adelaparvu.com despre Trendurile in Design interior 2016

In In trend

Trendurile 2016 în design interior

Poate că mai mult ca niciodată, în acest an 2016, trendurile sunt unele care se confirmă, adică unele care sunt mai puțin noi ca și tematică, ci mai degrabă ca și formulare și prezentare. Și se confirmă pentru că de ani de zile natura este prezentă ca inspirație, dar și ca preocupare. Care este noutatea? Abordarea. Oamenii voi să aibă o viață mai bună, vor să fie înconjurați de materiale și obiecte din materiale naturale în casele lor, vor să aibă parte de confort, dar vor să știe de unde provin acele materiale, cum sunt procurate și cum sunt fabricate. Responsabilitatea față de mediu, față de natură a devenit și o responsabilitate a consumatorului. Și asta da, reprezintă o mare noutate, atât pentru noi, dar și pentru designeri și producători care se văd nevoiți să răspundă la întrebările legate de proveniența materialelor folosite și de metoda de prelucrare a lor. Am făcut o selecție de imagini, care să te ajute să vizualizezi cât mai bine, cam cum s-ar putea materializa aceste trenduri în interiorul locuințelor.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto AD, Arch Olson KundigSursa Foto AICI

Trendsetteri, cei care identifică acele curente speciale, acei producători, creatori și comercianți care se detașează față de restul, vin și formulează tendințele acestea de nișă și le denumesc. Iar denumirile sunt diferite în funcție de grupul de specialiști sau târgurile de profil, chiar dacă trendurile sunt similare la nivel global. Care e scopul acestor denumiri? Scopul este ca una dintre ele să fie adoptată și să devină odată cu confirmarea în timp denumirea unui stil. Da, trendurile sunt trecătoare, dar unele, foarte puține, trec testul timpului și ajung să intre în limbajul curent al designerilor și consumatorilor, practic, ajung stiluri. De aceea, de regulă trendurile sunt mai degrabă o unealtă a specialiștilor și mai puțin una a consumatorului final, care se poate trezi bulversat de prea multe denumiri și prea multe surse.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto MCZSursa Foto AICI

Acum, că ți-am explicat cum stă treaba cu trendurile, și anume că ele sunt trecătoare, cu șansa ca măcar unul să se confirme în timp, am să-ți prezint un rezumat al celor mai importante dintre ele. Sursele vor fi și ele indicate, iar eu prefer să mă ghidez după marile târguri de design și mobilă pentru că specialiștii acestor târguri au toate instrumentele necesare pentru statistici și date concrete provenite direct de la producători, dar și de la consumatori. Așa că am analizat datele și informațiile oferite de Ambiente, unul dintre cele mai mari târguri de bunuri decorative din Europa, Imm Cologne, primul târg calendaristic din domeniul mobilierului care se desfășoară în Europa la începutul fiecărui an, Maison & Objet Paris, cu două ediții pe an, Stockholm Furniture and Light Fair, cel mai important târg din Scandinavia. Am să le iau pe rând, iar la final am să-ți fac un mic rezumat, după prezentarea tuturor trendurilor anunțate de sursele amintite.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto ParadorSursa Foto AICI

Ce spun toate datele culese de la specialiștii acestor târguri? La Ambiente, bordul de trendeteri conduși de Annetta Palmisano de la biroul bora.herke.palmisano au identificat temele trendurilor sub deviza păstrează și dezvoltă, adică au identificat acele tendințe în design în care creatorii sunt preocupați față de mediu, față de modul în care sunt produse bunurile (fără a dăuna naturii, dar și fără exploatarea copiilor sau oamenilor pentru producerea lor), dar au curajul de-a experimenta noi tehnici și de-a transpune materialele în noi forme. Astfel, se realizează o îmbinare între ceea ce înseamnă natural cu ceea ce ne poate oferi tehnologia. Noi materiale care se pot recicla pot căpăta forme inedite, iar artizanatul este îmbrățisat ca ornamentică, dar modul de producere al obiectelor este diferit, fie prin imprimare digitală, fie prin folosirea tehnicilor contemporane de gravare. Dar hai să-ți spun mai jos despre cele patru trenduri denumite de Ambiente.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Domotex, Foto Moduleo Impress Country Oak 54852, IVCSursa foto AICI 

Grădinărit Artisanal (Artisanal gardening) – autenticitate și originalitate. Un tred care aduce natura la interiorul casei, fiind inspirat de nuanțe calde ale verii târzii și materiale deosebite care dizolvă barierele dintre interior și exterior pentru crearea unei atmosfere relaxate, unde ambientul interior are tușe hippie și accente din ceea ce înseamnă folclor tradițional. Culori saturate, clar definite vin să accentueze materialele naturale din care sunt create obiectele – ceramică, lemn, bambus, in, lână, denim, catifea și piele. Tehnicile tradiționale de manufacturare sunt sugerate în textura obiectelor de la împletitură, quilting, broderie, sculptură la gravură și emailare. De asemenea, macrameul, patchworkul și suprapunerile revin în trend, la fel ca și motivele florale ce evocă bucuria verii.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Ambiente mood board, Trend Artisanal Gardening

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto SvensktTenn

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Svenskt TennSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Das StueSursa Foto AICI

Futuristic couture – estetică radiantă. Un trend sub care tenhologiile inovative precum procesele termoplastice sunt combinate cu rezultatul metodelor de manufacturare tradițională. Adică găsești produse din plastic, Perspex, rășini din piatră, metal și neopren transformate în obiecte cu alură futuristică, dar care par să reinterpreteze metode de fabricare tradițională. Motive decorative inspirate de lumea moleculară, texturi cu filigrame sofisticate creionează vesela, corpurile de iluminat și chiar bijuteriile. Tehnica printării 3D conferă posibilitatea personalizării. Nuanțe pastelate de verde, albastru și roz alături de luciul nichelului și al elementelor străluciotare creează efecte futuristice pentru obiecte al căror material nu ai cum să-l ghicești, căci par din sticlă sau metal, dar sunt din alte combinații inovatoare. Da, produsele artificiale cu aspect SF, dar care par să fie manufacturate, sunt în trend.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Ambiente mood board, Trend Futuristic Couture

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto J Design Group MiamiSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Beckwith InteriorsSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Raumstation-ArchitektenSursa Foto AICI

Functional simplicity (simplitate funcțională) – totul făcut cum trebuie. Un trend care se axează pe maxima funcționalitate a obiectelor, ca atare totul este redus la nivelul cromaticii, căci obiectele sunt în alb și gri, o paletă de-a dreptul monocromă. Este un trend inspirat de tehnici de manoperă ieșite din comun, precum și de metodele de aplicare a materialelor din industria sportului sau din domeniul arhitecturii. Se folosesc sticla, inoxul, marmura, betonul și cauciucul pentru a produce obiecte cu o alură degajată, sportivă și cu o imagine unisex. Formele sunt geometrice, linii simple și clare conturând simetrii odihnitoare. Da, este vorba despre un trend al minimalismului, care are cele mai mari șanse să devină cu adevărat un stil de sine stătător, deci obiecte care cu siguranță vor fi în colecțiile iubitorilor de design.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Ambiente mood board, Trend Functional Simplicity

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Ambiente mood board,Foto J Design GroupSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Harry Elson Architect PCSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Judith Mackin interior designSursa Foto AICI

Composing freedom – neconvențional fără inhibiții. Un trend curajos sub umbrela căruia stau obiecte în nuanțe tari, vivace ce îmbracă forme originale, care șochează. Numeroase varietăți de textile, piele artificială, metale lustruite și efecte de vopsea spray sunt combinate cu motive zoomorfe, de la imagini cu animale la printuri cu motive din blana și pielea acestora. Obiecte ce par să depășească granițele stilurilor, neputând fi încadrate nicăieri, dar tocmai în asta constă unicitatea lor – lipsa de temerii sau dorința de a fi catalogate. Ele sugerează bucuria și libertatea de a experimenta, de joacă și inovație, specifică designerilor curajoși.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Ambiente mood board, Trend Composing Freedom

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto West Chin Architects & Interior DesignersSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Janel Holiday interior designSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Pedini LondonSursa Foto AICI

Cei de la Imm Cologne, primul târg european dedicat mobilierului, calendaristic vorbind, au anunțat trendurile în materie de mobilier. Accentul pus pe confort și stare de bine ia în vizor canapelele și fotoliile, ca piesele de mobilier care asigură confortul, dar și personalizarea ambientului prin țapițerii și forme. Stare de bine oferită de aceste obiecte contează în orice faimilie, ca atare cele mai confortabile sunt canapelele fixe în camera de zi, în niciun caz cele extensibile. Motivul? De ce să te privezi zi de zi de a viziona filme bune cu familia ta sau să te joci cu copii tăi jocuri pe smart tv numai cu gândul că-ți vor veni în vizită cândva rudele? O canapea fixă este mult mai confortabilă și mai ușor de personalizat decât una extensibilă. De ce? Pentru că mecanismele de extensie au limitările lor.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto AMber FlooringSursa Foto AICI

Apoi, un al trend identificat de cei de la Imm Cologne este legat de mobilierul tapițat, de la paturile confortabile la banchete, de la tăblii la fotolii și pufuri. În materie de fotolii, acestea devin piese emblematice, acele accente extravagante fie că e vorba despre stilul cottage (rustic eneglez), neo Bauhaus sau concepte futuriste. Un lucru este cert – piesele de mobilier destinate șederii și odihnei combină partea practică, funcțională cu posibilitatea individualizării, personalizării nu doar la nivel de tapițerii, cât mai ales la straturile suport de sub acestea (poți să-ți comanzi canapea sau fotolii mai moi sau mai tari).

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Das-StueSursa Foto AICI

Maison&Objet a stabilit tematica târgului pentru prima sa ediție din acest an și anume natura. Sub conceptul de ReWild yourself, François Bernard, designerul invitat să creeze ambientul secțiunii dedicate trendurilor propune o reîntoarce la natură. Într-o eră a urbanizării accelerate el ne provoacă să ne reîntoarcem în liniștea și misterul pădurii, la cea ce înseamă esenițial, brut, neregulat, corodat, scarifiat și să descoperim frumusețea în rugozități, texturi vibrante, forme asimetrice. În griurile dominante ale urbelor să aducem obiectele în nuanțele naturii, de la cele brune, maro la cele verzi, de la materiale care aduc aminte de scoarțele și trunchiurile copacilor la cele care vorbesc despre blana animalelor, de la cele care ne arată fragilitatea plantelor la cele care vorbesc despre amprenta lăsată de timp asupra metalelor.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Maison&Objet mood board, Trend WILD

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Das Stue interiorSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Janet PaikSursa Foto AICI

La Stockholm Furniture and Light Fair natura este de asemenea tema principală sub deviza Nature is back for good! Suedeza Emma Olbers, designer și creative director, invitată să conceapă spațiile dedicate exteriorului și să identifice trendurile alături de alte două specialiste, spune că responsabilitatea socială și cea față de mediul trebuie să ne preocupe. Mai mult, pe lângă întrebarea legitimă pe care trebuie să ne-o putem punem – de unde vin obiectele, trebuie să ne întrebăm și ce se va întâmpla cu ele în timp, adică unde vor ajunge. Da, preocuparea nordicilor, a căror influență în design este evidentă la nivel global, merge mai departe de funcționalitate, estetică redusă la esențial, și materiale naturale. Nordicii sunt preocupați de degradarea acestor obiecte, de reciclarea lor. Daneza Christine Rudolph, designer de interior, subliniază un alt trend și anume acela de integrare a tehnologiei în ambiente dominate de natural, dar o integrare subtilă. Tehnologia trebuie să se simtă, dar nu să se vadă, să te bucuri de ea, nu să epatezi pentru că o deții și te folosești de ea. O discreție tipic nordică care va avea influență asupra modului cum vor fi concepute boxele muzicale, dar și sensorii de protecție a caselor. Și nu în ultimul rând finlandeza Susanna Vento, designer de interior și de produs, propune conceptul de casă cu camere puține, dar multifunționale, spre exemplu livinguri unde toată familia se reunește pentru toate activitățile de acasă. Un singur loc, unde mănânci, vizionezi programe tv, te joci cu copiii și lucrezi, mai pe scurt te bucuri de viață și nu te izolezi în camere separate.

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Stockhom Furniture and Lights Fair mood board

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Jeffers Design GroupSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto StadshemSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Das Stue 2Sursa Foto AICI

Concluzii. Trendurile s-au clarificat mai mult decât s-ar fi înnoit. Conștiința că suntem toți locuitorii unei singure planete s-a amplificat, iar designerii și producătorii își pun serios problema realizării de obiecte care să dureze, care să poată fi reciclate și care să permită personalizarea. Designul scandinav a luat amploare, iar el este reinterpretat sub aspectul materialelor, culorilor, dar formele par aceleași. Materialele precum lemnul, metalul, piatra, marmura și textilele (cu o revenire evidentă a catifelelor), sunt în continuare prezente, iar culorile inspirate de natură, motivele florale, cele folclorice și cele geometrice devin mai stilizate și mai universale. Ca noutate sunt soluțiile de iluminat inteligente prin intermediul cărora se vor putea crea adevărate scenografii la interioarele caselor, se vor putea schimba nuanțele obiectelor și cromatica ambientului. Concluzia? Vei găsi multe obiecte cu design stilizat, din materiale naturale, cu tapițerii care vor inspira confort, nuanțe ce vor migra de la cele naturale la cele de tip neon, dar ai și posibilitatea să-ți personalizezi obiectele preferate. Acum, de tine depinde combinația pe care ți-o faci acasă, căci trăim în era în care personalizarea este la mare preț. Tu știi ce înseamnă să te simți bine acasă și dacă nu știi ai designeri de interior ca să te ajute. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Judith Mackin InteriorDesignSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Ashley Campbell Interior DesignSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Ingrid RasmussenSursa Foto AICI
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, PoliformSursa Foto AICI 
adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Cassidy Hughes Interior DesignSursa Foto AICI. Sursa Foto jos AICI

adelaparvu.com despre Interior Design Trends 2016, Foto Kyle Schuneman

5 raspunsuri pentru Trendurile 2016 în design interior

 1. Noua ne place la nebunie stilul nordic: simplu, minimalist, curat.

 2. Roxana spune:

  Stii cumva unde se poate gasi covorul din ultima poza?

 3. Ma uitam la pozele astea si ma gandeam ca le lipseste viata. Toate casele si interioarele pe care le-am vazut pe blogul tau sunt mai frumoase decat fotografiile astea… pentru ca au o poveste, pentru ca au personalitatea celor care locuiesc in ele, au viata, sunt imperfecte…

  Am inteles ca imaginile sunt cu titlu exemplificativ, dar as parafraza si as spune ca „excesul de conceptualizare – de care sufera si aceasta industrie – dauneaza grav frumosului subiectiv al designului interior”

  Ca om pasionat de design, ma uit incotro mergem… dar tot vinul vechi are mai multa savoare, poate, vorba ta, pus intr-un set de pahare noi.

 4. […] – albul. De ce alb? Motivele pot fi multe, dar cert este că monocromia este parte dintr-un mare trend global. Într-o eră vizuală unde sunt asaltați de imagini și culori, albul vine să domolească totul, […]

 5. […] Da, e o combinație frumoasă pe care o poți alege pentru casa ta fără rezerve. Desigur, sunt nenumărate variante în funcție de nuanțe, de la cele pastelate la cele mai vii sau mai saturate. Și ca să vezi că […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *