Da, am primit mai multe întrebări pe această temă și înțeleg dilemele celor care nu știu ce și cum să aleagă pentru decorul ferestrelor arcuite. Până la urmă când ai astfel de ferestre acasă normal că-ți dorești să păstrezi forma lor și să nu o ascunzi după țesături decorative, căci ele conferă șarm interiorului. Cel mai sigur este să apelezi la un designer de draperii și perdele, care-ți poate oferi soluția cea mai bună și mai completă în relația și cu alte decorațiuni textile pe care le ai deja în casă. Dar până atunci m-am gândit să vă răspund la întrebări și să vă arăt mai multe modalitați de decorare a ferestrelor arcuite. Hai să luăm pe rând soluțiile.
Storuri simple sau romane. O modalitate simplă ar fi montarea storurilor. Și le poți monta direct pe tâmplărie, lăsând la vedere forma arcuită. Desigur, contează mult înălțimea ferestrelor și orientarea lor pentru că până la urmă acoperirea ferestrei are rolul de-a opri soarele să pătrundă la interior și de-a oferi protecție față de privirile curioase. Pe storurile simple, cum sunt storurile din bambus, lemn sau țesături în stil roman, toate montate pe sistem drept, există și storuri plisee care pot fi configurate pe semicerc, sub formă de evantai. Pliseele lasă și lumina să treacă prin ele, dar asta depinde de materialul pe care-l alegi. De asemenea se pot confecționa plisee din material textil, ca de perdea.
Combinații de storuri și draperie sau perdea. Poți alege ca suprafața ferestrei să fie protejată cu storuri, dar să ai opțiunea cu draperii sau perdele în lateralul ferestrelor. Astfel, când soarele bate foarte tare poți lăsa storurile, iar când îți dorești mai multă lumină poți trage doar perdele (pe care le alegi n loc de storuri). Storurile pot fi opace, deci să nu treacă lumina prin ele și atunci ele ar fi pe post de draperie de noapte, deci poți alege în lateralul ferestrelor perdele, și sunt storuri din materiale transparente care pot fi folosite în loc de perdea, așa că în lateralul lor poți alege draperii. Combinațiile le poți face în funcție de nevoi și evident cromatica spațiului, dar nu uita că variantele sunt multiple, deci trebuie să ai în vedere scopul, obiectul pe care-l vizezi (protecție față de soare, intimitate etc).
Obloane la comandă. O modalitate mai puțin folosită la noi, dar prezentă în special în zona mediteraneană sau de coastă sunt obloanele. Ele se pot realiza la comandă pe diferite forme, inclusiv pe cele arcuite, de asemenea pot fi realizate cu lamele reglebile. Astfel, în funcție de cantitatea de lumină dorită, aceste obloane pot fi reglate cu ajutorul lamelelor lor. La nivelul zonelor de semicerc pot fi realizate sisteme fixe, cu aspect de evantai, dar acre nu mai pot fi reglate pentru ajustarea luminii. Obloanele însă sunt indicate pentru spații umede, cum ar fi băile sau bucătăriile pentru că se întrețin ușor. De asemnea, protejează excelent pe timpul verii mai ales încăperile expuse intens la soare, cu orientare sudică.
Sisteme draperii pe rotund. Există și galerii sau șine flexibile care pot fi adaptate pe raza arcului de cerc, conform ferestrelor deja executate acasă la tine. Sunt pițin mai scumpe și mai greu de acționat, deoarece materialele sunt de obicei fixate ca nu alunece, dar păstrează forma ferestrei. Aici combinațiile pot fi pe aceeași galerie și perdea și draperie, dar și draperie cu stor. De asemenea, se mai poate păcăli vizual prin folosirea unei galerii sau ține normale, dar partea de sus a draperiei să fie decupată după forma ferestrei.
Galerii simple. Cea mai uzuală și mai puțin costisitoare modalitate este cea cu galerii sau ține simple, care să fie montate deasupra ferestrelor. Este o soluție adoptată mai ales acolo unde numărul ferestrelor în arcadă este mai mare pe acceași latură sau zonă a unei încăperi. De regulă galeriile se montează cât mai sus, deasupra ferestrei aproape de nivelul plafonului sau pe șine, dar mascate după scafe decorative. Contează efectul dorit, iar dacă acesta este pentru a scoate în evidență ferestrele și forma lor, atunci galeriile trebuie să fie cât mai simple, iar țesăturile cât mai aproape de nuanța pereților ori foarte neutre. Dacă în schimb se dorește ca prin draperii și perdele să fie adus un plus de culoare, textură și ritm, atunci draperii mai bogate cu imprimeuri în constrast vor încadra ferestrele. Soluțiile cele mai simple și cu țesături discrete sunt însă mereu elegante. Ai mai jos mai multe idei. Sper să te inspire și pe tine!
superbe!
SUNT FOARTE FRUMOASE!
Mi-am „spalat ochii” in frumusetea imaginilor! Foarte frumoase interioare, cu gust desavirsit. Multumesc pentru prezentare!
Adela, multumim pentru articol. Eu am toate ferestrele cu arcada ?, sigur gasesc o solutie aici. O zi frumoasa
[…] extrașcolare. În plus, locuința avea deja câteva elemente clasice frumoase, cum ar fi arcadele, ferestrele sau stâlpi vechi, elemente care confereau din start un strop de noblețe. Cu toate acestea tinerii […]
Arata super frumos ferestrele cu arcada. Am tot incercat sa gasesc si eu o solutie asemanatoare dar m-am lovit de buget. Intr-un final am reusit ceva low cost cu o sina flexibila cu insertie metalica pe care am gasit-o pe http://www.qdecor.ro. Si perdeaua am comandat-o abia dupa ce am montat sina. Am rugat-o pe doamna de la croitorie sa vina chiar ea sa masoare, ca sa ma asigur ca va functiona ideea.