Este cel mai important eveniment al anului din România dedicat designului și arhitecturii care a ajuns la a patra ediție. Numai din acest considerent și ai toate motivele să mergi să vezi expoziția centrală Romanian Design Week 2016 (intrarea este liberă), pe care am vizitat-o în weekendul trecut, dar n-am apucat decât să postez pe Instagram poze de la fața locului. Dacă anul trecut evenimentul a fost organizat în Centrul Vechi al capitalei, de această dată organizatorii au reușit să mă surprindă cu locul ales: Piața Amzei. Da, este chiar clădirea pieței, care a devenit spațiul perfect unde obiectele create de designerii și arhitecți talentați să poată fi admirate. Multe dintre piese le cunoașteam deja, dar despre altele nu știam și m-am bucurat să le văd de aproape sau chiar să am ocazia să stau de vorbă cu designerii și organizatorii ca să aflu mai multe. Dar hai să-ți povestesc ca să-ți fac chef să mergi cu câteva informații folositoare.
Ce ai să vezi la expoziția centrală Romanian Design Week? Dacă chiar vrei să afli mai multe, te sfătuiesc să cumperi catalogul expoziției pe care-l găsești la gift shop, ultimul etaj (costă 25 de lei). De ce spun asta? Pentru că e foarte probabil ca atunci când îți place un obiect din cele expuse să constați că autorul este nu doar designer de produs, ci și designer de interior sau arhitect. Și dacă rezonezi cu obiectele pe care le creează e foarte probabil să-ți găsești și specialistul care să te ajute să-ți amenajezi casa, sediul de firmă sau restaurantul, depinde ce te interesează. Apoi, catalogul îți va fi de folos pentru că ai datele de contact ale autorilor, deci o întreagă agendă cu unii dintre cei mai creativi oameni de la noi.
Ce mi-a plăcut foarte mult? Scaunele create de Cristian Corvin, despre care am aflat că au fost create după îndelungi frustrări ale cunoscutului arhitect pentru că nu găsea niciodată niște modele mai speciale și la prețuri rezonabile pentru localuri publice. Așa că Cristian Corvin s-a hotârât să le creeze și să le producă. Vei vedea la expoziție două colecții, prima, sugestiv denumită Takîm (Takîm Chairs) cu trimitere către orgininea turcă a cuvântului care înseamnă deopotrivă tacâmuri, dar și echipă. Cele șase scaune au spătarele în formă de ustensile de bucătărie și tacâmuri. Apoi, setul de scaune DCP (DCP Chair) creat în spiritul designerilor Eames, Calder și Prouve.
Colecția de scaune Takîm, design arh. Cristian Corvin
Scaunul DCP, design arh. Cristian Corvin
Lampa N (N Lamp), designer Dragoș Motică de la Ubikubi, cu bază din marmură de Rușchița și cu un sistem de acționare foarte jucăuș. Ai să vezi filmulețul de mai jos, unde Mihai Gurei de la Intro Design îți explică modul cum funcționează ea. Mi-a plăcut lampa și din perspectivă estetică, are o formă simplă și e practică, putând fi facil manevrată.
Lampa N (N Lamp), designer Dragoș Motică, Ubikubi
Geometrie, designer Radu Abraham, un suport mobil, pe roți pentru haine care are în parte inferioară un element rotund din marmură, o bază pe care poți așeza obiecte. A fost creat pentru showroomul Oanei Lupaș, dar clar l-aș vedea în locuințele multora dintre noi. Îmi place faptul că ai unde să așezi un obiect, cum ar fi geanta.
Geometrie, designer Radu Abraham
Grădina verticală (Vertical Garden), designer Agnes Lukacs, un obiect decorativ pentru pereți interiori sau exteriori care poate găzdui plante verzi. Pe suportul metalic se pot pune mai multe hexagoane, care la cere pot fi diferit colorate. Este un proiect pe care designerița l-a creat inițial pentru FruFru.
Vertical Garden), designer Agnes Lukacs
Lampa On the edge creată de designerii Cosmin Cioroiu și Kathrine Lonstad, care împreună formează biroul NoiDoi cu sediul în Norvegia. Mi-a plăcut mult lampa pentru forma ei simplă, dar și pentru faptul că poți crea atmosferă diferită prin repoziționarea ei. Uite, ai mai jos un filmuleț ca să vezi cele cinci poziții în care poate fi pusă, poziții care-ți vor oferi o altă direcții a luminii emanată de bec și ca atare o altă atmosferă în cameră.
Stânga Lampa On the edge, dreapta lustra Meld (Meld pendant lamp), designerii Cosmin Cioroiu si Kathrine Lonstad, NoiDoi
Dulapul Mont-1, designeri Eliza Culea și Min Hong, care împreună formează biroul Novum. M-a impresionat textura obținută în relief a cercului decupat în placaj. Nici nu-ți dai seama că este foloist placajul pentru această piesă de mobilier. Un motiv decorativ care te provoacă să atingi mobila și care poate servi foarte bine celor se bazează pe simțul tactil.
Mont-1, designeri Eliza Culea și Min Hong, biroul Novum
Sunt multe alte obiecte care mi-au plăcut, le vei regăsi în imaginile de mai jos, dar eu zic să fii pe fază și să mergi la Romanian Design Week. Pe lângă expoziția centrală ai parte și de evenimente conexe despre care poți afla pe site-ul dedicat. Printre aceste evenimente se numără și Designer’s Parade (pe 28 mai ora 12, la Piata Amezei), un spectacol de fashion în care designerii și arhitecții prezenți cu lucrările lor în expoziție vor defila în fața publicului. De asemenea, pe 2 iunie 2016 va avea loc Noaptea Studiourilor de Arhitectură. Mai multe despre evenimentele conexe vezi AICI. Nu uita că cei care lucrează în sfera designului și a arhitecturii, au nevoie de părerea ta, a celui care urmează să beneficieze de rezultatul muncii lor. Așa că ai curaj și exprimă-te, spune-ți părerea, întreabă, cere detalii. Toate nelămuririle tale îi ajută pe oamenii creativi să conceapă obiecte mai funcționale și mai frumoase ca aspect. De aceea du-te la expoziție și vezi ce-ți place și ce nu. Te aștept cu comentarii pe blog, până atunci vizitează pavilioanele din Piața Amzei. Sper să te inspire și pe tine!
colectia de scaune Takîm si mobilierul cu finisaj carbonizat imi plac mult!!!
?
Am vizitat
Buna ziua, stiu ca s-a terminat, dar unde as mai putea gasi un catalog diponibil, contra cost? Mi se pare fantastic lucrul lor, si as vrea sa vad ce este disponibil. Multumesc foarte mult,
Irina, cred ca-l gasesti la The Institute http://www.institute.ro/