S-a deschis de curând și mi-a tras atenția prin amenajarea inedită și nuanțele vesele de galben. Nu mai spun de florile de primăvară care imprimă locului o senzație de prospețime. Dar ceea ce e foarte tare e faptul că acest spațiu mic este foarte primitor și te provoacă să socializezi și să-ți faci noi prieteni. Am fost de două ori aici cu prietenele mele și de fiecare dată am avut senzația că mă așez la masa din sufrageria unui prieten. Și chiar mi-am făcut unul – Emanuel Mija, unul dintre asociații care au deschis Arome, cafeneaua unde poți savura și supe creme și șandivișuri consistente. De la Emanuel am aflat de cei doi tineri arhitecți Silvia Diaconu și Bogdan Gogoci care au amenajat spațiul și chiar merită să-ți spun mai mult despre ideile lor aplicate aici.
Ce poți face într-un spațiu mic pe două niveluri, parter și demisol? Și cum poți amplasa mai multe locuri în nici 50 de metri pătrați? Ei bine, cei doi tineri arhitecți au fost inspirați de călătoria Silviei în Olanda. Acolo, într-un sat mic i s-a făcut foame și a aflat de pizzeria locului. Dar când a intrat a avut senzația că a intrat în casa italienilor care aveau deschisă pizzeria. Locul era amenajat la propriu în casa lor și pentru Silvia a fost o experiență interesantă să se așeze la aceeași masă cu oameni total necunoscuți. Dar i-a plăcut tare mult abordarea. La nici două luni după excursia ei a primit provocarea alături de Bogdan Gogoci să amenajeze Arome. Când a aflat că Emanuel și-ar dori ceva cald, primitor, un ambient vesel și relaxat și a mai văzut spațiul mic de pe Ion Câmpineanu 22 unde urma să fie amenajat spațiul, primul lucru care i-a venit în minte fost pizzeria italienilor din Olanda, atmosfera pe care a întâlnit-o acolo (vezi foto mai jos). Așa că cei doi tineri arhitecți au trecut la treabă.
Fiind una dintre primele lor lucrări s-au lovit de multe impedimente, căci e ușor să așterni ideile pe un plan, dar cel mai greu este să le implementezi și să găsești firmele care știu să facă ceea ce proiectezi. La asta s-au adăugat și provocările spațiului care este mic și încadrarea în buget. Important este că la final le-a ieșit totul foarte bine, deși amenajarea a durat mult, circa 8 luni de zile. Mi-a plăcut ideea de masă, una realizată din stejar masiv, la fel ca și scaunele, toate cu un covor tradițional dedesubt. Executată la Krautz Production, mobila, precum și unele elemente mai speciale, cum ar fi ușile culisante, aduc un plus de inedit. Au mizat de asemenea pe pardoseală caldă din lemn masiv, achiziționată de la Artistic Floors. Asta la primul nivel, unde au montat parchetul și pe suprafațe verticale, respectiv în spatele barului, inclusiv pe ușa culisantă, totodată și pe fața barului.
La demisol pardoseala veche a fost îmbunătățită, dar acoperită integral cu vopsea în nuanță de galben. Asta face ca spațiul să se simtă mult mai luminos și mai amplu. Vopseaua a fost achiziționată de la Benjamin Moore. Ceea ce mi-a atras atenția a fost însă scara, care are un design cu adevărat inedit, dar perfect funcțională într-un spațiu mic. Ea a fost comandată în Olanda la firma EeStairs special pentru acest loc, ca atare are și nuanțele de galben pe care cei doi tineri arhitecți le-au prevăzut aici. La demisol au tratat locurile de ședere perimetral, pe lângă pereți și au prevăzut legăne, ca loc de relaxare. Locurile de ședere sunt concepute ca nișe, iar în loc de mese au creat cuburi, de fapt piese modulare care se pot asambla în diverse variante.
Mi-a plăcut și modul de folosire al panourilor metalice, care se regăsesc aici atât ca și balustradă, dar și pentru camuflarea vitrinelor din zona barului. De asemenea, ele au fost folosite și pentru compunerea unui corp de iluminat deasupra mesei mari. Lemn, metal, decorațiuni textile, totul pentru a creiona o ambianță plăcută și mult galben pentru veselie. Un loc inedit și cald, unde cel puțin eu m-am simțit tare bine. Cei doi tineri arhitecți au reușit să exploateze spațiul mic și să-l transforme într-un local primitor, fiind atenți nu doar la volume, culori, materiale, ci și la ergonomie. Dacă ești prin centrul Capitalei, aproape de Novotel și ai chef de o gustare, merită să treci pe la Arome. Sigur vei găsi idei care te vor provoca. Până atunci însă uite pagina lor de Facebook sau pe site-ul lor www.aromesisunete.ro, unde ai afișat și programul cafenelei. Sper să te inspire și pe tine!
Dacă vrei să-i contactezi pe tinerii arhitecți, poți să-i scrii Silviei Diaconu silvia.diaconu2@yahoo.com
imi place galbenul