Romantic și luminos, acest apartament de două camere a fost transformat pentru a căpăta o ambianță plăcută și colorată în tonuri ce amintesc de tablourile impresioniștilor care au încapsulat pe pânzele lor nuanțele regiunii Provența (Provence). Și la ce te poți gândi când amintești de sudul Franței dacă nu la câmpurile de lavandă și soarele care le scaldă? Ei bine, pe lângă paleta cromatică și finisajele folosite aici, merită să vezi și cum a fost reorganizat spațiul în zona de zi, conform proiectului designerilor de la biroul Dream House. Dar hai să-ți spun mai multe.
Într-un mediu urban este destul de dificil să aranjezi interiorul unei locuințe de bloc astfel încât să regăsești aici linii clasice și rustice, finisaje antichizate și nuanțe pastelate. Este dificil pentru că un apartament de bloc nu-ți oferă suficient spațiu pentur multitudinea de detalii care definesc o astfeld e abodare, începând de la ușile cu pervaze mai elaborate și terminând cu mobilierul din lemn sau MDF care să aibă pe fețele sale fie decoruri, fie profile specifice stilului rustic francez. Și totuși se poate. Cum? Prin finisaje bine alese și decorațiuni textile din plin. De asemenea, prin culori care să se regăsească la nivelul tapițeriilor și pieselor mici.
În cazul de față bucătăria și livingul au fost deschise pentru ca spațiul să fie unul singur. Spațiul bucătăriei este de mic și a fost regândit pentru a se elimina ușa interioară către holul de le intrare și pentru a exista posibilitatea instalării unui loc de luat masa lângă fereastra generoasă. Altfel, bucătări ar fi putut fi organizată cu mobilierul pe o singură latură, dar nimic mai mult în rest. Designerii polonezi de la biroul Dream House au închis însă peretele cu ușa interioară și au folosit spațiul pentru amplasarea mobilierului de bucătărie, păstrând însă locul pentru plită și cuptor din cauza traseului de gaze, dar au desființat zidul către living, configurând un open space.
Livingul comunică acum deschis cu bucătăria, dar și cu holul locuinței, designerii propunând ca aici ușa interioară să fie eliminată, tocmai pentru a conferi senzația de spațiu mai larg și luminos. Desigur, modificările de reorganizare ale spațiului s-au făcut pe baza aprobărilor necesare pentru a nu afecta structura de rezistență. La nivelul finisajelor designerii au propus tapet în zona de zi, unul cu textură și nuanțe de crem. Dacă la bucătărie în continuarea mobilierului la nivelul corpurilor de jos s-a continuat cu placări în genul lambriurilor, în living tapetul se regăsește pe toată suprafața pereților. Apoi, la nivelul pardoselii în zona de bucătărie s-a optat pentru placăci ceramice, iar în living pentru parchet laminat de 12 milimetri grosime, cu aspect ca de lemn masiv.
Separarea de finisaje la nivelul pardoselii este marcată și de o delimitare cu un parapet fals între canapea și locul de luat masa, asta pentru a masca o parte din traseu țevilor pentru încălzire. Aici a fost montat un singur calorifer în spatele canapelei, calorifer care poate încălzi întregul spațiu al zonei de zi. De asemenea, pentru a masca grinda existentă aici, s-a făcut un plafon fals pentru tot, cu o ușoară diferență de nivel, suficientă cât se se oprească în ea cornișa de la nivelul tavanului, care conferă, alăturid e plintă o armonizare a ambientului. Din cauza dispoziției și numărului ferestrelor, designerii au ales să așeze canapeaua sunt acestea (mascând și caloriferul), iar televizorul pe peretele care oferă cea mai bună vizibilitate și din zona de luat masa.
Dormitorul este mobilat și decorat în ton, iar stilul abordat se simte încă de la forma ușii interioare care-l separă de restul locuinței. Un pat cu tăblii înalte la ambele capete conferă senzația de intimitate, în rest toată mobila fiind albă și se conturează frumos pe fundalul tapetului crem. Accentul s-a pus aici pe decorațiuni, începând de la lenjeria patului și până la tapițeria scaunului și decorarea ferestrei. În loc de dressing a fost ales un dulap încăpător cu șase uși, iar în loc de comodă cu sertare s-a optat pentru un corp ce are și o etajeră. Locul pentru televizor este marcat, chiar dacă temporar este montată o oglindă. La dorințele proprietarilor, aceasta poate fi înlocuită cu un ecran.
Baia este și ea suficient de spațioasă pentru a găzdui și mașina de spălat rufe, iar pentru și mai mult loc s-a renunțat la cadă în favoarea unei cabine de duș, dar fără cădiță, ci cu rigolă îngropată. Astfel, suprafața pardoselii care pare la același nivel (e dată pantă pentru rigolă), face ca baia să pară mai amplă. În locul mobilierului, deasupra rezervorului de wc îngropat s-a creat o nișă cu rol de depozitare. Corpurile sanitare au o alură clasică, la fel și modelul plăcilor ceramice folosite aici pentru pereți. În schimb pardoseala este simplă. Poate că neajusurile absordării unui astfel de stil într-o locuință de bloc ar fi compromisurile vizavi de spațiile de depozitare. Când metri pătrați sunt puțini, dar vrei mobilă din lemn masiv, trebuie să te aștepți că nu vei avea suficient loc pentru obiectele din casă (cum ar fi banala masă de călcat).
Pentru a-i conferi locuinței aerul provensal dorit de către proprietarii, designerii au mizat foarte mult pe decorațiuni și finisajele de la nivelul pereților. Dar merită să observi faptul că au eliminat cât au putut covoarele, tocmai pentru a crea iluzia unor spații mai ample și mai luminoase. În schimb au ales draperii și storuri din bumbac și in, tapițerii din stofă și nuanțe pastelate pentru abajururile corpurilor de iluminat (în special lămpi și aplice). O locuință romantică, un ambient pe care nu te aștepți să-l descoperi la etajul cinci al unui bloc situat într-o urbe aglomerată. Sper să te inspire și pe tine!
usile de unde sunt?
Maria, usile sunt facute pe comanda. Poti sa comanzi la noi asa ceva la http://www.terramobilli.ro/
Minunat! Liniste, caldura, miros de lavanda … Multam Adela !
Stiti cumva de unde e cuvertura?
Catalina, cuvertura din dormitor a fost facuta la comanda. Poti avea asa ceva si tu de la http://www.artdecor.ro/
Mobila de bucătărie este foarte frumoasa și diferită de tot ce se comercializează la noi
…IKEA…
Stela, poti sa-ti faci ce bucatarie vrei si cum vrei la comanda, depinde insa la ce firma te duci si ce proiect ai 🙂
Deci a ieșit ceva minunat ! Felicitări !
Buna Adela, ai idee ce firma sunt geamurile cabinei de dus? Am aceeasi baie ca si dimensiuni. Multumesc, totul arata foarte bine, chiar ca vine miros de lavanda.
Roxana, poti sa-ti comanzi aceste tipuri de geamuri la GlassExpert http://www.glassexpert.ro/
mereu m-am inspirat de la tine , astfel am realizat bucataria visurilor mele ( rustica ) , mai am baia , intreb de unde este faianta bej ? de ceva luni caut si caut si nu gasesc ceva asemnator, multumesc !
Alina, gasesti orice tip de faianta la comanda, trebuie doar sa intrebi in magazinele de specialitate. Daca mergi la Delta Studio, SSAB, Progetto Casa, Evconstruct, Dan Serv sigur gasesti asa ceva, dar nu te astepta sa le vezi si expuse. Intreaba de ele si iti vor da preturi si furnizori.
Scaunele si masa de bucatarie de unde sunt ?
Irina, scaune similare poti avea de la Mobirom vezi aici http://www.mobirom.ro/scaun-windsor-colorat_1167_1.html, iar masa o poti comanda tot de la ei, dar cu alt finisaj http://www.mobirom.ro/masa-rodica_241_2.html
Părerea mea este, după cum si întrebările accentuează, sa ne dați măcar in mare indicații de cost total si furnizori. Altfel inspirație putem găsi pe zeci de site-uri, dar dacă nu știi furnizorii nu poți înainta. Altfel, excelent prezentat.
Cristina, din punct de vedere al unui designer cand e sa dea informatii despre furnizori e deja consultanta, ca a muncit sa-i gaseasca si sa-i verifice daca sunt ok ca si calitate 🙂 In rest, fiecare e liber sa-si aleaga inspiratia unde doreste. Eu pe langa inspiratie mai si explic cum sunt facute lucrurile, cum e conceputa o amenajare 🙂 In plus, nu uitati dragilor ca eu sunt una singura, iar intrebarile voastre sunt multe, asa ca nu va asteptati sa raspund imediat pentru ca si timpul meu e la fel de limitat ca si al vostru.
„Designerii polonezi de la biroul Dream House” – de unde deduc ca locuinta este in Polonia, deci Adela nu are de unde sa stie care este provenienta diferitelor obiecte.
Rozi, pot sa stiu, dar mi-e greu sa raspund la fel de repede cum se asteapta oamenii 🙂
Buna, Canapeaua de unde ai luat-o?
Cristina, poti comanda o canapea similara la Everart http://www.everart.ro/
frate, nu cititi ca asta se intampla in Polonia?? 🙂 de unde sa stie de unde sunt una si alta?
Camelia, nu ma supar daca ma intreaba pentru ca pot sa indic furnizori de la noi care fac lucruri similare. Ceea ce nu se intelege este faptul ca multe produse care apar in amenajarile facute de catre designeri nu se gasesc de-a gata in magazine, ci sunt facute la comanda. Chiar daca exista un model de canapea, spre exemplu, un designer alege modelul datorita formei, dar ii va schimba husa 🙂
Superb!
Vai ce-mi place….mega chic!!!
Este un exemplu dragut de ce poti obtine intr-un apartament de bloc din munca ta, punand cap la cap idei din reviste. Mi-e greu sa cred ca aici este mana unui designer, poate doar platit sa le aduca marfa la pret mai convenabil si sa coordoneze echipele de muncitori.
De ce spun asta: un spatiu care dupa ce ca este mic, a rezultat foarte aglomerat vizual cu o gramada de materiale: trei feluri de tapet numai in living-bucatarie, altul in hol, un tip de gresie pe hol, discontinuu cu ce se intampla in camere, alta gresie in spatiul bucatariei unde este un talmes-balmes de tapete-gresie, ma cam dor ochii. Ramele geamurilor un maro care nu merge cu tocaria alba a usilor si cu parchetul. E usor de pus mobilier alb la un loc si tapiserii bej-lila si sa obtii un spatiu „provensal”, dar stilul curat si elegant se obtine cu greu. Dar pentru un apartament micut de bloc merge, multi gasesc inspiratie si aici.
Si nu imi mai place ca lumea nici macar nu citeste articolul muncit cu drag de Adela ci rasfoiesc imaginile ca la dentist in sala de asteptare, ca apoi sa puna intrebari negandite („canapeaua de unde ai luat-o?”).
nu e rau, dar din cauza exagerarilor si a ruperii de contextul contemporan are un aer batranicios, culorile provensale sunt mai puternice si solare, galben, albastru, oliv violet si oranj, prea putin contrast, fierul forjat are mai multa pregnanta in provence, dantelele albe peste tot, excesul in folosirea textilelor, acolo e cald nu e nevoie…e mai degraba un aer englezesc de secol 19… parerea mea 🙂
Bună Adela, te urmăresc de ceva timp însă acum este prima dată când îndrăznesc să îți comentez un articol. Urmează să îmi mobilez apartamentul recent achiziționat într-un stil asemănător celui prezentat aici. Voi lua și eu o hota in stilul rustic de la Frankenstein ce poate fi folosită atât cu evacuare cât și cu recirculare cu filtru de carbon. Eu aș opta pentru a doua opțiune, crezi că face față la o bucătărie open space?
Bună Mihaeala! Hai că m-ai amuzat cu Frankestein 🙂 A doua opțiune nu face față în opn-space, dar depinde și cât gătești.
Bună. Pat ca cel din dormitor cu tăblie inalta găsim la noi?
Bună Elena! Se găsește cel mai sigur pe comandă.