Ți-am spus AICI de primul festival alpin care urmează să aibă loc la Predeal, între 4-6 martie 2016, adică Alpin Film Festival în cadrul căruia vor fi evenimente legate de cultura și civilizația montană de la noi. Ei bine, în cadrul acestui festival va avea loc și o expoziție inedită de fotografie, cu imagini în premieră și foarte rare în care sunt surprinse cabane de munte ridicate în Carpații din România, cabane care din păcate nu mai există sau care sunt în paragină. Instantaneele prezentate în cadrul expoziției Alpin Photo Festival le înfățișează însă în perioada lor de glorie, la începuturile dezvoltării turismului montan de la noi din țară.
Ediţia din 2016 a salonului de fotografie Alpin Photo Festival vine pe lângă expoziţia-eveniment în care vor fi expuse fotografiile cu primele cabane din Carpaţi, începând cu sfârşitul secolului 19, şi o serie de fotografii-document, din colecţia Roland Welkens, în care vei vedea parcursul unui traseu mitic din Masivul Bucegi, care a avut loc în 1955-1956, respectiv traseul Fisurii Albastre, pe cale directă. De asemenea, și o expoziție foto National Geographic cu instantanee captate în munții din România. Alpin Photo Festival este realizat în 2016 în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor – S.K.V., înființată în 1880, una din cele mai vechi asociații de acest gen din lume, cea care a contribuit direct la ridicarea celor mai multor cabane montane cu scop turisitic de la noi din țară.
Imaginile cu cabanele vechi sunt o sursă bună de inspirație și pentru cei care vor să-și construiască case de vacanță, dar și pentru cei ce vor să deschidă pensiuni în zone de munte. Și pentru că Dan Burlac directorul festivalului s-a gândit că nu toți cei interesați vor putea să ajungă la Predeal pe perioada Alpin Festival, adică între 4 și 6 martie 2016, a fost de acord să-mi trimită o parte din fotografiile ce vor fi prezentate în expoziție ca să le postez pe blog.
Pe lângă expoziția de fotografie va fi și un salon de carte, cu albume interesante și volume despre cultura montană Alpin Book Festival, dar și proiecții de filme asociate acestui stil de viață montan. Fii pe fază despre evenimentele din cadrul festivalului pe pagina de AlpinFestival/Facebook și pe site-ul dedicat www.alpinfestival.ro. Iar până ajungi la Predeal, unde vei întâlni o adevărată comunitate ce iubește muntele, poți admira mai jos cabanele de altădată ridicate la noi, construcții din lemn, a căror tradiție sper să fie reînviată și cu această ocazie să redescoperim și meșterii pricepuți și firmele specializate în construcții din lemn. Sper să te inspire și pe tine!
Tare frumoase imaginile, de o valoare deosebita. Exista o imagine in descrierea careia este scris „Cabana Skikurs (Skikurs am Bulea alte Schutzhutte)”. Cred ca de fapt traducerea corecta este „Curs de ski la vechea cabana Balea” Cele bune si multumiri pentru articol.
Da, sigur ai dreptate Paul cu traducerea. Am uitat sa trec la toate. Si eu ma bucur ca mi-au dat voie sa le public!
Cu mare bucurie am revãzut „amintirile tineretii”.
Multumesc din suflet.
Tineretea noastra
Felicitari pentru articol si implicarea TA cu suflet in aceasta actiune
FOARTE FRUMOS MAI TEBUIA CAB. PIATRA MARE ,BABA RUNCA , DIHAM ,SCROPOASA , ZANOAGA ,PESTERA ETC IN TARA M OCCIDENTALI SI ORIENTALI M SEMENIC .
Felicitări pentru inițiativa,pe când una in teren pentru refacerea cabanelor distruse,Urlea,Fata păduri Arpas etc?
In curind .
Pozele le primiti selectate sau le selectati dumneavoastra?
Adela frumoase fotografii. Multe cabane le-am vizitat in ultimii ani. Din pacate la Urlea curand nici ruinele cabanei nu vor mai fi :(. Nu putem face absolut nimic pentru reabilitarea acelei cabane si reintroducerea in circuitul turistic ?
Se discuta preluarea cbanei de catre SKV , propietarul de drept al cabanei. Ca si a Cabanei Valea Sambetei.
Chestia asta cu proprietarii de drept ,este o prostie!Am si eu un unchi,memru fondator al CAR,sa cer si eu,in numele lui, cabanele apartinatoare acestuia?
Membru fondator si proprietar nu este acelasi lucru.
Frumoase si unele inconjurate de mai multi copaci 🙂
De ce sant prezentate asa de putine cabane din zona Bucegi.Ca de obicei se OMITE .
Foarte frumoase, dar cel mai important, de o valoare inestimabila!
Din păcate, unele dintre aceste cabane n-au mai fost extinse, îmbunătățite până în ziua de azi. Și azi arată la fel unele dintre ele. Ar trebui un program național de investiții în turismul montan, inclusiv în reabilitarea, extinderea, construcția de cabane turistice, pentru că munții noștri Carpați sunt încă o atracție pentru mulți turiști, inclusiv foarte mulți străini întâlnești pe potecile Carpaților. Carpații sunt un atu al României, iar turismul montan poate fi o carte de vizită a României!
In 1936, Romulus Costeanu si Alexandru Costeanu – fiul lui -, construiau cel mai frumos hotel de pe Muntele Semenic, Hotelul Central (Cabana Centrala, sau Cabana Costeanu, dupa cum e cunoscut de localnici).
Istorie ilustrata : Cabana Costeanu de-a lungul timpului.
’36, ’42, ’43, ’44, ’46, ’48, ’62
https://www.facebook.com/Cabana.Costeanu.1936/posts/677039449026647?__tn__=-R
Multumesc mult pentr toate pozele si oentru articol!! MINUNAT!!!!! Cate amintiri…..!! Grozav!
Ce este mai rau,este faptul ca TURISTII cara rucsac de mici si bere si lasa gunoaiele la locul faptei in loc sa vina cu miinile in buzunar si sa faca vînzare cavalerilor.Multe cabane închise din acest motiv.EDUCATIA lasa mult de dorit.Pe urma cabanele retrocedate sau vîndute persoanelor interesate au afise gen: PROPRIETATE PRIVATA ACCESUL INTERZIS.Exemplu Cabana Piscul Cîinelui din M.tii Baiului in Sinaia.