Într-o eră digitală pare că biblioteca nu-și mai are rostul acasă, dar sunt mulți oameni care nu doar că au cărți, ci le și prețuiesc în mod deosebit încât să se gândească la amenajarea casei în funcție de ele. Da, în apartamentele actuale, unde suprafețele vitrate sunt mari, prea mult loc pentru mobila destinată depozitării nu prea mai este. Și atunci cum să organizezi totul ca să ai și dulapuri pentru nenumăratele obiecte care se strâng într-o casă, dar și pentru cărți care ocupă ceva loc? Ei bine, am ales să-ți prezint azi o locuință de trei camere reamenajată de studioul de arhitectură polonez Wegielek, care a primit ca temă de la clienții săi conceperea unei amenajări interioare care să asigure atât spații de depozitare, o bibliotecă generoasă, cât și loc pentru viitoare tablouri și lucrări de artă.
Arhitecții au constatat că în apartamentul de 84 metri pătrați ( cu tot cu terase) structura de rezistență permitea reconfigurarea încăperilor. Așa că au desființat separările dintre bucătărie, hol intrare și living, pentru a concepe aici, la granița dintre încăperi, un ansamblu de mobilier funcțional (accesibil din 3 laturi) destinat fiecărei zone în parte, dar cu posibilitatea de depozitare generoasă. Mobila este tratată ca un corp compact din PAL lucios negru, care înspre bucătărie încorporează frigiderul și electrocanicele (tot negre), înspre living are nișe de depozitare accentuate cu PAL albastru, iar înspre hol are un dulap de depozitare.
Biblioteca au gândit-o vizavi de fereastra livingului, pe peretele opus, aproape de intrarea în locuință, astfel încât ea să nu încarce vizual, dar să fie ușor accesibilă. Poziționată în spatele canapelei, biblioteca este deschisă, cu rafturi, dar în partea de jos are corpuri închise cu uși destinate depozitării. Fondul ușilor de jos este negru lucios, la fel ca și restul mobilierului compact dintre hol, living și bucătărie și devine un fundal interesant pentru canapea. Partea de sus a bibliotecii este albă, dar în ansamblul ei sunt nișe colorate albastre și negre, care vin să aducă un plus de ritm și volum în zonă. Albul este prezent în mobilier și la bucătărie, în partea vizibilă, iar lipsa mânerelor (ușile și sertarele sunt acționate cu sistem push), îi conferă o imagine curată, nefragmentată. Locul bibliotecii și al canapelei a fost gândit aici pe lățimea camerei și pentru a oferi pe viitor suficient spațiu pe lungimea livingului lucrărilor de artă pe care proprietarii au început să le colecționeze (tablouri în special).
Ca și finisaje, arhitecții au propus zugrăveli și tapet în tonuri de gri (la bucătărie tapetul este protejat cu panouri de sticlă transparentă în zona de lucru), iar la nivelul pardoselii în camera de zi parchet cu aspect stejar periat, iar în bucătărie și hol plăcie de gresie într-un gri luminos, deschis. Practic, totul este gândit în gri, alb și negru, iar pe acest fundal orice pată de culoare devine mai prezentă, de la cărțile colorate la pernele de pe canapea, de la tablouri la obiectele decorative și draperiile turcoaz.
În dreptul bucătăriei, dar în spațiul livingului este amenajată sufrageria, locul de luat masa fiind mobilat cu piese contemporane ale căror alură delicată lasă lumina să circule și nu încarcă spațiul. Este frumos așezat lângă fereastră, care lasă la vedere terasa generoasă, la rândul ei mobilată. Deasupra mesei corpul de iluminat (de la Artemide) apare ca o sculptură suspendată. Culoarea diferită a scaunelor animă spațiul zonei de zi, căci pe fundalul neutru de gri al finisajului pereților, fiecare nuanță este mult mai prezentă.
Dormitorul matrimonial găzduiește și un generos dulap, dar fețele acestuia albe și mânerele frezate îl fac să fie foarte discret în ambient. Ca să estompeze prezența dulapului și să pună accent pe locul de dormit, arhitecții au prevăzut ca tăblia patului să fie una capitonată, încadrată de o ramă discretă, care contrastează cu tapetul de aici. Practic, prin nuanțele închise au creat iluzia de profunzime, iar prin detaliul ramei au evidențiat texturile și volumele suprafețelor. Dormitorul beneficiază și de o terasă proprie, amenajată la rândul ei cu mobilier colorat, ceea ce contează în atmosfera generală a camerei. Deschiderea către terasă oferă senzația unui spațiu mai mare.
Baia este una generoasă și este dotată atât cu cadă, cât și cu cabină de duș, proprietarii având un copil mic și-au dorit o cadă. Au sacrificat o baie de serviciu pentru a câștiga mai multe spații de depozitare. Totul este tratat ca finisaje foarte neutru, cu plăci ceramice gri, cu aspect de beton, fără rosturi evidente, care ar fi fragmentat imaginea suprafețelor. Cabina de duș nu are cădiță, ci rigolă îngropată, astfel că totul pare mai amplu, mai actual și ordonat. Ca să încălzească ambientul, arhitecții au venit cu placări cu aspect de lemn la nivel de mobilier și în spatele vasului wc și au prevăzut pe lângă o sursă centrală de iluminat, benzi LED deasupra și dedesubtul oglinzii, una generoasă care e montată pe toată lățimea băii, inclusiv deasupra căzii. O amenajare plăcută și funcțională, care este pe gustul proprietarilor, mulțumiți să aibă suficient loc pentru cărți, pentru obiectelor lor, dar și fundalul neutru pentru tablouri și lucrări de artă pe care au început să le colecționeze. Sper să te inspire și pe tine!
Modern, colorat, functional, frumos
Ce tablouri frumoase!!!… poate intr-o zi vei aborda si acest subiect: tablourile (de unde le achizitionam???)
Foarte interesant realizat , baia , bucataria , lampile , tabloul de colt este o minune , imbinat frumosul cu util , modern , culori …
Superb. Un pic rece pentru gustul meu dar este deosebit. Pacat ca apartamentele noastre de suprafata mica nu ai loc mai de nimic.
Totusi cel in discutie are o suprafata mare care iti permite sa te joci cu ideile…………
Arata super 🙂 Oare de unde au fost cumparate masa din bucatarie si scaunele din dinning? 😀
Buna Oana! Gasesti aici scaunele http://introdesign.ro/collections/scaune/products/eames-plastic-dsr-cu-baza-metalica-neagra?variant=552952581 si aici masa http://lepukka.pl/nierozkladane/cyklon si de aici scaunele
Multumesc 🙂
Superb.
Stimată dnă Adela Parvu, sunt din R.Moldova și in fiecare zi deschid cu plăcere blogul Dv. Toate ideile, sfaturile și postările Dv. sunt foarte utile persoanelor care iubesc lucrurile frumoase, casa în care locuiesc, mica s au mare. Tradițiile strămoșești și lucrurile moderne. Vă mulțumim. Mult succes in continuare.