KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (5)

In Gradina, Sfaturi plante

Ghioceii, peste 400 de varietăți care anunță primăvara

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol, îți spune despre plante

   În ciuda dimensiunilor reduse, ghioceii continuă să stârnească adevărate pasiuni în rândul iubitorilor de plante și de natură. S-au născut chiar şi asociații pentru această delicată plantă a căror membri se numesc galantofili, numele provenind de la denumirea ştiinţifică a ghiocelului Galanthus Nivalis. Aceştia sunt mereu pregătiţi să cheltuiască foarte mulţi bani pentru achiziţionarea de varietăţi rare sau noi apărute pe piaţă. În acest sens, menționez că în anul 2012 un pasionat de ghiocei a plătit pentru un bulb suma de 725 de lire sterline, record care a fost doborât în 2015 când un alt galantofil a plătit suma de 1390 de lire sterline pentru o altă varietate de ghiocel.

Dincolo de această informație un lucru este cert, nu trebuie să fi bogat pentru a te bucura de soiuri deja celebre precum Flore Pleno (flori duble) sau Elwesii (flori uriaşe). Există o listă lungă unde s-au catalogat toate varietăţile de ghiocei şi care a depăşit de mult numărul de 400 de ocupanţi. Pe lângă ghiocei cu flori albe mai există și ghiocei cu flori galbene sau verzi. Aşa că dacă te gândeai că nu ai de unde alege, clar trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru a cunoaşte toate varietăţile.

Aşa că dacă ai un petic de grădină sau un ghiveci gata să primească câţva bulbi noi de ghiocei, hai să-ţi spun cum trebuie să ai grijă de ei. În primul rând, trebuie să cunoşti faptul că aceştia iubesc zonele protejate, uşor umbrite, de sub coroana arborilor sau arbuştilor, pentru că ei oricum înfloresc înainte de umbrirea completă, determinată de formarea frunzişului. Pentru că discutăm despre nişte flori extrem de gingaşe şi reduse ca dimensiuni îţi recomand să plantezi un număr mai mare de 10 bulbi în acelaşi grup, astfel încât efectul final să fie ca un spectacol delicat şi fragil al primăverii.

Mulcirea cu frunze este esenţială în dezvoltarea şi înmulţirea bulbilor de ghiocei, aşa că în toamnă nu uita să strângi frunzele din grădină şi să le aşezi peste zona cu ghiocei. Acordă-le un timp de 2-3 ani să se stabilizeze şi ai să vezi cum vor forma colonii întregi de clopoţei albi. Ghioceii pot fi plantaţi şi ca bulbi uscaţi în toamnă, însă procentul cel mai mare de prindere este la plantarea în verde din primăvară, când frunzele şi rădăcinile sunt intacte. Îţi recomand o plantare a bulbului undeva la o adâncime de maxim 5 cm şi nu mai mult. Iar pentru evitarea distrugerii bulbilor prin strivire, odată cu lucrările ce se execută prin grădină, ai grijă să semnalizezi într-un fel perimetru coloniei de ghiocei.

La final trebuie să-mi spui dacă la tine în grădină au înflorit ghioceii? Dacă da, atunci să te bucuri din plin de ei, dacă nu, trebuie să faci o vizită pe la florării şi să dai mâna cu florile primăverii sau să arunci un ochi, măcar de curiozitate pe site-ul galanthus.co.uk să vezi câte varietăți există și care e istoria lor. Iar mai jos, ca să-ți înseninez ziua, ți-am pregătit două mici filmulețe în care simți cum renațte natura. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (1)

Galanthus Flore Pleno

Galanthus Flore Pleno

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (5)

varietate de Elwesii Galanthus

varietate de Elwesii Galanthus

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus Nivalis, Foto Floradania, Text Carli Marian

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre ghiocei, Galanthus, Text Carli Marian (2)

3 raspunsuri pentru Ghioceii, peste 400 de varietăți care anunță primăvara

 1. Anca Vasiu spune:

  http://www.sticlapictata.ro/pahare-de-sampanie-cu-ghiocei/
  Setul va fi insotit de certificatul de autenticitate.
  Ghioceii pot fi pictati pe comanda si pe alte obiecte din sticla: vaze, suporturi de lumanari, ceasuri, boluri, platouri, cani, pahare apa/suc ….

 2. Teodora spune:

  Multumim Adela, multumim Marian !
  O primavara frumoasa, va urez !

 3. estera spune:

  Superb,mi-ai facut ziua mai frumoasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *