adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (19)

In apartamente, Design Interior, Designeri si Arhitecti, Oameni talentati, Romania Mea

Lemnul masiv dă căldură acestui apartament din București amenajat de arhitectul Ciprian Manda

Da, o zonă de zi cu totul specială și o imagine surprinzătoare pentru o locuință urbană. E adevărat că ajută mult și configurația apartamentului care are două niveluri și deschidere către o terasă din living. De aici și dorința proprietarilor de-a obține un aspect ca de loft, dar totodată de căldură. Să fie contemporan și cu mobilă actuală, dar să confere senzația, dar nu și stilul rustic, să aibă lemn, dar să nu fie ceva tradițional, să fie actual, dar cu cărămidă, metal, beton și texturi de stejar. Iată o provocare la care arhitectul Ciprian Manda a răspuns cu brio și a amenajat primul nivel al locuinței cu totul deosebit. Dar hai să-ți spun mai multe.

Suprafața la nivelul corespunzător zonei de zi este de 56 de metri pătrați, iar locuința a fost achiziționată încă din stadiul de gri, când se mai puteau face transformări de spațiu. Situată în ansamblul rezidențial Urban Spaces, unde mai multe spații au fost amenajate de către arh.Ciprian Manda, proprietarul a găsit ușor specialistul care să-l ajute. Însă nu a fost la fel de ușor pentru concretizarea lucrării, care s-a întins pe o durată de mai bine de un an de zile, căci toate lucrurile speciale din lemn masiv și structură de metal costă, iar dacă nu ai bugetul pregătit dinainte trebuie să amâni materializarea lor. Și asta e greu, mai ales când banii stânși se duc pe achiziția locuinței. Cert este că totul a fost gândit bine din start și asta contează enorm. Chiar dacă au fost întreruperi de ritm ale amenajării, la final locuința este corentă și cu adevărat inedită.

Arhitectul Ciprian Manda s-a folosit de faptul că locuința a fost la gri, așa că a renunțat la compartimentări și a reconfigurat ușor și baia de la primul nivel, tocmai pentru a fi armonizată în raport cu spațiul larg obținut aici și cu scara interioară. A fost creat un open-space în care funcțiunile se citesc după tipul și poziționarea mobilierului. La nivel de instalații a fost gândit nu doar traseul și poziția prizelor, dar și sistemul de iluminat, inclusiv prezența benzilor LED în raport cu funcțunile create. Și da, au fost păstrate o parte din finisajele brute, cum ar fi pereții din beton peste care s-a intervenit cu un strat de protecție și accent, dar au fost lăsate rugozitățile. Unul dintre pereții livingului a fost îmbrăcat cu panouri care imită cărămidă aparentă (găsești și în magazinele de bricolaj așa ceva). Pardoseala este din stejar albit și ea conferă luminozitate spațiului, fiind aceeași peste tot și neacoperită de covoare.

Mobilierul a fost gândit de arhitect ca un ansamblu unitar în zona de bucătărie și birou, ca o structură dacă vrei în care elementele să fie frumos legate, dar și foarte clar delimitate zonele. Mobila din lemn masiv a fost executaă de Silva Artis, iar mobila încastrată (cu sisteme, polițe, cămara retractabilă de lângă rigider) de către firma Ador Mobila din Brașov. Astfel un blat din stejar ars, de culoare neagră formează locul de luat masa și zona de lucru din bucătărie, un U care în partea de sufragerie este suspendat, ceea ce conferă o notă de spectacol. Te uimește faptul că un element masiv pare să plutească. Dar soluția este menită a asigura maximum de spațiu în jurul mesei fără a te lovi (cum ar fi în cazul prezenței picioarelor) și totodată asigură senzația de amploare a spațiului.

Mobila realizată cu profile metalice și fronturi din stejar masiv antichizat are un aspect contemporan grație dispoziție pe verticală a lamelelor din lemn. Elementele metalice din această amenajare au fost făcute după proiectul arhitectului la Vertigo Metal Design și Calferus Prod. Liniile orizontale ale fibrei lemnoase, care se regăsesc parțial și la nivelul finisajelor pereților din living alungă senzația de lambriu, deci o imagine care ar migra mai degrabă către rustic, dar lasă frumusețea lemnului la vedere aducând o notă de natural și brut la interiorul locuinței. Aproape că simți mirosul lemnului din imagini, numai privind texturile fibrei lemnoase.

Un element de legătură între bucătărie și birou la nivel superior, care leagă piesele de mobilă între ele, asigură coerență vizuală, face ca totul să devină compact. Biroul este generos, cu blat de lucru solid, de asemenea suspendat. Contează mult combinația de gri beton cu lemn și profilele, accesorii din metal, care imprimă note masculine, dar aduce totodată senzația de confort și siguranță. Iluminatul punctual, la fel ca și benzile LED aduc un plus de culoare și pun în evidență contrastele de texturi.

Este inedită și rezolvarea din zona de living, respectiv cea de ședere și de vizionare tv. Sub comoda care găzduiește televizorul se ascunde de fapt caloriferul de la primul nivel. Fiind dificil de poziționat în fața ferestrelor mari, arhitectul Ciprian Manda a renunțat la ideea de a fi așezat pe verticală și l-a înglobat aici. Comoda din metal și lemn lasă căldura să radieze în ambient, locuința fiind oricum bine izolată și dotată cu tâmplării performante. Canapeaua generoasă realizată la comandă de Divanissimi, compusă din mai multe elemente cu perne detașabile, este gândită pe lungime pentru ca centrul spațiului să fie cât mai liber, iar senzația de luminozitate să fie amplificată.

Scara interioară beneficiază de o structură metalică peste care s-a venit cu placare din lemn masiv de stejar. Imperfecțiunile lemnului conferă senzația de natural, fără a știrbi din caracteristicile funcționale ale scării. Arhitectul a conceput totul pentru a elimina nevoia unei balustrade, grație spațiului îngust, dar și al finisajului cu cărămidă pe care amprente nu se citesc. Lucrările de amenajare interioară a fost făcute de echipa lui Constantin Popescu, iar partea de instalații de către antreprenorul complexului Petcu Construct. A ieșit cu totul inedit această zonă de zi, iar conceptul arhitectului Ciprian Manda (contact@atelier-ciprian-manda.ro) este unul ce demonstrează că poți integra cu succes lemnul masiv într-o amenajare contemporană, că mobila din acest material cald poate fi și altfel tratat decât într-o amenajare rustică, tradițională sau clasică. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (11)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (1)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (2)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (13)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (12)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (17)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (19)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (18)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (4)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (6)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (8)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (7)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (10)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (5)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (14)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (15)

adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (16)adelaparvu.com despre amenajare apartament cu lemn masiv, design interior arh Ciprian Manda, Foto Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu (3)
Foto: Aliona Danielescu, Niculae Stoleriu

10 raspunsuri pentru Lemnul masiv dă căldură acestui apartament din București amenajat de arhitectul Ciprian Manda

 1. vasilica spune:

  ce frumos

 2. Dan spune:

  da, foarte frumos!

 3. Lumi spune:

  Minunat!!

 4. Marius spune:

  Pacat de finisajele la lemn (mobila, masa, scari) Greu de intretinut lemnul nefinisat, iar scarile din brad se vor deteriora repede. Parca lipseste o mana de femeie acolo 😉

 5. Ghiulnaz spune:

  mi-a placut mult aceasta amenajare.desi nu sunt adepta amenajarilor moderne, aici lemnul masiv, piatra naturala sunt intr-o combinatie reusita cu sticla si metalul. iar mobila moderna pune in valoare aceasta combinatie. Bravo arhitectului !

 6. Andreyna spune:

  Foarte frumos! Masculin si sobru..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *