Dacă tot a început frenezia de Crăciun și ea vine la pachet cu mult sclipici, reni și steluțe, cei doi tineri arhitecți de care-ți spun azi s-au gândit la ceva mult mai cuminte și atemporal: căsuțe tradiționale pictate pe pânză. Irina spune că nu mai știe cum le-a venit ideea, dar toate s-au legat într-un fel. Cu puțin timp în urmă le-a picat cu tronc o mașină de cusut pe care au văzut-o la o prietenă, care cumpărase mașina de cusut mai demult, dar devenind mamă s-a trezit că nu are timp să facă mai nimic, așa că le-a dăruit-o celor doi tineri arhitecți de la Square Art Studio.
Surprinzător nu Irina a fost cea atrasă de mașina de cusut, ci Alex, care a stat și a testat și a dibuit cum funcționează. Nu știau ce vor coase la ea, dar într-o zi, după nenumărate imagini văzute pe net, după nenumărate informații culese despre casele tradiționale s-au pus pe lucru. Ce-ar fi dacă s-ar apuca să facă din pânză niște decorațiuni mai altfel? Asta s-au întrebat, dar mai mult, în urmă cu doar două-trei săptămâni s-au și apucat de treabă. Au proiectat pe calculator imaginile, după ce s-au inspirat de la muzeele dedicate caselor tradiționale, apoi le-au făcut niște șabloane pe baza cărora au croit materialul. Au căutat o pânză bună și rezistentă și așa au dat de creton, numai bun pentru pictat pe el. Da, Irina pictează pe pânză toate detaliile caselor și folosește pentru asta culori acrilice pentru textile. Le fixează la final termic, adică le calcă bine cu fierul de culorile ajung să se impregneze adânc în țesătură. Apoi Alex le coase la mașină, dar nu uită să pună umplutura în ele pentru a le conferi volum.
Într-o lună de zile au muncit mult, dar le-a plăcut la nebunie. Le-a plăcut atât de mult încât au cumpărat și un brad și l-au împodobit cu căsuțele acestea alături de globuri ca să vadă cum arată. Mie mi se par nu doar niște decorațiuni simpatice, ci și cadouri tare frumoase pentru că le poți avea nu doar pentru brad, ci și prin casă. Nu mai spun că sunt cadouri de efect pentru a promova arhitectura tradițională românească, deci și România. Sigur vor fi pe placul prietenilor din străinătate. Da, altfel de decorațiuni, dar unele care aduc un plus de valoare. Ne familiarizează cu stilul tradițional din diferitele regiuni, căci sunt create în funcție de regiunile istorice consacrate, dar sunt migălos realizate cu multă muncă manuală la mijloc.
Da, sunt obiecte de suflet pe care mi le-aș dori acasă de la căsuța din Banat la cea din Maramureș, de la căsuța din Moldova la cea din Oltenia și cea din Muntenia. Sunt cinci modele până acum și am să mi le comand pe toate, mai ales că la un pachet de 5 decorațiuni căsuțe prețul este de 100 lei, mai accesibil decât dacă sunt cumpărate individual unde prețurile sunt între 28 și 35 lei bucata în funcție de detaliile pictate. Mai există și pachetul de 3 căsuțe care este de 70 lei. Dacă bunicii noștri puneau în pomul de Crăciun mere și nuci, uite că Irina și Alex au venit cu variantă nouă, dar care vorbește frumos despre arhitectura tradițională, practic de casele bunicilor noștri. Vorba aia, nimic nu se pierde, totul se transformă. Le vrei și tu? Uite aici pagina lor de Facebook și aici numărul de telefon al Irinei 0724.563.620 pe care o poți suna pentru comenzi oriunde ai fi în țară (ți le trimite prin curier). Sper să te inspire și pe tine!
Foarte frumoase și în același spirit și tendințe va invit la Bazarul Scolii Libere Waldorf pe 5 decembrie unde o sa găsiți podoabe de pom și cadouri din lână, ceramica și lemn. Totul natural 100% și foarte frumos.
Buna Corina! Vom gasi si pufi de-ai vostri pe acolo? Da-ne o adresa si perioada de timp, de la ce ora la ce ora putem vedea decoratiunile. Vor fi si de vanzare?
Grozava idee! Felicitari dragilor! Multam Adela !
Sunt f, frumoase, am facut si eu mai demult cu panza de sac, dar eu nu le-am pictat ca nu sunt atat de talentata, le-am aplicat, ferestre, usi, in fine detalii din panglica si alte materiale de diferite latimi si le-am umplut cu melana, ca sa aiba volum.Oricum astea pictate sunt superbe.
La Multi Ani Romania! La multi ani ROMANI FRUMOSI!
Foarte frumoase si cu acea nota traditionala care itit aduce bucurie in suflet!
Foarte faina ideea cu casutele,felicitari!
Foarte dragut. Ar fi bune de gasit in duty free 🙂 Cadouri pentru afara 🙂
Minunate decororatiuni, minunat articol ! Admir cu drag lucrurile facute manual si cu multa dragoste.
Va prezint si eu decolatiunile mele de portelan facute manual – violinastudio.wordpress.com
Felicitari Adela pentu articol!
[…] nu doar pentru bradul de Crăciun, ci și pentru casa mea. Și m-am bucurat enorm să mă văd cu Irina Riscu și Alex Stanciu, arhitecții de la Square Art Studio care le creează, așa că m-am și pozat cu […]
[…] demarat proiectul lor cu decorațiuni inspirate de arhitectura tradițională românească. Dacă prima lor colecțiecreată sub numele biroului lor SAS (Square Art Studio) a fost cu decorațiuni de Crăciun și anume […]