Există momente în viața fiecăruia când deciziile riscante trebuie luate și când intuiția trebuie ascultată. Bloggerul culinar Cristina Mazilu a simțit că se afla într-un astfel de moment când efectiv a realizat că multe dintre cele necesare gătitului nu mai aveau loc în casă, iar să depozitezi ceva necesar preparării alimentelor, cum ar fi spre exemplu roboți de bucătărie sub patul din dormitor, era ceva de neconceput. Deci da, avea nevoie de un spațiu unde să lucreze și unde să testeze ce înseamnă să o iei pe calea antreprenoriatului. Așa că s-a pus pe căutări și a găsit la un moment dat o mansardă luminoasă, dar foarte neatrăgătoare din punct de vedere al finisajelor, însă cu potențial. Și-a folosit intuția și a închiriat-o. Este locul în care Cristina își proiecta deja planuri pentru a se va întâlni cu cei dornici să facă diverse cursuri de gătit sau cei dornici să închirieze viitorul atelier pentru întâlniri, ocazii festive de mai mică amploare (maximum 50-60 persoane), aniversări sau pur și simplu pentru experiențe culinare. Și pentru că ea știa cum și-ar fi dorit bucătăria, dar nu știa mai departe cum ar fi organizat mansarda a apelat la arhitecta Eliza Yokina de la biroul bucureștean SYAA pentru reamenajarea acestui spațiu.
Bloggerul Cristina Mazilu
Arhitectul Eliza Yokina
Mansarda de pe strada Făinari nr.5 din București are circa 100 de metri pătrați și aici Cristina și-a dorit un loc, un atelier, un studio unde mâncarea să fie prilej de socializare, dar și locul unde să pună în practică diversele rețete pentru blogul ei (mazilique.ro). Cu această temă arhitecta Eliza Yokina a evaluat spațiul și s-a gândit cum să-l amenajeze pentru a integra cât mai bine cerințele Cristinei și ideea de socializare în jurul bucătăriei. Elemente existente, respectiv cei doi stâlpi de pe centrul mansardei impedicau o organizare a unei bucătării cu masă insulă chiar în mijlocul spațiului, ceea ce ar fi accentuat ideea Cristinei de socializare, dar arhitecta a știut cum să expoateze încăperea principală mai mult lungă și îngustă. S-a folosit de atuurile mansardei, respectiv de suprafața vitrată generoasă, ferestrele mari care asigură lumină naturală din plin și a renunțat la toate finisajele existente inițial.
Ce a fost înainte aici? A fost un soi de bar, cu aspect indecis, practic fără niciun stil. Arhitecta a și recompartimentat mansarda configurând un spațiu de depozitare imediat pe partea dreapta cum intri în spațiu, apoi un alt spațiu tehnic după bucătărie. Dar nu mai mult, căci restul le-a lăsat la vedere. Finisajele evident au fost și ele schimbate. Pardoseala era din beton amprentat de culoare maro, iar pereții erau lambrisați cu lemn. Nu e chiar imaginea pe care ți-ai imagina-o în nicio mansardă. Așa că arhitecta Eliza Yokina a propus o pardoseală epoxidică, care nu s-a dorit perfect netedă. S-a trecut la șlefuirea vechii pardoseli peste care s-au aplicat straturile de vopsea epoxidică. Astfel, spațiul la final a devenit mult mai luminos. De asemenea, pereții au fost finisați cu tencuială decorativă de la Duraziv, arhitectul dorindu-și ca aspectul lor să fie unul mai cald, ușor rugos și nu vopsea aplicată pe gips-carton care lasă să se vadă îmbinările.
Între cei doi stâlpi arhitecta a creat un corp de mobilier din metal, o etajeră care camuflează prezența acestor elemente în mijlocul mansardei. De o parte a a lor a fost gândită bucătăria, a cărei masă insulă se prelungește cu mesele în jurul cărora sunt scaunele, pe cealaltă parte au fost create alte locuri de ședere, inclusiv unul care te duce cu gândul la un mic salon.
Mobilierul este unul foarte practic, dar stilizat, multe dintre piese fiind concepute de către arhitect, de la bibliotecile din metal la mesele din cadre de metal și blaturi de lemn. Bucătăria este compusă din module de la Ikea, iar blaturile din lemn masiv sunt realizate la un atelier din Satu Mare la comandă, după schițele arhitectei. Scaunele de bar sunt comandate online de la The Home, iar scaunele Thonet sunt de la Mobirom. În zona de ședere canapeaua și fotoliile au fost achiziționate de la Photoliu la comandă, iar tapițeria aleasă special pentru acest spațiu. Corpurile de iluminat din zona mesei, ca și mobilierul din metal sunt toate realizate la comandă după proiectului arhitectei Eliza Yokina la Vertigo Metal, iar cele din zona de ședere cu canapea și fotolii de la The Home.
Amenajarea a durat din octombrie 2015 până la finalul lui februarie 2016, cu pauzele de rigoare pentru sărbătorile de iarnă. Primele etape au fost cele de debarasare a finisajelor vechi, apoi de retrasare a instalațiilor necesare pentru funcționalitatea bucătăriei, precum și instalația electrică pentru iluminat. După rezolvarea instalațiilor s-a trecut la finisaje și apoi la comandarea mobilierului. Ultima etapă a constat în decorare. Bugetul pentru amenajare a fost de circa 300 de euro pe metru pătrat și conform arhitectei Eliza Yokina a fost destul de strâns pentru tot ce se dorea aici. Cert este că atunci când vezi cum arăta înainte și compari cu ce este acum, îți dai seama cât de mult contează să apelezi la un specialist. Da, arhitecta Eliza Yokina a reușit să facă un proiect frumos, așa cum și-a dorit bloggerița.
Merită să riști, să investești, să crezi în tine și să te dezvolți și exact asta face și Cristina Mazilu. Cu acest studio e la început. Nu știe cum vor evolua lucrurile, nu și-a propus o strategie anume. S-a gândit că pur și simplu lucrurile bune se vor întâmpla. Da, s-a gândit că aici vor dori să vină oameni care să închirieze spațiul, că vor fi agenții de publicitate care vor dori să aibă un loc pentru producția de reclame sau că va organiza cursuri culinare. Uite, dacă vrei să închiriezi spațiul Mazilique Studio poți să o contactezi pe Cristina Mazilu pe adresa de mail studio@mazilique.ro, iar pentru cursuri de gătit și alte ateliere culinare urmărește blogul ei mazilique.ro și pagina ei de Facebook. Iar dacă vrei să iei legătura cu arhitecta Eliza Yokina ai aici site-ul biroului www.syaa.ro, unde adresa de mail office@syaa.ro și de telefon 031.824.20.74. Un spațiu tare plăcut, unde da, te simți ca în casa unui prieten. Felicitări bloggerul Cristina Mazilu și felicitări arhitectei pentru amenajarea studiolului. Sper să te inspire și pe tine!
Așa arăta mansarda atunci când a fost închiriată de Cristina Mazilu (foto Chicineta.ro). Aici zona de acces de pe scara interioară, zona care a devenit acum spațiu de depozitare (de aceea nu vei mai vedea ferestre mici), iar în fața acestei cămăruțe se află frigiderele și zona de cuier de lângă canapele și fotolii.
Am avut ocazia să văd și eu studioul Cristinei Mazilu și să observ că mai mulți oameni deodată se pot simți confortabil în acest spațiu aerisit și luminos. În plus, am constatat cum se vede spațiul pe timpul serii când iluminatul face atmosfera.
Buna, f făină amenajarea. Mă interesează in special detalii legate de blatul de lucru: ce fel de esență s-a folosit, dacă raman urme de uzura pe el și dacă de poate date de contact ale fabricantului. Mulțumesc
Buna! Imi place faianta tip patchwork de la bucatarie cat si cea folosita la baie. Stii cumva de unde sunt achizitionate? Multumesc mult! 🙂
Gasesti asa ceva la multe firme care aduc gresie si faianta. Trebuie doar sa intrebi daca au in oferta lor placi ceramice de la producatorul spaniol Vives Ceramica, colectia Retiro, uite aici http://www.vivesceramica.com/en/products/floor-tiles/gres-red-body/serie/tile.html?sid=626&pid=1292 si in baie
imi place! Felicitari Cristinei pentru curaj si sa realizeze in acest spatiu, tot ceea ce-si doreste ! O urmaresc si eu. Imi place foarte mult faianta alba cu „imprimeuri” negre! Ai idee Adela, de unde a procurat-o? Multam!