KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto Ardisia.com Foto (2)

In Design floral, Gradina, Sfaturi plante

Ardisia îți poate decora casa de Sărbători

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Plantele cu frunze sau fructe roșii sunt asociate Crăciunului. E până la urmă o chestiune indusă mai mult cultural, dar cert este că această plantă de care-ți spun azi face fructe exact la finalul anului, moment în care îți va atrage atenția în florării. Și dacă tot e prezentă în magazine, e bine să-ți spun câteva lucruri despre ea pentru a o păstra și după ce trec sărbătorile de iarnă. Ardisia crenata este un mic arbust decorativ pe care îl vei găsi în florării doar în sezonul de iarnă, deoarece în preajma Crăciunului ea îşi desăvârşeşte frumuseţea prin colorarea perfectă a fructelor, dar asta nu înseamnă că în restul anului nu te vei bucura de ea. Deci, chiar dacă e asociată cu Crăciunul, ai grijă de la ea căci te va răsplăti în fiecare an nu doar cu bobițe roșii, ci și cu flori frumoase.

Întotdeauna aceste fructe decorative apar după înflorirea din perioada de vară, cand Ardisia formează flori  mici, sub forma de stea, albe sau roz, extrem de parfumate.  La început fructele sunt mici şi rotunde, verzi, după care se colorează în roşu sau alb, bine definit în ultima lună a anului. Trebuie să-ţi spun că fructele se formează întotdeauna sub coroana de frunze astfel încât planta pare că are un guler de bobiţe roşii, asemenea unor beculeţe de Crăciun.

Dacă vrei să te bucuri de frumuseţea ei timp, adică mai mulţi ani la rând, atunci trebuie să-i acorzi puţină atenţie. Trebuie să ai mare grijă la curenţii de aer rece sau cald care îi afectează cu uşurinţă frunzişul şi fructele. S-o amplasezi întotdeauna într-un loc luminos dar fără soare direct. Iar în ceea ce priveşte udarea, îţi recomand ca în timpul verii să ai grijă ca pământul să nu-l laşi să se usuce de tot între două udări. În schimb, în perioada de iarnă, poţi lăsa solul să se usuce fără nicio problemă, doarece necesarul de apă al plantei scade destul de mult în acest sezon.

Ardisiei îi va merge excelent dacă are un sol compus din turbă şi nisip, amestecate cu pământ de frunze în părţi egale. În ceea ce priveşte temperatura să stii că Ardisiei nu-i prea place căldura, motiv pentru care îţi recomand s-o amplasezi în perioada de iarnă undeva în zona de intrare a casei, într-un loc ferit, unde temperatura nu scade sub 10°C.

Atunci când planta a crescut excesiv sau are multe ramuri inegale, inestetice, o poţi tunde fără probleme la dimensiunea dorită. Tunderea pentru corectarea lăstarilor o poţi face la începutul primăverii şi va ajuta la obţinerea unui aspect compact al plantei, prin stimularea de noi creşteri. Dacă vrei ca planta să se dezvolte armonios şi cu multe fructe  atunci este nevoie s-o fertilizezi  la fiecare două săptămâni în perioada martie-iunie. Și da, când o cumperi acum din florării poți să o folosești ca decor pentru masa de Crăciun, dar nu uita să o așezi după asta la locul răcoros care-i place. Sper ca informaţiile mele să-ţi fie de folos şi să-ţi bucure casa cu cât mai multe flori!

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto caintaplantnursery.com Foto (4)

Florile Ardisiei apar ca inflorescențe din care la finalul anului se vor dezvolta fructele fie roșii, fie albe.

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto tropicalrobin.blogspot Blog (3)

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto Ardisia.com Foto (6)

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto Ardisia.com Foto (7)

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto Ardisia.com Foto (5)

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto Ardisia.com Foto (2)

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto Ardisia.com Foto (3)

adelaparvu.com despre Ardisia, planta care face fructe de Craciun, Text Carli Marian, Foto Ardisia.com Foto (4)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *