Eram în căutarea unor soluții de placare mai inedite, așa că am dat peste aceste panouri despre care mi-am spus că trebuie să știi și tu, mai ales că sunt produse la noi în țară. Când ești în dilemă vizavi de decorarea pereților (mai ales când te gândești la piatră) merită să iei în considerare și soluția panourilor tridimensionale din ipsos. De ce? Pentru că efectul lor este unul interesant, au forța de-a conferi volum și o imagine vizuală deosebită. În plus, fiind din ipsos pot fi finisate în diferite culori, iar dacă aplici vopseluri metalice suprafața pereților va fi și mai interesantă. Sunt produse la Oradea, unde este unicul fabricant de astfel de produse de la noi din țară. Dar hai să-ți spun mai multe.
Unul dintre asociații firmei din Oradea, Paul Floruță mi-a spus că de la înființarea firmei în 2006 firma ardeleană producea baghete, cornișe și elemente decorative clasice pentru interioare, colecții care se mai fac și acum. Au început cu plafoane false din ipsos, care se pretau mai bine în birourile și spațiile de lucru amenajate în case și clădiri cu arhitectură veche. Dar în 2013 au simțit nevoia să vină în întimpinarea celor care căutau modele contemporane. I-a ajutat și vizitele la târgurile europene, plus influența designului tridimensional în domeniul placărilor ceramice. Așa că au angajat un designer talentat care le-a creat colecția de panouri 3D din ipsos, urmând ca în acest an să reînnoiască oferta lor.
Dar cum adică din ispos? Păi este un material care lasă pereții să respire, aboarbe și eliberează în mod natural umidiatea din încăperi. În plus, se poate turna frumos în matrițe, căpătând diverse texturi și forme, iar la nevoie suprafețele afectate se pot repara. De asemenea, se panourile tridimensionale se pot vopsi cu vopsea lavabilă (recomandabil prin aplicare prin pulverizare) sau cu vopsea siliconică (dacă se montează în spații umede). Și da, pot fi montate și în bucătărie, baie sau în încăperi cu destinație de spa, dar nu pe suprafețe unde există apă, jet direct mai exact.
Prețurile sunt de la 99 lei pe metru pătrat în sus și pot ajunge și la 216 pe metru pătrat în funcție de complexitatea panourilor. Ele se vând la plăci de 60×60 cm pentru a fi facilita montajul. Se pot decupa pentru a lăsa loc pentru prize și întrerupătoare. Montajul se realizează cu glet pe bază de ipsos. Firma Dekorom care le produce poate indica colaboratori pentur montaj, iar prețul pentru manoperă este între 25 și 45 lei pe metru pătrat în funcție de complexitatea modelului panourilor. Uite, mai jos ai câteva exemple și modele de panouri 3D din ipsos de la Dekorom, cât să-ți faci o idee despre cum pot arăta la interior. Aici ai site-ul firmei www.dekorom.com, telefonul dlui Paul Floriță 0726.777.114 și pagina lor de Facebook. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Perete placat în faza de montaj, când încă panourile nu au rosturile sigilate.
Interesante.
Buna,
Cum se numeste firma ?
Scrie in ultimul paragraf al articolului Andrei 🙂
Interesante dar se murdaresc repede. Stiu ce spun 🙂
As opta pentru o culoare inchisa.
Eu am cerut altei firme cu același specific detalii cu privire la instalarea panourilor 3D în baie și am înțeles ca nu este recomandabil. Am optat pentru varianta faianta 3d, mult mai scumpa, rezultatul nu a fost la inaltime
Nu arată rău, însă fiindcă pleacă de la 99 lei și pot ajunge la mult mai mult de atât, plus că nu pot fi montate de către oricine, cred că panourile 3d din bambus sunt o variantă mult mai bună, sunt mult mai ieftine, mai ușor de montat și de aruncat când de plictisești de ele. Astea din ipsos, cred că se pretează mult mai bine la lucrări foarte mari, nu pentru un apartament.
Personal nu am gasit ca panourile 3d din bambus sau trestie de zahar sa fie mult mai ieftine. Preturile gasite de mine pe internet variaza intre 75 Lei si 145 lei. Dar, da, sunt mai ieftine. Diferenta notabila pe care am sesizat-o eu este efectul final. La cele din trestie/bambus raman vizibile imbinarile intre placi, iar aspectul e de plastic lipit pe perete. La cele din ipsos imbinarile nu sunt vizibile, iar aspectul este de perete sculptat continuu. In ceea ce priveste montajul la cele din ipsos e nevoie de un meserias, dar si la gresie si faianta e nevoie, si la parchet, si cam la orice lucru de la care ai asteptari sa iasa bine, si pe care vrei sa-l folosesti o perioada indelungata.
Buna ziua.Marturisesc ca nu am descoperit de mult blogul dvs, insa mii se pare ca pot sa ma inspir atat de mult in decorarea casei, incat nu va spun decat multumesc.
succes in continuare
Mulțumesc Roxana! Mă bucur dacă pot fi de ajutor!
Vă salut doamna Adela eu lucrez așa ceva sunt meseriaș în așa ceva .De plasticuri m-am săturat plăcerea mea este luxul!!!
Buna ziua,
va rog ati putea scrie si despre modul lor de montare pe pereti de rigips, caramida.
Ce fel de adeziv se foloseste, cum se pregatesc peretii, se lasa rosturi intre placi?
Va multumim.
Roxana, se lipesc cu adeziv pe perete, iar între ele rosturile se chituiesc cu ipsos ori cu silicon acrilic. Poți vedea mai multe filmulețe pe site-ul firmei sau pe pagina lor de Facebook. Vezi aici instrucțiuni de montaj https://www.dekorom.com/ro/2-uncategorised/29-instruc%C8%9Biuni-de-montaj.html
Buna ziua,
Exista solutii de sigilare pentru elementele de ipsos in medii cu umezeala.
Sealer: https://btools.ro/shop/AcrylicOne/AcrylicOne-Sealer-Satin
G8 Super: https://btools.ro/shop/Rasini/Rasina-Poliuretanica-Multicast/G8-Super-Transparent-UV
…sau se pot realiza dintr-o rasina acrylica (aproape identica ca aspect cu ipsososul ) care are rezistenta sporita la umezeala: Rasina Acrylic ONE: https://btools.ro/shop/AcrylicOne/KIT-Rasina-AcrylicOne