adelaparvu.com despre Culorile anului 2016 in amenajarile interioare

In In trend

Culorile anului 2016 în designul interior

Dacă ești în faza în care te gândești la renovarea casei, cu siguranță paletele de culori pe care le vei vedea aici te vor ajuta. Marii producători de vopseluri, alături de birouri de cercetare și design au lansate propriile lor trenduri și ca atare și gamele de culori propuse pentru 2016. Am consultat mai multe surse surse pentru ca în acest articol să ai cât mai multe informații pe care să le găsești ușor de-a lungul anului. Dulux, Pantone, Benjamin Moore sunt luate în colimator aici, iar mai jos ai să vezi fiecare ce a propus pentru acest an.Pe lângă o culoare a anului există și o paletă de culori extinsă. Dar hai să le vezi pe toate mai jos.

Unul dintre cei mai mari producători de vopseluri Akzo Nobel prin centrul său de cercetare AkzoNobel Global Aesthetic Center reunește an de an un grup de experți în cromatică pentru a indica o culoare definitorie alături de alte patru trenduri sub denumirea de ColourFutures. În 2016 culoarea anului pentru marca Dulux este Gold, adică un galben ocru mat, care vine să evoce dualitatea lumii în care trăim, tânjim după trecut, dar tehnologia ne împinge către viitor, ne-am dori liniștea naturii, dar suntem mereu conectați online. Această dualitate a fost identificată și în cele patru trenduri. Pe de altă parte, auriul este omniprezent în design, architectură, fashion și artă. Este o nuanță suficient de atrăgătoare folosită singură, dar și ușor de combinat cu altele. O vei regăsi câte puțin în fiecare dintre cele patru trenduri pe care le voi enumera mai jos. Până atunci însă vezi câte combinații se pot face cu Gold, acest galben ocru de-a dreptul elegant, o continuare firească a nuanțelor inspirate de metale, după ce anul trecut a fost rozul inspirat de cupru.

Heritage & Future (Istorie și Viitor), un trend care vorbește de moștenirea istorică ca o bază solidă pentru viitor. Așa cum multe companii de renume și-au expus la târgul de la Milano cronologia și referințele istorice pentru a demonstra renumele și valoarea câștigate în timp, lucruri care nu pot fi falsificate, așa și experții ColourFutures au tradus acest lucru printr-o paletă de culori. Roșul este cel asimilat cu moștenirea isotircă, dar e o culoare suficient de îndrăzneață și pentru viitor. Interioarele au accente vintage sau piese de design emeblematice, dar roșul vine să le confere aura de care au nevoie și energia pentru a rezista în viitor. Vezi mai jos gama cromatică de roșu și cîteva idei pentru cum ar putea fi folosite aceste nuanțe la interior.

adelaparvu.com Color Trends 2016, Heritage and Future Trend from Dulux, Foto ColourFutures (2)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Heritage and Future Trend from Dulux, Foto ColourFutures (1)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Heritage and Future Trend from Dulux, Foto ColourFutures (4)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Heritage and Future Trend from Dulux, Foto ColourFutures (3)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Heritage and Future Trend from Dulux, Foto ColourFutures (6)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Heritage and Future Trend from Dulux, Foto ColourFutures (5)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Heritage and Future Trend from Dulux, Foto ColourFutures (8)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Heritage and Future Trend from Dulux, Foto ColourFutures (7)

Words and pictures(Cuvinte și imagini), un trend care vorbește despre modul cum ne documentăm practic viața prin intermediul rețelelor de socializare și al fotografiilor pe care le facem. Da, trăim într-o lume vizuală unde aproape tot este înregistrat, filmat și postat. Ca atare, cantitatea domină calitatea mai ales în privința cuvintelor pe care le stâlcim în online sau pur și simplu nu le mai folosim. Experții de la ColourFutures au observat că în China tradiția poveștilor orale este din nouă în vogă, iar în Occident folosirea literelor sau a inscripțiilor în amenajările interioare și arhitectură este din nou în trend. Comunicarea cea mai completă este însă alăturarea de cuvinte și imagini. Culorile inspirate de aceste lucruri sunt tonurile de albastru de la cerneală, grafitul de la creioane în contrast cu nuanțele specifice rețelelor de socializare. Vezi mai jos cum sunt ele combinate în interioare actuale.

adelaparvu.com Color Trends 2016, Words and Pictures Trend from Dulux, Foto ColourFutures (2)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Words and Pictures Trend from Dulux, Foto ColourFutures (1)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Words and Pictures Trend from Dulux, Foto ColourFutures (4)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Words and Pictures Trend from Dulux, Foto ColourFutures (3)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Words and Pictures Trend from Dulux, Foto ColourFutures (5)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Words and Pictures Trend from Dulux, Foto ColourFutures (7)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Words and Pictures Trend from Dulux, Foto ColourFutures (6)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Words and Pictures Trend from Dulux, Foto ColourFutures (8)

Dark and Light (Întunerc și lumină), un trend ce vine să celebreze noaptea, perioada când ne odihnim, când ne refacem, dar și unul care vorbește despre formarea unei conștiințe globale, numai dacă ne gândim la Ora Pâmântului, când milioane de oameni de pe întregul glob sting luminile în acceași zi și la aceeași oră pentru a proteja planeta. Și nu e vorba doar despre influența pe care lumina pe timpul nopții o are asupra oamenilor, căci există studii care demonstrează efectele nocive neștiute asupra plantelor și animalelor. Deci, să ne bucurăm de întuneric, să ne afundăm în el pentru a ne odihni, dar și pentru a vedea stelele pe cer. Culorile acestui trend sunt inspirate și de marii pictorii ai secolului XVII care redau în tablourile lor scene misterioase în tonuri întunecate. Vezi mai jos imagini cu nuanțele acestui trend transpuse în interioare.

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (2)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (1)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (3)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (4)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (5)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (6)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (10)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (9)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (8)

adelaparvu.com Color Trends 2016, Dark and light Trend from Dulux, Foto ColourFutures (7)

The Grid and Letting go, un trend despre libertatea dincolo de rutină, despre dorința de-a ne decupla de la ritmul alert pentru a ne regăsi. Experții ColourFuture au observat cum oamenii care lucrează în birouri și fac timp pentru cursuri de dans dimineața, înainte de muncă, agențiile de comunicare digitală organizează cluburi de croșetat, companiile oferă ore de relaxare prin pictură pe ceramică, toate aceste lucruri pentru ca oamenii să simtă să aibă posibilitatea de-a vedea că pot produce ceva tangibil. Dar au trecut timpurile când ne gândim că tangibil și adevărat este să ne reîntoarcem în natură cu totul. Avem nevoie de referințe, avem nevoie de un cadru de viață, chiar dacă suntem tot mai mult antisistem. Circul Folk din Brooklyn New York oferă mostre de cum stilul urban de viață tânjește după haos, iar în design folosirea de forme organice vine să demosntreze cum imaginația are puterea de-a depăsii barierele geometriei. Paleta de culori asociate acestei zbateri între a fi în sistem și a te revolta față de el este una vivace și jucăușă, dar ordonată de albul și negru ce reprezintă rețeaua, sistemul. Vezi mai jos cum este transpus acest ultim trend de la Dulux în interioare.

adelaparvu.com Color Trends 2016, The Grid and Letting go Trend from Dulux, Foto ColourFutures (2)

adelaparvu.com Color Trends 2016, The Grid and Letting go Trend from Dulux, Foto ColourFutures (1)

adelaparvu.com Color Trends 2016, The Grid and Letting go Trend from Dulux, Foto ColourFutures (5)

adelaparvu.com Color Trends 2016, The Grid and Letting go Trend from Dulux, Foto ColourFutures (4)

adelaparvu.com Color Trends 2016, The Grid and Letting go Trend from Dulux, Foto ColourFutures (7)

adelaparvu.com Color Trends 2016, The Grid and Letting go Trend from Dulux, Foto ColourFutures (6)

adelaparvu.com Color Trends 2016, The Grid and Letting go Trend from Dulux, Foto ColourFutures (3)

Producător de vopseluri cunoscut mai mult peste ocean, în SUA, Benjamin Moore a propus o culoare a anului, una surprinzătoare prin faptul că nu e deloc culoare – albul. De ce alb? Motivele pot fi multe, dar cert este că monocromia este parte dintr-un mare trend global. Într-o eră vizuală unde sunt asaltați de imagini și culori, albul vine să domolească totul, iar la interioarele caselor noastre asigură fundalul pentru texturi și materiale naturale. De asemenea, albul împrumută ușor culorile luminii, fie că e vorba despre razele soarelui sau de iluminatul artificial și la fel de bine albul pune în evidență alte nuanțe. Și da, albul se potrivește oricărui stil de ambientare, căci este universal, versatil și atemporal. Vezi mai jos paleta de culori extinsă de la Benjamin Moore alături de interioare în care albul predomină.

adelaparvu.com despre Color Trends 2016, Benjamin Moore, Foto Benjamin Moore (5)

adelaparvu.com despre Color Trends 2016, Benjamin Moore, Foto Benjamin Moore

adelaparvu.com despre Color Trends 2016, Benjamin Moore, Foto Benjamin Moore (7)

adelaparvu.com despre Color Trends 2016, Benjamin Moore, Foto Benjamin Moore (2)

adelaparvu.com despre Color Trends 2016, Benjamin Moore, Foto Benjamin Moore (8)

adelaparvu.com despre Color Trends 2016, Benjamin Moore, Foto Benjamin Moore (1)

adelaparvu.com despre Color Trends 2016, Benjamin Moore, Foto Benjamin Moore (3)

adelaparvu.com despre Color Trends 2016, Benjamin Moore, Foto Benjamin Moore (6)

Pantone, institutul independent care și-a câștigat notorietatea mondială, a venit pentru prima dată nu doar cu o culoare a anului, ci cu două. Dacă anul trecut Marsala a fost nuanța definitorie, anul acesta rozul Rose Quartz și albastrul pastel Serenity își împart celebritatea, așa cum se întrepătrund ele la răsăritul soarelui. Sunt două nuanțe care inspiră calm, sunt culori reci care vin să relaxeze, dar și să ofere impresia de siguranță, de noi începuturi. Într-o lume tot mai bulversată de evenimente sociale, avem nevoie de un antidot, de un refugiu, iar culorile ne pot oferi senzații liniștitoare. Poate că tocmai faptul că lumea nu mai poate fi ușor catalogată, ușor încadrată în tipare, i-a determinat și pe cei de la Pantone să aleagă două nuanțe pentru prima dată în istoria companiei. Hai să vezi mai jos câteva imagini în care am încercat să regăsesc aceste două culori. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea! O viață avem? Colorată să fie!

adelaparvu.com despre Color of the year 2016, Pantone, Foto Pantone (7)

adelaparvu.com despre Color of the year 2016, Pantone, Foto Pantone (5)

adelaparvu.com despre Color of the year 2016, Pantone, Foto Pantone (8)

adelaparvu.com despre Color of the year 2016, Pantone, Foto Norsu Interior, Lisa Cohen (1)

Foto sus și jos Norsu Interior

adelaparvu.com despre Color of the year 2016, Pantone, Foto Norsu Interiors

adelaparvu.com despre Color of the year 2016, Pantone, Foto Eve Wilson

Foto sus Eve Wilson, Foto Jos Ohm Light, Copper Tom Dixon

adelaparvu.com despre Color of the year 2016, Pantone, Light Copper Tom Dixon, Foto Ohm-Light (2)

Foto jos Sandberg Wallpaper

adelaparvu.com despre Color of the year 2016, Pantone, Foto Sandberg Wallpaper (11)

 

10 raspunsuri pentru Culorile anului 2016 în designul interior

 1. silvialuli spune:

  Ceeace aleg marii interior designers este foarte frumos dar trend-urile se schimba anual deci, a schimba intr-o casa culorile in fiecare an ar fi nu numai costisitor dar si multa munca. In casa mea aleg culori care ma relaxeaza, culori neutre care, in zilele noastre, acopera o paleta larga, culori cu care pot trai cel putin 5 ani. Imi place sa vopsesc singura peretii asa ca imi pot permite sa schimb culorile cand ma plictisesc de ele.

 2. Florin spune:

  Articolul asta nici ca vine in momentul cel mai potrivit 🙂 suntem aproape aproape de a incepe amenajarea interioara a ceea ce vrem sa fie caminul nostru, asa ca art. este un bun punct de plecare, de inceput. Tre sa printez cateva palete de culori de aici 🙂

 3. Elena Danila spune:

  Articolul este interesant, avem nevoie de o minima documentare si eu ma pregatesc pentru o reorganizare a locuintei voi tine cont de cele citite prin materialele distribuite de d-na Adela dar….in final ne rezumam la financiar si apoi restul….voi incerca totusi sa fac ceva si pentru sufletul meu tinand cont ca e o casa la tara sper sa reusesc ! si daca nu si nu si nu…. voi striga dupa ajutor !

 4. Raisa spune:

  Toata viata am optat pentru nuante de crem, auriu, maro, nuante pale si calde pentru amenajarea locuintei mele… pana si mama mi-a spus la un moment dat ca i se pare batranesc si ca ar trebui sa imi mai colorez camerele. : )) M-am mutat de curand intr-un apartament foarte spatios, de care sunt absolut indragostita si va recomand tuturor, in complex Cosmopolis. Am zis sa fiu si eu mai open mind si sa ma uit totusi ce culori se poarta anul acesta, daca tot vreau sa imi amenajez apartamentul. Si ce surpriza! Exact asta se poarta! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *