Cei mai mulți părinți își doresc pentru copiii lor tot ceea este mai bun și mai frumos, dar dacă majoritatea se gândesc să cumpere obiecte, alții trec la treabă și se avântă în proiecte de-a dreptul epuizante. Însă ce satisfacție la final să-ți vezi copilul fericit! Am ales să-ți prezint azi un proiect cu totul special al unui artist american de video game-uri, Rob Adams, care s-a încumetat să facă singur un decor de poveste în camera fiicei lui, un ambient inspirat de poveștile Disney. Un proiect din care și el a învățat foarte multe de la cum să sudeze singur la cum să obțină efecte de scoarță de copac cât mai naturale.
A creat un copac ca loc de lectură, loc de cățărat, dar și ca un imens corp de iluminat care pe timpul serii transformă camera, acum total schimbată. Random s-a așteptat să fie un proiect greu, dar nu și-a imaginat că va fi chiar atât de dificil pe cât a fost. Și a ales să-și împărtășească experiența altor părinți ca să afle și ei și ce presupune un astfel de demers. Desigur, a lucrat în timpul liber, mai ales în weekenduri și i-a luat foarte mult, circa 18 luni să termine totul și circa 350 de ore de muncă sub presiune, căci firește cea mică își dorea cât mai repede camera înapoi. Rob Adams spune că totul l-a costat circa 4250 de dolari americani. Rezultatul? Vezi mai jos, dar mai apoi merită să vezi etapele și cum a procedat și, dacă ai curaj să începi un astfel de proiect, măcar să știi ce te așteaptă.
Poți vedea AICI și alte idei de decorare cu copaci.
Așa arăta camera fetiței lui Rob Adams înainte de redecorare. Mai jos vezi după redecorare.
La interiorul copacului este un loc plăcut, unde cea mică preferă să citească povești. Totul este îmbrăcat cu o mochetă moală la interior.
Deasupra copacului a fost creat un loc de ședere, de fapt un loc de joacă de unde cea mică explorează toate decorațiunile puse de către tatăl său și se transpune în lumea poveștilor.
Copacul are instalat la interior un sistem de iluminat cu LED-uri, iar printre crengi a adaptat o instalație de Crăciun. Pentru această instalație întrerupătorul se află lângă ușă. Pe timpul serii lumina de la interiorul copacului transformă atmosfera camerei.
Rob Adams și-a instalat în camera fetiței lui bancul de lucru
Totul a început cu o schiță, respectiv pentru copacul ce urma să fie amplasat pe colțul camerei
După realizarea schiței, Rob Adams a făcut o machetă la scară mică a camerei, unde a luat în conisderare și golurile, respectiv cel al ferestrei. A realizat macheta copacului din lut pe care a întărit-o prin coacere la cuptor și a amplasat-o într-un cadru de lemn.
După realizarea machetei, Rob Adams a început să traseze în camera fetiței locul pentru copac.
Ca să fie cât mai exact în proiectul lui a trasat toate liniile ajutătoare și la nivelul pardoselii.
După ce a trasat desenele, a început să construiască structura copacului din mai multe tipuri de oțel și armătură. Pentru asta n-a ezitat să se apuce să și sudeze.
Rob Adams nu știa să sudeze înainte de acest proiect, dar a apelat la sculptorița Carla Grahn pentru a lua câteva lecții, care i-au prins foarte bine pentru întreg proiectul. A plătit artista pentru câteva ședințe de instructaj și Rob spune că a învățat enorm de la ea.
I-au luat circa 100-120 de ore până să ajungă în stadiul în care scheletul de oțel a fost conturat. Rob și-a dorit ca totul să fie cât mai sigur și rezistent. Structura poate susține și trei adulți.
Încet, dar sigur, structura viitorului copac a început să prindă formă.
Rob spune că a crezut că etapa de îmbrăcare a scheletului cu plasă de sârmă va merge repede, dar n-a fost așa. I-au luat multe ore de migală ca să ansambleze totul și s-a ales și cu mâinile zdrelite de la sârmă.
După ce scheletul din armătură a fost finalizat, acesta a fost îmbrăcat cu plasă de sârmă. La interiorul cilindrilor din partea inferioară a prevăzut locurile pentru viitoare corpuri de iluminat pe care le-a protejat cu foi albastre pentru că urma etapa de îmbrăcare a plasei cu beton.
Peste plasa de sârmă Rob a adăugat beton cu două părți de ciment, o parte de apă și o parte de polimer lichid pentru ciment. A folosit pentru finisar și fibră de sticlă, dar și role de silicon și a realizat detaliile de scoarță de copac cu spatule de sculptură.
Peste plasa de sârmă la nivelul crengilor Rob Adams a îmbrăcat totul cu papier mache, straturi de hârtie îmbibate cu aracet. Asta pentru ca ele să nu devină prea grele. În plus, ele nu trebuiau să susțină mare greutate, de ele urmând să fie agățate instalația de becuri și decorațiunile din plante artificiale.
Când a terminat de îmbrăcat toată structura, Rob deja petrecuse circa 225 de ore pentru proiect. Și-a dat seama că nu știe să picteze și să finiseze totul, așa că s-a pus pe documentat.
A început totul cu o culoare uniformă și închisă.
Peste culoarea închisă a adăugat tonuri de alb, ca să prindă efectul de lumină la suprafață. Ca să-i iasă cât mai fidel, a făcut multe plimbări cu fetița lui prin parcuri ca să observe copacii. Rob spune că a fost plăcută experiența asta care l-a adus mai aproape de natură.
Rob a observat în excursiile lui faptul că scoarța copacilor mai are și reflexii date de alte plante, cum ar fi verdele de la mușchi sau de cptre vegetația din jur, așa că a adăugat astfel de tonuri.
După ce a terminat cu copacul a trecut la redecorarea pereților din cameră, unde și-a dorit să creeze un curcubeu de culori în degradeuri de nuanțe.
Ca să-i iasă amestecul dorit de nuanțe s-a uitat pe tutoriale pe Youtube.
Așa i-a ieșit primul strat de nuanțe în degradeuri pe pereți, iar după ce a finalizat pereții, a trecut la pardoseală.
A schimbat parchetul pe care l-a poziționat până în dreptul copacului, unde a decupat forma pentru montarea mochetei pufoase. În această etapă a cerut ajutorul socrului său. Sub parchet a prevăzut instalarea unui strat de izolație, mai ales că în această parte a casei nu ajunge multă căldură de dedesubt.
Liniile trasate la începutul proiectului i-au fost de mare ajutor pentru că l-au ghidat excelent. Pentru decuparea parchetului a trasat dinainte linia ondulată.
A schimbat și mânerul de la ușă ca să se potrivească cu decorul de poveste din camera fiicei lui.
Pentru detaliile copacului a lăsat la final ceea ce mai era de decupat, cum ar fi micile ferestre și ușița copacului, care urmau să fie iluminate din spate.
A finisat fiecare bucățică în aceleași tonuri ca și copacul.
Pentru capacele ferestrelor a folosit pistolul de lipit, care l-a ajutat mult în rapididate, căci totul s-a uscat repede și bine.
A prevăzut pentru fiecare lumină LED de la interiorul copacului niște casete speciale unde să fie ascunse transformatoarele. Mulți oameni nu știu că pentru benzile LED ai nevoie de transformatoare, iar pentru ele trebuie să eziste locuri care să nu se afle la vedere.
A folosit plante artificiale pentru decorul copacului. Cele mai frumoase frunze au fost așezate la vedere, către patul fetiței din cameră.
Pe lângă frunze cumpărate online, a adăugat și ferigi din plastic pe care le-a decupat și lipit.
A adăugat și globuri din sticlă pe lângă alte decorațiuni, care să reflecte frumos lumina.
În copac a făcut și cuiburi de păsări și a amplasat figurine cu păsări ca să îmbogățească nu doar decorul, ci și fantezia fetiței lui.
Pe lângă păsări, flori, frunze a adăugat și fluturi care au colorat și mai mult totul. A meritat întregul efort, mai ales că-și vede acum fetița fericită și niciodată plictisită 🙂
inedit…ce nu face un tata pentu fiica lui!
Cam câţi ani trebuie să aşteptăm, până îi construieşte un Porsche?
Un design absolut superb pentru camera fetitei, atata atentie la detalii! 🙂
ce se intampla cand toate frunzele alea se vor umple de praf si panze de paianjeni? cum se curata?
Se spala in cada Cristina, sunt de plastic 🙂
Absolut superb realizat. Mi-ar placea sa fiu copil si sa am o asemenea camera. E de admirat de asemenea daruirea, talentul si perseverenta acestui tata. Multumim mult, Adela, pentru portia de frumos.
Superb!
Ceva unic și minunat!