adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (18)

In Artisti, artizani, handmade, Magazine, targuri, expozitii, Romania Mea

Meșteri populari din Deltă și tradițiile lor reînviate prin proiectul DeltaCraft

Superb acest proiect, căci prin intermediul său există o mare șansă de-a fi recuperate tradiții uitate și de a le duce la un alt nivel. Și nu doar că tradițiile sunt reînviate, dar mai ales oamenii, artizanii și meșterii noștri sunt aduși în prim plan, iar prin proiectul fiecare dintre noi poate intra în legătură cu ei. Dar ce e mai exact DeltaCraft? Este un demers de suflet, cultural al celor de la Ecopolis în colaborare cu KraftMade, ICEM Tulcea prin care designerii români iau legătura cu artizanii și meșterii din Delta Dunării și creează împreună obiecte cu adevărat speciale. Astfel, în viitor obiectele parte din acest proiect pot să devină colecții p ecar esă le găsim în magazine, iar tot ce înseamnă tradiție să fie înglobat în piese de design moderne. Uite, asta e o soluție ca ceea ce creează designerii români să conceaptă obiecte originale, dar specific nouă și să vorbească despre România.

S-a muncit mult la acest proiect, s-au parcurs 5600 de kilometri, s-au vizitat 16 sate și au fost întâlniri cu mulți meșteri din care au fost selectați zece. Alături de trei designeri acești zece artizani au trudit în vara acestui an pentru a creea obiecte care au o formă și o utilitate contemporană, dar care sunt realizate cu tehnici tradiționale. Și nu doar că au fost frumos lucrate, dar ele au colindat Europa, au fost expuse și la săptămâna designului de la Viena, iar acum de curând s-au întors acasă, unde la Galateca au fost expuse, galeria găzduind expoziția tematică până azi 4 decembrie 2015. Însă, chiar dacă nu le vei mai vedea la București, ai ocazia să citești pe îndelete despre fiecare meșter în parte și despre fiecare designer, la fel să afli și povestea obiectelor pe care le-au creat împreună pe site-ul

Mai mult, dacă-ți dorești să intri în legătura cu vreunul dintre participanții la acest proiect, fie că e vorba despre vreun meșter sau vreun designer, Alina Sărmașan de la Ecopolis, fundația care a derulat proiectul, te poate ajuta cu contacte și toate cele necesare. Uite, aici aici numărul ei de telefon 0730.040.772, aici site-ul și Ecopolis, iar mai jos îți redau imagini din expoziție și cu piesele create. Sunt onorată să fiu partener media al acestui proiect în care cred foarte mult și ale cărui roade sunt sigură că se vor vedea curând chiar în casele noastre. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (5)

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (1)

Mi-au plăcut mult cărțile poștale tipărite cu obiectele de design create în urma proiectului .

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (4)

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (9)

salcie adus de Dunăre la mal a fost transformată de designerul Ciprian Manda.

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (11)

realizat cu structură din lemn de stejar și seșut din piele de vita argasită manual de către meșterii din Familia Toma, a căpătat un aspect contemporan frației designerului Emese Pop.

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (8)

Câteodată e necesar să facem un doar ca să nu uităm tehnicile și tradițiile vechi. Aici un obiect cu împletitură manuală de papură realizată de meștșugarul Jenica Nicolae,și ăncadrată într-o formă simplă, dar grăitoare gândită de designerul Emese Pop.

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (10)

Poate nu-ți vine să crezi, dar acest obiect e un soi de care devine bancă. Este realizată din lemn masiv de stejar și fier forjat la care a trudit meșteșugarul Toader Calciu pentru a ajunge la forma desenată de designerul Ciprian Manda.

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (17)

Toți cei din Deltă au acasă și mai toți știu să le facă. Ei bine, designerul Emese Pop s-a gândit că o plasă veche poate deveni un obiect decorativ dacă pe ea sunt țesute alte fire, alte modele care să aducă aminte de simbolurile specifice locurilor. Designerul a lucrat împreună cu meșteșugarul  diferite Gabi Iaba.

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (15)

Știati că în Delta existau de sute de ani ? Da, erau niște vase din calcar în care apa tulbure de Dunăre era lăsată pentru a se filtra prin porii pietrei. Ei bine, de aici i-a venit ideea designerului Ciprian Manda pentru acest vas pe care l-a adus la lumină cu ajutorul meșteșugarilor Constantin Moise, Iulian Cortel, Toader Calciu. Obiectul este din calcar permeabil în partea de sus și din piatră naturală de granit în partea de jos, legate cu o structură din fier forjat.

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (12)

devin obiecte cu motive stilizate, perfecte de purtat și la oraș, cu modele ce amintesc de valurile Dunării. Sunt realizate din lână de oaie nevopsită, împletite de  Paraschiva Constantin, Paraschiva Gălățeanu după un model creat de designerul Ana Botezatu.

 

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (18)

Nu-i așa că acest albastru îți amintește de Deltă? Nu degeaba a fost folosit, căci ăsta era și scopul, dar e un obiect binevenit oriunde este necesară delimitarea sau umbrirea spațiilor. Cel de față este din lemn de stejar și papură țesută la război de către Florica Arion, obiectul fiind gândit de designerul Emese Pop.

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (6)

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (3)

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (16)

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (7)

Intră și tu pe și află povesștile meșterilor și artizanilor care au muncit pentru ca obiectele desenate de designeri să prindă viață.

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (2)

adelaparvu.com despre Delta Craft, proiect Ecopolis (14)Foto:

3 raspunsuri pentru Meșteri populari din Deltă și tradițiile lor reînviate prin proiectul DeltaCraft

  1. Madalina spune:

    Poate ca prin intermediul acestei intiative se va reusi cumva sa se pastreze cateva dintre obiectele traditionale din acea zona. Mai mult ca sigur acestea se vor pierde in timp, putin cate putin, dar daca exista astfel de oameni cu asemenea idei, poate, poate va fi o schimbare. Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *