adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (38)

In Horeca, Romania Mea

Tradiția ingineriei românești reactivată pentru cel mai amplu proiect spa cu apă termală din Europa

Am să te copleșesc cu informații, am să-ți dau cifre, am să-ți spun despre proiect, despre structuri, materiale, despre finisaje pentru că tot ce-am văzut aici este la superlativ. Am să-ți pun multe imagini pentru că am fost acolo două zile și nu, n-am făcut baie, ci multe poze și am cules cât mai multe date ca să învăț și să le împărtășesc cu tine, tu, care vei avea acces aici din 14 ianurie 2016 (între orele 9,30 – 23,30 zilnic de luni până joi, iar în weekend la ora 8 la ora 1), dar nu vei putea face fotografii, fiind interzise din motive ce țin de intimitatea celorlalți. De acum încolo, orice se face în România poate avea ca etalon această clădire cu adevărat fenomenală. Și da, este demonstrația că se poate construi la noi ceva cu totul unic în lume din multe puncte de vedere.

Am văzut multe locuri și multe clădiri, dar calitatea finisajelor și lucrărilor de execuție de la Therme București este remarcabilă. Și ca să încep cu niște cifre îți spun că aici și-au adus contribuția 583 de firme din peste 20 de țări, și că mâna de lucru a fost în proporție covârșitoare românească. Ba mai mult, ceea ce mi s-a părut extraordinar este faptul că pentru acest proiect au fost căutați și implicați unii dintre cei mai experimentați și titrați ingineri români, uitați de multă vreme, căci erau pensionari, dar care grație muncii lor de-o viață, și-au adus contribuția pentru ca totul să iasă exemplar. De altfel, administratorul Therme București, Stelian Iacob, spune că vârfurile ingineriei românești au fost reactivate pentru ceea ce s-a dorit un complex pentru sănătatea oamenilor, dar și cel mai elocvent exercițiu de inteligență colectivă al românilor. Și nu doar că inginerii noștri seniori de top au acceptat provocarea, dar au fost de-a dreptul entuziasmați să-și aducă aportul pentru cel mai spectaculos proiect din România și unul dintre cele mai deosebite la nivel mondial, cu multe soluții în premieră globală aplicate aici. Dar hai să-ți spun mai multe.

Poate că pentru tine, cel care te vei bucura de vara fără sfârșit la Therme București, nu contează prea mult partea de proiectare și execuție, dar îți spun că merită să știi ce se ascunde în spatele soluțiilor unice aplicate aici. Eu m-am bucurat enorm să aflu că există un proiect de această anvergură în care seniorii ingineriei românești au fost readuși în luminile rampei. Inginerul de structuri Dorin Lazăr (93 de ani!), inginerul geolog, de foraje, Marin Gheorghe, profesor dr inginer Helmut Kober (ai cărui copii sunt la rândul lor reputați specialiști și conferențiari la Facultatea de Construcții București) sunt doar câteva nume binecunoscute la noi înainte de 89 și din păcate foarte bine cunoscute numai peste hotare după 89. Este o satisfacție incredibilă să știu că aceste super creiere și-au folosit toată energia și inteligența pentru a construcția și finalizarea Therme, alături de ingineri de top din Germania și Austria, care au implementat conceptul la ei în țară.

Și era nevoie de ingineri de top pentru că apa termală este forată de la o adâncime de 3100 de metri, iar lucrarea de forare a fost foarte complexă și a durat luni de zile, mai mult de jumătate de an. Apoi, inginerii de structuri au fost extrem de importanți pentru că această impozantă clădire, ce poate adăposti simultan 4000 de oameni, are corpul de la intrare cu o fațadă unică, autoportantă cu cea mai mare deschidere fără stâlpi din țară, deschidere care măsoară 35 de metri și o înălțime cuprinsă între 14 și 14,5 metri. Fațada este batantă, cu tensori care se pot deplasa până la 30 metri în lateral. Este o măsură de precauție suplimentară prevăzută în caz de cutremur, ce permite uriașei fațade vitrate să se deplaseze individual față de restul construcției și să preia eventualele mișcări deviante. Este prima și singura clădire de acest tip din România.

Cele trei zone ale complexului Therme – The Palm (zona piscinelor), Elysium (zona saunelor), Galaxy (zona topoganelor) sunt găzduite de trei corpuri de clădire, fiecare cu formă distinctă, iar ca arhitectură este una dintre puținele construcții care îmbină formele organice cu cele anorganice. Și mai spectaculos este faptul că această clădire își produce singură energia de care are nevoie pentru a fi funcțională în proporție de 90%, grație apelor termale.

Da, se știe de ape termale lângă capitală de prin 1983, pe vremea când ele erau captate pentru a fi introduse în sistemul de încălzire centralizată al fabricilor și localității din zonă. Nimeni nu se gândea în anii 80 că apele termale pot deveni sursa unor centre de sănătate publică. De altfel, exista ca strategie națională identificarea și captarea acestor ape, care sunt la mare adâncime și cu o temperatură ridicată, de peste 80 de grade Celsius pentru a fi folosite ca agent termic. Ingenios, n-avem ce comenta. Dar vremurile s-au schimbat, iar sănătatea oamenilor a devenit o preocupare globală. Studii întregi arată și demonstrează că starea de sănătate a oamenilor este afectată de stilul actual de viață și că urbanizarea excesivă nu lasă loc pentru activități de deconectare, în condițiile în care spațiile orașelor devin supraaglomerate și lipsite de vegetație. Ei bine, asta s-a întâmplat și pentru București, dar uite, că odată cu Therme, sănătatea este repusă în prim plan.

În 2006 Stelian Iacob alături de alți antreprenori români au vizitat un centrul de spa din Erdingen, Germania și de atunci s-au gândit că așa ceva ar merita să fie făcut și în România. Ideile și contactele s-au înmulțit, ca în 2011 să fie făcut primul pas către investitori din Germania și Austria, mai exact cu grupul A-Heat Group AG reprezentat prin Hubert Spegel, CEO al concernului austriac ce operează și thermele din Germania. Și da, proiectul urma să fie concretizat la București, dar a durat ceva până la aprobarea tuturor autorizațiilor și licențelor. În 2013 s-au început lucrările de forare.

Și partea de proiectare a fost curajos abordată in house, adică pe baza conceptului arhitectural implementat în Germania și adaptat la noi cu ajutorul arhitecților români (la Therme București unul dintre arhitecții casei este Patricia Popescu, coordonator de proiect, alți arhitecți precum tinerii Petru Constantinescu și Oana Mureșan fiindu-i alături), care au lucrat îndeaproape cu toată echipa de top a inginerilor implicați în acest proiect și cu arhitecții companiei austriece. Totul a fost făcut minuțios, la cel mai mic detaliu și asta a durat circa un an și jumătate, numai partea de proiectare. Apoi a durat mult documentarea și alegerea materialelor, la fel ca și selecția firmelor eligibile și serioase pentru execuție, manoperă.

Stelian Iacob, administratorul Therme spune că și-ar fi dorit ca totul să fie făcut în România, dar din păcate multe soluții aplicate aici au necesitat tehnologii de ultimă oră, iar noi nu avem fabrici echipate cu așa ceva. Uite, ca un mic exemplu, pentru ferestrele de la The Palm, partea din complex dedicată piscinelor, care sunt foarte înalte, de la pardoseală la plafon înclinația este de doar 5 milimetri. Apoi, tot perimetrul vitrat, deci uriașele geamuri, sunt ventilate astfel încât ele să nu se aburească, au cel mai mare grad de transparență existent la ora actuală pentru a permite fotosinteza palmierilor și vegetației abundente de aici, care formează cea mai mare grădină botanică din România, însumând 800.000 de plante. Ce să mai spun despre plafonul retractabil din sectorul dedicat piscinelor al cărui structura metalică cântărește 230 de tone, că are straturi speciale anticorozive, iar deschiderea este de 42 de metri în arc și poate fi retractat în doar 5 minute, că geamurile sunt prevăzute cu folii huricane (nu știam de ele!), care, în caz de cutremur, fixează sticla timp de 72 de ore. Este de altfel cel mai mare acoperiș retractabil construit vreodată în lume într-o zonă seismică! Structura lui a fost realizată în Germania, la Uzinele metalurgice din Stuttgart.

Și da trebuie să-ți spun uimirea companiei DuPont care a inventat materialul Corian, material din care aici la Therme s-a realizat cea mai complexă structură tridimensională creată până acum în lume! Corianul s-a folosit pentru placarea pereteților din zona The Palm și adăpostește în alveolele sale plante monitorizate cu senzori și iluminate RGB. Lucrarea a fost executată de o firmă românească Furniture Vision după proiectul echipei de arhitecți. Până a se ajunge la forma finală a acestui perete s-au făcut 286 de matrițe pentru care s-au folosit 40 de tone de material. Asta ca să-ți dai seama de amploarea proiectului gândit punctual pe o lungime de 63 de metri lungime și 3,5 metri înălțime. Și da, nu este cel mai ieftin material, din contră, este o inovație a acestui secol, căci Corianul este prin excelență un material igienic, antiparazitar pentru că nu are pori, nu este influențat nici de umiditate și poate fi modelat în cele mai neașteptate structuri. Mulți dintre voi știti de Corian ca și suprafață folosită pentru blaturile și placarea în loc de faianță la bucătărie sau ca material pentru obiecte sanitare. Ei bine, acum îl vedeți pentru o soluție absolut unică materializată la București!

Suprafețele din piatră sunt și ele impresionante, de la pardoseli și dușuri la acoperișul cu învelitoarea din plăci de ardezie care însumează 35.000 de metri pătrați. Criteriul iginei a fost esențial, de aceea dușurile sunt din marmură cristalină, montată fără rosturi, care ar putea dezvolta mucegai. Marmura adusă din Italia are o compoziție compactă, fără pori, iar structurile sunt proiectate speciale pentru Therme. Ai să vezi și pardoseli frumos îmbinate, de la ardezie adusă din Brazilia la lemn de tip deck din Germania. Pentru fundul pisicinelor s-a folosit o gresie specială tratată cu oxid de zinc care nu permite depuneri de niciun fel, nici microbiene, nici de mizerie (nici de astea nu știam că există). S-au folosit în acest complex echivalentul a zece blocuri întregi de piatră naturală, toată debitată pentru elemente unice. Și am aflat cu această ocazie că cei mai apreciați pietrari din lume sunt la ora actuală românii, devansându-i pe italieni, care au renunțat să mai practice această meserie și și-au pierdut tradiția în acest domeniu.

M-au frapat și panourile de sticlă uriașe imprimate cu imagini la rezoluție de cel mai înalt grad din zona Galaxy, cea dedicată topoganelor. Și chiar sunt colosale aceste panouri, iar îmbinările sunt incredibile. Mi-ar fi plăcut să fiu de față la montaj pentru că nu-mi pot închipui cum au fost fixate, nu mai spun de transport. Imaginile sunt unele din seria captată de telescopul spațial Hubble. Și da, aici există topogane (16 la număr) unde îți poți alege programul preferat atunci când îl traversezi, adică dacă vrei să ai parte de muzică, lumini, efecte speciale sau show combinat.

Și după ce m-au cucerit culorile elementelor de aici mi-am ridicat privirea ca să dau de spectaculoasa structură din lemn lamelar, cunoscut și sub denumirea de Glulam (echipa Visuri la cheie a folosit de mai multe ori astfel de bârne pentru proiectele de renovare. Vezi AICI și AICI). Și această structură este o premieră inginerească și arhitecturală în Europa de Est, fiind cea mai mare de acest tip cu o deschidere de 55 de metri, arc de 16,5 metri, o lungime de 88 metri și fără niciun stâlp de susținere!!! Dacă vreodată vrei să-ți faci o casă din lemn sau un acoperiș mai deosebit, acum știi că din lemn lamelar se poate. Rezistă excelent la condiții de umezeală, flexibil și rezistent la cutremur și are capacitatea de a susține învelitori grele, iată cum e aici ardezia.

Să-ți mai spun că la restaurantul Elisyum, zona dedicată saunelor, ai să vezi pereți întregi cu licheni? Sau că aici este cel mai mare complex de saune din România, cu cele șase saune de capacitate mare? Sunt enorm de multe soluții ingenioase, atât de multe încât chiar le-am spus celor care manageriază complexul că mi-aș dori să fie organizate tururi tehnice, astfel încât cei interesați de partea de construcții și amenajări să învățăm cât mai multe. M-au dat gata și modul de inserare al arborilor și arbuștilor cu rădăcinile ascunse, cu plinte discrete la suprafață. De asemenea, sistemul de iluminat, absolut spectaculos pe timpul serii, este gândit în detaliu pentru fiecare colț în parte. Este o clădire senzațională, proiectată să reziste la un cutremur de 9 grade pe scara Richter, o clădire unde oricine are acces la sănătate oferită în cele mai de top condiții la prețuri absolut rezonabile. Poți petrece aici trei ore și jumătate cu doar 39 de lei sau o zi întreagă cu 89 lei, ceea ce mi se pare absolut o performanță.

Eu m-am dus să văd cu ochii mei cea mai spectaculoasă clădire din țară și una dintre cele mai deosebite din lume, să pipăi finisajele, să învăț despre materiale despre care doar am citit sau am auzit și multe despre care nu știam. Sunt sigură că te va impresiona Therme București, dar nu uita când mergi acolo că totul s-a făcut cu grijă și cu respect față de tine, că au muncit mii de oameni, cei mai buni ingineri, dar și cei mai iscuți meșteri din România, ca tu să te bucuri de experiențe de neuitat. Pentru că la Therme nu te duci doar pentru disctracție sau pentru tratamente, ci te duci pentru amintiri frumoase alături de cei dragi. Uite aici ai pagina de Facebook Therme, și aici site-ul www.therme.ro unde ai să găsești lista de prețuri și regulamentul. Felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la acest proiect și tuturor celor din echipa Therme București, adică celor 200 de angajați, care vor avea grijă de complex pentru amintirile noastre!

p.s. Pentru cei care vor să meargă cu mijloacele de transport în comun pot să folosească microbuzele care merg în comuna Balotești.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (18)

La Therme București există și pisicine exterioare cu apă termnală, iar pe timpul verii te vei bucura de bazine ample, cu zona de șezlonguri și baruri la exterior.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (17)

Există o parcare cu o capacitate de 1800 de locuri și ea este gândită astfel încât cel mai lung traseu posibil, inclusiv cu etapa de cumpărare a biletului și de folosire a vestiarului și dușului (obligatoriu la intrare într-una in cele trei zone interioare) să nu fie dureze mai mult de 20 de minute.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (19)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (20)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (16)

Fațada principală pe timpul serii relevă la interior structura impresionantă. Din holul central, dacă te uiți în stânga vei putea vedea imensul acoperiș învelit cu ardezie al zonei Galaxy.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (2)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (1)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (14)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (4)

În holul intrării în complex, pe stânga ai și un bancomat, dacă simți că ai nevoia de el. De asemenea, în partea dreaptă există o machetă a întregului complex. În spatele celor două structuri cu ziduri curbate din holul principal există cabinete medicale pentru prim ajutor în caz că ai nevoie de așa ceva și băi cu wc-uri.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (5)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (6)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (3)

Casele de marcat sunt multe la număr astfel încât fluxul de oameni să se facă ușor. Pe ecranele de la intrare sunt proiectate imagini de la interiorul fiecărei zone ca să-ți poți alege unde vrei să te duci. Dacă pe parcursul zilei te răzgândești și vrei să stai mai mult și să vizitezi toate zonele, nu vei fi niciodată tarifat mai mult decât prețul echivalent pentru o zi întreagă, ceea ce mi se pare excelent. La intrare vei primi un ceas pe care îl vei putea folosi ca brățară electronică de acces, dar și ca modalitate de plată la bar (uite aici un mic filmuleț despre cum accesezi boxa vestiarului). Atenție! Nu ai voie să faci fotografii la interior.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (15)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (7)

Zona de vestiare este frumos organizată și intuitivă. Găsești repede numrul corespondent brățării tale cu ajutorul căreia deschizi și închizi boxa de vestiar. Între rândurile de boxe ai cabinele unde te poți schimba. Pentru că ele sunt concepute să poată fi accesate de pe ambele laturi, vei vedea la interior un sistem simplu, dar eficient de blocare a ușilor. Este vorba despre un element de lemn, ca un raft rabatabil care coborât în poziție de etajeră blochează ușile.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (8)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (9)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (12)

Dacă telefonul tău mobil se descarcă îl poți lăsa la încărcat în boxe speciale unde încărcarea bateriei se poate face clasic prin conectare la priză, dar și cordless, dacă aparatul tău permite așa ceva. Important! Nu ai voie să folosești telefonul mobil la interiorul Thermei, pozele fiind interzise aici pentru intimitatea celorlați. Sus în foto Natalie Ciulacu, unul din managerii Therme București, care ne-a prezentat complexul.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (13)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (10)

Zona de dușuri este foarte la îndemână pentru accesul în fiecare din cele trei sectoare ale complexului și sunt 65 de dușuri care pot fi folosite simultan. Dușurile sunt obligatorii înainte de accesul la interiorul Therme București.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (21)

Accesul către zona The Palm îți va dezvălui încă de la intrare peretele de Corian (lucrare executată de firma de la noi Furniture Vision) cea mai complexă lucrare tridimensională făcută până la ora actuală în lume, conform lui Stelian Iacob care a citat reacția companiei DuPont, cea care a inventat materialul, arhitectul Patricia Popescu fiind responsabil de proiect. În alveolele sale sunt plante, iar pe suprafața ei (63 m x 3,5 m) sunt inserate lumini LED, care pe timpul serii colorează zona în verde.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (56)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (54)

La granița dintre sectoare există căi de acces electronice pe care le poți activa cu ajutorul ceasului de la mână, conform regulamentului.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (67)

The Palm este sectorul cu cele mai multe plante din complex și locul unde se află plafonul din structură de oțel retractabil. Fiecare zonă are restaurantul ei, iar aici este situat în stânga. Lumina naturală creează efecte spectaculoase de-a lungul zilei în funcție de cum bate soarele, iar pe timpul serii totul devine colorat.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (19)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (52)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (37)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (38)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (28)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (29)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (20)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (24)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (4)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (2)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (3)

Aici există mii de de orhidee, care împrejmuiesc cel mai mare bazin interiorul al complexului, alături de un număr impresionant de palmieri, care formează cea mai mare grădină interioară cu acești arbori din Europa (500 la număr). Este și cea mai mare grădină botanică din România având 800.000 de plante dintre care 1800 de copaci, 3000 de arbuști, 500 de palmieri, 40.000 de trandafiri, 60.000 eunimus și alte specii care se regăsesc la interior și la exterior. Plantele sunt aduse de pe 4 continente.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (5)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (26)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (23)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (6)

Mai jos ai un model de uscător de prosoape pe care-l vei întâlni la tot pasul în zona The Palm. Regulamentul complexului spune că dacă ți-ai părăsit șezlongul mai mult de 30 de minute, personalul îți va lua prosopul și ți-l va așeza pe cel mai apropiat suport de prosoape, pentru a elibera șezlongul pentru un alt client.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (9)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (25)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (27)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (78)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (7)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (8)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (48)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (65)

În partea dreaptă a piscinei principale din The Palm există trei bazine cu apă sărată de la Marea Moartă, bazine dotate cu hridomasaj și jeturi de apă pentru diverse afecțiuni, care sunt menționate pe plăcuțele de la intrarea în bazine.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (35)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (75)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (34)

În zona The Palm vei găsi cel mi bătrân copac aclimatizat în România, care are o vârstă de 120 de ani. Este un exemplar Ficus Religiosa (Tree of Life), adus din China și al cărui transport a durat 2 săptâmâni. Este supradenumit copacul înțelepciunii și se spune că Buddha ar fi fi atins iluminarea sub un asemenea copac. De aceea este și evidențiat locul său în arhitectura complexului, fiind un punct de referință în zona The Palm. Aici vedere de la nivelul copacului.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (33)

Pe timpul serii toată zona The Palm se transformă într-un spectacol de lumini.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (72)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (74)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (77)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (76)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (66)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (61)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (63)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (58)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (59)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (69)

La The Palm ai parte de baruri în piscină. Stai în apă și poți savura o băutură preferată. Plata o faci cu ceasul de la mână.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (64)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (70)

În zona The Palm vei găsi cel mi bătrân copac aclimatizat în România, care are o vârstă de 120 de ani. Este un exemplar Ficus Religiosa (Tree of Life), adus din China și al cărui transport a durat 2 săptâmâni. Este supradenumit copacul înțelepciunii și se spune că Buddha ar fi fi atins iluminarea sub un asemenea copac. De aceea este și evidențiat locul său în arhitectura complexului, fiind un punct de referință în zona The Palm. Aici vedere de sus.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (13)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (14)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (16)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (17)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (73)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (30)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (31)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (32)

Accesul la zona Elysium, cea dedicată saunelor se face printr-o scară interioară ce urcă din zona The Palm.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (22)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (43)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (41)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (40)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (39)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (42)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (71)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (49)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (47)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona The Palm (45)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (29)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (24)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (23)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (22)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (30)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (1)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (2)

Un duș cu totul special, cu alură inspirată de cale este montat în zona saunelor. Pe lângă jeturile de apă foarte plăcute, designul este menit a provoca și un sunet special ca de cascadă în incintă. De-a dreptul reconfortant, atât vizual, tactil, cât și auditiv.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (3)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (28)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (32)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (6)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (7)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (8)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (11)

Pereții saunei cu sare sunt placați cu sare, care este iluminată din spate. Astfel, culoarea zidurilor se schimbă în funcție de nuanța emisă de sursele de iluminat. Este tipul de saună perfectă pentru ceo care vor să se lase de fumat, căci curăță căile respiratorii.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (14)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (9)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (10)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (12)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (31)

Restaurantul de la zona saunelor, Elysium, este spectaculos. Și aici există scenografie de lumini, dar mai există ceva: pereți placați cu licheni! Alături de aceste placări vegetale există plăci tridimensionale din ceramică sub formă de flori. Modelul lor este superb evidențiat cu lumini colorate pe timpul serii.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (16)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (4)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (5)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (15)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (17)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (27)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (18)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (20)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (19)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (21)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (26)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona saunelor Elysium (25)

Zona Galaxy, dedicată topoganelor are 16 topogane. Atenție! Am aflat că cele mai multe accidente se produc în cazul adulților și nu al copiilor, respectiv în cazul adulților care se dau pe topogane dedicate copiilor. Deci citește cu atenție informațiile de pe indicatoarele de la fiecare topogan în parte. Topoganele au bazine separate la ieșire pentru a se evita accidentele. De asemenea, există topogane cu programe de sunetele, muzică și lumină.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (15)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (16)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (1)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (2)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (10)

În zona Galaxy ai o piscină cu valuri (vezi aici un mic filmuleț), clar cea mai mare care există în România, cu o suprafață de 560 de metri pătrați. Zona Galaxy este dedicată celor activi și celor dornici de joacă, așa că aici te va însoți din plin muzica antrenantă.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (13)

Ieșirile topoganelor se fac individual, fiecare topogan are propriul bazin la baza lui, astfel se evită accidentările. Deci ieșirile din topogane nu se fac direct în bazinul cu valuri pe care-l vei găsi la Galaxy.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (3)

Mai jos, intrarea la unul din topoganele SF ale complexului, unde îți poți alege programul de distracție care să te însoțească pe parcusul lui, de la muzică și efecte luminoase până la combinații ale acestora.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (7)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (4)

Mai jos, vezi panourile de sticlă imprimată din zonele de acces ale scărilor sectorului Galaxy, care sunt impresioante atât ca și rezoluție e imaginii, cât și ca dimensiuni. De asemenea, vei vedea peste tot balustrade din sticlă, frumos montate, care lasă liberă lumina naturală și cea artificială să circule între spații.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (5)

Structura din lemn lamelar Glulam este impresionantă prin forma sa și prin deschiderea amplă. La exterior ea susține învelitoarea realizată din plăci de ardezie suprapuse.

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (8)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (9)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (17)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti, zona Galaxy (14)

adelaparvu.com despre Therme Bucuresti (19)

42 Responses to Tradiția ingineriei românești reactivată pentru cel mai amplu proiect spa cu apă termală din Europa

 1. Anca spune:

  Care a fost furnizorul de obiecte sanitare si gresie si faianta? Dar de parchet?

 2. calin popa spune:

  Sa ne mandrim ca avem asa ceva in Romania.Va trebui sa stim sa le promovam.

 3. Razvan spune:

  Bravo Adela! Frumos scris. Cu adevărat au făcut ceva remarcabil. Anunța când faci un reportaj video despre soluțiele tehnice folosite la această clădire.

  • Adela Parvu spune:

   Razvan, i-am rugat pe cei de la Therme sa organizeze tururi tehnice pentru noi cei interesati de toate detaliile ingineresti. Le-a placut ideea, asa ca sper ca in curand sa putem merge acolo si sa aflam de la specialisti tot ce ne intereseaza.

 4. Florin spune:

  …fabulos…. cu atat mai mult cu cit a fost vorba despre o colaborare care a inclus un numar mare de specialisti. Conceptul utilizarii apei termale ar putea fi extins si pentru zone rezidentiale… O idee pt primarii nostrii… desigur, acolo unde este posibil…

 5. Irina Anghel spune:

  Adela, aici ai cam toate elementele sa-ti muti Ambasada: panouri vegetale, sare de Hymalaia, panorame exotice, socializare etc. Pacat ca nu poti fi apelata de Bogdan R, sa-ti spuna unde a gasit apartamentul acela de 3 camere, cu pret hilar si complet dotat hi-tech…!

 6. wow, e fabulos! nu imi vine sa cred ca vom avea asa ceva in Bucuresti; abia astept sa merg

 7. Adrian spune:

  E frumos dar e copia unui parc din Germania din zona Schwarzwald. https://www.badeparadies-schwarzwald.de/

  Totul a fost deja facut si inventat in Austria si Germania, aici a fost asamblat.

  • Adela Parvu spune:

   Adrian, se vede că nu ai citit atent articolul 🙂 Am scris că e un concept din străinătate, am spus și de unde le-a venit ideea celor care sunt acum în administrație și am dat și linkul către therme din Erding 🙂

 8. impresionant! multumim pentru articol!

 9. Marius spune:

  Frumos articol si inspirata alegerea subiectului, dar cam multe greseli de ortografie si exprimare pentru o persoana educata ca tine. Le pun pe seama entuziasmului de a povesti cat mai multe despre acest loc minunat. Ce m-a deranjat cel mai tare a fost folosirea repetata a lui „topogan”. Nu stiu ce e ala, probabil un tobogan pentru soricei, dar forma corecta se trage din francezul „toboggan”.

  • Adela Parvu spune:

   Sunt acceptate ambele variante Marius :). Și da, scriu pe fugă, dar cu entuziasm. Imi cer scuze de greseli, dar sper ca ai obtinut informatiile esentiale.

  • anatati spune:

   Marius, oricând avem dubii putem consulta DOOM 2005. Desigur, pentru asta e nevoie să avem măcar idee că avem dubii. Dac-ai fi consultat, nu te-ar mai fi deranjat deloc.

 10. Alex Crismari spune:

  Nu seamana deloc cu Badeparadies din Germania 🙂 https://www.badeparadies-schwarzwald.de/en/

 11. Razi spune:

  Este exact ca cel din Germania unde am fost acum 2 sapt după revelion, 90% exact la fel doar ca cel din Germania are 8 saune. Deci nu cred ca e cel mai mare din Europa, oricum dezvoltatorul cred ca e același. Situl celui din Germania http://www.badewelt-sinsheim.de . Felicitari si ma bucur ca au ajuns in Romania, este într-adevăr o locație de 5 stele.

 12. Munteanu Doina spune:

  E ceva cu totul deosebit . Abia aștept să mă bucur de acest Rai.
  Se poate vizita și servi masa? Mâine intenționez să fac o prospectare după care să revin.

 13. Nicoleta spune:

  este ca intr-un vis frumos!! Se intampla in Romania???? Adela totusi cat costa „distractia” in acest Paradis????

 14. Marina spune:

  Nu-mi vine sa cred ca exista cu adevarat la noi acest complex, e fabulos, cred ca asa arata RAIUL!!!!!

 15. Marina spune:

  Multumim Adela pt. informatie si imagini, fara tine, habar nu aveam ca s-a construit deja, stiam ca exista un proiect, dar am crezut ca a fost lasat balta.

 16. Dina spune:

  Excelent articolul! Care e proventia parchetului?

 17. Dan spune:

  Impresionant articolul. Felicitari !

  o mica problema am vazut – deplasarea fatadei de 35m cred ca este de doar 35cm (35m inseamna ca in caz de curtemur se muta singura in parcare)

 18. Gigi arhitectu spune:

  Excelent ! Proiectul a avut parte de cel mai titrat arhitect roman

 19. Dan Silviu spune:

  Adela,
  Peretele de CORIAN, precum si restul lucrarilor din CORIAN de la THERME BUCURESTI, au fost executate de o firma din ROMANIA (FURNITURE VISION SRL). DUPONT este producatorul CORIANULUI, prelucrarea acestuia revenind firmei romanesti mai sus mentionata.

  • Adela Parvu spune:

   Felicitari Dan pentru lucrare! Este impecabila! Multumesc! Chiar eram curioasa sa stiu numele firmei. Stelian Iacob n-a mentionat decat de compania producatoare a materialului si nu-si mai aducea aminte de cine a executat lucrarea. Abia astept sa aflu si mai multe dintre firmele care au colaborat cu Therme pentru ca mi-a placut mult cum sunt puse in opera finisajele.

   • Dan Silviu spune:

    Si eu iti multumesc Adela, sunt convins ca dl. Stelian nu-si poate aminti numele firmelor care au lucrat acolo. Noi pentru ei eram: „cei cu corianul”. Ca noi au fost foarte multi, a fost o adevarata desfasurare de forte (de munca). Finalul se vede, cu siguranta ca se vor gasi si multi carcotasi, vor fi probabil si comentarii rautacioase, dar numai noi cei implicati in acest proiect stim cat de greu a fost.

    Multumesc,

    Dan

 20. sorin spune:

  Foarte frumos…..probabil si pretul de intrare va fi pe masura!!!!

 21. tenc you spune:

  Multumim pentru articol, e cel mai detaliat si impartial din cate am citit.

 22. George spune:

  Salut, impresionant articolul si pot spune ca ai dreptate cu ceea ce ai spus, insa am o mica obiectie. Nu mai exista autobuze care vin spre Balotesti cu mult peste 10 ani in urma, dar urmatoarele maxi-taxi-uri trec pe langa Prisma precum: 440, 442, 443, 444, 446, 448, 449, 550, 451 sau locala care face legatura dintre Balotesti si autobuzul 449 de la intrarea din Otopeni.

 23. Delia Grigore spune:

  Pacat de efortul si stiinta reunite in realizarea acestui complex spa, daca acolo sunt incalcate flagrant drepturile omului. Mai multor familii de rromi li s-a refuzat accesul pe criteriu etnic. Therme va raspunde in fata legii pentru rasism. Organizatiile rromilor iau atitudine ferma impotriva acestor practici discriminatorii si lupta pentru sanctionarea celor vinovati. Delia Grigore, activista rroma, presedinta Centrului Rromilor Amare Rromentza

 24. Meg spune:

  N-am vizitat decat zona Galaxi ptr ca am fost cu copiii,dar au un minus mare adica toaletele,care nu sunt decat 4 si una era defecta iar la aglomeratia care era acolo(am fost duminica) se statea la coada la toaleta .Ma gandesc ca multi isi dau drumul in piscina ,pe cea mica a facut pipilica la dus ca nu putea sa mai tina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *