Nici pe departe să fie vreun protest vizavi de casele mari sau vreo demonstrație anume, dar cei doi soți arhitecți de care-ți spun azi și-au dorit un loc al lor și l-au conceput cât mai compact și economic. Și nu doar că au reușit, dar ne inspiră pe noi mulți alții să vedem dintr-o altă perspectivă interioare mici. Căsuța de față are destinație de vacanță, locul unde vin să petreacă timpul liber, în special la ski. Și sunt însoțiți de cei doi copii ai lor. Arhitecții Bendik Manum și Annelise Bjerkan din Norvegia au cumpărat practic o fostă anexă de 5 metri pătrați la interior și pe locul ei au ridicat această căsuță pe care au gândit-o extraordinar de eficient pentru familia lor. Dar hai să-ți spun mai multe.
Pentru cei doi arhitecți a fost importantă calitatea materialelor folosite, dar și grija față de mediu. Ei spun că într-un spațiu mic trebuie să ai parte de un ambient sănătos. Construită din bârne de lemn, mai exact pin și ansamblată conform tehnicilor tradiționale norvegiene, cabana are ferestre mari, ceea ce asigură la interior lumină naturală din plin și conferă senzația că spațiul este mai mare. Dar organizarea interioară contează enorm, dincolo de dimensiunea ferestrelor. Paturi etajate pentru copii (unul desupra ferestrei), pat pentru ei dedesubt unuia dintre ele și o banchetă care poate fi transformată la nevoie ca loc pentru găzduirea unui oaspete. Totul este perimetral, deci pe lângă pereți, astfel încât centrul camerei să rămână cât mai liber. Prin mobilier au separat locul de dormit față de mică chicinetă, iar o sobă de fontă asigură încălzirea cabanei.
Partea superioară a plafonului a fost ingenios exploatată pentru depozitarea hainelor, mai exact pentru uscarea lor. Grătare din lemn care se integrează frumos în ansamblu, oferă suficient loc pentru uscarea hainelor și perechilor de încălțăminte ude de la zăpadă. Partea ingenioasă a fost și soluția intrării în casă, respectiv un spațiu închis, de circa 6 metri pătrați, pentru depozitarea schiurilor, dar acest adăpost are rolul de-a opri vântul și zăpada să ajungă la interior. O protecție bine concepută cu scopul de-a asigura confort termic la interior în zilele geroase.
Pentru că nu au vrut să cheltuiască mult cu întreținerea casei nu au montat instalații de apă, căci acestea sigur ar fi trebuit constant curățate pentru ca apa să nu înghețe în ele. Având în vedere că ei folosesc cabana doar în weekenduri și în vacanțe au hotărât ca spațiul pentru wc să fie la exterior, acoperișul wc-ului fiind conceput de așa natură încât să colecteze apa, care să fie folosită pentru toaletă. Izolarea casei au făcut-o cu lână, iar la îmbinările bârnelor de lemn au aplicat mușchi, conform tehnicilor tradiționale de la ei. Cea mai mare provocare vizavi de construcția casei a fost transportul bârnelor de lemn și poziționarea lor pe timp de iarnă. Au ridicat cabana în noiembrie și asta le-a dat de furcă. S-au împotmolit pe drum și au avut nevoie de tracțiune serioasă, iar pe șantier le-au cam înghețat mâinile.
La final totul arată foarte bine, dar dincolo de exploatarea eficientă a interiorului și modul cum a fost concepută, cabana asta chiar te pune pe gânduri vizavi de cât spațiu ai cu adevărat nevoie pentru o casă de vacanță. Se pare că această soluție găsită de cei doi arhitecți norvegieni este una viabilă pentru familii mici, care vor să se bucure de natură, dar să nu cheltuiască mult pentru întreținerea casei. Sper să te inspire și pe tine!
nu are baie, pare mai mult un refugiu decat o cabana…
Nu e o vila. Este o cabana.
„Baia” e un lighean cu apa calda. Pentru restul.. in natura!
diferenta dintre vila si cabana nu este baia. nu e ca si cum o camera de 2×2 cu un veceu si un lighean cu apa calda i-ar fi facut niste snobi.
voi astia care iubiti muntele dar aveti nevoie de conditii. Eu merg la munte cu un cort, sac de dormit,rezervor pentru apa (gen canista auto, dar din cauciuc). Ce nu pot sa iau dupa mine, este baia 🙂
superba!
Frumos. Cabana e realizata de doi arhitecti (viziune asupra unei constructii), din Norvegia (potential financiar), care mai au si trei copii (familie numeroasa) si care au ales sa realizeze o cabana de 11.5 mp. Probabil ei isi petrec timpul mai mult in natura. Se retrag in mica cabana doar atunci cand e nevoie. Multumim Adela pentru simplul fapt ca ne arati mentalitati diferite de a noastra (ca popor) in realizarea unor constructii minunate, functionale, prietenoase cu natura. Iti doresc un An Nou 2016 plin de inspiratie. Sarbatori fericite!
Simplu si concis!
este f. frumoasa -mi-ar face mare placere sa dorm intr-o astfel de cabana !
Probabil ca tine mai mult de mentalitatea noastra…Cate casa de vacanta de acest tip ati vazut in Romania? Eu unul niciuna, casa de vacanta la romani este mai mare decat casa in care se locuieste in mod curent ….Incerc sa lamuresc pe multi ca asa arata o casa de vacanta, unde te bucuri de natura si nu de toate utilitatile urbane !
…e cocheta…e practica…e utila…e superba…
E ca o casuta de turta dulce, e tot ce-ti trebuie pt. o casuta de vacanta, dar ce te faci cu noi,snobii, care suntem bolnavi dupa spatii imense, daca se poate sa te dai cu rolele prin living, sa platesti pana nu mai poti intretinerea ei si sa te duci de 2 ori pe an, eventual cu prietenii la chefuri, nu la ski, ca sa te dai mare!!!
Sunt entuziasmata. E foarte frumoasa, intima, functionala. E confortabil sa ai un spatiu de tip baie -WC si spalator. Dar e frumos si asa, mai ales ca nu petreci acolo decat putin timp.
Foarte interesant.
Este haioasa, dar nu este nici pe departe vorba de ceva nou. Am vazut asemenea spatii in Alpi, folosite pe post de refugii – cabanele la ei sunt cu totul altceva fata de ce stim noi vis a vis de cabane. Inca asta este pusa pe pamant, alea erau cocotate pe unde nici nu banuiesti.Technica de imbinare a barnelor am vazut-o si la casele taranesti din Romania.Dar este practica si cu siguranta destul de ieftina de realizat. Dupa umila mea parere, o astfel de casuta ar putea fi realizata in rege proprie cu maxim 4000 de euro echipare completa, poate mai putin.Totusi, ideea cu WC-ul scos cu mult in afara casei nu mi se pare oportuna.Poate mai degraba atasat de casa si cu o mica fosa septica dusa in afara casei la o distanta anume.
Nu trebuie sa mergem chiar atat de departe in Alpi,se pot vedea astfel de adaposturi la Muzeul Satului Branean iar stanele de altadata nu erau(unele dintre ele)mai mari decat aceasta cabana!Trebuie sa redescoperim acest tip de habitat romanesc pur!
Imposibil 11 mp. 2 are numai patul. Asta e ca si aia cand a zis Ceausescu să se dea la oameni 10 mp de pământ de caciula. Adica 10 pe 10…
Ai planurile 🙂 Poti sa faci singur calculele 🙂
Această casă de vacanţă costă (şi poluează) mai mult decât o casă de la noi, din cărămidă, cu două dormitoare, baie şi bucătărie.
Dar trebuie să te mai şi pricepi la ceva în viaţă ca să-ţi dai seama de asta.
Fara wc ….te intorci acum 100 de ani … o prostie
Absolut superba! Am si eu una de 18 m, lux ce mai…Abia astept sa o finisez in primavara.
Foarte misto, mai ales ca se suprapune foarte mult cu o idee de-a mea mai veche. Pe o suprafata un pic mai mare, baie / wc se pot amenaja usor, fara costuri prea mari (vezi rulotele). Un pic de spatiu imprejur – loc de joaca pt copii, gratar etc. Numai bun de introdus in circuitul turistic atat pe timp de iarna cat si de vara. Cum spunea cineva mai sus, la noi nu prea exista. Apropos, am o bucatica de teren, la liziera de padure, in Brasov, pe care intentionam sa fac asa ceva…
Drăguță si cocheta cabana utilă totodată. Cred ca au vrut sa o realizeze fara prea mult efort si bataie de cap. Probabil e pentru weekend sau perioade scurte de 3-4 zile in general in sezonul cald. O instalatie de apa ,micã o pot realiza si ulterior cu robinet de scurgere in partea de jos pentru golirea instalatiei si cu țevile „in cădere” , strictul necesar.
O CABANA DE 11M PATRATI CARE ARE LUNGIME DE 6080 SI LATIME DE 3500…..VOUA VA IES 11 MP CA MIE NU :p
N-ai luat in considerare spatiul exterior acoperit. 11 mp sunt locuibili, restul nu 🙂