Oricine ce-ar zice, dar casele vechi au un șarm aparte, mai ales când dai peste bârne din lemn sau ziduri din cărămidă. Podul de față i-a cucerit pe proprietari și datorită poziționării clădirii într-un cartier vechi din Paris, dar și pentru că bârnele din lemn vorbeau despre construcția ridicată în secolul XVIII. Însă pantele și spațiul de circulație relativ restrâns i-a împiedicat să-și poată imagina cum ar putea amenaja totul, așa că au apelat la arhitecții de la biroul Margaux Beja, care au venit cu soluții interesante de compartimentare și cel mai important, au reușit să lase la vedere și să integreze frumos într-un ambient contemporan bârnele vechi care imprimau din start un puternic accent rustic. Dar hai să-ți spun mai multe.
Provocarea majoră în cei 50 de metri pătrați a fost configurarea dormitorului, crearea de zone de depozitare și de asemenea prezența băii. Pantele înclinate și plafonul neregulat au pus reale probleme, dar arhitecții s-au concentrat în primul rând pe funcționalitate. Au prevăzut locul instalațiilor și în funcțiile de acestea au gândit zonele umede, adică bucătăria și baia, în cea mai înaltă zonă din pod. Pentru baie au separat zona de wc de cea de duș, rezultând două încăperi mici, dar funcționale, situate la distanță de un dulap una față de alta. Apoi, paralel cu intrările în baie, au gândit bucătăria (instalațiile de apă fiind comune) pe care au tratat-o minimalist, sub forma unei mese insulă care înglobează atât chiuveta, cât și plita și cuptorul. De asemenea, la bucătărie prizele sunt încorporate în mobilier.
Pe cea mai înaltă porțiune a spațiului au configurat un dulap întreg, care are mai multe roluri: camuflează accesul în baie, asigură spațiu de depozitare pentru bucătărie în dreptul mesei insulă, iar către dormitor există dulap de haine. Practic, pe același perete, care pare de-a dreptul îmbrăcat în lambriuri, sunt prezente mai multe funcțiuni. O soluție ingenioasă pentru a masca nenumărate uși și a trata coerent un perete din casă, lăsând astfel loc pentru ca bârnele vechi să iasă în evidență. Și pentru ca totul să fie armonios, aceste uși, fie că sunt de la camere sau de la dulapuri, sunt realizate la comandă din lemn, băițuit în aceeași nuanță ca și bârnele vechi.
Din spațiul zonei de zi, arhitecții au sacrificat o suprafață strict necesară pentru poziționarea unui pat de 140 cm, mai exact o somieră capitonată în lateral peste care este o saltea confortabilă, dar somiera e fără tăblie. Fiind situat în imediata apropiere a bucătăriei, au separat dormitorul cu tâmplărie din metal și geamuri, care pe parcursul zilei poate lăsa lumina să pătrundă dinspre fereastra dormitorului către zona de gătit. La nevoie, o simplă draperie camuflează zona de odihnă. În spațiul mic al dormitorului totul e tratat funcțional și frumos integrat în stilul vizat al locuinței. Astfel, televizorul este configurat într-o nișă și are ramă din lemn, în loc de noptiere există mici tabureți și fixate pe perete lămpi pentru citit. De asemenea, într-un colț, unde e prezentă fereastra unei lucarne, o mică masă de birou a fost prevăzută ca loc de lucru.
Și zona de baie, cu cele două compartimente separate este ingenios gândită. Spre exemplu, pentru wc-ul de serviciu, lavoarul este unul special creat deasupra rezervorului îngropat, practic, deasupra vasului wc. Câteva pietre decorative împiedică apa să stropească în jur. Pentru zona de duș, totul este tratat cât mai funcțional. Fereastra a deveni locul pentru oglinzi, în fața ei e un lavoar construit din ciment, iar dușul are rigolă îngropată, fiind concretizat ca o nișă, finisată de asemenea cu microciment.
Zona de zi a devenit una deschisă, cu bucătăria la vedere, cu locul de sufragerie în fața mesei insulă unde se gătește, iar către fereastra lucarnei este situat locul de ședere din living. Mobilierul este unul strict necesar, iar decorațiunile etnice vin să accentueze tușele rustice imprimate de prezența bârnelor. Totul tratat în nuanțe puține, volume simple, astfel că texturile devin importante. Lemnul este cel care imprimă căldură și personalitate. O locuință fermecătoare, neașteptată combinație între vechi și nou. Sper să te inspire și pe tine!
Superb
superb!!
Minunat, Adela! Gasesti cele mai interesante spatii. Stie cineva daca in Romania se fac la comanda usi ca si cele inspre dormitor?
…oriunde…
Este visul meu
Frumoase case, dar nu vezi nicăieri o carte măcar! Nu se mai poartă?
Bună Georges! Vezi cărți și aici, doar că nu mai vezi bibliotecile de altădată. Sunt mulți care preferă acum să citească de pe laptop sau tablete.