Când o vezi în imagini, dar și în realitate, n-ai spune că această grădină are doar 120 de metri pătrați. Dar când ai un arhitect talentat care să o amenajeze, nu doar că lucrurile se schimbă, ci și percepțiile asupra spațiilor și locurilor. Înainte de a-și amenaja grădina Bogdan, proprietarul casei își dorea multe funcțiuni, dar nu știa cum să le îmbine mai ales că se lovea de suprafața mică. Visa ca în curtea lui dreptunghiulară să aibă un loc de stat la foc, o cascadă, un loc drept pentru fotbal ca să se joace cu fiul său, eventual un loc pentru o căsuță pentru cel mic și neapărat un beci pentru mutăruri și gemuri. Ei bine, toate și-au găsit locul la el în curte, căsuța celui mic urmează a fi ridicată, iar beciul a devenit între timp cramă. Cum au încăput toate? Grație proietului arhitectului Dragoș Isăcescu, care s-a ocupat și de implementare împreună cu echipa sa, dar hai să-ți spun mai multe.
Când locuiești la curte normal că-ți dorești să te bucuri de spațiul verde, dar nu întotdeauna acesta e suficient de generos. Însă când nu te pricepi cel mai bine e să apelezi la un specialist pentru că un profesionist vede potențialul unei curți altfel decât majoritatea dintre noi. În cazul de față arhitectul Dragoș Isăcescu a văzut pe niveluri și a organizat curtea astfel încât în final să găzduiască o încăpere săpată sub ea (într-un colț), să mărească suprafața curții prin denivelări de teren, care la rândul lor susțin cascada, prin bucățile de rocă este creat și locul de foc, dar aceste denivelări mai au un rol: camuflează o bună parte din gardul către vecini. Între două dâmburi, ca să spun așa, există și suprafața întinsă de curte, în extensia terasei casei, loc perfect pentru cel mic să se joace cu mingea, dar și un loc ce poate fi supravegheat cu ușurință din casă.
Beciul este semnalizat de la intrare printr-o ușă frumoasă de lemn, cu o formă atipică. Desenată de către arhitect, ea a fost realizată de către echipa acestuia. Încăperea este foarte răcoroasă, iar după ce a fost finalizată proprietarul s-a gândit inițial să combine funcțiunea de beci pentru borcane cu cea de cramă. Arhitecta Ramona Isăcescu o realizat proiectul de mobilare al beciului și a prevăzut atât rafturi pentru sticlele de vin și băuturi, cât și dulapuri pentru depozitarea borcanelor cu murături și a altor bunătăți. În final, ambientul arată mai mult ca o cramă, asta spre încântarea proprietarului. Mobila este din lemn masiv și a fost realizată conform proiectului de către firma Binalexpert. Pereții au fost placați parțial cu piatră pentru a accentua funcțiunea încăperii. Și e frumos că acest beci are accesul ușor curbat, ceea ce din încăpere îți dă senzația că spațiul ar fi mai generos.
Arhitectul spune că deși este un proiect de dimensiuni mici este unul la care ține foarte mult pentru că proprietarii casei au ajuns să-ți petreacă timpul în curte o lungă perioadă din an, ceea ce reprezintă o mare satisfacție pentru el ca și profesionist. “Pentru mine reprezintă o îmbinare reușită a tuturor elementelor cerute de beneficiar. Seara stă la foc cu prietenii, care la rândul lor vin cu copiii lor, care aleargă pe peluză și pe aleea ce te duce deasupra beciului (unde urmează căsuța), coboară pe pietre , practic au parte un loc de joacă natura,l dar unde părinții pot sta comod să îi supraveheze, iar când copii pleacă la culcare, zona de curte devine livingul casei” , spune arhitectul Dragoș Isăcescu.
Împreună cu echipa sa, arhitectul a reușit să termine lucrarea în trei luni de zile cu totul și a fost dificil pentru că într-un spațiu mic nu ai cum să aduci toate materialele necesare, cum sunt în cazul de față bolovanii, rocile, plus copaci mari. Vizavi de vegetație, arhitectul a plantat copacii și arbuștii și în relație cu specimenele existente peste gard la vecini, astfel încât totul să se încadreze frumos în context, iar vegetația să pară mult mai abundentă. De asemenea, infrastructura grădinii nu se vede, dar se simte pe timpul serii, când iluminatul trasformă total curtea într-o oază feerică. Un proiect tare reușit! Uite aici site-ul arhitectului www.arh-isacescu.ro și mai jos câteva imagini atât pe timpul zilei, cât și seara. Sper să te inspire și pe tine!
Vaaai, este de poveste! As fi curioasa cam la ce buget ajunge o astfel de amenajare. Visez sa apelez la un specialist intr-o zi sa am o curte asa amenajata.
Superb!!!
Foarte frumos!
Frumos, mai putin intrarea in beci care seamana cu una din tales from the crypt