Helleborus Painted Doubles

In Gradina, Sfaturi plante

Trandafirul de iarnă înflorește la finalul anotimpului rece, dar tot anul are frunzele verzi

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

   Sunt atâtea plante cu flori frumoase despre care merită să știm, încât mie ca speciaist mi-e tare greu să aleg pe care s-o prezint mai întâi. De această dată m-am gândit la Helleborus orientalis (spânzul sau trandafirul de iarnă), care este o plantă ce înfloreşte exact la sfârşitul iernii, începutul primăverii. Fiindcă acum este momentul ei de glorie, trebuie să-ţi povestesc câte ceva desprea ea. Cele mai cunsocute specii sunt Helleborus niger şi Helleborus orientalis. Prima specie înfloreşte de regulă în timpul iernii iar florile sunt slab colorate, pe când Helleborus orientalis înfloreşte la începutul primăverii şi poartă flori cu o mare diversitate de culori.

Helleborusul intră în categoria plantelor cu frunze verzi tot anul. Din păcate specia orientalis nu poate fi cultivată în zonele prea geroase, deoarece există posibiliatea ca zăpada, gheaţa şi vântul din timpul iernii să-i pună viaţa în pericol. Dacă vrei totuşi să încerci s-o plantezi în zone mai puţin propice, ai grijă ca în toamnă să mulceşti bine zona cu frunze uscate sau scoarţă.

Trandafirul de iarnă să ştii că preferă locurile adăpostite şi parţial umbrite. La plantare îţi recomand să foloseşti un amestec afânat, cu un drenaj bun obţinut din compost. Odată aşezat în groapa de plantare, ai grijă ca rădăcina trandafirului de iarnă să fie la adâncimea potrivită, adica partea de sus a rădăcinii să nu fie prea adânc îngropată. După o udare zdravănă de prindere până în vară Helleborusul nu mai reclama multă atenţie. Trebuie doar să ai grijă ca în momentul înfloririi să elimini frunzele mari şi bătrâne de anul trecut, care de cele mai multe ori ascund bobocii. Această măsura va ajuta la îndepărtarea diferitelor boli localizate pe frunze şi la o bună polenizare a florilor pentru o eventuală producţie de seminţe.

Un aspect important care trebuie gestionat cu grijă are loc în perioada de vară, când temperaturile sunt extrem de ridicate pentru Helleborus. Acesta trebuie să fie udat în mod regulat şi cu cantităţi mari de apă, însă fără excese. Dacă rădăcinile vor fi prea uscate vara, bobocii pentru primăvara următoare nu se vor dezvolta armonios. În schimb, dacă solul este prea umed, frunzele pot avea pete negre dezvoltând condiții pentru instalarea bolilor. Să ştii că speciile de Helleborus cresc destul de greu în dimensiune, de aceea dacă îţi doreşti un grup mai mare trebuie să-l înmulteşti prin seminţe.

Una peste alta merită să-l ai grădină sau în jardiniera de la geam, alături de pâlcurile cu ghiocei. Uite aici câtva exemple demne de achiziţionat: Phedar Select Strain, H. x hybridus ‘Harlequin Gem’, H. x hybridus ‘Blue Lady’, ‘Jacob’, Winter’s Joy’.

Recomandarea mea la achiziţionare este să cauţi aceste plante doar în perioada de înflorire, asta pentru vedea pe ce dai banii. Deoarece hibrizii cu flori duble şi colorate îi găseşti destul de greu prin magazine, mai mult în mediul online. Sper ca informatiile mele să-ți fie de folos!

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus hybrid

Helleborus Painted Doubles

Helleborus Painted Doubles

adelaparvu.com despre trandafirul de iarna, in foto Helleborus Onyx, Text Carli Marian(1)

5 raspunsuri pentru Trandafirul de iarnă înflorește la finalul anotimpului rece, dar tot anul are frunzele verzi

  1. ANGELA spune:

    UNDE POATE FI GASIT?

  2. Melania spune:

    Am o intrebare care nu e legata de subiectul articolului. De ce toate ghivecele mele cu flori au deasupra pamantului un strat alb, care banuiesc ca e de mucegai? Nu le-am udat intotdeauna la fel. Cum pot scapa de el? Multumesc.

  3. Rodica spune:

    Am si eu in gradina spanz, chiar multe tufe dar toate infloresc doar alb-verzui…mi-as fi dorit mai multe culori dar nu prea am vazut de vanzare la piata sau la magazine iar cand am vazut nu se stia sigur ce culoare infloreste. Este intr-adevar foarte rezistent la frig, noi locuim intr-o zona cu clima mai rece dar mi s-a parut ca se inmulteste destul de repede. Tufele mele cresc foarte mult peste vara asa ca primavara incerc sa le readuc la o dimensiune rezonabila 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *