumpere tot ce le-a plăcut, de la scaune la mască de șemineu, fără să aibă idee cum le vor combina la interiorul locuinței lor. Și locuința lor nu era mare, avea circa 50 de metri pătrați, dar la un moment dat s-a ivit ocazia de-a achiziționa și podul de deasupra lor, așa că locuința lor din Moscova practic s-a dublat ca și dimensiune. Ceea ce părea să fie la început ușor, s-a dovedit a fi dificil, respectiv amenajarea interioară. Le-a luat circa doi ani de zile pentru a identifica designerului potrivit, dar hai să-ți spun mai multe.
Pentru ca povestea ta să fie redată așa cum ți-ai dorit trebuie să găsești și specialistul care să te înțeleagă, să faci chimie cu el cum s-ar spune. Proprietarii de față au tot schimbat designerii de interior pentru că aceștia nu prevedeau în proiectul lor toate piesele pe care le-au achiziționat de la Paris. Până la urmă au apelat la o prietenă, Irina Bdaytsieva, care fără studii universitare, doar absolventă de liceu de artă, dar aproapiată de ei, a avut curajul să se aventureze în a le spune povestea. Și da, n-a ezitat să revopsească unele piese, cum ar fi candelabrul din camera de tineret, să refolosească lamele de podea din lemn de stejar pentru a crea o masă generoasă sau să regândească șemineul căruia i-a mai adăugat încă o mască.
Da, ai nevoie de curaj și îndrăzneală să nu te gândești la un anumit stil, ci să te lași purtat de povestea obiectelor și să le găsești locul într-un ambient. Ce a făcut Irina? A avut grijă ca suprafețele mari, finisajele să fie unitare. A ales pardoseală din lemn de stejar peste tot în zona de zi, inclusiv la bucătărie, care este deschisă către living. Apoi a revopsit zidurile de cărămidă scoase la iveală după îndepărtarea tencuielii, dar a ales un finisaj inteționat cu patină. A completat unde a fost nevoie cu alte cărămizi pentru ca textura pereților să fie una ritmată. Dar albul este fundalul perfect pentru obiecte diferite, cu tapițerii diferite. Având finisajele unitare, s-a asigurat că are loc de joacă. Și acolo unde pereții au fost liși a venit cu o nuanță de albastru, pe fundalul căreia s-a jucat cu profile decorative integrând șemineul.
Mi-a plăcut modul de tratare al bucătăriei, o simetrie inteționată în jurul plitei și a hotei. Dar mai mult, mi-a plăcut că bucătăria nu apare ca un spațiu tehnic și asta și pentru că pereții nu au fost placați cu faianță, ci blatul ușor urcat pe perete cât să țină la distanță stropii de apă și de mâncare. Apoi, bucătăria nu arată atât de tehnic și grație scaunelor cu tapițerie colorată. Sunt scaune cumpărate tot din piața de antichități, dar retapițate și revopsite în alb. Și ce efect decorativ pot să aibă! Corpuri de iluminat industriale pe care nu ți le-ai fi imaginat aici, dar care amplifică senzația de mansardă.
Apoi mi-a atras atenția și camera de tineret, amenajată cu un pat suspendat dintr-un motiv simplu: mascarea unei coloane de aerisire care traversa camera și care apărea ca un stâlp în zonă. Dar în jurul acestei coloane a apărut o structură care imită fațada unei case și asta spre deliciul fetiței proprietarilor. Și tot în camera celei mici dulapurile sunt îmbrăcate cu tapet, iar podeaua albă, la fel ca și zugrăveala și plafonul din lemn scot în evidență fiecare pată de culoare. Albastrul însă este folosit peste tot, inclusiv în dormitorul matrimonial, unde există acces către o terasă și unde un șemineu fals este pe post de mic mobilier.
Și baia este interesantă, cu o pardoseală din lemn vopsită în carouri, unde radiatorul, bateriile și capul de duș aurite aduc un plus de prețiozitate într-o cameră de altfel cu alură vintage. Stilul industrial se citește mai bine în camera dedicată oaspeților și totodată cameră de studiu pentru chitaristul casei, loc unde canapeaua din piele, mobila din fier și lemn alături de nuanțele închise pentru pereți vorbesc despre o amprentă masculină. Dar te rog obervă peste tot coerența finisajelor – aceeași podea de lemn, aceleași plinte albe înalte, aceleași tâmplării albe.
Este o locuință cu un ambient aparte grație poveștilor reunite ale obiectelor. Da, au un aer boem, la fel ca și firea proprietarilor. Și aceste obiecte și-au găsit locul într-o casă cum nu se putea mai boemă la rândul ei: una cu mansardă. De pe terasele ei înguste se întrevede metropola, care în această parte a ei pare că are ceva din șarmul parizian. Poate nu întâmplător aceste obiecte au călătorit din Franța până la Moscova. Și poate nu întâmplător proprietarii aveau nevoie de un designer care să-i cunoască pentru a reuni poveștile – cea a proprietarilor, cea a obiectelor, cea a casei. Da, și-au dorit o casă boemă și visul li s-a împlinit. Sper să te inspire și pe tine!
O casa minunata, nici nu ma pot decide ce imi place mai mult: bucataria cu mobila simetrica sau camera fetitei…
imi place patutul de copil, cu balconas; este extraordinar!
Sunt multe elemente inedite (ca suprapozarea mastilor de semineu si balconul Julietei), dar continua sa ma fascineze oglinzile patinate — ma astept la o teleportare in trecut, ca in filmele de boxoffice.
O imbinare perfecta de stiluri. Nimic nu deranjeaza, totul este frumos.
Util si placut !
Superb. As avea si eu o intrebare off-topic… Stie cineva de unde pot comanda canapele sau coltare bleumarin (culoare de catifea, intensa)? Eu sunt din Sibiu, am cautat peste tot, dar nu am gasit pe nimeni care sa aiba asa nuanta printre mostrele de tesaturi. Multumesc.
Incearca la Divanissimi si la Mobila Dalin. Nu se poate sa nu aiba 🙂
Superbe la Divanissimi. Mi-a cazut Azimut cu tronc 🙂 Sa vedem cat costa… Multumesc mult pt raspunsul prompt!
Divanissimi au canapele confortabile și o paleta f f mare de culori și texturi. Noi avem o canapea extensibila cu 2 huse de la ei. Când ne plictisim de o culoare ,o dehusam.
Sambata mergem la Brasov sa le vedem 🙂